Jump to content

Νέα μελέτη για τα ψάρια του γένους Pygocentrus


Recommended Posts

Μια νέα μελέτη για τα πιράνια του γένους Pygocentrus η οποία έρχετε να επιβεβαιώσει αυτό που βλέπαμε σαν χομπίστες στα ψάρια που εισάγονται, ότι δηλαδή υπάρχουν πολλές διαφορές ανάλογα με την γεωγραφική κατανομή τόσο που οι επιστήμονες πλέον τα διαχωρίζουν σε διαφορετικά lineages!
 
Molecular Data Reveal Multiple Lineages in Piranhas of the Genus Pygocentrus (Teleostei, Characiformes)
 
 • Like 4
 • love 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Aquazone Project Team
   Επιστημονικό Όνομα: Pygocentrus nattereri (Kner, 1858)
   Κοινές Ονομασίες: Η κοινή ονομασία του ψαριού είναι Red Belly. Άλλες ονομασίες που συναντάμε είναι Red Breasted Piranha, Red Piranha, Red, Piranha, Common Piranha, Gold Dust Piranha.
   Ελληνικό Όνομα: -
   Γενική κατηγορία: Characid, Piranha, Πιράνχας ή Πιράνια
   Τάξη: Characiformes
   Οικογένεια: Characidae

   Μέγεθος: Το μέγεθος του ψαριού στο ενυδρείο σπάνια ξεπερνά τους 30 με 35 πόντους. Στην φύση όμως μπορεί να φθάσει και τα 40 εκατοστά σε ολικό μήκος.

   Βιότοπος: Το ψάρι αυτό συναντάτε σχεδόν σε όλη την λεκάνη της Αμαζονίας, από Peru έως τις ανατολικές ακτές της Βραζιλίας και τους περισσότερους ποταμούς του Αμαζονίου όπως Rio Negro, Rio Sao Francisco, Rio Madeira, Rio Orinoco, Rio Xingu, Rio Tapajos, Rio Juruena, Rio Paraguay, Rio Parana, Rio Araguaia.

   Συνθήκες στο ενυδρείο
   PH: 5,5-6,8 (Ιδανικά: 6,5)
   KH: -
   GH: 1-8°dGH (Ιδανικά: 2-6°dGH)
   Θερμοκρασία: 24-30°C (Ιδανικά: 27°C)
   Λίτρα: Μιας και το ψάρι αυτό σχηματίζει κοπάδια είναι καλό στο ενυδρείο να μην το έχουμε μόνο του, αλλά σε ομάδες των 5 και πλέον ατόμων. Ένας γενικός κανόνας αναφέρει πως τα ενήλικα ψάρια χρειάζονται 70 με 80 λίτρα ανά ψάρι, έτσι ένα ενυδρείο 400 λίτρων θεωρείται το απολύτως ελάχιστο για ενήλικα ψάρια. Σε πιο μικρές ηλικίες μπορούμε να τα κρατάμε σε μικρότερα ενυδρεία.
    
   Υποείδη και υβρίδια:
   Τα Piranha χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με διαφορετικά γένη και είδη, τα "True Piranha" και τα "Pirambeba".
   Στα true piranha ανοίκουν τα είδη του γένους Pygocentrus και στα pirambeba ανοίκουν τα Serrasalmus, Prystobrycon, Pygopristis και τα Catoprion.
   Το κύριο χαρακτηριστικό των Pygocentrus είναι ότι σχηματίζουν μεγάλες ομάδες/κοπάδια σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη/γένη με μοναδική ίσως εξαίρεση τα Serrasalmus maculatus
   Τα είδη των Pygocentrus:
   1.Pygocentrus nattereri
   2. Pygocentrus cariba (ενδιμικό στην Venezuela, Colombia) το όποιο ξεχωρίζει από το Pygocentrus Nattereri από την έντονη μαύρη βούλα στο πλάι του κεφαλιού του και το διαφανές χρώμα στο μάτι.
   3. Pygocentrus piraya (ενδιμικά στον ποταμό Rio Sao Fransisco) του οποίου το τελικό μέγεθος μπορεί να φθάσει και τους 60 πόντους και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα

   Δεν είναι γνωστό για το αν υπάρχουν υβρίδια Red belly άν και σε κάποιες περιοχές έχουν γίνει introduced μαζί με Pygocentrus piraya.
    
