Jump to content

Recommended Posts

Κοινωνικά Ενυδρεία Tanganyika

 

Tanganyika tank

 

Τα ''κοινωνικά'' ενυδρεία Tanganyika, σε αυτό το άρθρο, ορίζονται ως τα  ενυδρεία που περιέχουν παραπάνω από ένα είδος (2+) από τα διάφορα είδη  κιχλίδων της λίμνης και μερικές φόρες μαζί και με άλλα είδη ψαριών που παίζουν δευτερεύοντα ρόλο, όπως το Χέλι της Tanganyika ή  κάποιο είδος Synodontis από την εν λόγο λίμνη. Ο σκοπός ειναι τα είδη αυτά να συνυπάρχουν, χωρίς να παρεμποδίζουν το ένα το άλλο, και τα οποία θα μπορούν να δείξουν τη διαφορετική εμφάνιση και συμπεριφορά τους, εντός των στενών ορίων ενός ενυδρείου. Διαφορετικά είδη έχουν και διαφορετικές απαιτήσεις όπως π.χ λίτρα, διάκοσμο, διατροφή κ.λπ
 Οι Tanganyikan Cichlids  είναι δύσκολο να συμβιώσουν αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες/προϋποθέσεις στο ενυδρείο, οπότε απαιτείται από πριν αρκετή έρευνα για να αποκτήσετε τα κατάλληλα είδη για μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή συγκατοίκηση μεταξύ τους. Όταν σκέφτεστε  ένα ενυδρείο Tanganyika τύπου ''κοινωνικού'', υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να θυμάστε.

Ας απαριθμήσουμε καποια βασικά  από αυτά:

1. Ένα ενυδρείο μικρότερο του μέτρου, είναι καλύτερο να περιέχει ένα μόνο είδος, και κάποιες φορές, απλά και μόνο ένα ζευγάρι.
2. Συνδυάστε μόνο είδη με διαφορετικές συνήθειες και απαιτήσεις, ώστε να προτιμούν να μένουν σε διαφορετικά σημεία του ενυδρείου.
3. Mouthbrooders και substrate spawners μπορούν να μοιραστούν το ίδιο ενυδρείο, γιατί προτιμούν διαφορετικά μέρη για αναπαραγωγή.
4. Διακοσμήστε και κάντε τέτοιο set up στο ενυδρείο, ώστε το κάθε είδος να έχει τουλάχιστον ένα κατάλληλο σημείο για κρυψώνα και αναπαραγωγή.
5. Μην απαιτείται από ευγενικά και ήσυχα είδη να συμβιώσουν με ψάρια που είναι πολύ επιθετικά.
6. Μικρά ψάρια δεν θα επιβιώσουν στο ίδιο ενυδρείο με μεγάλα κυριαρχικά ψάρια.
7. Ποτέ μην συνδυάζεται στενά συγγενικά ή με πολύ κοντινούς χρωματισμούς είδη.
8. Τα ψάρια που μοιράζονται το ενυδρείο, θα πρέπει να έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες.
9. Bottom dwellers, shell dwellers και Cyprichromis-Paracyprichromis ταιριάζουν πολύ όμορφα σε κάθε σχεδόν ενυδρείο Tanganyika.
10. Να παρακολουθείται το ενυδρείο, κάθε φορά που δοκιμάζεται καινούριους συνδυασμούς ψαριών.
Ξεχωρίστε αμέσως όποιο ψάρι δείτε ότι δεν τα πηγαίνει καλά.


Η παραδοσιακή (και αρκετά άχρηστη) ερώτηση ειναι ''Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το ενυδρείο'' και η απάντηση είναι, όσο το δυνατόν μεγαλύτερo! Οι Tanganyika cichlids, γενικά, δεν είναι τόσο απαιτητικές όσο οι Malawi cichlids, και πολλά είδη θα ευδοκιμήσουν μόνα τους σε ενυδρεια μικρότερα από 100 L. (spieces tanks). Ωστόσο, όταν μιλάμε για ''κοινωνικό'' Τανγκανικα, θα ήταν καλή ιδέα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο ενυδρείο, επειδή πρέπει να υπάρχει κάποιο εμφανές ''σύνορο'' μεταξύ των περιοχών που θα κινούνται τα διάφορα είδη, έτσι ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν σχετικά ειρηνικά μεταξύ τους. Στην ιδανική περίπτωση, το ενυδρείο δεν πρέπει να είναι μικρότερο των  240L (120x40x50cm), ακόμη και αν είναι απολύτως δυνατό  η φιλοξενία τους σε μικρότερο, πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο αριθμός των δυνατοτήτων σε συνδυασμό ειδών μειώνεται δραστικά κάτω από αυτό το μέγεθος.


Η διακόσμηση του ενυδρείου, απαιτεί κάποια προσοχή. Μια καλή τακτική, είναι να χωρίσετε τη διακόσμηση σε δύο διαφορετικά τμήματα. ένα μόνιμο τμήμα, το οποίο να καλύπτει τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις(έξοδο φιλτρου,θερμαντηρας κλπ), και ένα εύκολα αφαιρούμενο μέρος, διευκολύνοντας τις απαραίτητες κρυψώνες / ελεύθερο χώρο κολύμβησης / θέσεις για σκάψιμο που μπορεί να είναι επιθυμητό σύμφωνα με το επιλεγμένο είδος. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η επιλογή των ειδών, για διάφορους λόγους, να μην αποδειχθεί όπως αναμένεται ή να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, με αποτέλεσμα  να χρειαστούν αλλαγές που μπορεί να απαιτούν αλλαγή της διακόσμησης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιο πρακτικό εάν η «βασική διακόσμηση» επιτρέπει αλλαγές, χωρίς να αφαιρεθεί.


