Jump to content

Βοήθεια στη φροντίδα χρυσόψαρου


Recommended Posts

Καλησπέρα στην ομάδα. Περίπου πριν από μία εβδομάδα απέκτησα ένα χρυσόψαρο και πιο συγκεκριμένα ένα comet χρυσόψαρο. Έχω διαβάσει αρκετά για το ψαράκι και τις ανάγκες του προκειμένου να του παρέχω όσο καλύτερη φροντίδα μπορώ. Ωστόσο έχω ακόμα αρκετές απορίες και θα ήθελα την βοήθεια όποιου γνωρίζει. Θα παραθέσω ορισμένες πληροφορίες που πιστεύω ότι θα σας βοηθήσουν να με συμβουλεύσετε πιο εύκολα. Προσωρινά το ψαράκι ζει σε ένα μικρό ενυδρείο περίπου 15 λίτρων και μήκους 30 εκατοστών το οποίο το έχω άδειο λόγω των λίγων λίτρων του. Διάβασα πως τέτοια χρυσόψαρα χρειάζονται αρκετά μεγάλα ενυδρεία γύρω στα 100 εκατοστά μήκος, γι' αυτό και σκοπεύω να αγοράσω ένα μεγαλύτερο σε ένα μήνα.

Αρχικά το χρυσόψαρο θα καταφέρει να αντέξει στο μικρό ενυδρείο που το έχω μέχρι να πάρω το καινούργιο?

α) Στο ενυδρείο που έχω τώρα δεν έχω εγκαταστήσει κάποιο φίλτρο και το νερό που βάζω σε αυτό φιλτράρεται από φίλτρο που έχω στην βρύση. To φίλτρο που xρησιμοποιώ στη βρύση είναι το Αrogon2 αν το γνωρίζει κάποιος. Επειδή έχω το φίλτρο της βρύσης δεν βάζω αντιχλώριο στο νερό, παρά μόνο το αφήνω κάποιες ώρες σε έναν κουβά πριν κάνω αλλαγή νερού στο ενυδρείο για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.

α.1) Κάνω καλά και χρησιμοποιώ το φίλτρο της βρύσης ?

Επειδή δεν έχω φίλτρο για το ενυδρείο κάνω καθημερινές αλλαγές νερού γύρω στο 40%. Για τις αλλαγές νερού χρησιμοποιώ ένα διάφανο πλαστικό ποτήρι και με πολύ ηρεμία για να μην τρομάξω το χρυσόψαρο βγάζω με αυτό το βρώμικο νερό από το ενυδρείο . 

α.2) Έκτος από το να αγοράσω κάποια ειδική σκούπα υπάρχει κάποια πατέντα για να κάνω ήρεμες αλλαγές νερού ? Το κόλπο με τα συγκοινωνούντα δοχεία το δοκίμασα και δεν δούλεψε τόσο καλά 

β) Το ενυδρείο που θέλω να πάρω σε κανένα μήνα σκοπεύω να έχει διαστάσεις 80 εκατοστά μήκος , 36 πλάτος και 30 ύψος.

β.1) Οι διαστάσεις αυτές είναι καλές για ένα μονόουρο?

β.2) Ακόμη στο μελλοντικό ενυδρείο μπορώ να προσθέσω και κάποιο άλλο χρυσόψαρο που δεν γίνεται τόσο μεγάλο ? ( για παράδειγμα θα μπορούσα να προσθέσω ένα red cap και ένα Veiltail ?)

γ) Για την ώρα έχω σκοπό να πάρω ένα φίλτρο για το μικρό ενυδρείο που έχω.

γ.1) Τι φίλτρο μου προτείνετε να πάρω? ( κατά προτίμηση κάτι οικονομικό αλλά όχι απαραίτητα μη ποιοτικό )  

γ.2) Γίνεται να πάρω κάποιο φίλτρο το οποίο να κάνει για το μεγάλο ενυδρείο που θέλω να πάρω και να το βάλω για την ώρα στο μικρό των 15 λίτρων ή θα υπάρχει πρόβλημα με την μεγάλη ροή νερού?

