Jump to content

Archocentrus nigrofasciatus ( Convict Cichlid ) προφίλ


marinos

Recommended Posts

Παρακαλούνται οι γνώστες του είδους να διαβάσουν με προσοχή το  προφίλ ώστε με τις παρατηρήσεις σας να διορθωθούν τα όποια λάθη .

 

 

Archocentrus nigrofasciatus female.jpg

 

 

 

 

 

 

Επιστημονικό Όνομα: Archocentrus nigrofasciatus

Κοινές Ονομασίες: Convict Cichlid, Zebra Cichlid

Ελληνικό Όνομα: Κατάδικος - Convict

Γενική Κατηγορία: Cichlids

Κλάση: Actinopterygii

Οικογένεια: Cichlidae

Μέγεθος: Το αρσενικό φτάνει συνήθως τα 15 εκατοστά και το θηλυκό τα 12 εκατοστά

Βιότοπος: Προέρχεται, κυρίως, από την Κεντρική Αμερική (Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, την Κόστα Ρίκα και τον Παναμά )

 

Συντήρηση στο ενυδρείο:

 

PH: 6.5-7.5 pH (Ιδανικά: 6.8)

KH: 9- 20 KH

GH: 10-20°dGH (Ιδανικά: 15°dGH)

Θερμοκρασία: 24-28°C (68-82°F)

Λίτρα: Γύρω στα 150 λίτρα (minimum) για ένα ζευγάρι με ελάχιστο μήκος ενυδρείου τα 90 εκατοστά.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος γίνεται πολύ επιθετικό με τα άλλα ψάρια του ενυδρείου μιας και είναι από τους ποιο προστατευτικούς γονείς για αυτό καλό είναι να διατηρείται σε species ενυδρεία . Βέβαια σε πολύ μεγάλα ενυδρεία είναι εφικτή η συγκατοίκηση τους με άλλες μεγάλες κιχλίδες της Αμερικής

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλλου είναι αρκετά εύκολος. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα, σε μέγεθος, απ' τα θηλυκά και με λιγότερο έντονες αποχρώσεις. Επίσης το αρσενικό έχει πολύ μεγαλύτερα ραχιαία και πρωκτικά πτερύγια και μια πιο "απότομη" δομή του μετώπου.

Διακόσμηση ενυδρείου Καλό θα ήταν το ενυδρείο να έχει βυθό αποτελούμενο από χαλαζιακή άμμο. Πέτρες, ξύλα, ρίζες και φυτά είναι απαραίτητα  ώστε να δημιουργούνται αρκετές κρυψώνες. Συνήθως, κάτω από πέτρες ή άλλα διακοσμητικά, πολύ πιθανό, να βρείτε ένα ζευγάρι το οποίο θα σκάβει για να δημιουργήσει τη φωλιά του. .

Διατροφή: Είναι παμφάγο . Τρώει ζωντανές και κατεψυγμένες τροφές (όπως bloodworms), καθώς και νυφάδες ή Cichlid pellets ("σφαιρίδια" για κιχλίδες)

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Σε συνθήκες αιχμαλωσίας έχει αναφερθεί ότι μπορούν να ζήσουν μέχρι και 8 - 10 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι:  Σε μικρά ενυδρεία δεν θα ανεχτούν κανένα άλλο ψάρι . Καλό θα ήταν να συγκατοικούν μαζί με ψάρια ίδιου και μεγαλύτερου μεγέθους και με ίδιες απαιτήσεις σε "παραμέτρους" νερού  σε ενυδρεία άνω των 400 λίτρων.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο :Τα Convict, αναπαράγονται σχετικά εύκολα. Ωριμάζουν σεξουαλικά από την ηλικία των 16 εβδομάδων. Αναπαράγονται μέσα σε "σπηλιές" (για αυτό και θα χρειαστείτε μπόλικες κρυψώνες στο ενυδρείο σας) και γεννούν τα αυγά τους, συνήθως, σε λείες πέτρες  όπου και τις επιτηρούν συνεχώς. Τα αυγά, εκκολάπτονται συνήθως τις επόμενες 3-4 ημέρες μετά την γονιμοποίηση τους. Κατά το διάστημα αυτό, οι γονείς απομακρύνουν τους οποιαδήποτε απειλή για την φωλιά . Επίσης, οι γονείς, για να οξυγονώσουν τα αυγά, στέλνουν νερό κατά πάνω τους με την συνεχή κίνηση των πτερυγίων τους.

Γενικές πληροφορίες: Τα Convict είναι αρκετά εύκολα ψάρια στην διατήρηση τους και πολύ δημοφιλή  . Αναπαράγονται γρήγορα και εύκολα σε ενυδρεία με σωστές παραμέτρους. Το είδος αυτό είναι ιδανικό για αρχάριους -κι όχι μόνο- χομπίστες και ιδιαίτερα κατάλληλο για όσους θέλουν να φιλοξενήσουν στο ενυδρείο τους τι πρώτες τους Αμερικανικές κιχλίδες. Είναι επίσης ένα αρκετά ανθεκτικό είδος και αυτό το καθιστά "εύκολο" ψάρι.  Είναι λάθος άλλα αρκετοί το φιλοξενούν σε ενυδρεία με Αφρικανικές κιχλίδες .

 

post-51761-0-51603400-1353344283.png    post-51761-0-16339800-1353344292.png     post-51761-0-56389700-1353344300.png

 

Συντάκτης    @marinos 

 

Πηγές και φωτογραφίες από

https://www.seriouslyfish.com/species/amatitlania-nigrofasciata/

https://www.fishkeepingworld.com/convict-cichlid/

https://en.wikipedia.org/wiki/Convict_cichlid

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...