   Γεωγραφικές διαφορές:
   Ανάλογα με την περιοχή ενδέχεται να έχουν κάποιες μικρές διαφορές στον χρωματισμό και στο μέγεθος των πτερυγίων (κυρίως του εδρικού)

   Κοινωνική συμπεριφορά:
   Η συγκατοίκηση των Red Belly και γενικά η πλειοψηφία των piranha με άλλα ψάρια στο ενυδρείο είναι πρακτικά αδύνατη.Αργά ή γρήγορα ακόμα και αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν επιτυχημένη συγκατοίκηση θα καταλήξει στο θάνατο των υπόλοιπων ψαριών, γιαυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται.
   Επίσης δέν προτείνεται η μίξη διαφόρων είδών piranha μεταξύ τους για τους ίδιους λόγους.Το cohabitation των piranha πρέπει να γίνετε από πολύ έμπειρους χομπίστες και με πολλούς κανόνες.

   Διαχωρισμός φύλλου: Δεν υπάρχει διμορφισμός μεταξύ αρσενικού και θηλυκού. Το ζευγάρι ξεχωρίζει μόνο κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

   Διακόσμηση ενυδρείου: Χαμηλός φωτισμός, ρίζες και εύκολα ανθεκτικά φυτά είναι απαραίτητα για το σωστό στήσιμο. Οι ρίζες είναι καλό να είναι έτσι τοποθετημένες ώστε να προσφέρουν ένα μέρος ώστε να βρίσκουν την ηρεμία τους όποτε την χρειαστούν. Σημαντικό επίσης η επιλογή χαλικιού ή άμμου για το βυθό. Το σκούρο σε χρώμα χαλίκι απορροφά τις αντανακλάσεις και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο απο χομπίστες σε ενυδρεία. Επίσης τα φυτά επιφανείας θα κρατήσουν το περισσότερο φως μακριά από τα ψάρια σας και θα τα βοηθήσουν να αποβάλλουν το στρες και να νιώσουν πιο άνετα. Επίσης προτείνεται η ελαφριά χρήση τύρφης ή σκευασμάτων "blackwater", τα οποία θα δώσουν μια πιο φυσική εικόνα στο ενυδρείο και θα συνδράμουν στην βελτίωση της χημείας του νερού.
   Φυσικά στην φύση το χρώμα του υποστρώματος είναι συνήθως μπέζ και το χρώμα του νερού διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.π.χ. ένας ποταμός όπως ο Rio Xingu είναι clearwater σε αντίθεσή με τον Rio Negro, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε την προέλευση των ψαριών μας.
    
   Φίλτρανση:
   Λόγο της ειδικής διατροφής που ακολουθείτε στο συγκεκριμένο είδος ψαριών, είναι φυσικό και επόμενο να έχουμε κάποια επιπλέον επιβάρυνση στο νερό του ενυδρείου τους. 
   Απαιτείται ισχυρή φίλτρανση, και προτείνεται πολύ καλό μηχανικό φιλτράρισμα μαζί με το αντίστοιχο βιολογικό όπου θα μας διασφαλίσουν καλή καθαριότητα και σωστές παραμέτρους νερού
   Πολύ σημαντικό επίσης να μην αφήνουμε κομμάτια τροφής που χαλάνε και επιβαρύνουν το νερό μας, οπότε έλεγχος μετά τα ταΐσματα μήπως αφήσαμε κάτι που να έμεινε αφάγωτο. Ότι μείνει εντός λίγων λεπτών καλό είναι να αφαιρείτε.
   Προτείνεται επίσης η προσθήκη stream pump

   Ζώνη Κολύμβησης: Κινούνται σε όλη την στήλη του νερού αλλά προτιμούν την ασφάλεια των ριζών και του διάκοσμου.

   Διατροφή στην φύση:
   Ψάρια, καρκινοειδή, έντομα, καρπούς καθώς και πτηνά και άλλα ζώα που μπορεί να πέσουν στο νερό τις αντίστοιχες εποχές του χρόνου
   Διατροφή στο ενυδρείο:
   Φιλέτα ψαριών, γαρίδες, όστρακα, τροφές εμπορίου (συνήθως pellets), bloodworms, γεωσκόληκες,κ.α. Ζωικές τροφές Μοσχαροκαρδιά, Κοτόπουλο, και άλλα, θα πρέπει να αποφεύγονται ή να μήν ξεπερνούν το 10% της συνολικής δίαιτας των ψαριών)
    
   Ηλικία: Υπάρχουν αναφορές ότι ζουν ακόμα και 20+ χρόνια.

