Jump to content

Ασυμφωνία ενδείξεων θερμοκρασίας


anj

Recommended Posts

Η απόκλιση ενδείξεων, ισχύει σχεδόν σε όλες τις συσκευές μέτρησης που δεν είναι ακριβείας, κι είναι πρόβλημα για εμάς που θέλουμε το καλλίτερο για τους οργανισμούς που φιλοξενούμε! (& όπως μου έλεγε κάποτε ένας gendarme, ακόμη κι οι μέτρησης ταχύτητας των ραντάρ Doppler, μπορούν να αμφισβητηθούν ως ποσοστό 10%.) Ακόμη μεγαλύτερο είναι το θέμα για απαιτητικούς οργανισμούς, όπως αυτοί των ενυδρεί ων αλμυρού νερού. Βέβαια, το θέμα -στο σύνολό του- σχετικοποιείται καθώς οι δημοσειευμένες συνθήκες, διαφέρουν από πηγή σε πηγή!
Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα αναφέρω τα εξής: Από τα θερμόμετρα που εχω, 1/3 δείχνει θερμοκρασία που αποδέχομαι ως σωστή, το άλλο 1/3 άλλη (κατά 0,9 °C ανώτερη), και τ' άλλο 1/3, ό,τι θέλει το καθένα! Και μάλιστα, σε διπλό θερμόμετρο (ψηφιακό), το εξωτερικό, δίνει την 1η, το εσωτερικό τη 2η! Το τελευταίο μάλιστα, χονδρικά, στους 22-23 °C δίνει αυτή που έγραψα (+0,9) στους 25 δίνει +0,6, και στους 18, δίνει +1,3 σε σχέση με το αποδεκτό! Πληροφορούμαι ότι αποκλίσεις έχουν ακόμη και τα ψηφιακά ιατρικά! Μια λύση, είναι η μέτρηση με ιατρικό θερμόμετρο υδραργύρου θερμού νερού (ωστε να μπορεί να μετρηθεί από αυτό κι η σύγκριση των τιμών του ιατρικού και του θερμομέτρου που θέλουμε να ελέγξουμε. Αλλά, πού να βρεις πια ιατρικό υδραργύρου, αφού έχουν καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια!
Δεν είναι τυχαίο που διάφοροι ειδικοί (πχ για την υγεία, ιατροί, διαιτολόγοι), συνιστούν μέτρηση του βάρους μας με την ίδια ζυγαριά και την ίδια ώρα της ημέρας, με τα ίδια (κατά το δυνατόν) ρούχα!
Λύσεις για αποφυγή των προβλημάτων, η αγορά του θερμομέτρου που συμφωνεί με τα περισσότερα στο σταντ του καταστήματος ή με κάποιο δικό μας που έχουμε δει ότι είναι κατά το δυνατόν περισσότερο ακριβές, κι η αγορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ενυδρείου, για επιτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης σταθερότητας τιμών.

Link to comment
Share on other sites

η απόκλιση  1 βαθμού πάνω κάτω δεν επηρεάζει τα ζωντανά. Ειδικά αν μιλάμε για ενυδρεία γλυκού νερού.

Αν απο 4 θερμόμετρα μόνο ενα δείχνει μεγάλη απόκλιση, απλά  πάει στο ράφι.

Έγινε επεξεργασία - natateo
Link to comment
Share on other sites

Από την εμπειρία μου περίπου 17 χρόνων με ενυδρεία και 15 με θαλασσινό θα σου πω ότι τα περισσότερα απλά ενυδριακά θερμόμετρα ,αν προέρχονται από κάποιον γνωστό κατασκευαστή,  δείχνουν σωστά. Εγώ χρησιμοποιώ το θερμόμετρο- θερμοστάτη - controller της elliwel που οδηγεί τον θερμοστάτη και την ψύξη. Προφάτος έβαλα και τον Sonoff που μέσω wifi σου στέλνει τιμές στο κινητό σου και μπορείς να τον χρησιμοποίησης ως θερμοστάτη. Και τα 3 δίνουν παραπλήσιες τιμές με απόκλιση 0.1 έχω δηλαδή 25.5 στο αναλογικό (ενοριακό θερμόμετρο ) 25.5 στο elliwel και 25.4 στον sonoff.

O Sonoff έχει αρκετή πλάκα και είναι εύκολος στο στήσιμο με κόστος γύρω στα 25-30 ευρώ controller-αισθητήρας και προέκταση αισθητήρα.

 

Έγινε επεξεργασία - adler21
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 19/12/2021 at 9:23 ΜΜ, το μέλος natateo έγραψε:

η απόκλιση  1 βαθμού πάνω κάτω δεν επηρεάζει τα ζωντανά. Ειδικά αν μιλάμε για ενυδρεία γλυκού νερού.

Αν απο 4 θερμόμετρα μόνο ενα δείχνει μεγάλη απόκλιση, απλά  πάει στο ράφι.

Συμφωνώ απόλυτα, άλλωστε, αναφέρω ότι οι δημοσιευμένες παράμετροι νερού κλπ μεγέθη που αφορούν το ενυδρείο, σχετικοποιούνται καθώς οι δημοσιευμένες τιμές διαφέρουν από πηγή σε πηγή. Η δημοσίευση έχει θεωρητικής φύσεως -κυρίως- περιεχόμενο, κι έμπνευσή της ήταν ερώτημα σε ομάδα του fb, κι η απάντησή μου.

 

'Όσον αφορά το θερμόμετρο που παρουσιάζει αποκλίνουσα τιμή, καλό είναι να μη πάει στο ράφι (μας), αλλά να παραμείνει στο ράφι (του καταστήματος). (Το θέμα είναι ότι, πολλάκις, υπάρχουν μόνο 1-3 θερμόμετρα, οπότε δεν είναι εύκολη η σύγκριση, παρά μόνον αν έχουμε μαζί μας θερμόμετρο που εμείς θεωρούμε αξιόπιστο.)

Έγινε επεξεργασία - anj
Εμφανέστερος χωρισμός παραγράφων
Link to comment
Share on other sites

On 19/12/2021 at 10:55 ΜΜ, το μέλος adler21 έγραψε:

Εγώ χρησιμοποιώ το θερμόμετρο- θερμοστάτη - controller της elliwel που οδηγεί τον θερμοστάτη και την ψύξη.

Αυτά τα συστήματα (όπως και κάποιοι θερμαντήρες, της EHEIM, νομίζω, αλλιώς της JUWEL), είναι καλιμπραριζόμενα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...