Jump to content

Λίπανση την ίδια μέρα;


nkarvounis

Recommended Posts

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις μου και παράλληλα να ακούσω τις απόψεις σας.

Έχοντας το ερώτημα αν θα πρέπει να προσθέτουμε όλα τα λιπάσματα που χρησιμοποιούμε την ίδια ώρα , είτε κατά την μερική αλλαγή που κάνουμε, είτε κάποια άλλη στιγμή, έκανα μια μικρή έρευνα – πειράματα τα οποία έδειξαν :

ιχνοστοιχεία όπως Fe, K, Mg, Ca φορτίζουν θετικά το ενυδρείο και ιχνοστοιχεία όπως NO3, SO4, PO4 φορτίζουν αρνητικά το ενυδρείο. Η ταυτόχρονη προσθήκη κάποιον από αυτών δημιουργεί μαγνητισμό. Οπότε τα θετικά φορτισμένα έλκονται από τα αρνητικά.

πχ. Ο σίδηρος ενώνεται με τον φώσφορο και παράγει FePO4 το οποίο παραμένει αδιάλυτο και δύσκολα έως καθόλου απορροφάται από τα φυτά.

Ο σίδηρος συνήθως παράγει ενώσεις οι οποίες είναι ασταθείς και σε συνδυασμό με το pH του ενυδρείο μας μπορεί να έχουμε λιγότερα προβλήματα με pH χαμηλό <5.8 ή με pH υψηλότερο περισσότερα προβλήματα.

Ασφαλώς το να κρατάμε το pH σε τόσο χαμηλά επίπεδα δεν θα το εκτιμήσουν ούτε τα ψάρια ούτε τα φυτά μας και γι αυτό ερχόμαστε στην αρχική σκέψη μη παροχής των λιπασμάτων ταυτόχρονα.

Link to comment
Share on other sites

Νίκο σωστά αυτά που περιγράφεις. Και η Seachem μάλιστα προτείνει για ορισμένα προιόντα της να χρησιμοποιούνται χωριστά για τους παραπάνω λόγους που περιγράφεις.

Ειδικά για την ταυτόχρονη λίπανση με σίδηρο και φωσφορικά (FePO4) ο σίδηρος ουσιαστικά αδρανοποιείται και είναι σαν να μην έχεις ρίξει. Έτσι προτείνει να γίνει χωριστά λίπανση για PO4 και Iron ή flourish. Επίσης συνιστούν να αποφεύγεται η υψηλή αλκαλικότητα (KH<10) καθώς προκύπτουν προβλήματα θολώματος του νερού σε συνδυασμό με την προσθήκη διαφόρων αλάτων (CaCO3, MgSO4), πράγμα που δεν το θέλουμε καθόλου γιατί περιορίζεται η διαύγεια του νερού και το φως δεν φτάνει σωστά στα φυτά. To ph που αναφέρεις είναι μεν πολύ χαμηλό αλλά αν σε ακραίες περιπτώσεις το φτάσουμε εκεί προφανώς απαιτεί και την χαμηλότερη δυνατή ανθρακική σκληρότητα, σωστά;

Εγώ πάντως κάνω λίπανση κατά περίπτωση και όσο το δυνατό ακολουθώ κάποια ρουτίνα, προσέχοντας να μην τα ρίχνω όλα μαζί αλλά με κάποιο πρόγραμμα μέσα στην εβδομάδα. ΚΝΟ3 καθημερινά, PO4 τρεις φορές την εβδομάδα, σίδηρο και flourish από μια φορά την εβδομάδα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...