δ) To χρυσόψαρο το ταΐζω με tropical flakes τις οποίες μουλιάζω πρώτα σε νερό. Του δίνω το πρωί 3-4 νιφάδες και το βράδυ 2-3

δ.1) Κάνω καλά που το ταΐζω 2 φορές την μέρα και σε αυτές τις αναλογίες?

δ.2) Τι πρέπει να το ταΐζω  πόσο συχνά και ποιες είναι οι ακριβείς δοσολογίες ?

δ.3) Τώρα που είναι μικρό είναι σωστό να κάνει νηστεία μία φορά την εβδομάδα και να το ταΐζω την επόμενη μέρα βρασμένο αρακά ?

δ.4)  Μπορώ να αρκεστώ μόνο σε διάφορες ποικιλίες από flakes?

ε) Έχω παρατηρήσει πως το χρυσόψαρο κολυμπάει συχνά προς την επιφάνεια και βγάζει το στόμα του έξω από το νερό (ίσως παίρνει αέρα δεν γνωρίζω)

ε.1) Αυτό που κάνει είναι επικίνδυνο ? ( μπορεί να πάθει νηκτική κύστη?)

ζ) Στο ενυδρείο που έχω τώρα δεν έχω βάλει κάποιο φως και στο δωμάτιο που το έχω τοποθετήσει σβήνω και ανάβω αρκετά συχνά τα φώτα.

ζ.1) Υπάρχει περίπτωση να του κάνω κακό που του αλλάζω τον φωτισμό έτσι απότομα?

ζ.2) Πρέπει να του βάλω κάποιο συγκεκριμένο φωτιστικό και να το σβήνω συγκεκριμένες ώρες?

ζ.3) Στο μελλοντικό ενυδρείο που θέλω να αγοράσω σκοπεύω να βάλω και φυτά . Πρέπει να πάρω κάποιο ειδικό φωτιστικό ή οποιοδήποτε θα τα βοηθήσει να μεγαλώσουν?

Για την ώρα αυτές είναι οι βασικές απορίες που με προβληματίζουν. Ελπίζω να μην κουράσω με το μεγάλο κείμενο. Ακόμη θα παρακαλούσα όποιος θελήσει να με βοηθήσει να είναι σίγουρος για αυτό που θα πει, γιατί διαβάζω διάφορα στο διαδίκτυο και δεν ξέρω τι να πρωτοπιστέψω.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΠΟΙΟΝ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ!!!

 

Link to comment
Share on other sites

 

Γεια σου φιλε! Για αρχη θα σου προτεινα να διαβασεις και τα δυο αυτα αρθρα του killerknight! Ειναι grandmaster στα ψαρια κρυου νερου οποτε δε χρειαζεται να ψαξεις παραπερα!

 

Καλο διαβασμα!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχεις διαβάσει αρκετά και φαίνεται από τις ερωτήσεις που κάνεις.
Δείχνει επίσης ότι σε ενδιαφέρει να παρέχεις το καλύτερο δυνατό για την καλή ζωή στον ψαράκο σου.

Έχεις κάνει όμως και το τεράστιο λάθος. Τον έβαλες σε ένα άστρωτο ενυδρείο και σκοπεύεις να τον μεταφέρεις σε ένα ακόμα άστρωτο που θα αγοράσεις σε ένα μήνα - και που θα χρειάζεται έναν ακόμα μήνα παραπέρα μέχρι να στρωθεί κι αυτό.. Για αρχή θα σου πω δυο πράγματα και τα πραττεις όπως νομίζεις και μπορείς.

Κατ αρχήν μας σώζει το γεγονός ότι είναι μικρος ακόμα, αυτό είναι καλό γιατί θα αντέξει για ένα διάστημα σε τόσο μικρό ενυδρείο.
Απαιτεί όμως συχνές αλλαγές νερού (πάντα με αντιχλώριο κατ εμέ για σιγουριά) και σίγουρα φίλτρο (εσωτερικό έστω) - που δυστυχώς δεν θα έχει συμβατότητα με το μεγάλο ενυδρείο μετά. Το ενυδρείο που θα πάρεις επίσης θα πρέπει να ξεπερνάει τα 100cm για το comet που επέλεξες.. δεν είναι τόσο τα λίτρα όσο τον χώρο που χρειάζεται για να κολυμπήσει σωστά ένα τέτοιο ψάρι.
Τα comet είναι γρήγορα, τα 80cm θα τα περιορίσουν σίγουρα μόλις μεγαλώσουν αρκετά (θέμα μηνών είναι..).