Οι διάφοροι διακοσμοι/βιότοποι όπως αναφέραμε παραπάνω έχουν την δυνατότητα να   (ανα)δημιουργούνται σχετικά εύκολα στο ενυδρείο. Αυτοί οι βιότοποι  χωρίζονται (και απλοποιούνται) σε 4 κύριες ζώνες κολύμβησης/διαβίωσης: ανοιχτό νερό, βράχοι/σπηλιές, κοχύλια και ανοιχτή άμμος. Σε γενικές γραμμές η θέση ανοιχτού νερού γεμίζει με είδη όπως τα Cyprichromis και τα Benthochromis, η θέση των βράχων και των σπηλαίων κατοικείται από Neolamprologus, Julidochromis και gobies, τα κελύφη καταλαμβάνονται από τις μικρότερες λαμπρολογίνες και Telmatochromis. Στη συνέχεια, η ανοιχτή άμμος διεκδικείται από Xenotilapia της άμμου, Ectodini και Callochromis.

 

Φυσικά είναι αδύνατο για ένα μόνο άρθρο να καλύψει όλες τους συνδυασμούς και αυτό οφείλεται στο πλήθος των πολύ διαφορετικών ειδών, που καθιστά τους πιθανούς συνδυασμούς σχεδόν άπειρους, αλλά με αυτή την  προσπάθεια θέλουμε να δείξουμε κάποιες γενικές αρχές και  ελπίζουμε ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως καλός οδηγός.


 

jba3.thumb.png.bb7b912a7f5a7d1711b81e24f978c359.png.6aa1e2c6985ff3d9df47470c19180733.png

 

Σύνταξη: @corto maltese

Πηγές: back to nature guide to tanganyika cichlids by Ad Konings
             the tanganyika cichlid aquarium by  Georg zurlo
             cichlid forum.com

             Tanganyikan Community Tank by Kim Jakobsen

Φώτο: @johnbaggios

 • Like 6
 • Thanks 2
 • love 1
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο πολύ ωραία δουλειά .

Μόλις μπορέσεις προτείνω να το καρφιτσώσεις ( με link )  στο 

 

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ το μέλος της ΑfricaTeam @johnbaggios για  τις φωτογραφίες από το ενυδρείου του όπου παλιότερα φιλοξενούσε 5-6 διαφορετικά είδη από Tanganyikan cichlids.........:thumbsu:

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όλοι μαζί όσο μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι να πάει το χόμπι πιο μπροστά! 

Μπράβο στα παιδια για το χρόνο που αφιερώνουν στο φόρουμ! 

 • Like 2
 • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

 

 • Like 2
 • love 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Άρη @corto maltese  δεν το καρφίτσωσες ακόμα . Φρόντισε το σε παρακαλώ .

Link to comment
Share on other sites

πριν 5 ώρες, το μέλος marinos έγραψε:

Άρη @corto maltese  δεν το καρφίτσωσες ακόμα . Φρόντισε το σε παρακαλώ .

Το εχω βάλει στο ''καρφιτσωμένο'' thread ''Η Αρθρογραφία της Αφρικής'' στα αρθρα της λίμνης Τανγκανίκα ειναι το δευτερο κατα σειρα.

Εννοείς να μπει μαζί με τα ''κεντρικά'' θέματα?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 10 ώρες, το μέλος corto maltese έγραψε:

Εννοείς να μπει μαζί με τα ''κεντρικά'' θέματα?

Ναι πιστεύω οτι είναι σημαντικό άρθρο και πρέπει να φαίνεται με την μία .

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Προτάσεις όμως με συνδιασμούς δεν λέτε.

Πχ γκαπυ Μόλι και τέτοια να μαθαίνουμε και εμείς 😅

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...
On 21/10/2021 at 8:51 ΜΜ, το μέλος jkhkj kjhkj έγραψε:

Προτάσεις όμως με συνδιασμούς δεν λέτε.

Πχ γκαπυ Μόλι και τέτοια να μαθαίνουμε και εμείς 😅

Καθυστερημένη η απάντηση μου άλλα τώρα έτυχε να το δω. 

Ποιο πάνω στο θέμα το γράφει « Φυσικά είναι αδύνατο για ένα μόνο άρθρο να καλύψει όλες τους συνδυασμούς και αυτό οφείλεται στο πλήθος των πολύ διαφορετικών ειδών, που καθιστά τους πιθανούς συνδυασμούς σχεδόν άπειρους, αλλά με αυτή την  προσπάθεια θέλουμε να δείξουμε κάποιες γενικές αρχές και  ελπίζουμε ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως καλός οδηγός.» Άλλα αν θέλεις να βοηθηθείς παραπάνω σου λέει « Οι διάφοροι διακοσμοι/βιότοποι όπως αναφέραμε παραπάνω έχουν την δυνατότητα να   (ανα)δημιουργούνται σχετικά εύκολα στο ενυδρείο. Αυτοί οι βιότοποι  χωρίζονται (και απλοποιούνται) σε 4 κύριες ζώνες κολύμβησης/διαβίωσης: ανοιχτό νερό, βράχοι/σπηλιές, κοχύλια και ανοιχτή άμμος. Σε γενικές γραμμές η θέση ανοιχτού νερού γεμίζει με είδη όπως τα Cyprichromis και τα Benthochromis, η θέση των βράχων και των σπηλαίων κατοικείται από Neolamprologus, Julidochromis και gobies, τα κελύφη καταλαμβάνονται από τις μικρότερες λαμπρολογίνες και Telmatochromis. Στη συνέχεια, η ανοιχτή άμμος διεκδικείται από Xenotilapia της άμμου, Ectodini και Callochromis »  Επίσης μπορείς να πας στα προφίλ των ψαριών και  στα φίλτρα δεξιά να επιλέξεις  την λίμνη Tanganyika . Σε κάθε είδος ψαριού γράφει ποιοι είναι οι ιδανικοί συγκάτοικοι του . Βέβαια αν σκοπεύεις να ασχοληθείς παραπάνω εδώ είμαστε και αν γνωρίζουμε θα σου λύσουμε κάθε απορία που θα προκύψει .

