Jump to content

Η εξέλιξη ενός χομπίστα


Recommended Posts

τελευταία με έπιασαν τα φιλοσοφικά αλλά όχι υπαρξιακά :) 

Είχα μια συζήτηση με δυο χομπιστες γύρω απο αυτό το θέμα για την προσωπική εξέλιξη του καθ' ενός γύρω απο το χόμπι του ενυδρείου.

Έτσι με μπήκε η καλή περιέργεια να μάθω πως εξελιχθήκατε εσείς, εν ολίγοις εσείς είστε ο χομπιστα που αναφέρω στον τίτλο. Πως αρχίσατε απο που περάσατε και που σκοπεύετε  να πάτε με βάση την δυνατότητα σας σε ότι αφορά τον χώρο, το χρήμα και ίσως να προφητεύσετε λιγάκι και να μας πείτε με βάση της  γνώσεις θα αποκτήσετε σε 1,2,5 χρόνια.

 

 Δεν θα σας πως εγώ γιατί θα φανεί ότι άνοιξα το θέμα για να περιαυτολογήσω.

 

οπότε γράψτε όσα κατεβατά θέλετε αν θέλετε για να μου ξεδιψάσετε την περιέργειά μου :) 

 

  • love 3
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Χρήστο :)

Εγω ξεκίνησα με ένα ενυδρείο Juwel 450 με Yoyo Loach Clown loach και corydoras....

Τωρα έχει μόνο loach μέσα ,και θα μετακομίσουν σύντομα σε μεγάλο ενυδρείο που εχω Ίδη.

Δυστυχώς δεν θα είναι βίοτοπικό αλλα δεν με πειράζει ,γιατί τα ψαράκια συμβιώνουν πολυ καλα μεταξύ τους


Μετά από αυτό κατέληξα και στα Malawi με ενυδρείο 840 λιτρα 

 

Επισης η κοπέλα μου έχει ένα μερικώς φυτεμένο ενυδρείο με dwarf Puffer που σύντομα θα χρειαστώ τις συμβολές τις Ναταλίας @natateo για να το κάνω φυτεμένο  μιας και πάντα μου άρεσαν τα φυτεμένα αλλά στα δικά μου ενυδρεία αποδείχτηκε ότι μόνο οι ανουμπιες επιβιώνουν με τα ψάρια που εχω ? ,οποτε θα βγάλω το απωθημένο μου με το ενυδρείο των puffers?

 

Και στο μέλλον πιστευω ίσως το Malawi καταλήξει σε tanganjika (αν και προς το παρόν μου αρέσουν τα Μαλάουι περισσότερο) λέω ίσως διότι οι περισσότεροι εκεί καταλήγουν μετά από τα Μαλάουι απ'οτι λένε.

 

Επισης το θαλασσινό μου αρέσει πολυ αλλά το βλέπω χλωμό τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια λόγο χώρου και χρόνου. Ίσως κάποτε στο μέλλον?

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 26 λεπτά, το μέλος Mr.fox έγραψε:

Επισης το θαλασσινό μου αρέσει πολυ αλλά το βλέπω χλωμό τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια λόγο χώρου και χρόνου. Ίσως κάποτε στο μέλλον?

 

 

όλα πολύ ωραία με εξέγεσει την τελευταία πρόταση, με χάλασε... ?

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 λεπτό, το μέλος Χρήστος έγραψε:

όλα πολύ ωραία με εξέγεσει την τελευταία πρόταση, με χάλασε... ?

Χαχα γιατι??

Link to comment
Share on other sites

γιατί το μόνο θαλασσινό που με αρέσει είναι όταν βουτώ στην θάλασσα, γενικά δεν με αρέσει η μπλεδιλα του θαλασσιού και η πολυχρωμία, σπάνια με αρέσουν θαλασσινά ενυδρεία και αυτά που με αρέσουν είναι λυτά με λίγα κοράλλια και με 1-3 διαφορετικά είδη και όχι 10-30 διαφορετικά είδη. 

  • Like 2
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι θέλει πολυ περισσότερα πράγματα και για αυτό τον λόγο είπα ότι το βλέπω χλωμό,και επισης για χώρο χρόνο.

 

και εμενα προσωπικά μου αρέσουν με λίγα και ωραία ψάρια και όχι πολυ παρδαλά όπως είπες,αλλά γενικα όπως και να το κάνουμε σαν την φύση ενυδρείο δεν γίνετε...τουλάχιστον ας το πλησιάσουμε οσο περισσότερο μπορούμε?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα από μένα και πολύ ωραίο θέμα!

 

Η πρώτη μου επαφή με το χόμπι ξεκίνησε περίπου το 2001 όπου και αγόρασα το πρώτο μου ενυδρείο περίπου 20-25 λίτρων με χαλίκι και πλαστικά διακοσμητικά και φυτά μερικά από τα οποία έχω ακόμα. Χωρίς την παραμικρή γνώση πάνω σε κάτι άλλο πέρα από τις σταγόνες αντιχλωρίου και τις αλλαγές νερού (αν έκανα, δεν θυμάμαι :hehe:) το ενυδρείο πρέπει να έζησε περίπου 1-2 χρόνια όπου και φιλοξενούσε διάφορους τύπους ψαριών (από γκάπυ μέχρι pangasius παρακαλώ, εννοείται μωρά έτσι....) και φυσικά χωρίς την παραμικρή ιδέα για οτιδήποτε και τελικά να καταλήγω να χάνω ψάρια μέσα σε λίγες μέρες.