Τροφη μπορεί να τρώει τα flakes που του δίνεις και ορθοτατα του τα βρέχεις πριν του τα ριξεις στο ενυδρείο, ποτέ τροφη από την επιφάνεια όπως πολύ σωστά έμαθες διαβάζοντας!
Μπορείς να του πάρεις κι άλλων ειδών τροφές, βυθιζόμενες μπιλίτσες κλπ κλπ.
Μπορείς να του παρέχεις βρασμένα λαχανικά, αγγούρι, κολοκύθι, μαρούλι, τον αποφλυωμενο αρακά μια φορά την εβδομάδα μετά από μια μέρα νηστείας (δεν ταΐζεις καθόλου εκείνη τη μέρα δηλαδή) κλπ.

Θα χρειαστείς πραγματάκια, μην σκέφτεσαι μόνο το ενυδρείο με τον διακοσμο και το φίλτρο. Χρειάζεται φώτα (μάλλον θα έχει το ενυδρείο που θα πάρεις λογικα) και μια στάνταρ καθημερινη φωτοπεριοδο άρα και χρονοδιακοπτη πρίζας, εργαλεία καθαρισμού του (τζάμια, βυθό..), τεστ νερού.. θα εμφανιστούν κι άλλα στην πορεία πιθανότατα αλλά δεν είναι απαραίτητα να τα πάρεις κι όλα μαζί.

Δεν θα στα απαντήσω όλα τώρα, εκτός του ότι είναι αργά (η ώρα που στα γράφω εννοώ), παράλληλα είναι και νωρίς για να σε βομβαρδισω με απαντήσεις σε όλα και να τα βρεις βουνό στο τέλος.

Για την ώρα εστιάζουμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε και στο πως θα μπορούσαμε να την κάνουμε λίγο καλύτερη με ότι επείγει και μπορεί να διορθωθεί άμεσα πριν του κάνουμε μεγαλύτερο κακό του μικρού. Για τα υπόλοιπα εδώ θα είμαστε και να είσαι βέβαιος πως θα έχεις άπλετη βοήθεια από αρκετούς που συχνάζουν εδώ. [emoji6]



Link to comment
Share on other sites

πριν 8 ώρες, το μέλος kaak akaja έγραψε:

.1) Κάνω καλά και χρησιμοποιώ το φίλτρο της βρύσης ?

καλα κάνεις.

πριν 8 ώρες, το μέλος kaak akaja έγραψε:

2) Έκτος από το να αγοράσω κάποια ειδική σκούπα υπάρχει κάποια πατέντα για να κάνω ήρεμες αλλαγές νερού ? Το κόλπο με τα συγκοινωνούντα δοχεία το δοκίμασα και δεν δούλεψε τόσο καλά 

μια χαρα δουλευει, εξαρταται βεβαια και απο το -

σε ποιο υψος βρισκεται το ενυδρειο και δοχειο αλλαγης. Σε ενα 15λ ενυδρειο δεν χρειαζονται πατεντες, ρουφας με ενα αλφαδολαστιχο(πχ Ν1-10χλσ) ολες τις ακαθαρσιες απο τον βυθο και μετα απο πανω συμπληρωνεις νερο με μια κανατα.

πριν 8 ώρες, το μέλος kaak akaja έγραψε:

Οι διαστάσεις αυτές είναι καλές για ένα μονόουρο?

παρε πιο μεγαλο, 120λ δεν φτανουν σιγουρα.