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Similar Content

  • By AfricaTeam
   Τα μικρά ενυδρεία της Αφρικής
    

    
    
   Για τις αφρικανικές κιχλίδες συνήθως ακούμε και γνωρίζουμε οι περισσότεροι, ότι θέλουν μεγάλα ενυδρεία για να φιλοξενηθούν και πραγματικά αυτό ισχύει σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αλλά δεν είναι και απολύτως ακριβής. Υπάρχουν αρκετά και ενδιαφέροντα είδη που μπορούν να διατηρηθούν σε μικρότερα ενυδρεία με μήκος από 60 έως 100 εκ. (60-180λίτρα) .
    
   Η πλειοψηφία αυτών των ειδών μικρό-αφρικανικής κιχλίδας προέρχονται από τη λίμνη Tanganyika , αλλά υπάρχουν και κάποια είδη της λίμνης Malawi που μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε ενυδρείο με μικρότερη χωρητικότητα σε λίτρα, τα 120,  όπως και κάποιες κιχλίδες που προέρχονται από τα ποτάμια της Αφρικής.
    
   Πάμε παρακάτω να δούμε ποια είναι τα ψάρια αυτά  και από που προέρχονται:
    
   Τα μικρά ενυδρεία τις λίμνης Malawi
    
   Τα μικρά ενυδρεία της λίμνης Tanganyika
    
   Τα Μικρά Φυτεμένα Ενυδρεία Ποταμών της Αφρικής
  • By corto maltese
   Επιστημονικό Όνομα: Paracyprichromis Nigripinis
   Κοινές Ονομασίες: Blue Neon
   Ελληνικό Όνομα:

   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Κλάση: Perciformes
   Οικογένεια: Cichlidae
    
   Μέγεθος: Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα 11 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη. Τα θηλυκά λίγο  μικρότερα.
    
   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika.  Ζεί σε βραχώδεις περιοχές με σπηλιές, όπου ο βυθός αποτελείται από πέτρες και άμμο, σε βάθη από 10 ως 40 μέτρα.
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 8 - 9,4 (Ιδανικά: 8,6)
   KH: 12 - 20 °dKH
   GH: 11 – 20 °dGH
   Θερμοκρασία: 23 - 27 °C  (Ιδανικά 25 °C)
    
   Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα που μπορεί να φιλοξενηθεί είναι τα 300 και 120 εκατοστά μήκος ενυδρείου με ελάχιστο αριθμό τα 8-10 άτομα.
   Τα ψάρια αυτά ζουν σε κοπάδια στα οποία αντιστοιχούν πολλές θηλυκές σε έναν αρσενικό.
   Μπορούν να φιλοξενηθούν και παραπάνω απο ένα αρσενικά αν τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα και οι συνθήκες διαβίωσης.
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο είδος. Καλό είναι να μην συμβιώνει με άλλα μεγαλύτερα είδη καθώς μπορεί να τεθεί θέμα επιβίωσης.
    
   Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά του είδους έχουν κόκκινο χρώμα με μπλέ οριζόντιες ρίγες  και μπλέ καταλήξεις στα πτερύγια τους, ενώ τα θηλυκά έχουν πιο μουντά χρώματα.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με αυτά τα ψάρια, αλλά και απο τα ψάρια που θα τα συνδιάσουμε. Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, χαμηλός φωτισμός, άμμος για υπόστρωμα και λίγες πέτρες (ψηλές κάθετες που να δημιουργούν σπηλιές) είναι αρκετές για την συμβίωση τους. Σε αντίθεση με τα Cyprichromis τους αρέσει να κολυμπάνε κοντά σε βραχώδης περιοχές και όχι σε ανοιχτά νερά, ιδιαίτερα τα θυληκά θα εκτιμήσουν μικρά περάσματα και ''κρυψώνες''.
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
    
   Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνηθειών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με ζωοπλακτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάπωση μεγάλων τροφών, γι'αυτό καλό θα είναι να το ταΐζουμε μικρά σε
   μέγεθος pellets και διάφορα flakes.
    
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5 - 8 χρόνια.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μικρόψαρα της ίδιας λίμνης. Συνδυάζονται άψογα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika. Μπορούν άνετα να συμβιώσουν με ''μικρά'' πετρόψαρα και κοχυλόψαρα (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).
    
   Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν αλλες τρεις ποικιλίες του είδους, "Albino", "Chituta", "Kambwimba". Θα πρέπει όμωςνα κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο 1 είδος απο την οικογένεια αυτή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο σπάνια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος, οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό.
   Το είδος αυτό είναι στοματοεπωάζον. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 20 αυγά τα οποία θα πάρει στο στόμα του κατά την διαδικασία της γονιμοποίησης τους. Στο διάστημα αυτό θα είναι επιφυλακτική, και δεν θα τρώει. Ο χρόνος περίπου που θα χρειαστεί για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 21 με 28 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού και την θερμοκρασία.
    
   Γενικές πληροφορίες: Mπορεί να φαίνεται ότι μοιάζουν αρκετά με τα "ξεδέρφια" τους τα Cyprichromis, αλλά στην ουσία το μόνο που έχουν κοινό είναι οι διατροφικές τους συνήθειες. Τους αρέσει να κολυμπάνε κοντά σε βραχώδης περιοχές και όχι σε ανοιχτά νερά. Διεκδικούν βράχους με σπηλιές και όχι απλά περιοχές στη στήλη του νερού. Επίσης τα αυγά στα Paracyprichromis γονιμοποιούνται έξω από το στόμα του θηλυκού, ενώ στα μεγαλύτερα "ξαδέρφια" τους μέσα. Παρ΄όλα αυτά το συγκεκριμένο "τελετουργικό", λαμβάνει χώρα στα ανοιχτά νερά και για τα 2 είδη.
    