Το δεύτερο βήμα έγινε αρκετά χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2015 όπου και έστησα ένα καινούργιο ενυδρείο 54 λίτρων το οποίο όμως ξεστήθηκε την ίδια χρονιά λόγω επανειλημμένων θανάτων ψαριών και φυσικά χωρίς γνώση πάνω στα βασικά κομμάτια του χόμπι (και προπαντός τη θέληση για μάθηση)

Η βασική μου όμως και σοβαρή προσπάθεια έγινε στα τέλη του 2017 όπου και έστησα ένα μικρό 35 λίτρο με αληθινά φυτά και πολύ διάβασμα σε ελληνικές και ξένες ενυδρειακές σελίδες και φόρουμ και φυσικά άπειρες ερωτήσεις στα μέλη του AZ και συγκεκριμένα στον @Rikο οποίος με βοήθησε αφάνταστα στα πρώτα βήματα.

To ενυδρείο παραδόξως ζει ακόμα μετά από αρκετά rescape βέβαια και ανέκαθεν φιλοξενούσε μονομάχους. Σαν να μην έφτανε αυτό έστησα και τα 54 λίτρα όντας αρκετά πιο έμπειρος και με μεγάλη επιτυχία θα έλεγα, το όποιο όμως ξέστησα το 2020 λόγω αγοράς μεγαλύτερου ενυδρείου (180 το οποίο ξεκίνησε αφρικάνικο τανγκανίκα και πλέον φυτεμένο) και έτσι εδώ και ενάμιση χρόνο τρέχω με 180 + 35 λίτρα.

 

Για το μέλλον σχεδιάζω σίγουρα ένα νάνο ακόμα και μαζί με το υπάρχων 35 λιτρο να γίνουν αυστηρά βιοτοπικά μονομάχου. Στα σχέδια υπάρχει και η ιδέα ενός βιοτοπικού channa.... γκουχ γκουχ @panos nts 

  • Like 8
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Συζητώντας με διαφορά άτομα που ασχολούνται πολλά χρόνια με το χόμπι, έχω παρατηρήσει ένα μοτίβο. Στην προ-γρήγορου ίντερνετ εποχή, ήταν σύνηθες να στήνονται μικρά ενυδρεια,  ψαροσουπες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι πληροφορίες έρχονταν με το σταγονόμετρο και συνήθως από άτομα που μόνο σκοπό είχαν να πουλήσουν. (Ίσως βέβαια και να ψάχνουμε άλλοθι για τους εαυτούς μας με αυτο).

 Κάπως έτσι ξεκίνησα και εγώ το 2005 με ένα 60λιτρο, που στον 1 χρόνο  της ζωής του, "φιλοξένησε" δεκάδες ψάρια, με τους θανάτους να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Το 2006-7  έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο για τον Αμαζόνιο, τους παραποταμους του και τα είδη ψαριών που υπάρχουν εκεί. Έτσι το 60ρι έγινε 300ρι με κιχλιδες Αμερικής. Και σε αυτή την περίπτωση τα λάθη ήταν τεραστια, κυρίως γιατί ήθελα να έχω όλα τα είδη που μου άρεσαν (από 1 βεβαια) με αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό και τις απώλειες. Αποκορύφωμα, η προσθήκη ενός Texas τελικού μεγεθους(!!!) το οποίο σε μια νύχτα εξολοθρευσε σχεδόν όλα τα ψάρια που είχα μέσα.

Η απογοήτευση από αυτό το γεγονός με έκανε να ξεστησω, να πουλήσω τα πάντα και να μην ξαναασχοληθω για χρόνια. 

Επόμενη προσπάθεια έγινε το 2015, όπου γράφτηκα στο φόρουμ και έπεσε διάβασμα επιπέδου πανελλαδικών (:D) για να μην έχω πάλι τα ίδια προβλήματα. 

 

Αυτά από μένα.

Καλημέρες 

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας. Εγώ είμαι περίπου 1,5 χρόνο στο χόμπι ξεκίνησα με 30 λίτρα φυτεμένο και με 12 τετρα μέσα. 

Σε 10 ημέρες έβαλα κιόλας τα ψαράκια τεράστιο λάθος  δεν γνωρίζα τίποτα με αποτέλεσμα να χάσω τα ψαράκια μου και να χαλάσω το ενυδρείο κτλ. Όμως η αγάπη που έχω για τα ψαράκια και γύρω από αυτόν τον  κόσμο που δεν τα παράτησα έτσι  έκανα ακόμα μια προσπάθεια . Πήρα ένα ενυδρείο 110 λίτρα και με την βοήθεια μέσα από εδώ και συγκεκριμένα του Μαρίνου έκανα ένα (σωστό)  ενυδρείο αφρικάνικο. Με πολύ διάβασμα και αγάπη σε αυτό που κάνω ακόμα μαθαίνω . Έτσι κατέληξα στην εξής φιλοσοφία να πάρω ακόμα ένα ενυδρείο 250 λίτρα να το φτιάξω και να μείνω εκεί. Δεν θέλω ούτε πολλά λίτρα ούτε πολλά ψάρια ένα ενυδρείο και να είναι σωστό για τα ψαράκια μου.  Ευχαριστώ το φόρουμ και τα παιδιά μέσα από εδώ που μπόρεσα να καταλάβω την φιλοσοφία του ενυδρείου. 