πριν 8 ώρες, το μέλος kaak akaja έγραψε:

Τι φίλτρο μου προτείνετε να πάρω? ( κατά προτίμηση κάτι οικονομικό αλλά όχι απαραίτητα μη ποιοτικό )  

Το ενυδρειο εχει καπακι; Αν οχι παρε ενα κινεζο κρεμαστο καπου στα 150-200 λ/ωρα, με φουλ υλικα θα πεσει η ροη  και θα ειναι καλα.

πχ - https://misirlis-aquarium.gr/30-eksoplismos/4279-amtra-niagara-190-κρεμαστό-εξωτερικό-φίλτρο-8023222038639.html

πριν 8 ώρες, το μέλος kaak akaja έγραψε:

Γίνεται να πάρω κάποιο φίλτρο το οποίο να κάνει για το μεγάλο ενυδρείο που θέλω να πάρω και να το βάλω για την ώρα στο μικρό των 15 λίτρων ή θα υπάρχει πρόβλημα με την μεγάλη ροή νερού?

Δεν γινεται 1000%

πριν 8 ώρες, το μέλος kaak akaja έγραψε:

Κάνω καλά που το ταΐζω 2 φορές την μέρα και σε αυτές τις αναλογίες?

δ.2) Τι πρέπει να το ταΐζω  πόσο συχνά και ποιες είναι οι ακριβείς δοσολογίες ?

Δεν υπαρχουν ακριβες αναλογιες, βλεποντας και κανοντας. Ταισε 2 φορες, αλλα οχι μονο flakes. Υπαρχουν ακομα ζωντανες, κατεψυγμενες τροφες και βεβαια λαχανικα.

Για το ταισμα και διαστασεις ενυδρειου για τρια χρυσοψαρα-

πριν 8 ώρες, το μέλος kaak akaja έγραψε:

θα μπορούσα να προσθέσω ένα red cap και ένα Veiltail ?)

θα σου πει ο κυριος @killerknight :thumbup:

πριν 8 ώρες, το μέλος kaak akaja έγραψε:

Έχω παρατηρήσει πως το χρυσόψαρο κολυμπάει συχνά προς την επιφάνεια και βγάζει το στόμα του έξω από το νερό (ίσως παίρνει αέρα δεν γνωρίζω)

ε.1) Αυτό που κάνει είναι επικίνδυνο ? ( μπορεί να πάθει νηκτική κύστη?)

Εσυ τι λες; Δεν ειναι καλο. Παρε φιλτρο άμεσα.

Αλλαγες να κανεις καθε μερα 30%, δηλ 5λιτρα.

Δεν μας ειπες πόσο μεγαλο ψαρι πηρες;

Καλυτερα να επιστρεψεις το ψαρι στο καταστημα και όταν θα εισαι ετοιμος, δηλ οταν πάρεις μεγαλο ενυδρειο με εξοπλισμο , οταν το στρωσεις κτλ...., τότε παρε και το ψαρακι.

Άνοιξε λινκς απο το ποστ#2, διαβασε τα θεματα, θα σου λυσουν πολλες αποριες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 16 ώρες, το μέλος Eos έγραψε:

 

πριν 16 ώρες, το μέλος Eos έγραψε:

 

Γεια σου φιλε! Για αρχη θα σου προτεινα να διαβασεις και τα δυο αυτα αρθρα του killerknight! Ειναι grandmaster στα ψαρια κρυου νερου οποτε δε χρειαζεται να ψαξεις παραπερα!

 

Καλο διαβασμα!

 

Πολύ χρήσιμα άρθρα , σε ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

πριν 8 ώρες, το μέλος natateo έγραψε:

 

Το ενυδρειο εχει καπακι; Αν οχι παρε ενα κινεζο κρεμαστο καπου στα 150-200 λ/ωρα, με φουλ υλικα θα πεσει η ροη  και θα ειναι καλα.

 

Δεν μας ειπες πόσο μεγαλο ψαρι πηρες; 

 

το ενυδρείο που έχω τώρα δεν έχει καπάκι . Επίσης το ψαράκι είναι γύρω στα 5-7 εκατοστά

Link to comment
Share on other sites

πριν 16 ώρες, το μέλος makis206 έγραψε:


Έχεις κάνει όμως και το τεράστιο λάθος. Τον έβαλες σε ένα άστρωτο ενυδρείο και σκοπεύεις να τον μεταφέρεις σε ένα ακόμα άστρωτο που θα αγοράσεις σε ένα μήνα - και που θα χρειάζεται έναν ακόμα μήνα παραπέρα μέχρι να στρωθεί κι αυτό.. Για αρχή θα σου πω δυο πράγματα και τα πραττεις όπως νομίζεις και μπορείς.