    
    
    
  • By marinos
   ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.
    
    
    
                               Lamprologus ocellatus
                     
   Επιστημονικό Όνομα:  Lamprologus ocellatus
   Κοινές Ονομασίες: Ocellated Shell-dweller, Blue Ocellated
   Ελληνικό Όνομα:

   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Κλάση:  Cichliformes      
   Οικογένεια: Cichlidae

   Μέγεθος: Το αρσενικό μπορεί να φτάσει τα 5-5,5 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη. Τα θηλυκά 3.5-4 εκατοστά.

   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζεί κοντα στις παρακτιες  περιοχές  όπου ο βυθός τους αποτελείται απο αδεια κοχυλια και άμμο και σε βάθη απο 10 ως 40 μέτρων.

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 8 - 9,1 (Ιδανικά: 8,6)
   KH: 12 - 20 °dKH
   GH: 11 – 20 °dGH
   Θερμοκρασία: 23 - 27 °C (Ιδανικά: 25 °C)

   Λίτρα: Για ενα  μικρο  χαρεμι (1αρσ/2 ή 3 θηλ.)  το ελαχιστο που χρειαζεται για να φιλοξενηθει ειναι σε  ενυδρειο 80λιτρων αλλά  με την προϋπόθεση να έχει τουλάχιστον 80εκ. μήκος.
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: , Ειναι είδος με ιδιαιτερο ''χαρακτηρα'΄' που θα υπερασπιστεί το κοχυλι του και το μικρό έδαφος γύρω του σθεναρά, ιδιαιτερα τα  αρσενικά  θα κυνηγήσουν οποιοδηποτε εισβολεα, ανεξαρτητου μεγεθους.
   Δεν εχει ονομαστει αδικα,  ο ''μικρος γιγαντας'' της Τανγκανικα.
        
   Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός είναι αδύνατος όταν τα ψάρια είναι μικρά, ενώ σε ενήλικα άτομα μπορεί να γίνει με βάση το μέγεθος, καθώς το αρσενικό είναι μεγαλύτερο.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, χαμηλός φωτισμός, άμμος για υπόστρωμα και λιγα κοχυλια είναι αρκετα  για την συμβίωση τους. Μην χρησιμοποιείτε κελύφη που είναι πιθανό να «παγιδεύσουν» ένα ψάρι στις σπείρες του. Κάθε ψαρι θελει τουλάχιστον δυο κοχυλια επειδή τα χρησιμοποιεί  για καταφύγιο   και τόπο για την ωοτοκία και την εκτροφή των γοννων. Η αμμος στον βυθο καλο εναι να εχει τουλαχιστον 6 εκ. υψος γιατι συνηθως θαβουν τα κοχυλια μεσα στην αμμο, ειδικα σε περιπτωση συγκατοικησης με αλλο ειδος. Στην περιπτωση που θέλουμε να βάλουμε φυτά , θα πρέπει να τα φυτέψουμε μακρυά από τα κοχύλια όπου βρίσκεται το χαρεμι

   Ζώνη Κολύμβησης: Κινείται αποκλειστικά στα κατώτερα στρώματα του ενυδρείου και κοντά στα κοχύλια.

   Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνηθειών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με ζωοπλακτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάπωση μεγάλων τροφών, γι'αυτό καλό θα είναι να το ταΐζουμε μικρά σε μέγεθος pellets και διάφορα flakes, αλλά και κατεψυγμένες τροφές όπως αρτέμια, cyclops και mysis

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 7-10χρόνια.

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι:  Μπορεί  να συνδυαστεί με είδη που εχουν διαφορετικες περιοχικες προτιμησεις. Οι  επιλογές περιλαμβάνουν  ''πετροψαρα'' τα οποία θα μενουν κοντά στην περιοχή με τις πέτρες που τους αναλογούν, όπως καποιο ειδος Altolamprologus ή καποιο απο τα  μικρότερα είδη Julidochromis . Φυσικα  τα είδη ανοιχτού νερού όπως τα Cyprichromis & Paracyprichromis ειναι οι πλεον  ιδανικοι συγκάτοικοι  εφοσον υπαρχουν και τα απαραιτητα λιτρα.

   Υποείδη και υβρίδια:  Αλλες  ποικιλίες του είδους ειναι τα, "Mbita, Zambia", "Zambian Blue" και"Wampembe". Θα πρέπει όμως να κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο 1 είδος απο την οικογένεια αυτή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο δυσκολα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος, οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό. Τα θηλυκά θα προσπαθήσουν να τραβήξουν την προσοχή των αρσενικών εμφανιζόμενες στην είσοδο των επιλεγμένων κελυφών τους, τα οποία συνήθως θάβουν μέχρι να είναι ορατή μόνο η είσοδος. Όταν ένα αρσενικό ενδιαφέρεται αρκετά, το θηλυκό κολυμπά στο κέλυφος όπου εναποθέτει τα αυγά της, όταν τελειώσει την εναποθετηση  τότε έρχεται  στο κέλυφος το αρσενικό και απελευθερώνει το σπέρμα του  γονιμοποιώντας έτσι τα αυγά.

   Γενικές πληροφορίες:   Συμφωνα με τον  Konings , ενα απο τα χαρακτηριστικα τους ειναι να σκαβουν την άμμο γύρω από το κέλυφος τους δημιουργοντας κατι σαν ''χαρακωματα'' κυριως για προστασία και οριοθετηση περιοχης.  Επισης εχει παρατηρηθει απο χομπιστες να επιτιθεται ακομα και  στη σκουπα βυθου οταν την πλησιασουν κοντα στο κελυφος τους.
    