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Βλέπε κοινωνική συμπεριφορά
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται σε μια κοιλότητα που σχηματίζει το ζευγάρι στο χαλίκι/υπόστρωμα, το οποίο φυλάει τα αβγά μέχρι να γίνει η εκκόλαψη.
   Το πλήθος των αβγών μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις 3.000
   Το δύσκολο είναι το μεγάλωμα των μικρών καθώς το μεγάλο πλήθος τους έχει τεράστιες ανάγκες σε νεοεκκολαφθείσα αρτέμια και τα μικρά πρέπει να χωριστούν σύντομα σε πολλά ενυδρεία μιας και απο τις πρώτες εβδομάδες λειτουργούν κανιβαλιστικά και τρώγονται μεταξύ τους
   Τέλος να σημειώσουμε ότι μέλη του Aquazone έχουν πετύχει επιτυχημένες γέννες στο παρελθόν!!!
    
    

    

    


   Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες Νίκος Πολίτης, piranxobios και PPAP
    
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Επιστημονικό Όνομα: Serrasalmus Rhombeus (Linnaeus, 1766)
   Κοινές Ονομασίες: Black Piranha, White Piranha, Peruvian Black Piranha, Brazilian Black Piranha, Spotted Piranha, S. Niger Piranha.
   Γενική κατηγορία: Characins, Piranha, Πιράνχας ή Πιράνια.
   Τάξη: Actinopterygii
   Οικογένεια: Characidae

   Μέγεθος: Στο ενυδρείο σπάνια ξεπερνά τα 40-45 εκατοστά, ενώ στη φύση φτάνει τα 60 εκατοστά και καμία φορά (πολύ σπάνια) μεγαλύτερο. Μεγαλώνει πολύ αργά, περίπου 3 εκατοστά το χρόνο (ανάλογα βέβαια και τα λίτρα-συνθήκες του ενυδρείου και τη διατροφή του). Τα μεγάλα ψάρια που συναντάμε σε ενυδρεία είναι συνήθως πιασμένα από τη φύση σε αυτό το μέγεθος.

   Βιότοπος: Νότιος Αμερική. Συναντάται στις λεκάνες απορροής των ποταμών Αμαζόνιος και Ορενόκο. Ανάλογα τον ποταμό που προέρχεται έχει και διαφορετικά χρώματα. Κατοικεί σε διάφορους βιότοπους, αλλά ως ενήλικο προτιμά τους πιο μεγάλους και βαθείς ποταμούς με σχετικά γρήγορη ροή. Τα δε νεαρά συναντώνται σε πιο ήρεμα νερά με υποβρύχια ή παράκτια βλάστηση.

   PH: 5,5 – 7,5 (Ιδανικά: 6)
   GH\KH: μαλακά κάτω από 8
   Θερμοκρασία: 24°C - 28°C
   Λίτρα: Ελάχιστα λίτρα για ένα και μόνο ψάρι είναι τα 400 λίτρα. Ιδανικό 600 λίτρα (150 x 60 x 70) με μήκος ενυδρείου 150 εκατοστά ή περισσότερο. Σε νεαρή ηλικία μπορούμε να το έχουμε σε μικρότερα ενυδρεία. Για κάθε εκατοστό μήκους ψαριού 10 λίτρα νερού είναι υποφερτά.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Πρόκειται για ένα ψάρι αρκετά κινητικό και μοναχικό είδος που δεν θα ανεχτεί την παρουσία ψαριών του είδους του. Αρκετές φορές έχουμε δει σε ενυδρεία όταν είναι σε αρκετά μεγάλο μέγεθος το ψάρι, να συγκατοικεί με μικρά κοπαδόψαρα π.χ. tetra, τα οποία λόγω μεγέθους δε θα θεωρήσει αξιόλογη τροφή όσο είναι χορτάτο. Σε περίπτωση όμως που το ψάρι πεινάσει ο κίνδυνος να φαγωθούν ακόμα και αυτά τα μικρά ψαράκια είναι σημαντικός. Επειδή λοιπόν δε θέλουμε να βάζουμε σε κίνδυνο τις ζωές των οργανισμών που φιλοξενούμε στο ενυδρείο μας, προτείνεται να αποφεύγεται οποιαδήποτε συγκατοίκηση και μένει το ψάρι μόνο του σε ένα species ενυδρείο με τον κατάλληλο διάκοσμο.