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Από μικρό παιδί ασχολούμε με τα ενυδρεία και έχουν περάσει πολλά και γλυκου και αλμυρού νερού. Φυσικά θεωρώ τον εαυτό μου αλμυρό και σίγουρα μου έχει προσφέρει τις περισσότερες συγκινήσεις η θάλασσα. 

 

Όσο αφόρα την εξέλιξη ενός χομπίστα ( η καλύτερα την δικιά μου και σε συνδιασμό με το άλλο θέμα που άνοιξες Χρήστο) θεωρώ αυτήν του παρατηρητή. Δηλάδη να σταματήσω να εγκλωβίζω ζωντάνα σε μια γυάλα και απλά να τα απολαμβάνω σε φυσικές συνθήκες. 

Έγινε επεξεργασία - salamander
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Εγώ ξεκίνησα 9 ετών με ένα ψάρι κλόουν σέ ένα "ενυδρείο" 4 λίτρα άστρωτο που μέσα σέ μία εβδομάδα πέθανε. Πάντα αγαπούσα όλα τά ζώα και ήθελα να ζουν σέ πολύ καλές συνθήκες. Πέρασα τό στάδιο που νόμιζα ότι η εξέλιξη μου είναι μόνο τά πολλά λίτρα. 28 χρόνια μετά από την πρώτη μου επαφή με το χόμπι πιστεύω ότι η εξέλιξη είναι νά προσφέρεις στά ψάρια σου τό τέλειο βιοτοπικό ενυδρείο σε σημείο που να λές εμένα αυτό μου αρέσει αλλά θά κάνω το άλλο πού είναι καλύτερο για τά ψάρια μου

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Εγώ ξεκίνησα πριν από δέκα χρόνια περιπου. Η γυναίκα μου δουλευε στον Μαρινόπουλο κ γυρνώντας σπίτι μια μέρα μου είπε:έχουμε φέρει ενυδρεία στο σουπερ μάρκετ(της είχα πει ότι μου αρέσουν τα ενυδρεία). Την επόμενη μέρα το πήρα μ την μεθεπόμενη το άλλαξα με το πιο μεγάλο που είχαν, 80ltr.Πηγα σε πετ σοπ μου εδωσε βακτήρια κλπ κ μόλις μου είπε ότι το νερό έστρωσε πηρα 3 labidochromis Caurelaus κ μια metriaclima estherae red που νόμιζα ότι είναι λαμπιδοχρωμις κ αυτή, απλά λίγο ροζίζει, ???! Επίσης πηρα κ έναν clown macracanthus, που μου είπε από το πετ σοπ να μην τον πάρω γιατί είναι άρρωστος κ του κάνει θεραπεία. Από τότε περασαν παρα πολλες κιχλιδες από τα χέρια μου, Malawi, Tanganyika, Victoria. Έκανα αναπαραγωγες κ πουλουσα τα ψαράκια στο φόρουμ κ στο fb αλλά κ σε πετ σοπ. Έφτασα σε σημείο να εχω στείλει σε όλη την Ελλάδα. Για τρία χρόνια είχα με έναν κολλητό φιλο fish room με 20 ενυδρεία. Έχουμε ακόμη μαζί μια λίμνη με κοι, 3000 ltr. Πέρασα απο τον Αμαζόνιο για 2 περιπου χρόνια.Λόγο μετακόμισης τώρα δεν έχω ενυδρείο αλλά έχω παραγγειλει κ αναμένω. Ο κλοουν που ήταν άρρωστος έζησε τελικά 10χρονια.Πεθανε φέτος κ αυτό επειδή ο φίλος που τον φιλοξενούσε άφησε τα κλειδιά στον γείτονα να τα ταΐζει κ όταν γυρισε το νερό ήταν κόκκινο από το την πολλή τροφή. Είχε γίνει περιπου 17 cm κ είχε επιζήσει δυο φορές ως το μόνο ψάρι που τα κατάφερε να επιζήσει, μια από αντλία κ μια από μύδια. Για το νέο ενυδρείο που περιμενω η Malawi παίζει δυνατά... 

Υ.γ.:μεσω του aquazone έχω παρει ότι γνώσεις έχω έως τώρα! 

https://youtu.be/LDydeasMXvo

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

On 4/9/2021 at 9:39 ΜΜ, το μέλος Χρήστος έγραψε:

Δεν θα σας πως εγώ γιατί θα φανεί ότι άνοιξα το θέμα για να περιαυτολογήσω.