Θα χρειαστείς πραγματάκια, μην σκέφτεσαι μόνο το ενυδρείο με τον διακοσμο και το φίλτρο. Χρειάζεται φώτα (μάλλον θα έχει το ενυδρείο που θα πάρεις λογικα) και μια στάνταρ καθημερινη φωτοπεριοδο άρα και χρονοδιακοπτη πρίζας, εργαλεία καθαρισμού του (τζάμια, βυθό..), τεστ νερού.. θα εμφανιστούν κι άλλα στην πορεία πιθανότατα αλλά δεν είναι απαραίτητα να τα πάρεις κι όλα μαζί.


 

Θα ήταν προτιμότερο όταν πάρω το καινούργιο ενυδρείο να το στρώσω πρώτα και μετά να βάλω μέσα το ψάρι ή να το βάλω κατευθείαν μέσα? 

 

Επίσης το καινούργιο ενυδρείο σκέφτομαι να το φτιάξω εγώ. Λέω να αγοράσω ξεχωριστά τα τζάμια στις διαστάσεις που χρειάζεται και να τα κολλήσω με κάποια μη τοξική σιλικόνη. Πρέπει να βγαίνει και πιο φτηνά αν δεν κάνω λάθος.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε μου. Αρχικά θα ήθελα να ανεβάσεις μια φωτογραφία με το ψάρι και το χώρο του για να το δω καλύτερα. Το ενυδρείο που έχεις είναι πολύ μικρό ακόμη και για προσωρινή κατοικία, καθώς από ότι είδα δεν έχει καν φίλτρο. Είδα ότι υπολογίζεις να έχεις ενυδρείο κατάλληλο σε περίπου ένα μήνα. Δεν ξέρω αν το ψάρι θα αντέξει για τόσο χρόνο. Μπορει και ναι αλλά θα πρέπει να αλλάζεις το νερό του κάθε μέρα κατά 50 τις εκατό και να ταιζεις μόνο μια φορά τη μέρα δύο με τρία flakes. Για τόσο μικρό ενυδρείο είναι δύσκολο να σου προτείνω κάποιο φίλτρο έστω και εσωτερικό, αλλά θα ρίξω μια ματιά. Πρέπει όμως άμεσα να προχωρήσεις στην αφορά νέου ενυδρείου, και αν θες να κρατήσεις αυτό το ψάρι, το μήκος του ενυδρείου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,2 μέτρα

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος killerknight έγραψε:

Αρχικά θα ήθελα να ανεβάσεις μια φωτογραφία με το ψάρι και το χώρο του για να το δω καλύτερα.

Αν βάλω κάποιο φίλτρο σε αυτό το ενυδρείο θα χρειάζεται να κάνω ακόμα κάθε μέρα αλλαγές νερού ή θα μπορώ να κάνω μία φορά την εβδομάδα?

1619462437351.JPEG

1619462437363.JPEG

  • Sad 2
Link to comment
Share on other sites

Και πάλι θα χρειάζεσαι κάθε μέρα αλλαγές. Το φίλτρο απλά θα δίνει κίνηση στο νερό και θα μαζεύει τις βρωμιες

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος killerknight έγραψε:

Και πάλι θα χρειάζεσαι κάθε μέρα αλλαγές. Το φίλτρο απλά θα δίνει κίνηση στο νερό και θα μαζεύει τις βρωμιες

Ωραία ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Ομορφούλης ο μικρός και δείχνει και υγιέστατος μέχρι στιγμής, μην τον αφήσεις να πάρει την κάτω βόλτα.
Κάνε κάτι άμεσα, ή πάρε ένα ενυδρείο το συντομότερο δυνατόν ή επέστρεψε τον στο κατάστημα όσο είναι ακόμα νωρίς..