   Διαχωρισμός φύλλου: Δεν υπάρχει διμορφισμός μεταξύ αρσενικού και θηλυκού. Το ζευγάρι ξεχωρίζει μόνο κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

   Διακόσμηση ενυδρείου: Απαιτείται σχετικά χαμηλός φωτισμός για να νιώθει ασφάλεια. Ο βυθός καλό είναι να καλυφθεί με λευκή ή μπεζ μη ασβεστολιθική άμμο. Συχνά χρησιμοποιείται μαύρο λεπτό χαλίκι το οποίο δεν αντανακλά το φως και μειώνει το στρες. Ρίζες και ξύλα μπορούν να συμπληρώσουν τον διάκοσμο, αφήνοντας όμως αρκετό χώρο ελεύθερο για κολύμπι. Η χρήση τύρφης ή ξερών φύλλων (π.χ. cattapa leaves) θα βοηθήσουν και σε μια πιο “βιοτοπική” προσέγγιση στο ενυδρείο και στην ευκολότερη προσαρμογή του ψαριού. Από φυτά, δεδομένου του χαμηλού φωτισμού αλλά και του μεγέθους που αποκτά το ψάρι, μπορούν να μπουν κάποια σχετικά εύκολα και ανθεκτικά όπως echinodorus, vallisneria, αλλά και anubias και microsorum (που δένονται σε ξύλα ή πέτρες). Φυτά επιφανείας θα βοηθήσουν στην μείωση της έντασης του φωτός.

   Ζώνη Κολύμβησης: Στο μέσο του ενυδρείου.

   Διατροφή: Όπως όλα τα πιράνχας είναι σαρκοφάγο. Μπορούμε λοιπόν να το ταΐζουμε κατεψυγμένα όλα τα μαλάκια, οστρακόδερμα και ψάρια φιλέτο γλώσσας, γαύρο, μαρίδα. Γενικότερα πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλα.

   Ηλικία: Οι πληροφορίες δεν είναι επαρκείς, αλλά τα 10 χρόνια μπορούν να θεωρηθούν ένα ελάχιστο κάτω όριο.

   Υποείδη και υβρίδια: -

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Σε αιχμαλωσία δεν έχει γίνει ακόμα αναπαραγωγή.

   Γενικές πληροφορίες:
   - Λόγω της ειδικής διατροφής που ακολουθείτε στο συγκεκριμένο είδος ψαριών, είναι φυσικό και επόμενο να έχουμε κάποια επιπλέον επιβάρυνση στο νερό του ενυδρείου τους. Είναι καλό να υπάρχει ισχυρή φίλτρανση, καλή καθαριότητα και ποιοτικό νερό (δεν ξεφεύγουμε από τις ρουτίνες και τις αλλαγές νερού. Ίσως τις διπλασιάζουμε κιόλας). Πολύ σημαντικό επίσης να μην αφήνουμε κομμάτια τροφής που χαλάνε και επιβαρύνουν το νερό μας, οπότε έλεγχος μετά τα ταΐσματα μήπως αφήσαμε κάτι που να έμεινε αφάγωτο. Ότι μείνει εντός λίγων λεπτών καλό είναι να αφαιρείτε.
   - Έχει αναφερθεί ότι δαγκώνουν και κόβουν καλώδια και σωληνάκια που βρίσκονται απροστάτευτα στο ενυδρείο. Γι' αυτό λοιπόν προσοχή στο καλώδιο του θερμαντικού σώματος, το σωληνάκι της αεραντλίας και αν μπορούμε να μην τα αφήνουμε εκτεθειμένα αφού υπάρχει και θέμα δικής μας ασφάλειας (ηλεκτροπληξία).
   - Προσοχή θα πρέπει επίσης να δίνεται ώστε να μην είναι εύκολη η πρόσβαση στο εσωτερικό του ενυδρείο ιδιαίτερα σε παιδιά καθώς ποτέ δε ξέρουμε πως μπορεί να αντιδράσει το ψάρι όταν ενοχληθεί.
   Εν κατακλείδι, είναι ιδιαίτερα ψάρια, με ενδιαφέρον και το κάθε ένα με τον δικό του χαρακτήρα. Θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό μορφολογικά καθώς ενηλικιώνονται. Στην αρχή ως νεαρά έχουν ασημένιο σώμα με σκούρες κηλίδες και τα πτερύγια τους εμφανίζουν μαύρο χρώμα στο τελείωμα τους. Σε αυτό το στάδιο τους αποδίδεται το όνομα white piranha. Καθώς μεγαλώνουν το χρώμα σκουραίνει και γίνεται πιο μαύρο. Τα μάτια παίρνουν το κόκκινο χρώμα που χαρακτηρίζει όλα τα είδη serrasalmus και τότε μεταμορφώνονται σε black piranha.
   Η διατήρηση ενός τέτοιου ψαριού με αυτό το μέγεθος και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, είναι μια πρόκληση. Πριν λοιπόν από την αγορά του θα πρέπει να ήμαστε 100% σίγουροι ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις συνθήκες που απαιτεί. Τα ψαριά αυτά έρχονται από τη φύση άγρια πιασμένα και οφείλουμε να τους παρέχουμε το καλύτερο δυνατό.
    
