Jump to content

Ο Μονομάχος μου αλλάζει χρωμα!!


Recommended Posts

Γεια σας παιδιά !!! Έχω εδώ και κανένα 3μηνο έναν μονομαχο τον έχω αγοράζει άσπρο με μπλε στην πυρά και τώρα έχει γίνει όλος σχεδόν μπλε με μαύρη ουρά ... είναι εντάξει αυτό ;; Ρωτάω γιατί είναι καινούργιος με τα ενυδρεία και γενικά με τους μονομάχους !!! Θα ανεβάσω και φωτό για να δείτε !!

C149F7C9-84BD-4061-B279-61FFE8C8A101.jpeg

image.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Δημήτρη, 

αν και δεν είμαι ειδική έχω διαβάσει πως κατά την διάρκεια της ζωής τους οι μονομάχοι με εν μέρει άσπρο σώμα και/ ή διαφανεί πτερύγια δύναται να αλλάξουν χρώμα. Αν δεν κάνω λάθος η τροφή που τον ταΐζεις παίζει σημαντικό ρόλο καθώς ορισμένες χρωστικές ουσίες (καροτενοειδή) τείνουν να προωθούν την ανάπτυξη χρωματισμού, γι'αυτό και για τον δικό σου σε περίπτωση που ήθελες να διατηρήσεις το λευκό του σώμα συνιστάται τροφή χωρίς καριτενοειδή. Βέβαια σε αυτή τη φάση που βρίσκεσαι εσύ δεν ξέρω αν η αλλαγή είναι αναστρέψιμη (εάν βέβαια το επιθυμείς αυτό γιατί κι έτσι είναι εξίσου κούκλος). Εκτός αυτού παρατήρησα πως στην πρώτη φωτογραφία η ουρά του είναι σημαντικά πιο κοντά από την δεύτερη. Πιθανολογώ ότι ίσως να είχε περάσει fin rot στο κατάστημα από όπου τον πήρες και τώρα που τον προσέχεις αναρρώνει και μαζί του αναγεννιέται και η ουρά του με όλα τα χρώματα που υπήρχαν εκεί από την αρχή. Τέλος ενδέχεται πολύ απλά να τον πήρες σε πολύ μικρή ηλικία και μεγαλώνοντας να ανέπτυξε πλήρως τα πτερύγια και τον χρωματισμό του. Και πάλι υπενθυμίζω ότι δεν είμαι ειδική οπότε περίμενε και τις γνώμες των πιο έμπειρων μελών. 

Έγινε επεξεργασία - Skounis
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι όταν τον πήρα δεν ήταν και πολύ καλά δεν ξέρω ποσό καιρό ήταν σε εκείνο το κουτάκι τέλος πάντων !!! Πάντως έχω παρατηρήσει ότι δεν είναι πολύ δραστήριος .. δηλαδή αράζει πάνω στο ξύλο , κάτω στο έδαφος ... θα κολυμπήσει λίγο και μετά άντε πάλι !!! Μόνο όταν είναι για φαΐ  τρέχει ?και επειδή η ουρά του τώρα τελευταία αρχίζει και καφετίζει λέω μήπως τον πειράζει η τροφή ;; Του δίνω ξερά φιλαράκια , κόκκινα σκουλίκια ενάλλαξ !! 

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως φταίει η τροφή για την ληθαργική συμπεριφορά. Παρατήρησα όμως πως έχεις CO2 και αν προσθέτεις υπερβολικά μεγάλη ποσότητα τότε μπορεί και να τον δηλητηριάζεις. Αν δεν έχεις ήδη drop checker σχεδόν επιβάλλεται να πάρεις προκειμένου να είσαι σίγουρος για την ποσότητα ανα πάσα στιγμή και να ρυθμίζεις την δοσολογία ανάλογα. Βέβαια όλα αυτά που σου λέω με μεγάλη επιφύλαξη καθώς δεν ξέρω τις παραμέτρους του νερού και διάφορα άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για κάποια διάγνωση. Πάντως εκ πρώτης όψεως μου φαίνεται πως δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι. Κάνε μονάχα τέστ νερού για αμμωνία, νιτρικά και νιτρώδη μήπως φταίνε αυτά και πάρε drop checker μήπως φταίει το CO2. Η τροφή μου φαίνεται οκ απλώς τα σκουλικάκια καλό είναι να του τα δίνεις μόνο δύο φορές την εβδομάδα επειδή η μεγάλη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε εντερικά προβλήματα και δυσκοίλια. Ό,τι χρειαστείς είμαστε εδώ. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Από τις φωτό που ανέβασες δείχνει ένα πανέμορφο ψάρι. πολλές φορές οι μονομάχοι αράζουν στα ξύλα κτλ . Πιστεύω ότι αφού τρέχει για το φαΐ δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι πολύ...βέβαια θα σου απαντήσουν και οι πιο έμπειροι στο θέμα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το ότι δεν κολυμπάει πολύ έχει να κάνει με την προσωπικότητά του μην σε αγχώνει (αρκεί οι παράμετροι του νερού είναι καλοί), γενικά όταν ζουν σε καλές συνθήκες το χρώμα τους αλλάζει, τα σκουλήκια όμως του κάνουν ζημιά, πρέπει μόνο μία φορά την εβδομάδα, όταν τα τρώνε συχνά λειτουργούν σαν αναβολικά, τους αναπτύσσουν πολύ γρήγορα εξωτερικά, αλλά τους καταστρέφουν εσωτερικά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παίζει κάποιο ρόλο που δεν έχω τόσα πολλά φυτά ;; Έχω δει πολλοί χρησιμοποιούν κέρατο φύλλα , να πάρω μέρα αλλά φυτά η είναι εντάξει έτσι ;; Έχω μέσα μόνο mini Anubia  και eleocharis!!

Link to comment
Share on other sites

Όσο περισσότερες κρυψώνες του παρέχεις τόσο πιο άνετα θα νιώθει στο ενυδρείο αλλά όπως είπαν και οι άλλοι λογικά απλά αυτός είναι ο χαρακτήρας του. Για καλό και για κακό κάνε εσύ τα τεστ του νερού και αγόρασε drop checker και ολα θα πανε καλά. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...