Εννοείται πρώτα στρώνεται το ενυδρείο και μετά μπαίνει το ψαράκι μέσα. Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε σωστά τη ζωή του στα χέρια μας φυσικά.
Σε κάθε περίπτωση όμως ένα άστρωτο αλλά ένα σωστό και πλήρες παράλληλα ενυδρείο θα ήταν πολύ καλύτερο από αυτά που παρέχονται αυτή τη στιγμή στον μικρούλη.

Αλήθεια στο λέω, απορώ πως έγιναν αυτά τα λάθη ενώ έχεις διαβάσει τόσο. Άλλοι ξεκίνησαν καλύτερα και δεν ήξεραν ούτε τα μισά από όσα ήδη ανέφερες εσύ! Και δεν το λέω για να σε κρίνω, προς Θεού. Μου κάνει τρομερή εντύπωση απλώς.

Και το ότι διάβασες δείχνει ξεκάθαρα ότι ήθελες να το κάνεις σωστά, μάλλον σου ξέφυγε όμως ότι αυτό το "προσωρινό" δεν είναι και τόσο βολικό, για τον ψαράκο περισσότερο..

Η πιο εύκολη λύση είναι να τον γυρίσεις στο κατάστημα άμεσα. Θα φτιάξεις με τον καιρο το ενυδρείο που θέλεις και από ψάρια ουυυυ.. [emoji846]

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 8 ώρες, το μέλος makis206 έγραψε:


Εννοείται πρώτα στρώνεται το ενυδρείο και μετά μπαίνει το ψαράκι μέσα. Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε σωστά τη ζωή του στα χέρια μας φυσικά.
Σε κάθε περίπτωση όμως ένα άστρωτο αλλά ένα σωστό και πλήρες παράλληλα ενυδρείο θα ήταν πολύ καλύτερο από αυτά που παρέχονται αυτή τη στιγμή στον μικρούλη.

Αλήθεια στο λέω, απορώ πως έγιναν αυτά τα λάθη ενώ έχεις διαβάσει τόσο. Άλλοι ξεκίνησαν καλύτερα και δεν ήξεραν ούτε τα μισά από όσα ήδη ανέφερες εσύ! Και δεν το λέω για να σε κρίνω, προς Θεού. Μου κάνει τρομερή εντύπωση απλώς.


Η πιο εύκολη λύση είναι να τον γυρίσεις στο κατάστημα άμεσα. Θα φτιάξεις με τον καιρο το ενυδρείο που θέλεις και από ψάρια ουυυυ.. emoji846.png

Το ψαράκι ήταν ένα αναπάντεχο δώρο γι' αυτό δεν πρόλαβα να προετοιμαστώ κατάλληλα. Επίσης δεν μπορώ να τον επιστρέψω. Θα προσπαθήσω να φτιάξω ή να αγοράσω ένα ενυδρείο όσο πιο σύντομα μπορώ και θα βάλω τον μικρό κατευθείαν μέσα. Όπως είπες θα είναι πολύ καλύτερα από ότι τώρα . Το στρώσιμο του ενυδρείου όταν έχει μέσα και ψάρι είναι πιο δύσκολο? 

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι αυτό το κακό, θα περάσει ο καιρος και θα στρωθεί και το καινούργιο ενυδρείο. Ο ψαράκος θα το βοηθήσει να στρωθεί πιο γρήγορα μάλιστα.
Το κακό θα ειναι ότι το ψάρι θα βρεθεί σε ένα άστρωτο ενυδρείο με ότι συνεπάγεται για την μακρόχρονη υγεία του αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι χιλιες φορές καλύτερα να βρίσκεται σε άστρωτο των 150 λίτρων παρά σε άστρωτο (ακόμα και στρωμένο! ) των 15..
Θα ζήσει όμως.

Οπωσδήποτε για την αρχή λοιπόν νέο ενυδρείο, εξωτερικό φίλτρο με βιολογικά υλικά και σφουγγάρια μέσα, υγρό αντιχλώριο και βακτήρια.