Δεν γλιτώνεις!!!! Γραψε! Μετα θα γραψω κι εγω. :P

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Πριν από 11 χρόνια λοιπόν το πρώτο ενυδρείο από γνωστό μαγαζι της Θεσσαλονίκης, όντας και μικρός στην ηλικία, υπερενθουσιασμένος κάναμε τα λάθη μας, απογοητευτήκαμε, ξανα προσπαθήσαμε και ξανα αποτύχαμε. Για 203 χρόνια γινόταν αυτή η δουλειά μέχρι που έφυγα σαν φοιτητής και γυρνώντας αποφάσισα να ξανα ασχοληθώ με τα killifish μιας που είχα μια μικρή ιδέα στην αρχή!

Μετά μπήκε το μικρόβιο των μονομάχων και συνεχίστηκε αρκετό καιρό με αρκετές γέννες, αρκετά ζευγάρια, πάρα μα πάρα πολλά μικρά. Μετά πήγαμε σε άγριους μονομάχους, αναπαραγωγές και εκεί, μετά σε βιοτοπικού στυλ ενυδρεία μέχρι που μπήκε το μικρόβιο της θάλασσας!

Οπότε ξεκινήσαμε από μια μικρή βάση και όπως συμβαίνει πάντοτε, θα συνεχίσουμε να είμαστε μαθητές σε όλη μας την ζωή!

Φυσικά το φόρουμ με βοήθησε με την πληθώρα πληροφοριών και φυσικά πολλοί ήταν αυτοί οι χομπίστες που με βοήθησαν στην πορεία και μακάρι να μπορούσα και εγώ να βάλω ένα λιθαράκι σε αυτό που λέγεται χόμπι στην Ελλάδα! 

 

 

On 5/9/2021 at 12:53 ΠΜ, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

Καλησπέρα από μένα και πολύ ωραίο θέμα!

 

Η πρώτη μου επαφή με το χόμπι ξεκίνησε περίπου το 2001 όπου και αγόρασα το πρώτο μου ενυδρείο περίπου 20-25 λίτρων με χαλίκι και πλαστικά διακοσμητικά και φυτά μερικά από τα οποία έχω ακόμα. Χωρίς την παραμικρή γνώση πάνω σε κάτι άλλο πέρα από τις σταγόνες αντιχλωρίου και τις αλλαγές νερού (αν έκανα, δεν θυμάμαι :hehe:) το ενυδρείο πρέπει να έζησε περίπου 1-2 χρόνια όπου και φιλοξενούσε διάφορους τύπους ψαριών (από γκάπυ μέχρι pangasius παρακαλώ, εννοείται μωρά έτσι....) και φυσικά χωρίς την παραμικρή ιδέα για οτιδήποτε και τελικά να καταλήγω να χάνω ψάρια μέσα σε λίγες μέρες.

Το δεύτερο βήμα έγινε αρκετά χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2015 όπου και έστησα ένα καινούργιο ενυδρείο 54 λίτρων το οποίο όμως ξεστήθηκε την ίδια χρονιά λόγω επανειλημμένων θανάτων ψαριών και φυσικά χωρίς γνώση πάνω στα βασικά κομμάτια του χόμπι (και προπαντός τη θέληση για μάθηση)

Η βασική μου όμως και σοβαρή προσπάθεια έγινε στα τέλη του 2017 όπου και έστησα ένα μικρό 35 λίτρο με αληθινά φυτά και πολύ διάβασμα σε ελληνικές και ξένες ενυδρειακές σελίδες και φόρουμ και φυσικά άπειρες ερωτήσεις στα μέλη του AZ και συγκεκριμένα στον @Rikο οποίος με βοήθησε αφάνταστα στα πρώτα βήματα.

To ενυδρείο παραδόξως ζει ακόμα μετά από αρκετά rescape βέβαια και ανέκαθεν φιλοξενούσε μονομάχους. Σαν να μην έφτανε αυτό έστησα και τα 54 λίτρα όντας αρκετά πιο έμπειρος και με μεγάλη επιτυχία θα έλεγα, το όποιο όμως ξέστησα το 2020 λόγω αγοράς μεγαλύτερου ενυδρείου (180 το οποίο ξεκίνησε αφρικάνικο τανγκανίκα και πλέον φυτεμένο) και έτσι εδώ και ενάμιση χρόνο τρέχω με 180 + 35 λίτρα.

 

Για το μέλλον σχεδιάζω σίγουρα ένα νάνο ακόμα και μαζί με το υπάρχων 35 λιτρο να γίνουν αυστηρά βιοτοπικά μονομάχου. Στα σχέδια υπάρχει και η ιδέα ενός βιοτοπικού channa.... γκουχ γκουχ @panos nts 

Πρόσεχε τι λες γιατί θα το μετανιώσεις!!! χαχαχα

  • Like 3
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Ελα να μαθαίνουμε κ για τους υπόλοιπους... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγω ξεκινησα το 1991 με ενα 220 λ ενυδρειο απο πλεξιγκλας..... τότε τα ενυδρεια απο πλεξι ηταν πολυ πιο φθηνα απο τα γυαλινα....

Ειχα ενα εσωτερικο φιλτρο με σφουγγαρι, για διακοσμηση - πετρες λαβας (λιγες), αμμο και μια σπασμενη πηλινη γλαστρα.....

