Jump to content

Epiplatys Annulatus


Χρήστος

Recommended Posts

Epiplatys Annulatus
1. Προφίλ ψαριού και αναπαραγωγή
2. Απλό βιοτοπικό 
3. Βιοτοπικο για λάτρεις της λεπτομέρειας ως προς την  βιοτοπική προσέγγιση.

Η ενότητες 2 και 3 θα μπορούσαν να αποτελέσουν και την  βάση για κάθε είδους βιοτοπικου και μας δείχνει πως πρέπει να κινηθούμε για να φτιάξουμε ένα βιοτοπικό. 

 

Προφίλ ψαριού

Epiplatys Annulatus
Συνώνυμα: Haplocheilus annulatus, Aplocheilus annulatus, Panchax annulatus, Pseudepiplatys annulatus
 
Προέλευση: Δυτική Αφρική (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε)
 
Θερμοκρασία: 20-27° C.
 
pH: από 5 έως 7 και σε κάποιες περιοχές όπως πχ ψάρια από την Μονρόβια ζει και σε υφάλμυρο νερό pH 8. Γενικά θέλει μαλακό νερό σε ότι αφορά το GH 1-8.

Μέγεθος: Τα αρσενικά έως 3,5-4εκ. με την ουρά και τα θηλυκά 2,5-3.
 
Αριθμός ψαριών: ένα ζευγάρι το λιγότερο*, αλλά για να δούμε μια όμορφη συμπεριφορά θέλουμε 8-10 άτομα.
*Κάποιοι αναφέρουν ότι μπορούμε να συντηρήσουμε ένα ζευγάρι αλλά απο την δικιά μου εμπειρία δεν θα το πρότεινα γιατί ένα 50% των αρσενικών είναι πολύ επιθετικά ώς προς το ζευγάρωμα με αποτέλεσμα να κυνηγούν συνέχεια το θυληκό και να το στρεσάρουν εως θανάτου.

 

Μέγεθος ενυδρείου: Από >50 λίτρα για ενυδρεία με νορμάλ διαστάσεις πχ. 60Χ30Χ30. Το ψάρι ζει ως επι το πλείστων στην επιφάνεια οπότε ένα ενυδρείο με χαμηλό ύψος και μεγαλύτερη επιφάνεια είναι πιο ιδανικό για το είδος πχ 80Χ35Χ20 ύψος.
 
Διαμόρφωση ενυδρείου: το βασικότερο είναι ότι χρειάζεται κάποιο φυτό επιφάνειας με μέτριο φωτισμό, ή κάποιος ‘’λαβύρινθος’’ από ξύλα που να καλύπτει το 1/3 της επιφάνειας, στην δεύτερη περίπτωση ο φωτισμός πρέπει να ποιο χαμηλός. Σε γενικές γραμμές θέλει μέρη καταφυγής και σκιά είτε προέρχονται από φυτά ή από άλλα αντικείμενα συμβατά με το ενυδρείο πχ ξύλα πέτρες ρίζες κτλ.
Ο βυθός πρέπει να έχει σκούρο χρώμα. Το αν θα έχει πέτρες ξύλα ή φυτά δεν παίζει ρόλο και έχει να κάνει με τα προσωπικά μας γούστα.
Τα ψάρια μπορούν να πηδήξουν έξω απο το νερό αν τρομάξουν, έχει αναφερθεί αρκετές φορές απο χομπιστες ότι τα ψάρια τα είχαν σε ενυδρείο με νερό εως το χείλος και δεν πήδηξαν έξω αλλά και το αντίστροφο, για αυτό προτείνω το ενυδρείο θα πρέπει να είναι σκεπασμένο ή αν είναι ανοιχτό η στάθμη του νερού να είναι τουλάχιστον 15εκ κάτω από το ύψος του ενυδρείου για λόγους ασφαλείας. 
Για αυτά τα ψάρια ενδικνητε (όχι απαραίτητο) ένα ενυδρείο τύπου παλουτάριο, δεν είναι ανάγκη το μέρος της στεριάς να είναι μεγάλο όπως τα κλασικά παλουτάρια. Ένας καλός συνδυασμός είναι περίπου ⅔ νερό και ⅓ στεριά. Παράδειγμα, ένα ενυδρείο με ύψος 35εκ η στάθμη του νερού θα είναι στα 20εκ και η στεριά τα υπόλοιπα 15. Φυσικά όσο μεγαλύτερο ενυδρείο ή ύψος έχουμε θα έχουμε και το ανάλογο όμορφο αποτέλεσμα.