    
   Παρακαλώ για διορθώσεις στον @corto maltese
  • By corto maltese
   Παρακαλώ πολύ από τα μέλη του Φόρουμ που έχουν φιλοξενήσει το συγκεκριμένο είδος, να επισημάνουν τα όποια λάθη, παραλείψεις ή οτιδήποτε νομίζουν ότι χρειάζεται ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατατοπιστικό το προφιλ των  Cyprichromis Leptosoma
    
   Cyprichromis Leptosoma (Unita)
    
   επιστημονικό Όνομα: Cyprichromis Leptosoma (Unita) (Boulenger, 1898)
   Κοινές Ονομασίες: Malasa leprosoma, Neonback, Unita fluorescent
   Ελληνικό Όνομα: -

   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Κλάση: Perciformes
   Οικογένεια: Cichlidae
    
   Μέγεθος: Το είδος αυτό στο ενυδρείο μπορεί να φτάσει τα 9 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ στη φύση έχουν βρεθεί και μεγαλύτερα.
    
   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει στα ανοιχτά νερά όπου ο βυθός τους αποτελείται απο πέτρες και άμμο, καταλαμβάνοντας τις μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο
   ΡH 8,2 – 9,2(ιδανικά 8,4)
   KH: 14-20°dKH
   GH: 12-20°dGH
   Θερμοκρασία: 24-27 ° C(ιδανικά 25°C)
    
   Λίτρα: Αν και οι συγγραφείς δεν συμφωνούν και πολύ για τα λίτρα, προτείνουμε τα 400 λίτρα με 140 εκατοστά μήκος, για μία ομάδα των 10-12 ατόμων, ως τα ελάχιστα.
   Σε 120 εκατοστά μήκος ισως μπορεσουμε να φιλοξενησουμε  ομαδα 8 ατόμων αλλά αυτο εξαρταται απο την αναλογια αρσ/θηλ. και με το αν θα μπουν μονα τους ή με  συγκατοικους και ποιους.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο είδος! Καλό είναι να μην συμβιώνει με άλλα μεγαλύτερα είδη καθώς μπορεί να τεθεί θέμα ζωής
   .
   Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά του είδους έχουν έντονο μπλε χρώμα με κίτρινη ουρά, σε αντίθεση με τα θηλυκά τα οπαία είναι γκρι χωρίς άλλα χρώματα.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά απο αυτά τα ψάρια αλλά και απο τα ψάρια που θα τα συνδυάσουμε αν τα συνδυάσουμε Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, άμμος για υπόστρωμα και . λίγες μεγάλες πέτρες σαν ''στηλες'' στην μια ακρη ή και στις 2 ώστε τα αρσενικά να τις έχουν ως σημεία αναφοράς για τις περιοχές τους  

   Ζώνη Κολύμβησης: Μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
    
   Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνθηκών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με πλαγκτόν Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάποση μεγάλων τροφών, γι'αυτό καλό θα είναι να το ταΐζουμε μικρά σε μέγεθος pellets και διάφορα flakes.
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 6 - 8 χρόνια.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μικρόψαρα της ίδιας λίμνης. Συνδυάζονται άψογα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika με ''μικρα'' πετρόψαρα και κοχυλόψαρα(εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).
    
   Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν άλλες τέσσερις ποικιλίες σύμφωνα με την γεωγραφική θεση την οποια ζουν, "Ikola", "Karilani", "Kigoma", "Mpulungu". Θα πρέπει όμως να κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο 1 είδος από την οικογένεια αυτή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο σπάνια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Τanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος, οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό.
   Το είδος αυτό είναι στοματοεπωάζον. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 20 αυγά τα οποία θα πάρει στο στόμα του κατά την διαδικασία της γονιμοποίησης τους, και κατά αυτόν τον καιρό που θα τα κρατάει, θα είναι πιο επιφυλακτική, και δεν θα τρώει.
   Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνουν από αυγά γόνος είναι περίπου 25 μέρες, ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού και την θερμοκρασία.
    
   Γενικές πληροφορίες: Το πιο διαδεδομένο Leptosoma του είδους. Τείνει να γίνει το σήμα κατατεθέν των ''κοινωνικών'' ενυδρείων Tanganyika. Στην φύση συναντάται πάρα πολύ συχνά αφού η περιοχές που ζει είναι πολλές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι ένα από τα ευκολότερα για συλλογή είδη. Όπως όλα τα leptosoma το αρσενικό υπάρχει σε δύο μορφές, ένα με μπλε ουρά και ένα με κίτρινη
  • By corto maltese
   Καλησπερα στους φιλους της Αφρικης, εχω μερικα ερωτηματα για το ειδος  Cyprichromis Leptosoma και συγκεκριμενα τα ''μικρά'' π.χ ikola, utinta κλπ. Σε βιβλια και αρθρα  απο οτι εχω διαβασει υπαρχουν διαφορετικες αποψεις αναφορικα με  α) διαστασεις που πρεπει να ειναι το ενυδρειο
   β) στην αναλογια αρσ/θυλ και γ)τον συνολικο  αριθμο τους.
   Δηλαδη :...α)  για μινιμουμ μηκους λενε για 1,50 και αλλοι 1.20, εγω εχω μηκος 1.20 αλλα αν ειναι να ταλαιπορουνται τα ψαρια δεν το σκεφτομαι καν.
   β) υπαρχει η αποψη για ενα αρσ, ανα 4 θηλ. και αλλη για ισοποσα αρσ, & θηλ.  γ) να μπουν σε μεγαλη ομαδα των  10-12  ή οτι γινεται και πιο μικρη των 6-7. Επισης σε διαστασεις 1.20χ0.40χ0.50 αν υπαρξουν  συγκατοικοι θα ειναι ενα ειδος κοχυλιου (αν μπει πετροψαρο μονο για Α.Calvus σκεφτομαι), ξερω οτι ειναι καλυτερα να ειναι spieces το ενυδρειο αλλα λογω διαφορετικων περιοχικων προτιμισεων το σκεφτομαι.
   Ευχαριστω εκ των προτερων...
    