Θα γεμίσεις το ενυδρείο με αποχλωριωμένο υγρό, θα βάλεις το φίλτρο να τρέχει, μετά από κάποια ώρα θα ριξεις και τα βακτήρια (σε υγρό θα τα βρεις) σύμφωνα με τη δόση που αναγράφεται στο μπουκάλι.. και ευχής έργο να πάνε όλα καλα για τον μικρό. Το ευχάριστο είναι ότι τα Comet αντέχουν, πολύ περισσότερο από τα fancy χρυσόψαρα και τα υπόλοιπα τροπικα ψάρια.

Το κακό, θέλουν το ενυδρείο που σου είπαμε. Απαιτούν λίτρα και μήκος.. μην πέσεις στην παγίδα να πας στα 125 λίτρα των 80cm, σε λίγους μόλις μήνες μόλις τον δεις να μεγαλώνει θα διαπιστώσεις ότι περιορίζεται στο κολύμπι του.. απαιτεί τουλάχιστον 1m πρόσοψης και γύρω στα 150 λίτρα νερού, είναι και "βρωμιάρικα" ψαράκια τα χρυσόψαρα.. οσο περισσότερα λίτρα λοιπόν, τόσο λιγότεροι και οι κίνδυνοι να μολυνθεί το νερό (ειδικά στην αρχή), τόσο πιο αραιές αλλαγές νερού, τόσο μεγαλύτερη σταθερότητα στις παραμέτρους του..
Κι όσο μακρύτερο ενυδρείο, τόσο καλύτερα θα τον δεις να "ξεδιπλώνεται" κολυμπώντας..

Αν καταφέρεις 180άρι ενυδρείο γύρω στο 1.10-1.20cm θα μπορείς να του βάλεις και παρέα μόλις στρωθεί και σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Ένα ακόμα χρυσοψαράκι ίδιας κατηγορίας δηλαδή - μην επιλέξεις fancy, δεν ταιριάζουν μεταξύ τους αφού τα fancy κινούνται πολύ πιο αργά από τα comet και θα λιμοκτονήσει.. [emoji6]


Ξέρω ότι είναι πολλά και το ποσό τεράστιο για να σου έρθει από την μία στιγμή στην άλλη. Αλλά αν θες να ζήσει..
Και το χειρότερο είναι ότι πρέπει να κινηθείς άμεσα, αν τον είχες στα 60-70 λίτρα τώρα θα σου λέγαμε να πάρεις ένα φίλτρο για αρχή μέχρι να μεγαλώσει ο μικρός και παίρνεις το μεγάλο όταν μπορέσεις.
Μιλάμε όμως για ενυδρείο 15 λίτρων που δεν θα βάζαμε ούτε σαλιγκάρι μέσα περιμένοντας να ζήσει καλά. Το ψαράκι θα υποφέρει σύντομα αν δεν το κάνει ήδη δηλαδή.. είναι η μαύρη αλήθεια και το κακό ορισμένων petshop που πουλάνε τις ψυχές χωρίς να ενδιαφέρονται για το που θα καταλήξουν..

Αν υπήρχε κάποιος με το κατάλληλο ενυδρείο να τον χαρίσεις η να στον φιλοξενήσει μέχρι να φτιάξεις τις συνθήκες που απαιτούνται..





  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

H καλύτερη λύση είναι ενυδρείο στα σωστά λίτρα και μήκος και μπόλι απο κάποιο άλλο ενυδρείο να στρωθεί άμεσα. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites




Αν καταφέρεις 180άρι ενυδρείο γύρω στο 1.10-1.20cm..


Να κάνω μια διόρθωση σε αυτό μιας και δεν μπορώ να επεξεργαστω το παραπάνω, τέτοια μήκη ενυδρείων ξεπερνούν τα 200 λίτρα συνήθως - αν δεν κάνω λάθος. Τέλος πάντων γύρω στο 1m minimum και 180 λίτρα θα σου έλεγα να υπολογίσεις.. και σαφέστατα το μπόλι θα μπορούσε να κάνει τα πάντα πιο άμεσα ιδανικά, απορώ πως μου διέφυγε αλλά ευτυχώς καλύφθηκε άμεσα κι αυτή η εναλλακτική.