    
   Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες piranxobios, carlito και piranha_3
    
   Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη piranhas2 στα πλαίσια των εργασιών της HunTeam  
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Επιστημονικό Όνομα: Serrasalmus sanchezi ( Gery 1964)
   Κοινές Ονομασίες: Ruby-Red Piranha, Ruby-Throated Diamond Piranha , sanchezs piranha
   Ελληνικό Όνομα: -
   Γενική κατηγορία: Characid, Piranha, Πιράνχας ή Πιράνια
   Τάξη: Characiformes.
   Οικογένεια: Characidae.

   Μέγεθος: Μέχρι 20 εκατοστά.

   Βιότοπος: Ν. Αμερική, στην λεκάνη απορροής του ποταμού Ucayali στο Περού. Δείχνουν την προτίμησή τους για σκιερές περιοχές με πυκνή, παρόχθια ή υποβρύχια βλάστηση.

   Συνθήκες στο ενυδρείο
   PH: 6-7,5 (Ιδανικά: 6-7)
   KH: -
   GH: 5-15°dGH (Ιδανικά: <8°dGH)
   Θερμοκρασία: 25-28°C (Ιδανικά: 26°C)
   Λίτρα: Ένα ενυδρείο με μήκος 1 μέτρο και 120 λίτρα επαρκεί για ένα ψάρι.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Σχεδόν καθόλου κινητικό από τη φύση του, βρίσκει μια καλή κρυψώνα και στήνει ενέδρες. Επειδή μοιάζει πολύ με το red belly piranha (Pygocentrus nattereri) όταν είναι μικρό ανακατεύεται στα κοπάδια των red belly και τρέφεται από αυτά μέχρι να μεγαλώσει και να μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε κάποιο θηρευτή. Μια δαγκωνιά από την ουρά η από ένα πτερύγιο (το sanchezi φημίζεται σαν fin nipper) ενός red belly η γενικότερα από όποιο άλλο ψάρι βρεθεί αρκετά κοντά, είναι ένα ικανοποιητικό και πάνω από όλα χωρίς κόπο γεύμα, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ασφάλεια του κοπαδιού. Όταν μεγαλώσει κυνηγάει μόνο του στήνοντας ενέδρα.