    
    
    
    
  • By Ane4
   Το αναδημοσιεύω στο σωστό forum αυτή τη φορά 🙂 
   Καλησπέρα σε όλους, εδώ και δύο μήνες ασχολούμαι με το να στήσω το συγκεκριμένο ενυδρείο (70x36x48), όντας αρχάριος έχω κάνει αρκετά λάθη ήδη, αλλά τουλάχιστον έχω καταλήξει στο τοπίο και τα ψάρια που με ενδιαφέρουν και αυτές είναι οι Κιχλίδες Αφρικής γιατί εκτός των άλλων (προσωπικότητα, aquascape του γούστου μου) ταιριάζουν και με τις παραμέτρους του νερού της βρύσης μου που είναι γύρω στο 8 ίσως και 8,5 (δεν ήθελα να ''μπλέξω' με α.ο, τύρφη και άλλες τέτοιες μεθόδους).
   Στη φωτογραφία βλέπετε το ενυδρείο στην σημερινή μορφή του με μερικά ψαράκια που έμειναν από το προηγούμενο στήσιμο και τα οποία θα φύγουν. Τα νερό έχει γίνει κρύσταλλο, η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά από τη προσθήκη των ασβεστολιθικών.
   Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να παίξω με demasoni & labidochromis αλλά διαβάζοντας τη σχετική βιβλιογραφία που μου πρότειναν παιδιά από το φόρουμ συμπεραίνω ότι η ψαροσύνθεση σε αυτά τα λίτρα έχει αρκετούς περιορισμούς και καλό θα ήταν να πάω σε Τανγκανίκα αποκλειστικά. Δε με πειράζει γιατί έχω βρει και εκεί ενδιαφέροντα ψάρια όπως Neolamprologus caudopunctatus, julidochromis transcriptus, Lamprologus ocellatus τα οποία αν μπορούσα να συνδυάσω και ΚΥΡΙΩΣ να τα βρω θα ήμουν ευχαριστημένος. 
   Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να τα βρω πουθενά! Σε κάθε pet shop της Θεσσαλονίκης που γυρνάω γίνεται ο ίδιος διάλογος:
   - δεν έχουμε Τανγκανίκα γιατί δε δοκιμάζεις Μαλάουι. 
   - δεν είναι απαγορευτικά για τα λίτρα μου ?
   - όχι αν έχεις σωστή φίλτρανση και σωστή ιχθυοφόρτιση.
   Η συζήτηση δε συνεχίζεται γιατί σίγουρα την έχετε κάνει οι περισσότεροi 
    
    Με αυτά τα δεδομένα έχετε να μου προτείνετε κάποια ψαροσύνθεση που ιδανικά θα μπορούσα να βρω κιόλας?  🙂  Είμαι ανοιχτός σε συνδυασμούς περισσότερων ειδών αλλά θα μπορούσα να το φανταστώ και μόνο με ένα είδος. 
   Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον καταλήξω στην σύνθεση σκέφτομαι την αλλαγή φίλτρου ανάλογα τις ανάγκες, μέχρι στιγμής κλείνω στο eheim 2213 αλλά λέω να περιμένω τους φιλοξενούμενους πρώτα.   
   Τέλος, εάν έχετε άποψη πάνω στο θέμα Μαλάουι σε 120 λίτρα θα το εκτιμούσα. 
    
   Άντε παιδιά περιμένω πως και πως να γίνω Αφρικανός !
   Ευχαριστώ 

  • By Husky_Jim
   Καλημέρα σε όλους!
    
   Έφτασε η μέρα της ανακοίνωσης των ονομάτων των συμμετεχόντων οπότε μπορώ να σας παρουσιάσω και την δική μου συμμετοχή.
    
   Τίτλος ενυδρείου/βιότοπος: The shallow waters of Gorgulho da Rita, Rio Xingu, Para, Brazil
   Λίτρα: 420 L
   Διαστάσεις: 150x70x40 cm
   Ψάρια/Οργανισμοί: Leporinus fasciatus, Leporinus friderici, Moenkhausia heikoi, Teleocichla centrarchus, Spectracanthicus punctatissimus (L030), Baryancistrus sp. (L019), Parancistrus nudiventris (L031), Ancistrus ranunculus (L034), Retroculus xinguensis, Doryssa sp. snails
   Φυτά: N/A
   Διακόσμηση: Πέτρες από γρανίτη. Χαλίκι Dennerle Rio Xingu , άμμος JBL Sansibar Orange και φυσικά Conglomerate rocks που μάζεψα και έφερα το 2016 απο το ακριβές σημείο στη Gorgulho da Rita το 2016 στην αποστολή του Aquazone στον Rio Xingu και Rio Iriri. Το ενυδρείο (διαστάσεις έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει το ιδανικό βιότπο για τα ψάρια και όπως θα δείτε στο βίντεο μετά το 1:37:00 τα ψάρια συμπεριφέρονται 100% σάν να είναι στο ποτάμι.
   Εξοπλισμός: Θέρμανση: Schego titanium heater με Eliwel Temperature controller. Φίλτρο: Εσωτερικό 3-τριων σταδίων πλαινό φίλτρο με 12 λίτρα βιολογικό υλικό, 2 litersμηχανικό και ριτίνη απονιτροποίησης.Το φίλτρο λειτουργεί με μία αντλία 3.000lt/ώρα και με ένα 8.000lt/ώρα wave maker για να αναπαριστά τις πραγματικές συνθήκες του ποταμού.
   Παράμετροι νερού: Θερμοκρασία: 30,5°C, PH: 6,3~6,7, TDS: 15 microsiemens.
    
