Jump to content

Neochromis rufocaudalis (Saa Nane) προφίλ


marinos

Recommended Posts

Ακόμα ένα είδος (μας το ζητήσατε και το κάναμε) από την λεκάνη της λίμνης Βικτώρια .

Όποιος έχει παραπάνω πληροφορίες- παρατηρήσεις ή φωτογραφίες είναι καλοδεχούμενα .

 

 

par, νησί Saa Nane

 

                                         ( Φωτογραφία: Kevin Bauman )

 

Επιστημονικό Όνομα: Neochromis rufocaudalis (Saa Nane)

Κοινές Ονομασίες: Paralabidochromis chromogynos " Zue island " Victorian Tropheus

Ελληνικό Όνομα: Βικτωριανό Τροφέους

Γενική κατηγορία: Cichlids

Κλάση: Perciformes

Οικογένεια: Cichlidae

 

Μέγεθος: Το ψάρι αυτό φτάνει, τo αρσενικό τα 12 εκατοστά μήκος και τα θηλυκά τα 1οεκατοστά. 

 

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης  Βικτωρία  (Lake Victorian  Tanzania). Ζει κυρίως σε πετρώδης περιοχές του βυθού, και σπανίως περιφέρεται σε ανοιχτό χώρο. Το φυσικό του περιβάλλον αποτελείται από βραχώδεις  περιοχές και ο βυθός με άμμο.

 

Συντήρηση στο ενυδρείο:

 

PH: 7,2 - 8.6 (Ιδανικά: 8 )

KH: 10 - 25 °dKH

GH: 10-25°dGH

Θερμοκρασία: 24 - 27 °C (Ιδανικά: 26 °C )

 

Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα ενυδρείου που μπορεί να φιλοξενηθεί ένα χαρέμι ( 1 αρσενικό + 6 θηλυκά ) από το είδος αυτό, είναι τα 250 λίτρα, με ελάχιστο μήκος ενυδρείου τα 120 εκατοστά.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Το ψάρι αυτό ζει σε χαρέμια (1 αρσενικό με 6 θηλυκά ) διότι με αυτό τον τρόπο μοιράζεται η επιθετικότητα των αρσενικών προς τα θηλυκά ψάρια. Είναι ψάρια που υπερασπίζονται την περιοχή τους, και έτσι θα πρέπει να υπάρχουν πάρα πολλές πέτρες στο ενυδρείο μας. Σε μεγαλύτερα ενυδρεία είναι δυνατόν να φιλοξενήσουμε και παραπάνω από 1 αρσενικό.

 

Διαχωρισμός φύλου: Είναι πολύ εύκολος Τα αρσενικά του είδους με το που θα φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία είναι μπλε με μαύρες κάθετες ρίγες ενώ η ουρά του και το πρωκτικό του πτερύγιο γίνονται ελαφρός κόκκινα και είναι ελαφρός μεγαλύτερα απο τα θηλυκά. Τα θηλυκά έχουν πρασινοκίτρινο σώμα και κάποιες κάθετες γκρι ρίγες

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Ο βυθός θα πρέπει να είναι από λεπτόκοκκη άμμο, και να διαμορφώσουμε με αρκετές ασβεστολιθικές πέτρες περάσματα και πολλές σπηλιές όπου θα κρύβονται τα ψάρια όταν νοιώθουν ότι απειλούνται.

 

Ζώνη Κολύμβησης: Τους αρέσει πολύ να κολυμπούν ανάμεσα στις πέτρες άλλα κολυμπούν με άνεση σε όλη την στήλη νερού του ενυδρείου.

 

Διατροφή:  Πρόκειται για φυτοφάγο ψάρι όπου στην φύση τρέφεται με άλγη που ξύνει από τις πέτρες. Στο ενυδρείο μας πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τις τροφές που θα του παρέχουμε, καθώς τροφές με υψηλά ποσοστά ζωικής πρωτεΐνης θα οδηγήσουν στο Bloat και σχεδόν σίγουρα στον θάνατο. Καλό θα ήταν τις πρώτες 2,3 μέρες να αφήσουμε τα ψάρια να τραφούν αποκλειστικά από τις άλγες του ενυδρείου, ώστε να προσαρμοστούν ευκολότερα πριν εισάγουμε στην διατροφή τους τροφές του εμπορίου. Ιδανικές θεωρούνται τροφές που είναι πλούσιες σε σπιρουλίνα, ενώ μπορεί να δεχθεί μικρά ποσοστά πρωτεΐνης μιας και στην φύση σκαλίζοντας την άλγη τρώει μαζί οστρακοειδή και διάφορους άλλους μικροοργανισμούς.

 

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Συνήθως 8-10 χρόνια.

 

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Είναι  προτιμότερο να είναι σε species ενυδρείο άλλα πολύ χομπίστες τα φιλοξενούν λανθασμένα και σε κοινωνικά ενυδρεία καθώς είναι πολύ επιθετικά ψάρια.

 

Υποείδη και υβρίδια:  Μπορούν να γεννηθούν υβρίδια αν βάλουμε στο ενυδρείο θηλυκά ίδιου χρώματος από την λίμνη. Γενικά είναι προτιμότερο να μην βάζουμε μαζί όποιο άλλο είδος έχει κιτρινωπά θηλυκά .

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι δυνατή και σχετικά εύκολη. Εφόσον το ζευγάρι εκ του χαρεμιού ζευγαρώσει, το θηλυκό θα κρατήσει τα αυγά στο στόμα (στοματοεπωάζον) του για περίπου 23 με 29 μέρες (ανάλογα το θηλυκό) μέχρι αυτά να αναπτυχθούν και να γίνουν γόνος. Μόλις γίνουν γόνος τότε τα αφήνει  ελεύθερα. Τα μικρά τις πρώτες 2-3 μέρες δεν θα τρέφονται κανονικά, αλλά θα τρώνε από τον λεκιθικό τους σάκο, και έπειτα θα αναζητήσουν τροφή. Για αυτό καλό είναι να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορεί να τραφεί και ο γόνος.

 

Συντάκτης @marinos

 

 

Νησί Saa Nane

 

N_Rufocaudalis03-Patrick_Eriksson.jpg

 

 

Πηγές και φωτογραφίες :

http://cichlidebaljen.weebly.com/neochromis-rufocaudalis-saa-nane-island.html

african-cichlid.com

https://www.ciklid.org/artregister/art.php?ID=458

 

  • Like 2
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...