Απο φυτα μονο egeria densa. Και.... ειχα μεσα........... 6 oscar (5-6 εκ), 2 blue gourami , 1 Cichlasoma meeki, (ζουσε σε πηλινο), κανα 8-10 Puntius tetrazona  και ενα dwarf puffer..... :hysterical: Τοτε  το ενυδρειο ειχα στη φοιτητικη εστια . Να φανταστειται ολα ζουσαν ομορφα και ωραια με μικρο τσαμπουκαδες εννοειται.... Τα οσκαρ, που μεγαλωσαν, τα εδωσα μετα απο 1 χρονο..... Ελεγα θα φανε και τα γκουραμι :hehe:  Οταν τελειωσα το πανεπιστημιο, το ενυδρειο πηρε ενας φιλος χομπιστας.

Μετα εκανα μια παυση 5-6 χρόνια, αλλά το μικροβιο..... ξερετε....:)

Το δευτερο ενυδρειο ηταν 120λ περιπου και ηταν φυτεμενο με γκαπακια και πλατυ. Επεσε και διάβασμα.

Απο τότε περασα και μια φαση να εχω 5 ενυδρεια με διάφορα ψαρια (κοπαδοψαρα, κιλι, ζωοτοκα), φουλ φυτα, ασπονδυλα.

Τωρα εχω ενα θαλασσινο 120λ και ενα φυτεμενο 60λ  με crystal red shrimp και boraras brigittae.

Οπως λεει ο @Χρήστος - Πλέον ηρέμησα και δεν με απασχολούν άλλο τα πολλά και τα δύσκολα φυτά αλλά τα απλά τα εύκολα, παρόλο αυτά ένας μαζοχισμός με έμεινε σε ότι αφορά τα βιοτοπικα όπου αν ήταν δυνατόν θα ταξίδευα να πάρω πέτρες και άμμο απο τον βιότοπο.  Εσκεμμένα δυσκολεύω το στήσιμο του βιοτοπικου μέχρι να βρω αυτό που θέλω. 

Παντα εχω στο πορτ μπαγκαζ κατι πετρες, ξυλα, φτυάρι.... τρελά πραγματα.....:hehe: Γενικος κουβαλαω μια δοση τρέλας. χε-χε....

  • Like 3
  • Agree 1
  • Haha 2
  • love 3
Link to comment
Share on other sites

Πάμε λοιπόν πίσω στο 2007 . Ξεκίνησα με ένα πολύγωνο ενυδρείο 65λίτρων φυτεμένο με εύκολα φυτά με 4 πλάτυ μέσα . Στην αρχή ομολογώ ότι δεν έκανα πολλά λάθη (πλην των πλαστικών διακοσμητικών που είχε μέσα ) μιας και είχα μέντορα να με καθοδηγήσει για το στρώσιμο και δεν είχα και ιδιαίτερη κάψα με το χόμπι μιας και το έστησα για τα παιδιά. Αλλά όταν ήρθε η πρώτη γέννα τότε άλλαξαν όλα .Ξεκίνησαν οι πειραματισμοί και τα ατελείωτα  λάθη. Πολύ γρήγορα από το 1 ενυδρείο στο σαλόνι  έγιναν 5 μέσα στο σπίτι ! Όπου έβλεπα ή δημιουργούσα χώρο έβαζα και ένα ενυδρείο. Έχουν περάσει από τα χέρια μου λοιπόν πολλά ψάρια μιας και τα 3 από τα ενυδρεία μου λειτουργούσαν περισσότερο για να μεγαλώνουν τα ψάρια του ανθρώπου που με μύησε στο χόμπι . Η μεγάλη μου αγάπη ήταν και θα είναι οι κιχλίδες Αφρικής και συγκεκριμένα της λίμνης Μαλάουι . Είμαι μέλος του Aquazone από το 2009 και μπορώ να πω ότι με βοήθησε πάρα πολύ στο να περιορίσω τα λάθη μου και να αποκτήσω γνώσεις που δεν μπορούσα να φανταστώ .

Δεν μπορώ να πω τι θα γίνει από εδώ και πέρα και ποια θα είναι η εξέλιξη μου όλα είναι πιθανά.

Από το να το γυρίσω σε θαλασσινό (που δεν έχω ιδέα) ή να μείνω σε αυτά που έχω ή ακόμα και να πάψω πλέον να ασχολούμαι εντατικά με το χόμπι .

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο μου ενυδρείο 180λιτρα, ξεκίνησε πρώτα φυτεμένο και μετα μπήκαν ψαρια. Νομίζω το 2010 ξεκίνησε η αρρώστια αυτή.  Ευτυχώς είχα διαβάσει πολλά πριν ξεκινήσω να ασχολούμαι με τα ενυδρεία, ήμουν καλος μαθητής και πάντα τηρούσα τις συμβουλές από τα φόρουμ.

