Jump to content

Πρόβλημα yellow bellied turtle


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά! 

 

Τις προάλλες είχα επισκεφθεί ένα πετ στορ για κάποιες υποχρεώσεις και αντίκρισα ένα χελωνακι το οποίο, βρισκόταν σε ένα μέρος με ελάχιστο νερο, ισα ισα για να δουλεύει το φίλτρο,  γεμάτο βρωμιές και ήταν ακίνητο.  Φυσικά, ως λάτρης των ερπετών δεν θα μπορούσα να το αφήσω εκεί .

 

Ετοίμασα ενυδρειο 60 λίτρων για αρχή, καθώς αυτό ήταν το πιο εύκαιρο, λαμπες uvb και uva για να παίρνει τις βιταμίνες που χρειάζεται, δυο φίλτρα για καλύτερη ποιότητα νερού που,  τωρα χρησιμοποιώ το ενα γιατι δεν εχω γεμίσει μέχρι πανω το ενυδρειο, θερμοστατη, πλατφόρμα εκτός νερού για να ξεκουράζεται καθώς και φυσικά ξύλα και βραχο για να κανω το τοπίο πιο ρεαλιστικό. Οι θερμοκρασίες εκτός νερού είναι στους 27-30C° και το βραδυ πέφτουν ενώ, μεσα στο νερο ειναι μονίμως 26-27C°. Επίσης, έχω πάρει αντιχλωριό καθώς και conditioner για το νερό. 

 

Τις πρώτες ημέρες ηταν πιο κινητικο, εμαθε να κολυμπαει και έτρωγε κανονικα! Μετα απο κατι ημερες παρατήρησα ότι στο ένα του ματι εχει ένα πολυ μικρο ασπρο στίγμα κατω από βλέφαρο και εκανα υπομονη να δω πως θα εξελιχθεί.  

Τις τελευταιες 5 ημερες εχει αρχίσει να μην τρώει και το στίγμα εχει αρχίσει να του δημιουργεί πρόβλημα και ανοίγει ελάχιστα το ενα του μάτι. Εχει αρχίσει να με φοβάται παραπανω επειδη λογικα δεν μπορεί να δει. Το αλλο του μάτι δεν έχει κάτι απλα, ειναι μισό κλειστό,λογικα από τον πόνο ή την δυσκολία που του προκαλει το στίγμα στο ενα μάτι. Μάλιστα, κανει και την κίνηση να ξύσει το σημείο εκείνο.

 

Να ενημερώσω ότι κολυμπαει τα ξημερώματα, όταν ανοίγω τις λάμπες και αργα το απογευμα όταν κολυμπαει για να παει στον αγαπημένο του βραχο να κοιμηθει. Όποτε βρίσκεται στον βραχο που έχω τοποθετησει απο πανω τις λάμπες,τον βλέπω συνηθως να πηγαίνει στην ακρη που ακουμπάει το νερο να δροσιστεί.

 

Μεσα στο νερο ,στο μάτι που ΔΕΝ έχει βγάλει κάποιο πρόβλημα, είναι πιο ανοιχτό από οτι ειναι στη στερια.

 

Να ενημερώσω,επίσης, ότι κολυμπαει άπταιστα παρα τη δυσκολία να ανοίξει το μάτι του,δεν κολυμπαει στα πλάγια. Δεν είναι κανένα μάτι του πρησμένο, ούτε κόκκινο σε εκείνο το σημείο ,ούτε να έχει τύπου πίον. 

 

Ειναι κάποιος που γνωρίζει τι μπορεί να έχει πάει στραβά; Λέτε να έχει κάποια μόλυνση από τοτε που ήταν στο πετ σοπ ή να εκανα εγω κάποιο λάθος με την προετοιμασία του νερου; Μήπως χτύπησε καπου Καταλαθος;

 

Οποιαδήποτε πληροφορία θα μου ήταν πολύτιμη. 

 

Στο σημείο που βρίσκομαι δεν υπάρχει διαθέσιμος κτηνίατρος που ασχολείται με ερπετά. Ξέρετε αν μπορούν κτηνίατροι από την Αθήνα να μου κάνουν γνωμάτευση από μακριά; 

 

Υπάρχει περίπτωση να χτύπησε καπου ή να μπήκε η φυσική αμμος στο μάτι του και να τον πείραξε;

 

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε και εσείς να δείτε αυτό το μικρό ασπρο στίγμα στο μάτι του.