Τροφή: προτιμάει ζωντανή τροφή που μπορεί να παραμένει στην επιφάνεια, να αποφεύγουμε τροφή που βυθίζεται αμέσως πχ grindal κτλ γιατί θα επιβαρύνουν το ενυδρείο αφού όσα πάνε στον βυθό δεν θα φαγωθούν.  Μπορούμε να τα μάθουμε να τρώνε ξηρή τροφή με υπομονή, κάποια όμως δεν θα την δεχτούν ποτέ εκτός και αν προέρχονται από εκτροφέα που είδη τα έχει μάθει σε ξηρή τροφή. Γενικά το ψάρι στην φύση είναι ένας μικρός κυνηγός.

 

Συμβατότητα με άλλα ψάρια: με όλα τα μικρόσωμα ψάρια που δεν είναι επιθετικά, ιδανικά όμως είναι να τα συντηρούμε μόνα τους.
 
Συμβατότητα με γαρίδες: Τα ψάρια δεν έχουν πρόβλημα με της γαρίδες και ούτε η γαρίδες τα πειράζουν το ενδεχόμενο να δούμε να μεγαλώνουν μικρές γαρίδες είναι πολύ αυξημένο γιατί τα ψάρια τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά από την επιφάνεια του νερού ενώ ο γόνος από της γαρίδες συνήθως παραμένει κάτω. Απώλειες όμως στον γόνο θα υπάρξουν καθώς όλο και κάποια μικρή γαρίδα μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια. Το ποσοστό που θα επιβιώσει εξαρτάται κατά πολύ από το τελικό ύψος του ενυδρείου και από τις κρυψώνες που θα έχει.

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Εφικτή και εύκολη η αναπαραγωγή αλλά δύσκολα μεγαλώνουν τα μικρά καθώς έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες.
Τα ψάρια αφού ενηλικιωθούν (περίπου 6 μήνες) αρχίζουν να ζευγαρώνουν και να εναποθέτουν τα αυγά τους πάνω στα φυτά ή σε κλαδιά διασκορπισμένα σε όλο το ενυδρείο και όχι σε ένα μέρος δεν γεννούν όλα τα αυγά σε μια μέρα αλλά σε διαφορετικές μέρες που μπορεί να φτάσουν και της 10 μέρες. κάνουν ένα μικρό διάλυμα και μετά ξανά γεννούν. Βασικά τα ψάρια γεννούν όλο τον χρόνο με μικρά διαστήματα παύσης. 
Βασική προϋπόθεση για να γεννήσουν είναι οι σωστοί παράμετροι του νερού.
Το pH πρέπει να είναι αρκετά κατεβασμένο γύρω στο 6 συχνές αλλαγές νερού, μπόλικο τάισμα με ζωντανή τροφή, και θερμοκρασία γύρω στους 26 αυτοί οι παράμετροι εξιτάρουν τα ψάρια να ζευγαρώνουν πιο εύκολα.  Όχι ότι δεν έχει παρατηρηθεί τα ψάρια να γεννούν και σε διαφορετικές συνθήκες νερού αλλά με μικρότερη επιτυχία. 

Είναι δύσκολο τα διακρίνουμε τα αυγά γιατί είναι πολύ μικρά, μόλις 08-09 mm και διάφανα με αποτέλεσμα δύσκολα να διακρίνονται μέσα στο νερό.
Σε αυτήν την φάση έχουμε δυο επιλογές.

Πρώτη επιλογή είναι να ψάχνουμε και να μαζεύουμε τα αυγά κάθε μέρα και να τα διατηρούμε σε υγρό περιβάλλον εκτός νερού (κλασικός τρόπος αποθήκευσης αυγών από κίλη). Αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολα αν βάλουμε σε ενυδρείο γεννήστρα ένα αρσενικό με τρία θηλυκά τοποθετώντας στην μέση ένα φυτό ή ιδανικά κομμάτια δεμένα αναμεταξύ τους μαλλί πλεξίματος. Ετσι μπορούμε να διακρίνουμε πιο εύκολα τα αυγά και να τα συλλέξουμε.