   Διαχωρισμός φύλου: Δεν υπάρχει διμορφισμός μεταξύ αρσενικού και θηλυκού

   Διακόσμηση ενυδρείου: τα ser sanchezi απαντιούνται σχεδόν σε όλες τις μορφές ενός ποταμού με διαυγή ορμητικά φωτεινά νερά με πολλά φυτά και καλή οξυγόνωση αλλά και σκούρα νερά με χαμηλή ροή και ελάχιστα φυτά , όποτε αν θέλουμε να κάνουμε κάτι βιοτικό θα διαλέξουμε έναν ποταμό από αυτούς που αναφέρονται παραπάνω η ακόμα καλύτερα αν μπορέσουμε να μάθουμε από τον προμηθευτή του ψαριού από πού είναι πιασμένο και να προσομοιάσουμε τον ποταμό του. Από εκεί και πέρα το γενικό στήσιμο ενός ενυδρείου με πιράνχας περιλαμβάνει μη ασβεστολιθική μπεζ άμμος ή μαύρο χαλίκι-άμμος (για λιγότερο στρες) ρίζες, κλαδιά, χαμηλός-μέτριος φωτισμός και τέλος κάποια ανθεκτικά φυτά όπως vallisneria, ehinodorus, anubias (δένονται πάνω σε πέτρες-ξύλα) microsorum (δένονται πάνω σε πέτρες-ξύλα) και pistia stratiotes(σαν φυτά επιφάνειας βοηθούν στο να μετριάζεται το φως)

   Ζώνη Κολύμβησης: Στο μέσο του ενυδρείου.

   Διατροφή: Σε νεαρή ηλικία ταΐζεται τρεις φορές την ημέρα με artemia bloodworm tubifex και μικρές ποσότητες από κατεψυγμένα μαλάκια, οστρακόδερμα (είναι καλό οι γαρίδες να ταΐζονται με το κέλυφος γιατί περιέχει βιταμίνες οι οποίες βοηθάνε στο χρώμα) και ψάρια όπως φιλέτο γλώσσας, γαύρος, μαρίδα. Πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός-σαρδέλα.Σε ενήλικο στάδιο του δίνουμε μαλάκια οστρακόδερμα ψάρια και γεωσκώληκα σε μεγαλύτερη ποσότητα και σπάνια μια φορά το μηνά μπορούμε να του δώσουμε καρδιά μοσχαριού (έτοιμη κατεψυγμένη και τυποποιημένη) και κοτόπουλο, όχι όμως ποιο συχνά γιατί δεν θα μπορεί να μεταβολίσει τα λιπίδια που προέρχονται από το κρέας με αποτέλεσμα το θάνατο από την υπερβολική εναπόθεση λίπους στα εσωτερικά του όργανα, Καθώς τα ψάρια ενηλικιώνονται, τα ταΐσματα θα πρέπει να μειωθούν και να ταΐζουμε μέρα παρά μέρα. Στη φύση το διαιτολόγιο του περιλαμβάνει σπόρους αλλά και φρούτα. Σε περίπτωση ζωντανού ταΐσματος που δεν προτείνεται τα ψάρια(feeders) πρέπει να περνάνε από καραντίνα πρώτα διότι μπορεί να εισάγουν ασθένειες η παράσιτα. Τα χρυσόψαρα δεν προτείνονται σε καμία περίπτωση λόγο τον εσωτερικών παρασίτων που σχεδόν πάντα έχουν.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Δεν υπάρχουν αναφορές. Θεωρείται ωστόσο πως ανάλογα με τις συνθήκες διατήρησης τους τα 10 χρόνια είναι ένα λογικό όριο ζωής.

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Ιδιαίτερα επιθετικό και κτητικό ψάρι, όπως άλλωστε θα περιμέναμε από έναν μοναχικό κυνηγό. Δεν συνίσταται η συμβίωση του με κανένα άλλο είδος.

   Υποείδη και υβρίδια: -

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν έχει γίνει αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία.

   Γενικές πληροφορίες: Σε μικρή ηλικία μοιάζει πολύ με το Serrasalmus robeus (black piranha) και μπορεί να μπερδεύει ακόμα και τους ειδικούς, ανάλογα από ποιον ποταμό προέρχεται εμφανίζει και δύο διαφορετικά χρώματα κόκκινη η μοβ κοιλιά, δείγματα που πιάστηκαν στον πόταμο Orosa εμφανίστηκαν με ποιο σκούρο μοβ χρώμα, ανεπιβεβαίωτες έρευνες λένε ότι μπορεί να οφείλεται στην σεξουαλική ωριμότητα. Είναι ένα ντροπαλό δειλό πιράνχας με απρόβλεπτο χαρακτήρα και σπουδαία συμπεριφορά. Όλα τα serrasalmus sanchezi που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι άγρια ψαρεμένα και σε περίπτωση που θέλουμε να αποκτήσουμε ένα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να του παρέχουμε ότι χρειάζεται. Η διατήρηση αυτού του είδους πιράνχας είναι μια πρόκληση και δεν προτείνεται για αρχάριους χομπιστες.
        

   Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες TaitO, PPAP και piranhas2
    
   Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη piranhas2 στα πλαίσια των εργασιών της HunTeam
  • By The Fishroom
   Η πρώτη μεγάλη εισαγωγή απο σπάνια ψάρια Αμαζονίου και Αφρικής είναι γεγονός...
    
   Trachelyichthys sp. "Jutai" 18Ε
   Crenicichla regani "Rio Tapajos" 20Ε
   Krobia xinguensis 20Ε
   Corydoras melanistus 8,9Ε
   Corydoras metae 9,5Ε
   Corydoras sp. "San Juan" 8,9Ε
   L18 Baryancistrus xanthellus "Golden Nugget" 43Ε
   L 114 Pseudacanthicus cf. Leopardus 39E
   L 29 Leporacanthicus galaxias "Rio Araguaia" 37E
   L 403 Panaqolus sp. "Rio Anapu" 37E
   Acestrorhynchus pantaneiro 60E
   Exodon paradoxus 16E
   Ladigesia roloffi 4,7E
   Semaprochilodus taeniurus 45E
   Serrasalmus manueli 199E
   Tetraodon mbu 12/14cm 200E
   Symphysodon aequifasciatus "Airao Heckel" Rio Negro 170E
   Serrasalmus rhombeus "Diamond Black" Rio Tocantins 220E
   L 273 Pseudacanthicus sp. "Red Titanic" 25cm 680E
    
   Εδώ και φωτογραφίες των ψαριών!
    
  • By Husky_Jim
   Μιά πραγματικά ενδιαφέρον μελέτη σχετικά με την ταξινόμιση Piranha και Pacu:
    
   Thompson, A.W., et al. A time-calibrated, multi-locus phylogeny of piranhas and pacus (Characiformes: Serrasalmidae)
   and a comparison of species tree methods. Mol. Phylogenet. Evol. (2014), http://dx.doi.org/10.1016/j.ympev.2014.06.018
    
   2014_MPE_Serrasalmidae.pdf
    

   2014_MPE_Serrasalmidae.pdf
  • By Husky_Jim
   Ψάχνοντας στο γιουτουμπ βρήκα ένα παλιό βίντεο από τα Pygocentrus Naterreri μου ταίζοντας τα ταμπλετες που κολαγαν στο τζάμι....
    
   η άλγη ήταν από φωσφορικά και την είχα ξεφορτωθεί τότε με αντιφώσφορο και αλλαγές νερού!!!!
    
   παλιές καλές εποχές!!!
    
  • By melina_59958
   Γειας σας!! 
    
   Προσπαθω να φτιαξω ενα ενυδρειο και σημερα ειδα σε ενα pet shop και πυρανχας. Ρωτησα στο pet shop μου και ειπαν οτι δεν μπορω να το συνδυασω με αλλα ψαρια, οποτε αποφασισα να κανω ενα ενυδρειο μονο με πυρανχας. Ποσο μεγαλο ενυδρειο χρειαζομαι γι'αυτο; Ποια ειναι τα ειδη που μπορω να βρω στην ελλαδα (κατα προτιμηση θεσσαλονικη) ;; Μπορω να βαλω σε ενα ενυδρειο ενα κοπαδι ή ενα μονο του;; τι ειναι καλυτερο;; ειδα το Serrasalmus manueli που ειναι πολυ εντυπωσιακο μπορω ξερετε αν μπορω να το βρω;; 
    
   Ευχαριστω εκ των προτερων. 
  • By antonis t83
   ανοιγω αυτο το θεμα με σκοπο να εχουμε εδω μαζεμενα ολα τα βιντεο σαν αρχειο απο τους δικους μας θηρευτες!! πιρανχα, puffer, arowana και οτι αλλο θηρευτη εχουμε!
   μπορειτε να ανεβασετε κ βιντεακια απο ταϊσμα αλλα σε καμια περιπτωση ταϊσμα με ζωντανη τροφη.