Η αδυναμία μου πάντα ήτανε τα φυτά, όπως τα λεει και ο Χρηστος , σε πιάνει μια μανια να πηγαίνεις ολο και στα πιο απαιτητικά φυτά, και να μην έχεις σταματημό. Το βλέπεις σαν συλλογή που θέλεις να έχεις ολο και πιο πολλά. Αφού εμαθα πως να μεγαλώνω τα φυτά ξεκίνησα με τα aquascapes και τους διαγωνισμούς , ήτανε αρκετά ενδιαφέρον.   Με τα ψαρια δεν πολυ ασχολήθηκα γενικά και δεν περάσανε πολλά είδη  από τα χέρια μου, πάντα μου αρεσαν τα κοπαδοψαρα και έμεινα με αυτά, τελευταία πηρα μερικά guppies δεν ειχα ποτέ μου.. :)  

Παράλληλα με τα φυτεμένα ήρθαν και τα γαριδαδικα, εκεί ξέφυγε ... Τα γαριδαδικα ήτανε σαν αποθήκη για τα φυτά μου όταν έφτιαχνα aquascapes, είχε διάστημα που είχα πάνω απο 40-50 διαφοτερικα είδη απαιτητικών  φυτων.

Το ένα ενυδρείο έγιναν 3, μετα μου αρεσαν άλλες γαρίδες αλλά δεν είχα χώρο να τις βάλω και ξεκίνησε ολη η ιστορία. Οπως και με τα φυτα, συλλογή απο γαρίδες. Ξεκινας απο τις red cherry και φθάνεις στις taiwan και στις oebt. Μετα αρχίζεις να φτιάχνεις μονος σου γαρίδες απο επιλεκτικές αναπαραγωγές. 

Αυτό το διαστημα τρέχουν αν θυμάμαι 36 ενυδρεία, και σε όλα εχει λίγη πρασινάδα η οποία δεν θέλει κλαδέματα. 

Τελευταία ασχολήθηκα με την αναπαραγωγή των cardinals tetra, και ήτανε ενδιαφέρων κράτησε αρκετούς μήνες ώστε να δω πως θα τα κανω να γενόσουν, να μην φανε τα αυγα , να μην χαλάσουν τα αυγα απο fungus, και τελος να μεγαλώσω τα μωρα.  Ψαχνω να βρω κατι δυσκολο πάλι να ασχοληθω αλλα δεν βρισκω κατι,καμια ιδέα? 

Για θαλλασινο αν και εχω skimmer χρονια τωρα  δεν προκειται , δεν μου αρέσει. 

  • Like 4
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να πω και γω μία την ιστορία μου μια και μπορώ να γράψω. Η γνωριμία μου με τα ενυδρεία ξεκίνησε όταν ο μικρός  αδελφός μου αποφάσισε να στήσει ενυδρείο με ψάρια. Αφού έβαλε σε ένα ενυδρείο 60 λίτρων με εσωτερικό φίλτρο έναν πλεκο και καμιά 10 danio και 10 corydoras, μετά από ένα δύο μήνες τα έχασε όλα και τα παράτησε. Εγώ φοιτητής γαρ εν έτει 2003, αποφάσισα να βάλω κάτι εύκολο μέσα..... χρυσόψαρα. Έτσι έβαλα έξι από αυτά μέσα και ξεκίνησα κάνοντας αλλαγές μια φορά το μήνα (άκουγα το pet shop κατά γράμμα οχαχαχαχα). Για ενάμιση χρόνο δεν είχα τπτ, έως ότου μια μέρα πήγα στο τότε ενυδρειακο εστιατόριο papa georges. Στο τέλος του δείπνου φανταστείτε τι μου έδωσαν δώρο. Ένα ακόμη χρυσόψαρο!!!!! Ε και γω τότε αποφάσισα απλά και ωραία να το βάλω και αυτά με τα άλλα μαζί. Σε μια εβδομάδα έχασα όλα τα ψάρια μου και το παράτησα. Το 2015 αποφάσισα να ξαναξεκινησωμε το ίδιο ενυδρείο πάλι με έξι χρυσόψαρα. Στο μήνα άρχισα να τα χάνω καιμπηκα στο νετ να μάθω γιατί. Εκεί τα είδα όλα γιατί κατάλαβα τι χρειάζονται τα ψάρια αυτά. Μπήκα στο aquazone, έβαλα τον κλασσικό τίτλο αρχάριου, ήτοι SOOOOSSSS, και μετά από συμβουλές και πολύ διαβασμα κατάλαβα το έπρεπε να κάνω. Πήρα υγρά τέστ, είδα ότι η αμμωνία και τα νιτρώδη ήταν στο θεό και άρχισα τις αλλαγές. Ταυτόχρονα παρηγγειλα και ένα 240αρι ενυδρείο. Στη συνέχεια το 240 έγινε 400, μετά έστησαν και τη λίμνη με τα τα ΚΟΙ.....και να μάστερ εδώ τώρα ?