Η δεύτερη επιλογή είναι να αφήνουμε τα ψάρια μέσα στο βασικό ενυδρείο να γεννούν. Σε ένα καλά στρωμένο ενυδρείο και αφού το έχουμε μπολιάσει με ινφουσορια η οποία μπορεί να επιβιώσει όλο και κάποιο μικρό θα καταφέρει να μεγαλώσει ανάλογα με τις κρυψώνες που θα διαθέτη το ενυδρείο. Σε αυτήν την περίπτωση τα ψάρια θα εκκολαφθούν μετά από 10 μέρες και κάθε μέρα θα εκκολάπτονται 2-3 ψάρια. Τα μικρά δεν κινδυνεύουν απο τους γονείς και τα ενήλικα ψάρια αλλά απο τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. Μπορούμε αν θέλουμε όποτε βλέπουμε νεογέννητα να τα μαζεύουμε και να τα τοποθετούμε σε χόρια ενυδρείο, το μειονέκτημα είναι ότι θα έχουμε πολλά ψάρια διαφορετικής ηλικίας κατι που προϋποθέτει αρκετά ενυδρεία γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε όλα τα μικρά μαζί καθώς τα μεγαλύτερα θα στρεσάρουν και θα κυνηγούν τα μικρότερα.
Πέρα από αυτές τις δυσκολίες μια άλλη δυσκολία είναι η τροφή τα μικρά μόλις γεννηθούν έχουν ένα μέγεθος 2-3mm και δεν μπορούν να φάνε τίποτα εκτός από ινφουσορια μετά από 2-4 μέρες μπορούν να φάνε χέλια ξυδιού και μετά από μια εβδομάδα το νωρίτερο αρτέμια. Όταν η αρτεμια τους είναι μικρή και δεν τα επαρκή τότε ή μεγαλώνουμε την αρτέμια ή τα ταΐζουμε με δαφνιες. Τα μικρά στην αρχή έχουν πολύ έντονο το ένστικτο το να βρίσκονται στην επιφάνειας και δεν κατεβαίνουν στον βυθό, οπότε τρωνε μονο οτι είναι στην επιφάνεια για αυτό δεν τα ταΐζουμε μικροβορμς γιατί τα αγνοούν. Αν σκοπεύουμε να τα δίνουμε ζωντανή τροφή τότε δεν θα έχουν πρόβλημα, αλλά αν σκοπεύουμε να τα δίνουμε και ξηρή τροφή τότε θέλει υπομονή να την μάθουν ενό κάποια θα αρνηθούν να την φάνε με αποτέλεσμα να μην επιβιώσουν.


Αγορά: Για τα Ελληνικά δεδομένα είναι ένα σπάνιο ψάρι και δυσεύρετο. Που και που το φέρνουν κάποια μαγαζιά μια φορά τον χρόνο. Στο εξωτερικό βρίσκετε πιο εύκολα σε πετ σοπ, αλλά και αυτό όπως τα περισσότερα κιλι είναι ένα ψάρι που ανταλλάσσεται ή πουλιέται μεταξύ των χομπιστων, και λιγότερο στα πετ σοπ. Αυγά απο το συγκεκριμένο ψάρι θα βρούμε πολύ σπάνια καθώς είναι και δύσκολη η συλλογή τους και πολύ ευαίσθητα στην διατήρησή τους.
 
 
 
Στήνοντας ένα βιοτοπικό για τα Epiplatis Annulatus
Απλό βιοτοπικό
Στην φύση τα ψάρια είναι διασκορπισμένα σε τρις χώρες την Λιβερία, την Σιέρρα Λεόνε, και την Γουινέα. Σε αυτές τις χώρες υπάρχουν διαφορετικές φυλές και μερικές φορες υβρίζουν αναμεταξύ τους.
Όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα βιοτοπικό ενυδρείο καλό θα ήταν να γνωρίζουμε την φυλή που θα αποκτήσουμε. Δυστυχώς της περισσότερες φορές η φυλή είναι απροσδιόριστη και τα ψάρια προέρχονται από άγνωστες αναπαραγωγές συνήθως από εκτροφής της Ασίας.
Σε αυτήν την περίπτωση δημιουργούμε ένα απλό βιοτοπικό. γενικά Δυτικής Αφρικής ή πιο καλά βιοτοπικό κράτους πχ βιοτοπικο Γουινέας,Λιβερία, ή Σιέρρα Λεόνε και κοιτάμε να βάλουμε φυτά που προέρχονται από την δυτική Αφρική.