   καποια video θα αντιγραφουν απο τα ηδη υπαρχοντα θεματα των μελων μας (να μην τους βαζω σε κοπο να τα ξανανεβαζουν)
  • By myclub64
   Καλή χρονιά σε όλους και από εμένα.Ονομάζομαι Στέλιος και είμαι καινούριος στο forum. Έχω αρκετό καιρό το χόμπι του ενυδρείου. Είχα ξεκινήσει με ενυδρείο 60 λίτρων και πριν 5 χρόνια πήρα ένα Sunsun 240 λίτρων. Από την αρχή ασχολούμουν με τα ήμερα ψάρια γλυκού νερού. Από πέρσι το γύρισα στα πιο δραστήρια και λίγο πιο επιθετικά ψάρια (για τα δεδομένα των προμηθευτών στη Χίο).
   Τώρα έχω 7 κιχλίδες, 1 Oscar (13 cm), 2 piranha pacu (15cm και 12cm) και τις καθαρίστριες μου clown και πλακόστομους. Τα ψάρια ζουν στον ίδιο χώρο σχεδόν 7 μήνες.
   Για να μην σας κουράζω άλλο, το θέμα μου είναι ότι το "μικρό" piranha γενικότερα την πλήρωνε (κυρίως από το μεγαλύτερο) άλλα επιβίωνε με κάτι ελαφρά τσιμπήματα σε ουρά και περίγεια. Την τελευταία βδομάδα όμως το ψάρι είναι να το λυπάσαι. Έχει μείνει η μισή ουρά και στο ραχιαίο περίγειο φαίνονται τα κόκαλα από τις τσιμπιές.Εκτός αυτού το ψάρι έχει μαυρίσει στο χρώμα (πιο πολύ με black piranha παρά με pacu μοιάζει). Σας παρακαλώ αν έχετε καμιά συμβουλή θα βοηθήσει πολύ! Σκέφτομαι να το βάλω σε ένα μικρό ενυδρείο μόνο του για λίγο καιρό μέχρι να πάρει τα πάνω του. Αν γνωρίζετε κάποιο τρόπο ( βιταμίνες κτλ) προκειμένου να επανέλθει πιο γρήγορα παρακαλώ ενημερώστε με.
   Ευχαριστώ πολύ.
  • By theodor72
   ... red bellied παράγουν ήχους; Μέχρι πρόσφατα, είχαν καταγραφεί τέτοιοι ήχοι μόνο όταν τα ψάρια είχαν πιαστεί σε δίχτυα ή όταν τα κρατούσαν με το χέρι εκτός νερού. Μια έρευνα όμως που έγινε το 2011 από τους Sandie Millot, Pierre Vandewalle και Eric Parmentier, έδωσε κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Τοποθέτησαν λοιπόν στο εργαστήριο τους σε ένα ενυδρείο με πιράνχα υδρόφωνα (υποβρύχια μικρόφωνα) και κινηματογράφησαν την συμπεριφορά τους. Κατέγραψαν λοιπόν τρεις διακριτούς ήχους.
   Ο πρώτος ήχος παράγονταν όταν τα ψάρια αναμετρόνταν πρόσωπο με πρόσωπο, το ένα απέναντι από το άλλο, χωρίς όμως να υπάρχει καυγάς. Θα μπορούσε λοιπόν να μεταφραστεί ως ένα προειδοποιητικό σήμα κατά την προσπάθεια εκφοβισμού μεταξύ δύο ατόμων. Ήταν ίδιος με τον ήχο που βγάζουν εκτός νερού όταν κάποιος τα κρατάει με το χέρι του. Αποτελούνταν από αρκετούς παλμούς και μοιάζει κάπως με γάβγισμα.
   Ο δεύτερος ήχος, ήταν ένας και μόνο παλμός, και παράγονταν κατά την χαρακτηριστική εκείνη συμπεριφορά των πιράνχα, όπου καυγαδίζουν κυνηγώντας το ένα το άλλο κυκλικά. Θα μπορούσε να μεταφραστεί ως ένα σήμα απειλής και έντονης επιθετικότητας.
   Ο τρίτος ήχος αποτελούνταν από τρεις ή τέσσερις παλμούς, και παράγονταν μόνο κατά την διάρκεια κυνηγιού, όταν προσπαθούσαν να δαγκώσουν ένα άλλο πιράνχα ή ένα θήραμα.
   Εδώ η δημοσίευση της έρευνας
   237678-2.pdf
×
×
 • Create New...