Jump to content

Κάντε μόνοι σας την τροφή για τα ψαράκια σας ( Το λες και αναδημοσίευση άρθρων )


marinos

Recommended Posts

Η παρακάτω συνταγή απευθύνεται ως έχει σε αυτούς που έχουν στο ενυδρείο τους  διατροφικά παμφάγα ψαράκια. 

Αν αφαιρέσετε την πρωτεΐνη θα γίνει για φυτοφάγα ενώ αν αφαιρέσετε τα λαχανικά και προσθέσετε λίγο ακόμα πρωτεΐνη ( πχ κάρδια μόσχου ) θα γίνει για Σαρκοφάγα ψάρια . 

 

IMG_4654.JPG

Η φωτογραφία είναι απο το μέλος @ΕΥΤΥΧΗΣ  https://www.aquazone.gr/forums/topic/105497-diy-τροφή-για-pleco/?tab=comments#comment-1148356

 

 

 

Υλικά:

500γρ. γάπαρι φρέσκια μαζί με το κέλυφος (μπορείτε και γαρίδες )

1 ασπράδι αυγού (εννοείτε βρασμένο)

100γρ. Σπανάκι

2 καρότα (μεγαλούτσικα)

100 γρ αρακά  .

2-3 κουταλιές της σούπας σκόνη 100% σπιρουλίνα (προσοχή να μην έχει άλλα πρόσθετα)

100 γρ. πάπρικα (όχι καυτερή)

2-3 σκελίδες σκόρδο (καλύτερα λιωμένες σε γουδί)

4 φύλλα ζαχαροπλαστική ζελατίνη (προσοχή φύλλα και όχι σκόνη) ή 10 γρ άγαρ άγαρ

 Τέλος κάποια φρούτα εποχής (το χειμώνα οπωσδήποτε χυμό φρέσκο από πορτοκάλι) και ίσως μουρουνέλαιο είτε σε σιρόπι είτε σε κάψουλα

 

Προετοιμασία:

1. βράζουμε το αβγό και το αφήνουμε να κρυώσει (το θέλουμε σφικτό ) και αφαιρούμε τον κρόκο.

2. βράζουμε το καρότο μέχρι να μαλακώσει και τα υπόλοιπα λαχανικά για ένα λεπτό

3. καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε φετούλες (αν δεν το λιώσαμε στο γουδί)

4 στύβουμε  το πορτοκάλι ( ή όποιο άλλο φρούτο βάλαμε ) και παίρνουμε τον χυμό  . 

 

Παρασκευή:

Σε ένα  μίξερ ή μπλέντερ ρίχνουμε  όλα τα υλικά εκτός από την γάπαρι και την ζελατίνη  ή το άγαρ άγαρ.

Έπειτα αφαιρούμε τα κεφάλια από την γάπαρι άλλα  πάνω  από το μίξερ για να πέφτουν τα υγρά της μέσα και τις ρίχνουμε με το υπόλοιπο κέλυφος στον κάδο.

βάζουμε την συσκευή σε λειτουργία και περιμένουμε μέχρι το υλικό να γίνει ένας πολτός.

Βάζουμε τα φύλλα της σιλικόνης μέσα σε νερό από το ψυγείο και περιμένουμε να μαλακώσει.

Μόλις γίνει αυτό τα  στραγγίζουμε με τα τα χέρια μας και τα ρίχνουμε στον πολτό. 

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα φύλλα  και γίνουν ένα με τον πολτό. 

Αν βάλουμε άγαρ άγαρ πρέπει πρώτα να διαλυθεί σε νερό , το οποίο θα φέρουμε  σε βρασμό και μετά το προσθέτουμε στον πολτό . Αυτό είναι αναγκαία συνθήκη, γιατί το άγαρ άγαρ αρχίζει να «δουλεύει» πάνω από τους 82° C.

Τοποθετούμε το μείγμα σε παγοκυψέλες ή σε κάποιο επίπεδο σκεύος και βάζουμε από πάνω μια μεμβράνη για να μην αρωματιστεί ολόκληρη η κατάψυξη. και περιμένετε μέχρι να παγώσει.

Αν το βάλαμε σε επίπεδο σκεύος αφαιρούμε το υλικό και κόβουμε σε κύβους που αντιστοιχούν με την ποσότητα τροφής ενός γεύματος .

Η ποσότητα που θα ταΐσουμε έχει να κάνει πάντα με τον αριθμό  και το μέγεθος των ψαριών που έχουμε στο ενυδρείο μας .

 

ΥΓ . Επειδή είναι τροφή που αφήνει κατάλοιπα  (μιας και δεν είναι αποξηραμένη) καλό είναι να μην ταΐζουμε καθημερινά άλλα κοντά στην ημέρα που θα κάνουμε αλλαγή του νερού .

  • Like 3
  • Agree 1
  • love 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε Μαρινο. Φαίνεται ότι είναι γεμάτο βιταμίνες?.  Θα πιο και ένα ουζάκι στην υγεία σου??

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μαρινο εισαι ωραιος...μια ερωτησουλα. Για φυτοφαγα βγαζεις το αυγο ή τα ψαρια?

Link to comment
Share on other sites

πριν 47 λεπτά, το μέλος christos efthimiou έγραψε:

Μαρινο εισαι ωραιος...μια ερωτησουλα. Για φυτοφαγα βγαζεις το αυγο ή τα ψαρια?

Και τα δύο Χρήστο . Αν θέλεις να δώσεις πρωτείνη πας σε φυτική ( πχ βράζεις φασόλια και τα βάζεις χωρίς τα τσόφλια ).

Υπάρχει και αυτή https://thinkbio.store/viologos-viologiki-proteini-kannavis-500-gr/ αλλά φοβάμαι μήπως τα ψάρια την ακούσουν λίγο :bigemo_harabe_net-171:

Link to comment
Share on other sites

πριν 7 ώρες, το μέλος marinos έγραψε:

Και τα δύο Χρήστο . Αν θέλεις να δώσεις πρωτείνη πας σε φυτική ( πχ βράζεις φασόλια και τα βάζεις χωρίς τα τσόφλια ).

Υπάρχει και αυτή https://thinkbio.store/viologos-viologiki-proteini-kannavis-500-gr/ αλλά φοβάμαι μήπως τα ψάρια την ακούσουν λίγο :bigemo_harabe_net-171:

Εγω νομιζα οτι ριχνουμε λιγη ποσοτητα γαριδας....ισα ισα να καλυψεις την ζωικη πρωτεινη που υπαρχει πανω στις αλγες στην φυση.

Link to comment
Share on other sites

πριν 1 λεπτό, το μέλος christos efthimiou έγραψε:

Εγω νομιζα οτι ριχνουμε λιγη ποσοτητα γαριδας....ισα ισα να καλυψεις την ζωικη πρωτεινη που υπαρχει πανω στις αλγες στην φυση.

Ναι βάζουν ειδικά στις φυτοφάγες κιχλίδες . Δες παρακάτω την συνταγή του Στάθη @adlib  

 

Link to comment
Share on other sites

Αρα σε αυτη του αρθρου εδω καλυτερα για φυτοφαγα ψαρια να αφησει το αυγο στην ακρη και μα κρατησει λιγα ψαρακια/γαριδες σωστα?

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...