Τα ψάρια ζουν σε ποταμους παραχθεια και κολπίσκους, σε παραπόταμους, σε στάσιμα νερά, και λιμνούλες που δημιουργούνται από τους ποταμούς ή της βροχές. Ο βιότοπος μπορεί να είναι πυκνή βλάστηση, τροπικά δάση, σαβάνα και εκβολές των ποταμών όπου μπορεί το νερό να είναι υφάλμυρο. Ζει κατα 80-90% στην επιφάνεια και που και που κατεβαίνει στον βυθό για βόλτα ή για αναπαραγωγή. Ζουν συνήθως σε βάθος απο 2cm έως 150cm αλλά το σύνηθες είναι 15-30cm με τάση προς τα ρηχά νερά παρά στα βαθιά. για αυτο ένα ενυδρείο με καθαρό ύψος νερού 20cm το αρκεί πλήρες.

Ο βιότοπος διαφέρει από κράτος σε κράτος και  από ποταμό σε ποταμό. Έτσι μπορεί να είναι μόνο με λίγα παράκτια φυτά πεσμένα ξύλα κλαδιά και φύλλα, ή  μια πιο πυκνότερη βλάστηση με αρκετά κλαδιά, πεσμένα ξύλα, φύλα και καλαμοειδή χόρτα που βγαίνουν εκτός νερού, ή με υδρόβια φυτά που συνήθως δεν είναι πολλά σε μάζα και σε είδη.
Η λιμνούλες και τα στάσιμα νερά όπου ζουν τα ψάρια είναι πιο πλούσιες σε φυτά, υδρόβια και υδρόφιλα, πολύ πιο σκοτεινό περιβάλλον και με τον βυθό να είναι εξ ολοκλήρου σκεπασμένος με φύλλα από τα δέντρα.
Το τη ενυδρείο θα στήσουμε αυτό αφορά καθαρά τα προσωπικά μας γούστα πχ αν θα είναι μια λιμνούλα ή ποταμός.
Ο βυθός σε σχεδόν όλες της περιπτώσεις έχει σκούρο χρώμα και αποτελείται από σκέτη άμμο έως βότσαλα η και ανάμικτος, επίσης έχουμε πηλό, και  άργιλο.
Το πέτρωμα αποτελείτε απο και διάφορα πετρώματα και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, έχουμε ψαμμίτες, πετρωμένο πηλό, αργιλικό λίθο και ιζηματογενή λίθους, καστανό έως γκρι σχιστόλιθο, διαστρωματωμένο με ψαμμίτη, χαλαζίτη, ορθοκουρτζίτη, αρκόζης, είδος χονδρόκοκκου ψαμμίτη με αστρίους, ανδεσιτικό πέτρωμα λάβας και δακιτικό πέτρωμα λάβας και κομμάτια απο τόφφο, ανδεσίτη, δασίτη, γρανίτη.

 

Στις λίμνες δεν βλεπουμε σχεδόν ποτέ τον βυθό γιατί είναι μονίμως καλυμμένος με πεσμένα φύλλα από τα δέντρα, στην ουσία όμως δεν διαφέρει στην σύσταση του και είναι παρόμοιος με τα ποτάμια.
Τα φυτά που θα συναντήσουμε διαφέρουν από χώρα σε χώρα υπάρχουν όμως και φυτά που είναι κοινά. Παρακάτω αναφέρω τα φυτά που συναντάμε σε κάθε χώρα και μόνο αυτά που μπορούν να επιβιώνουν σε χαμηλό έως μέτριο φωτισμό, αφού μιλάμε για βιοτοπικο ενυδρείο χαμηλού έως μέτριου φωτισμού, και φυτά που μπορούμε να τα βρούμε εύκολα η δύσκολα στην αγορά. Δεν αναφέρω καν τα φυτά και βρύα τα οποία δεν μπορούμε να βρούμε στην αγορά.

 

Σιέρρα Λεόνε
Anubias afzelii
Anubias gigantea
Anubias gracilis
Azolla pinnata
Bolbitis heudelotii
Ceratopteris cornuta
Crinum natans
Eichhornia natans
Hygrophila odora
Nymphaea lotus
Nymphaea micrantha
Nymphoides indica Nymphoides senegalensis
Ottelia ulvifolia
Vallisneria spiralis


Λιβερία
Anubias afzelii
Anubias barteri
Anubias barteri var. angustifolia
Anubias barteri var. glabra
Anubias gigantea
Anubias gracilis
Anubias hastifolia
Anubias lanceolata
Bolbitis heudelotii
Ceratopteris cornuta
Crinum natans
Hygrophila odora
Eichhornia natans
Nymphaea lotus
Nymphaea micrantha
Nymphoides indica qqqq
Ottelia ulvifolia
Pistia stratiotes