   Φωτό:

    
   Βίντεο:
    
    
   Ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ στο κατάστημα ΑΒΥΣΣΟΣ @devilsnake που έφερε ΟΛΑ τα ψάρια του ενυδρείου σε χρόνο ρεκόρ και έκανε τα αδύνατα δυνατά με το να φέρει ψάρια που δέν έχουν ξαναέρθει στην ελλάδα αλλά και να φέρει ψάρια που πρώτη φορά έρχονται στην Ευρώπη (π.χ. Moenkhausia Heikoi)
    
   Επίσης ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ μπράβο για τις υπόλοιπες 3 ελληνικές συμμετοχές!!!!
    
   Το λίνκ από το  site του διαγωνισμού:
   http://biotope-aquarium.info/aquariums/the-shallow-waters-of-gorgulho-da-rita-rio-xingu-para-brazil-420-l/
  • By rastafarian
   JBL Biotope Aquarium Design Contest 2014
    

    
    
    
   Αγαπητά μέλη.
   Σε συνέχεια του διαγωνισμού φυτεμένων ενυδρείων της Ρωσίας,ήρθε και η σειρά των βιοτοπικών ενυδρείων του ιδιου διαγωνισμού.
   Φτιάξτε τα ενυδρεία σας,καθαρίστε τα τζάμια,βγάλτε καλές φωτογραφίες και στείλτε τις συμμετοχές σας για το διαγωνισμό.
   Κανονισμοί του διαγωνισμού : http://all4aquarium.ru/en/events/jbl-biotope-contest-2014/rules
   Καλή επιτυχία σε όσους πάρουν μέρος!
  • By ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
   Συνεχίζοντας τις παρουσίασεις ψαριών απο τις δύο μεγάλες ομάδες των ψαριών της λίμνης Ταγκανίκας
   Συνεχίζω με τους όμορφους και παναρχαίους
   ( δείτε τα ψάρια σαν να έρχονται απο εκατομμύρια χρόνια πίσω όσο παλιά είναι αυτή η λίμνη) κάλβους που ανήκουν στα subtrate brooders.Η ομάδα αυτή δηλ. ο Altolamporologus Compressiceps, Altolamprologus calvus και Altolampologus fasciatus είναι ψαράκια που μπορούμε νατ έχουμε σε κοινωνικά ενυδρεία ανκαι τα ψάρια αυτά μπορεί να κυνηγήσουν μικρά ψαράκια άλλων subtrate brooders ή θα προσπαθήσουν να φάνε τα αυγά άλλων mouthbrooders.Όπως αναφέρεται από τον ερευνητή Δόκτορα Konings αν θέλουμε να κρατήσουμε κιχλίδες με σκοπό την αναπαραγωγή είναι καλά να μην είναι μαζί με τα πιο πάνω αναφερόμενα τρία είδη.Απαιτούν σπηλιές για να κρύβονται και να γεννούν ή ΜΙΚΡΑ καβούκια απο σαλιγκάρια ή κοχύλια.Θα μου πείτε γιατί γράφω με κεφαλαία τη λέξη "μικρά",υπάρχει λόγος αγαπητοί μου φίλοι.Ο αρσ. κάλβος είναι μεγαλύτερος απο το θηλ.Ο αρσ.κάλβος έχει μια δολοφονική ιδιαιτερότητα ,αν το καβούκι τον χωράει μπορεί να κυνηγήσει το θηλ. του μέσα σε αυτό να το αναγκάσει να σφηνωθεί και μοιραία να χάσει τη ζωή της ( τι έρωτας είναι αυτός ;; γιαυτό τα καβούκια που βάζουμε είνα μικρά ώστε να μην χωράνε τον αρσενικό κάλβο.

   Να αναφέρω οτι ο κάλβος των κοχυλιών είναι ο Altolamprologus compressiceps " shell " είναι μικρότερος σε σύγκριση ( 5-8 cm ) με τα άλλα του αδέλφια που εχόυν μέγεθος μεγαλύτερο ( 10 - 16 cm περίπου).:

   Θέλω να πώ τα εξής :Διαβάζοντας τα πιο πάνω θα μπορούσε να πει κάποιος εφόσον έχω κάλβους θα αποφύγω να βάλω άλλα ψαράκια επειδή υπάρχει ο κίνδυνος για τα μικρά.Εγώ θα έλεγα να το δοκιμάσουμε.Το σωστό aquascaping , o σωστός σριθμός ψαριών πιστεύω οτι θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε αυτά τα πανέμορφα ψάρια μαζί με άλλα.

   Αυτά τα ολίγα για τους Κάλβους.


   Πηγές : 1.Back to Nature Guide to Tanganyika Cichlids ,2nd edition , Ad Konings

   2.The Tanganyika Cichlid Aquqrium , Barron's edition , Georg Zurlo
  • By PRINCE
   Η λίμνη Tanganyika έχει περιγραφεί ήδη σε άλλα θέματα, για τον τεράστιο όγκο της και για τις υπέροχες κιχλίδες που ζουν σε αυτή. Κάτω απο τα κρυστάλλινα νερά της υπάρχουν βιότοποι που τις φιλοξενουν και κάποιες κιχλίδες έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις.

   Muddy bays

   Το φυσικό αυτό περιβάλλον-βιότοπο, το συναντάμε σε κόλπους που τα ποτάμια εκβάλουν στη λίμνη και μεταφέρουν σωματίδια λάσπης. Τα σωματίδια αυτά, κατακάθονται στον πυθμένα και δημιουργούν ένα θρεπτικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη φυτών. Το θολό νερό όμως δεν επιτρέπει μεγάλη διείσδυση στο φως και έτσι η ανάπτυξή τους είναι περιορισμένη.Η λάσπη αυτή μεταφέρει και αρκετά βακτήρια τα οποία λειτουργούν ως τροφή (ζωοπλαγκτόν) για κάποιες κιχλίδες .Μικρά βράχια που βρίσκονται διάσπαρτα, είναι επίσης καλυμμένα με λάσπη.Ο βιότοπος αυτός προσφέρει καταφύγιο σε αρκετούς από τους κατοίκους της λίμνης και σπάνια το βάθος του ξεπερνά τα 10 μέτρα.

