Jump to content

Φύλλα και κλαδιά καστανιάς κατάλληλα για ενυδρεία;


Recommended Posts

Καλησπέρα μέλη του forum, 

 

Ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης κλαδιών και ξύλων ως διακοσμητικών από καστανιά (castanea sativa, ευρωπαϊκή καστανιά). Είναι κομμένα αρκετό καιρό. Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα φύλλα του ιδίου δέντρου, εννοώντας αν έχουν  ιδιότητες όπως τα catappa, σε μικρότερο ενδεχομένως βαθμό. Έχουν πέσει από το δέντρο και έχουν γίνει καφέ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Link to comment
Share on other sites

Περί αυτών, νομίζω πως μπορεί να σε κατατοπίσει ο @Χρήστος,  όταν δει το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

παραθέτω ένα τμήμα από άρθρο του Χρήστου. Κάπου διάβασα να αναλύει περισσότερα αλλά δε μπορώ να βρω που...

 

Φύλλα

Τα φύλλα στο ενυδρείο μας έχουν συνήθως έναν διακοσμητικό χαρακτήρα και κάποια απο αυτά έχουν ταυτόχρονα αντισηπτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες όπως πχ η καρυδιά. Περιέχουν τανίνες, χουμικά οξέα, αιθέρια έλαια, και άλλα πολύ σημαντικά συστατικά. Χρωματίζουν το νερό καφέ και κατεβάζουν ελαφρά το pH. Σαλιγκάρια και γαρίδες αρέσκονται να τσιμπολογούν τα φύλλα ως τροφή όπως και κάποια ψάρια.

 

Συλλογή και χρήση

Τα φρέσκα φύλα τα μαζεύουμε από άνοιξη έως αρχές καλοκαιριού, αποφεύγουμε το τέλος καλοκαιρού και τον φθινόπωρο γιατί την σηγκεκριμένη χρονική περίοδο τα πολύτιμα συστατικά τους είναι μειωμένα. Αφού τα μαγέψουμε τα ξεπλένουμε από την σκόνη τα απλώνουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν φυσικά.

Τα πεσμένα φύλα μπορούμε να τα μαγέψουμε όλες τις εποχές αρκεί να μην είναι σε πλήρες αποσύνθεση. Τα πλένουμε και τα βάζουμε στον φούρνο στους 50-60 βαθμούς να ξεραθούν και είναι έτυμα προς χρήση.

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλα  ως προληπτική ή συμπληρωματική θεραπεία τότε τα αλλάζουμε κάθε εβδομάδα, αλλιώς μπορούμε να τα αφήσουμε στο ενυδρείο παραπάνω. Αν η ποσότητα είναι μεγάλη και τα αφήσουμε να αποσυντίθενται μπορεί να ανεβάσουν το ΝΟ3.

 

Όλα τα φύλα απο τα οπωροφόρα δέντρα μπορούμε να τα βάλουμε όπως και α φύλα απο τα δέντρα που αναφέρονται στα ξύλα. Δεν βάζουμε φύλα απο τα εσπεριδοειδή και τα κωνοφόρα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Και ολόκληρη η ενότητα είναι εδώ  Διακόσμηση ενυδρείου.   . Καλό θα ήταν για να βρίσκεις ποιο εύκολα αυτό που ψάχνεις στο forum να αποθηκεύσεις κάπου και αυτό γιατί θα σε βοηθήσει σίγουρα 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο είναι κατατοπιστικότατο, ευχαριστώ πολύ και τους δύο για το χρόνο σας. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...