Γουινέα
Anubias afzelii
Anubias barteri
Anubias barteri var. angustifolia
Anubias barteri var. glabra
Anubias gigantea
Anubias gracilis
Anubias lanceolata
Ammannia gracilis
Ammannia senegalensis
Bolbitis heudelotii
Crinum natans
Eichhornia natans
Eriocaulon cinereum
Hydrocotyle sibthorpioides
Hygrophila odora
Nymphaea lotus
Nymphaea micrantha
Nymphoides indica Nymphoides senegalensis
Ottelia ulvifolia
Pistia stratiotes

 

Βιοτοπικο για λάτρες της λεπτομέρειας ως προς την  βιοτοπική προσέγγιση.
Αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα και να φτιάξουμε έναν ποιο συγκεκριμένο βιότοπο από ένα ποταμό τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε τους ποταμούς. Παρακάτω αναφέρω κάποιους από τους κυριότερους ποταμούς όπου ζουν τα ψάρια. Τα ψάρια υπάρχουν και σε πολλούς άλλους μικρότερους παραπόταμους.

 

Λιβερία
Loffa River
Saint Paul River
Mano River
Moa River

 

Σιέρρα Λεόνε
Rokel (Seli) River
Kolenté River
Mano River
Moa River
Sewa River
Little Scarcies
Jong River
gbangbaia river

 

Γουινέα 
Saint Paul River
Kolenté River
Konkouré River
Moa River
Little Scarcies

 

Το επόμενο και σαφός δυσκολότερο βήμα είναι να επιλέξουμε έναν ποταμό, ή μια περιοχή και να ψάξουμε να βρούμε όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται για της πέτρες, το χώμα, και τα φυτά που υπάρχουν στον ποταμό και στην συγκεκριμένη περιοχή αυτό για να γίνει θέλει πολύ, χρόνο, και υπομονή, για να βρούμε όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες γίνεται διαβάζοντας διάφορα άρθρα γεωλογίας και μελετώντας χάρτες.
Οι μικρότεροι ποταμοί, παραπόταμοι και λίμνες γύρω από τους μεγάλους ποταμούς που αναφέρω έχουν την ίδια  σύσταση σε φυτά, πέτρες και χώμα.

 

Τέλος Ιδανικά θα ήταν αν μπορέσουμε να βρούμε μια καθαρόαιμη φυλή. Καθαρόαιμες φυλές μπορούμε να βρούμε απο χομπίστες και σπανιότερα θα βρούμε απο πετ σοπ.
Ως επι τον πλείστον  μπορούμε να βρούμε τρεις φυλές, Conakry από την Γουινέα, Kasawe από την Σιέρρα Λεόνε, και Monrovia από την Λιβερία.
Σπανιότερα θα βρούμε τις φυλές Mattru Jong, Cap Verga, ci, rbt2019, Harbel, Dandayah.
Επιλέγοντας μια φυλή τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα αν η φυλες ζουν σε μικρές περιοχές όπως είναι η περιοχή Conakry, Kasawe forest και Monrovia καθώς δεν υπάρχουν ή υπάρχουν λίγες πληροφορίες για τις συγκεκριμένες περιοχές μόνο.
Σε γενικές γραμμές όσο στενεύουμε τον βιότοπο τόσο δυσκολότερα μπορούμε να βρούμε πληροφορίες,

 

Συνεχίζεται….

θα επανέρθω με περισσότερες πληροφορίες όσο αφορά τους ποταμούς ξεχωριστά.
 

  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία και αναλυτική η παρουσίαση.  Φαντάζομαι θα ακολουθήσουν και φωτογραφίες. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Epiplatys annulatus — Wikipédia

 

φωτογραφία απο wikipedia 

 

A76655.jpg

 

φωτογραφία από https://www.aqualog.de/

  • Like 1
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

On 28/11/2021 at 2:39 ΜΜ, το μέλος ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ έγραψε:

Πολύ ωραία και αναλυτική η παρουσίαση.  Φαντάζομαι θα ακολουθήσουν και φωτογραφίες. 

θα σου απαντήσω άμεσα χωρίς καθυστέρηση ?

 

Μόλις βρω χρόνο θα ανεβάσω φωτογραφίες και δικές μου και απο το ιντερνετ, το αρθρακι δεν είναι ολοκληρωμένο, αλλά η τακτική μου είναι η εξής. Εως ότου ολοκληρωθεί τουλάχιστον να υπάρχει το βασικό προφίλ του ψαριού για να μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να διαβάσει. 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...