 

 

20210405_162014.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα παιδιά, ενημέρωση μιας ημέρας στη κατάσταση του: 

Σήμερα τον παρακολουθώ από το ξημέρωμα και ειναι η πρώτη φορά μετά από ημέρες που δεν είναι μαζεμένος στο καβούκι του αλλα άπλωσε χέρια, ποδια όπως τις πρώτες ημέρες και απολαμβάνει τη ζεστη. 

 

Το στίγμα ειναι ακομα εκεί. 

Αν κάποιος έχει περάσει κατι παρόμοιο θα το εκτιμούσα να μου πει! :)

20210406_083224.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αδερφέ καλησπέρα.Από ερπετά δεν έχω ιδέα. Διαβάζοντας σε άρθρα του φόρουμ για καθαρά ψυχαγωγικούς λόγους διάβασα κάπου από έμπειρο χομπίστα μερικές συχνά εμφανιζόμενες ασθένειες χελώνας και το πρησμένο μάτι ήταν μία από αυτές.Είχε και τρόπο αντιμετώπισης. Θα ψάξω να σου το παραθέσω εάν το βρω μήπως και σε βοηθήσει.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ σε όσους με βοήθησαν και ηθελα να ενημερώσω για κάποιον που ίσως αντιμετωπίζει το ιδιο πρόβλημα με εμενα και ψάχνει απαντήσεις.

 

Εν τέλη επικοινώνησα με ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό εδω στο νησί μου που διασώσουν άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένης και των θαλασσιων χελωνών. 

 

Εξήγησα το πρόβλημα και μου είπαν να το κανω "μπάνιο " με χυμό καρότου.

Πιο συγκεκριμένα, έτριψα 2 καρότα μεσαίου μεγέθους στο μπλέντερ μαζι με λιγο ζεστό νερό και το έβαλα σε ένα μεγάλο μπολ, οχι βαθύ, έτσι ώστε να μπορουσε να πατήσει το χελωνακι και να σηκώσει όρθιο το κεφαλι του. Με συμβούλεψε να το κάνω κάποιες ημέρες ακομα και μετα όταν φυγει το σημάδι.

 

Το έκανα σήμερα πρώτη φορά και το αφησα  να μουλιάσει για 40 λεπτα. Τα πρώτα 10 λεπτα άνοιξε το ενα μάτι τελείως που δεν εμφανίζει κάποιο χτύπημα αλλα ,ηταν και αυτο κλειστό επί 2 ημέρες και άρχισε να γίνεται πιο ζωηρό καθώς μπορούσε να δει. Μετα απο λιγο, άνοιξε ελάχιστα και το μάτι που έχει το πρόβλημα. Το σημάδι εχει μαλακώσει και απο το ξερο ασπρο χρωμα που είχε ,εχει γίνει προς το μπεζ και φαίνεται ενυδατωμένο. Συν αυτού, μου είπε να προμηθευτώ απλές σταγόνες που υπάρχουν στο εμπόριο καθώς, η αρρώστια του δεν ήταν τόσο προχωρημένη και το παρατήρησα ευκολα.

 

Η αρρώστια προήλθε απο το πολυ ΑΝΤΙχλωριο αφου,μου έπεσε καταλαθος περισσότερο και εβαλα ποσότητα που αντιστοιχεί σε 40λιτρα και όχι σε 15 λίτρα που του έχω να κολυμπάει. 

 

Όταν γίνει ο Όγκγουεϊ καλύτερα,το χελωνακι δηλαδη, θα γράψω σχετικό forum με περισσότερες πληροφορίες.

 

Κάποιες που μου έχει ήδη πει ο κτηνίατρος ειναι οτι τα καρότα περιλαμβάνουν βιταμίνη Α, προλαβαίνουν και σκοτώνουν βακτήρια και τυχών ερεθισμούς που έχουν έρθει από το χλώριο στο νερο και ειναι για ελαφρές ασθένειες των ματιών. 

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Θαυμάζω τους ανθρώπους που το ψάχνουν τόσο βαθειά για να σωσουν μια ψυχή.!
Εύγε και πάλι εύγε και γρήγορα περαστικά στον μικρό.! [emoji846]

  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια! 

  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...