Έγινε επεξεργασία - killerknight
  • Like 3
  • love 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! Εγώ να πω η θα πέσετε να με φάτε?? εγώ πριν 8 Χρόνια πήρα 3 χρυσόψαρα σε 3 λίτρα. Τα δύο τα έχασα μέσα σε ένα μήνα. Το άλλο άντεξε μέχρι πέρυσι. Μπήκα στην ομάδα γιατί το έβλεπα με το που το έβαλα σε 13 λίτρα ότι κάτι δεν πάει καλά.  Όταν μπήκα στην ομάδα έπεσαν να με φάνε. Όχι ότι δεν είχαν δίκιο αλλά ήταν σκληρά λόγια.  Ο Δημήτρης και ένας άλλος χομπίστας μου είπαν τι έπρεπε να κάνω.  Και έψαξα να βρω ενυδρείο. Βρήκα ένα 450 λίτρα.  Απλά το ψαράκι εκείνο δεν τα κατάφερε.  Αυτή την στιγμή εχω 450 λίτρα με χρυσόψαρα δευτερο 60 λίτρα φυτεμένο ένα 1000 που θα πάνε τα χρυσόψαρα και στα 450 αφρικάνες. Και έχει και ακόμα ένα 35 λίτρα για μονομάχο.  Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν 4 ενυδρεία... 

Έμαθα πολλά άλλα το μεγάλο ευχαριστώ είναι σε όλους εσάς που με έχετε βοηθήσει!!!! 

Αν όμως θα είχα περισσότερο χώρο και καθόλου μουρμούρα ???? θα ήθελα ένα θαλασσινό  και πολλούς μονομαχους? 

Έγινε επεξεργασία - Gogo 1982
  • Like 3
  • Haha 1
  • love 2
Link to comment
Share on other sites

Σαν επαφή από το 1992 όταν μετακόμισε στην πολυκατοικία νέος γείτονας με 6-7 ενυδρεία και πήγαινα και χαζευα. Πάκου, ροζ πιράνχας(ετσι τα έλεγε δεν έχω ασχοληθεί με πιρανια για να ξέρω) μέχρι και μια τεράστια γυαλα ποτήρι μαρτινι με ένα σκασμο χρυσοψαρα. Φίλτρα βυθού στα ενυδρεία τοτε. Το 2009 εχασα απανωτά σκύλο και γάτο και οι επιλογές μου ηταν ή να πεσω στα καναρίνια που είχε ο πατέρας μου ή να ξαναψαξω για σκύλο που δεν το άντεχα ψυχολογικά. Απο το μαγαζι που πηγα για να πάρω καναρίνι τελικά βγηκα με ένα 20λιτρο sicce moby dick (υπέροχο ενυδρειακι τετοιο θέλω για την κόρη μου όταν μεγαλώσει) βακτήρια της σερα και 12 ψάρια. Φυσικά το πρωι δεν είχε μείνει τίποτα. Βρήκα το aquazone, λίγο καιρό μετα ήρθε το 300αρι και λίγο αργοτερα ανακάλυψα το water inn. Ειχα φτάσει σε σημείο ότι λεφτα ειχα να πεφτουν σε ενυδρειακα. Μεγάλη πλεονεξία, πολλες γυάλες σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού( να είναι καλά τα μεταχειρισμένα από το φόρουμ), φυτεμένα, Αμαζόνιος μεγάλη αγάπη, και χάρη σε έναν συγχομπιστα μέχρι και ελαφρυ reef. Τώρα πια έχω ψιλό ηρεμησει. Προσπαθώ να φτιαξω ένα ευκολο κοινωνικό/γαριδαδικο στο σαλονι και παράλληλα να σουλουπώσω το 3τονο στο παλιο σπιτι (Για αρπακτικά Αμερικής είχε ξεκινήσει αλλά τελικά γεμίζει με χρυσοψαρα). Ελπιζω να ισιωσω οικονομικά και να φτιαξω και ένα zoanthus pico reef γιατί είναι το μόνο που μου λειπει πραγματικά. Και να βρω κάποια στιγμή αυτά τα καταραμένα LIMNOPILOS NAIYANETRI που ποτε δεν κατάφερα να πάρω στα χερια μου!

  • Like 4
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 12 λεπτά, το μέλος Gogo 1982 έγραψε:

Καλημέρα! Εγώ να πω η θα πέσετε να με φάτε?? εγώ πριν 8 Χρόνια πήρα 3 χρυσόψαρα σε 3 λίτρα. Τα δύο τα έχασα μέσα σε ένα μήνα. Το άλλο άντεξε μέχρι πέρυσι. Μπήκα στην ομάδα γιατί το έβλεπα με το που το έβαλα σε 13 λίτρα ότι κάτι δεν πάει καλά.  Όταν μπήκα στην ομάδα έπεσαν να με φάνε. Όχι ότι δεν είχαν δίκιο αλλά ήταν σκληρά λόγια.  Ο Δημήτρης και ένας άλλος χομπίστας μου είπαν τι έπρεπε να κάνω.  Και έψαξα να βρω ενυδρείο. Βρήκα ένα 450 λίτρα.  Απλά το ψαράκι εκείνο δεν τα κατάφερε.  Αυτή την στιγμή εχω 450 λίτρα με χρυσόψαρα δευτερο 60 λίτρα φυτεμένο ένα 1000 που θα πάνε τα χρυσόψαρα και στα 450 αφρικάνες. Και έχει και ακόμα ένα 35 λίτρα για μονομάχο.  Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν 4 ενυδρεία... 

Έμαθα πολλά άλλα το μεγάλο ευχαριστώ είναι σε όλους εσάς που με έχετε βοηθήσει!!!! 

Αν όμως θα είχα περισσότερο χώρο και καθόλου μουρμούρα ???? θα ήθελα ένα θαλασσινό  και πολλούς μονομαχους? 