   The intermediate habitat

   Ο βιότοπος αυτός αποτελείται από αμμώδη βυθό με πάρα πολλά βράχια και παρέχει καταφύγιο σε τεράστιες κοινότητες ψαριών στις οποίες απαριθμούνται αρκετά είδη.Το βραχώδες τμήμα καλύπτει τα τρία τέταρτα του βυθού και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την βαθμιαία κλίση που δημιουργείτε προς τον πυθμένα.Τα βράχια αυτά είναι συνήθως καλυμμένα με ένα λεπτό στρώμα ψιλής άμμου.Δεν υπάρχει περιορισμός στα όρια του βάθους σε αυτό το βιότοπο. Είναι πυκνοκατοικημένος από ψάρια σε βάθος από 5 έως και 40 μέτρα Στα 25μέτρα περίπου βάθος, υπάρχει μια έντονη κλίση που δημιουργεί μια απότομη γωνία προς τον πυθμένα.Στο βιότοπος αυτό, ζουν και βρίσκουν καταφύγιο τεράστιες κοινότητες ψαριών από πάρα πολλά και διαφορετικά είδη.   The rocky habitat

   Στο βιότοπο αυτό συναντάμε βράχια, που δεν είναι καλυμμένα ούτε με λάσπη ή αμμο, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας έτσι ένα δίκτυο σπηλαίων και ρωγμών-σχισμών. Πολλά είδη κιχλίδων ζουν στο συγκεκριμένο βιότοπο και αρκετά από αυτά είναι ίδια με τα είδη που συναντούνται στον ενδιάμεσο βιότοπο. Τα χαρακτηριστικά είδη κιχλίδων που ζουν στα βράχια (βραχόψαρα) ,όμως γενικά ζουν σε πιο βαθιά επίπεδα.   Muddy bottoms in deep waters

   Μεγάλο κομμάτι του πυθμένα της λίμνης, αποτελείται από λασπώδη ύλη με αρκετό πάχος. Στα οξυγονωμένα στρώματα αυτού του βιότοπου, συναντάμε αρκετά είδη κιχλίδων μεταξύ 60 και 100 μέτρων ή και παραπάνω.
   Το υπόστρωμα και σε αυτά τα επίπεδα χαρακτηρίζεται λασπώδες, όμως μεγάλα βράχια που βρίσκονται στο μαλακό αυτό υπόστρωμα δεν καλύπτονται από το λασπώδες ίζημα.   The sandy habitat

   Η αμμώδης περιοχή εδώ ορίζεται σαν μια περιοχή όπου κυριαρχεί η άμμος, με λιγότερο από το ένα δέκατο της περιοχής καλυμμένο με βράχια.Είναι μεγάλα αμμώδη κομμάτια του πυθμένα. Στις μεγάλες αμμώδεις περιοχές βρίσκονται λίγες κιχλίδες που δεν έχουν τόσο πολύ την ανάγκη ύπαρξης κάποιας μορφής καταφυγίου στο χώρο τους. Μόνο τα είδη που ζουν σε μεγάλες ομάδες επιχειρούν να τραφούν σε αυτό το βιότοπο και σπάνια έχουν παρατηρηθεί κατά την διάρκεια μιας κατάδυσης. Η παρουσία των ψαριών αυξάνεται δραματικά όταν υπάρχουν κάποια βράχια για καταφύγιο.   Shell beds

   Τα κοχύλια των μαλακίων αποσυντίθενται πολύ αργά μέσα στη λίμνη. Συνεπώς τα κοχύλια αυτά παρέχουν καταφύγιο σε μικρές νανο-κιχλίδες της λίμνης, τόσο μικρές ώστε να χωρούν στα κοχύλια.Ο βιότοπος αυτός μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη:
   1. Στα μεγάλα τμήματα του πυθμένα που είναι στρωμένα με κοχύλια.( shell beds)
   2. Σε άλλα τμήματα που τα κοχύλια βρίσκονται διάσπαρτα στον πυθμένα.   The surge habitat

   Tα 2 πρώτα μέτρα νερού από τον βραχώδη και τον ενδιάμεσο βιότοπο φιλοξενούν μια ομάδα από ξεχωριστές κιχλίδες από τις οποίες οι περισσότερες είναι φυτοφάγες και τρέφονται με την πλούσια άλγη που δημιουργείται πάνω στα βράχια, στα ψηλότερα αυτά στρώματα Οι κιχλίδες αυτές έχουν μικρές κύστεις που τις βοηθούν να μένουν κολλημένες στα βράχια.Το κύριο χαρακτηριστικό του βιότοπου αυτού και των κατοίκων του είναι ή σχετικά μεγάλη αφθονία τροφής σε συνδυασμό με τα ταραχώδη και φουρτουνιασμένα και οξυγονωμένα σε υψηλά επίπεδα νερά, με ελάχιστο ή καθόλου διοξείδιο του άνθρακα.   The open water

   Οι κιχλίδες της Λίμνης Τανγκανίκα που ζουν στα ανοιχτά(πελαγικά) νερά της, περιορίζονται στην πραγματικότητα στα παράκτια νερά της λίμνης. Δεν είναι γνήσια πελαγικά ψάρια , με εξαίρεση κάποια είδη από το γένος Bathybates που αρκετές φορές βρίσκονται αρκετές δεκάδες μέτρα ψηλότερα από το βυθό.
   Ακόμα και εδώ τα βράχια παίζουν σημαντικό ρόλο για την προστασία των ψαριών αυτών και την αίσθηση ασφάλειας. Όπως όλα δείχνουν και τα πελαγικά ψάρια δεν απομακρύνονται και δεν ανοίγονται αρκετά μακριά από τις βραχώδης περιοχές.    

   Η ομάδα της Αφρικής.


   Πηγή : Back to nature, Guide to Tanganyika cichlids Ad konings.
×
×
 • Create New...