  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 4 ώρες, το μέλος makis206 έγραψε:


Οπωσδήποτε για την αρχή λοιπόν νέο ενυδρείο, εξωτερικό φίλτρο με βιολογικά υλικά και σφουγγάρια μέσα, υγρό αντιχλώριο και βακτήρια.

Θα γεμίσεις το ενυδρείο με αποχλωριωμένο υγρό, θα βάλεις το φίλτρο να τρέχει, μετά από κάποια ώρα θα ριξεις και τα βακτήρια (σε υγρό θα τα βρεις) σύμφωνα με τη δόση που αναγράφεται στο μπουκάλι.. και ευχής έργο να πάνε όλα καλα για τον μικρό. Το ευχάριστο είναι ότι τα Comet αντέχουν, πολύ περισσότερο από τα fancy χρυσόψαρα και τα υπόλοιπα τροπικα ψάρια.

Το κακό, θέλουν το ενυδρείο που σου είπαμε. Απαιτούν λίτρα και μήκος.. μην πέσεις στην παγίδα να πας στα 125 λίτρα των 80cm, σε λίγους μόλις μήνες μόλις τον δεις να μεγαλώνει θα διαπιστώσεις ότι περιορίζεται στο κολύμπι του.. απαιτεί τουλάχιστον 1m πρόσοψης και γύρω στα 150 λίτρα νερού, είναι και "βρωμιάρικα" ψαράκια τα χρυσόψαρα.. οσο περισσότερα λίτρα λοιπόν, τόσο λιγότεροι και οι κίνδυνοι να μολυνθεί το νερό (ειδικά στην αρχή), τόσο πιο αραιές αλλαγές νερού, τόσο μεγαλύτερη σταθερότητα στις παραμέτρους του..
Κι όσο μακρύτερο ενυδρείο, τόσο καλύτερα θα τον δεις να "ξεδιπλώνεται" κολυμπώντας..

Αν καταφέρεις 180άρι ενυδρείο γύρω στο 1.10-1.20cm θα μπορείς να του βάλεις και παρέα μόλις στρωθεί και σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Ένα ακόμα χρυσοψαράκι ίδιας κατηγορίας δηλαδή - μην επιλέξεις fancy, δεν ταιριάζουν μεταξύ τους αφού τα fancy κινούνται πολύ πιο αργά από τα comet και θα λιμοκτονήσει.. emoji6.png


 

Πιστεύω πως θα μπορέσω να του διαθέσω 108-110 cm μήκος , 38 cm πλάτος . Για παραπάνω δεν θα μπορέσω δυστυχώς. Ελπίζω να του είναι αρκετά. Όσο για το φίλτρο χρειάζεται περισσότερη μελέτη καθώς δεν γνωρίζω πολλά. Αυτό που γνωρίζω για τα φίλτρα είναι  τα είδη (βιολογικό, χημικό, μηχανικό) , το ότι πρέπει είναι να φιλτράρουν 5 φορές την ώρα τα λίτρα του ενυδρείου και ότι καλό είναι να πάρω εξωτερικό φίλτρο. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο σου σε αυτές τις διαστάσεις θα ρι ναι οριακά οκ. Όσον αφορά το φίλτρο, θα χρειαστείς σίγουρα εξωτερικό που να γυρνάει έως και οχτώ φορές τα λίτρα σου ανά ώρα

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος killerknight έγραψε:

Το ενυδρείο σου σε αυτές τις διαστάσεις θα ρι ναι οριακά οκ. Όσον αφορά το φίλτρο, θα χρειαστείς σίγουρα εξωτερικό που να γυρνάει έως και οχτώ φορές τα λίτρα σου ανά ώρα

Ωραία σε ευχαριστώ . Γνωρίζεις κάποιον καλό οδηγό αγοράς φίλτρου?

Link to comment
Share on other sites

Καλό και φθηνό είναι το astro 2212. Βάλτο στο google να δεις και τιμές. Έχει ονομαστική ροή 1300 λίτρα ανά ώρα

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...