Μια μικρή παρένθεση σε αυτό που είπες. Απλά να το τονίσω σε όλους και όλες ότι είμαστε μια κοινότητα που κατακρίνουμε τις απαντησεις τις απότομες, το κράξιμο και όλα τα σχετικά! Κανένας δεν απόκτησε γνώσεις ένα βράδυ και το πρωί τα ήξερε όλα! Ολοι μας είμαστε μαθητές στο ίδιο το χόμπι! Εαν ξανα παρατηρήσεις κάποιες κινήσεις τέτοιου επιπέδου σε παρακαλώ θα ήθελα να απευθυνθείς σε κάποιον συντονιστή ή στον διαχειριστή του φόρουμ και εμείς μετά ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε!

 

Δεν το λέω καθόλου κακοπροαίρετα, απλά είμαστε μια κοινότητα που απεχθανόμαστε όλες τις μορφές βίας! ( ψυχολογικές και σωματικές ) :D 

 

@Gogo 1982με το καλό να τα εκατοστίσεις τα ενυδρεία!! χαχα

  • Like 1
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 4 λεπτά, το μέλος panos nts έγραψε:

Μια μικρή παρένθεση σε αυτό που είπες. Απλά να το τονίσω σε όλους και όλες ότι είμαστε μια κοινότητα που κατακρίνουμε τις απαντησεις τις απότομες, το κράξιμο και όλα τα σχετικά! Κανένας δεν απόκτησε γνώσεις ένα βράδυ και το πρωί τα ήξερε όλα! Ολοι μας είμαστε μαθητές στο ίδιο το χόμπι! Εαν ξανα παρατηρήσεις κάποιες κινήσεις τέτοιου επιπέδου σε παρακαλώ θα ήθελα να απευθυνθείς σε κάποιον συντονιστή ή στον διαχειριστή του φόρουμ και εμείς μετά ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε!

 

Δεν το λέω καθόλου κακοπροαίρετα, απλά είμαστε μια κοινότητα που απεχθανόμαστε όλες τις μορφές βίας! ( ψυχολογικές και σωματικές ) :D 

 

@Gogo 1982με το καλό να τα εκατοστίσεις τα ενυδρεία!! χαχα

Τώρα πέρασε όλο αυτό είμαι και εγώ χομπίστας σε παρακαλώ ????

Ευχαριστώ για τα 100 αλλά δυστυχώς δύσκολο ?

  • love 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος Jester έγραψε:

Σαν επαφή από το 1992 όταν μετακόμισε στην πολυκατοικία νέος γείτονας με 6-7 ενυδρεία και πήγαινα και χαζευα. Πάκου, ροζ πιράνχας(ετσι τα έλεγε δεν έχω ασχοληθεί με πιρανια για να ξέρω) μέχρι και μια τεράστια γυαλα ποτήρι μαρτινι με ένα σκασμο χρυσοψαρα. Φίλτρα βυθού στα ενυδρεία τοτε. Το 2009 εχασα απανωτά σκύλο και γάτο και οι επιλογές μου ηταν ή να πεσω στα καναρίνια που είχε ο πατέρας μου ή να ξαναψαξω για σκύλο που δεν το άντεχα ψυχολογικά. Απο το μαγαζι που πηγα για να πάρω καναρίνι τελικά βγηκα με ένα 20λιτρο sicce moby dick (υπέροχο ενυδρειακι τετοιο θέλω για την κόρη μου όταν μεγαλώσει) βακτήρια της σερα και 12 ψάρια. Φυσικά το πρωι δεν είχε μείνει τίποτα. Βρήκα το aquazone, λίγο καιρό μετα ήρθε το 300αρι και λίγο αργοτερα ανακάλυψα το water inn. Ειχα φτάσει σε σημείο ότι λεφτα ειχα να πεφτουν σε ενυδρειακα. Μεγάλη πλεονεξία, πολλες γυάλες σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού( να είναι καλά τα μεταχειρισμένα από το φόρουμ), φυτεμένα, Αμαζόνιος μεγάλη αγάπη, και χάρη σε έναν συγχομπιστα μέχρι και ελαφρυ reef. Τώρα πια έχω ψιλό ηρεμησει. Προσπαθώ να φτιαξω ένα ευκολο κοινωνικό/γαριδαδικο στο σαλονι και παράλληλα να σουλουπώσω το 3τονο στο παλιο σπιτι (Για αρπακτικά Αμερικής είχε ξεκινήσει αλλά τελικά γεμίζει με χρυσοψαρα). Ελπιζω να ισιωσω οικονομικά και να φτιαξω και ένα zoanthus pico reef γιατί είναι το μόνο που μου λειπει πραγματικά. Και να βρω κάποια στιγμή αυτά τα καταραμένα LIMNOPILOS NAIYANETRI που ποτε δεν κατάφερα να πάρω στα χερια μου!

 

Θα ξενερώσεις άν σου πώ ότι έχω βρεί Limnopilos naiyanetri άρα πολλες φορές στην εξωτερικό και πάμφθηνα???

Άν βρώ όπου βρώ να σου πάρω?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...