Jump to content

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά. Όπως έχω πει και παλαιότερα έχω 3 comment σε 120 λίτρα.Πριν από ένα περίπου μήνα,με διάφορα μιας ημέρας, είχα απώλειες δύο ψαριών. Κάνοντας τεστ νερού δεν διαπίστωσα κάτι περίεργο στις τιμές. Τα ψάρια δεν είχαν κάποιο σημάδι ασθένειας και μόνο λίγες ώρες πριν τον θάνατο τους άρχισαν να κολυμπάνε όπως να είναι και να παρασέρνονται από το ρεύμα του νερού. 

 Έτσι έμεινα με ένα το οποίο σήμερα το πρωί άρχισε και αυτό να είναι αδύναμο και μάλλον δεν θα τα καταφέρει, πάλι τεστ πάλι φυσιολογικά πάλι χωρίς κάποια σημάδια ασθένειας.

Δεν ξέρω τι να κάνω, βοήθεια

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Διαστάσεις:100χ30χ60

Φίλτρο:eheim 2217

Τεστ: υγρά της Sera

Θερμοκρασία:25 βαθμούς 

Αλλαγή:μια φορά την εβδομάδα 50% με prime και σε ίδια θερμοκρασία

Διακόσμηση: πλαστικά φυτά 

Link to comment
Share on other sites

Τι τεστ εχεις κανει και ποια ειναι τα αποτελεσματα?

Link to comment
Share on other sites

Υγρά τεστ sera αμμωνίας νιτρωδών και νιτρικών.Τα νιτρώδη μηδενικά, κατά κίτρινο χρώμα. Η αμμωνία μηδενική και νιτρικά μηδενικά. Το τελευταίο με προβληματίζει βέβαια γιατί δεν θα έπρεπε να ήταν λίγο πιο ψιλά; Μήπως κάνω κάτι λάθος ή τα διαβάζω λάθος 

Link to comment
Share on other sites

Ήταν στρωμένο το ενυδρείο σου πριν βάλεις τα ψάρια;

Link to comment
Share on other sites

Περίεργο. Χωρίς φυτά, 0 νιτρικά σε στρωμένο ενυδρείο και με ψάρια μέσα, δεν γίνεται. Αυτό δείχνει αστρωτο ενυδρείο και ότι δεν υπάρχει κύκλος. Από την άλλη αν το ενυδρείο δεν είναι στρωμένο ή έχει χάσει βιολογία, δεν γίνεται 0 στα άλλα 2. Πόσο καιρό τρέχεις το ενυδρείο; Πώς το έστρωσες και πότε έβαλες τα ψάρια; Νιτρικά είχες παλιότερα; Μπορεί να παίζει κάτι με τα τέστ. Ακολουθείς την σωστή διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες; Τα αποθηκεύεις σωστά; Τσεκαρε επίσης αν έχουν λήξει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο είχε στρωθεί με την μέθοδο της τροφής πριν 2,5 περίπου χρόνια, τότε ξεκινούσα οπότε επειδή είχα απώλειες μια το άφηνα και μια το έπιανα αλλά πάντα είχε νερό μέσα και λειτουργούσε το φίλτρο συνέχεια. Προ εξαμήνου κάνω έναν καθαρισμό στο φίλτρο μετράω μετά από δύο εβδομάδες και έβαλα τα ψάρια. Τα τεστ και τότε έδειχναν κανονικές τιμές με την διαφορά πως τα νιτρικά ήταν 10-25. Στις πρώτες 2 απώλειες τα νιτρικά ήταν 10, χτες ήταν στο 0.Αν κάνω τεστ και τα ανεβάσω εδώ μπορείτε να μου πείτε και εσείς τα αποτελέσματα, όσο διακρίνετε, για να δω μήπως τα διαβάζω λάθος;

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ανέβασε τα και εδώ αν και είναι απίθανο να έχεις κάνει λάθος στη μέτρηση με το χαρτί των χρωμάτων. Το να χάνεις τρία ψάρια σε λίγο διάστημα και εντελώς ξαφνικά δείχνει ότι κάτι έγινε ή κάτι μπορεί να έπεσε μέσα στο ενυδρείο ή στο νερό της αλλαγής ειδικά αν προηγουμένως οι μετρήσεις ήταν φυσιολογικές. Με την ευκαιρία αλλαγές πως κάνεις και κάθε πότε και πόσο? Προετοιμάζεις το νερό σου προηγουμένως? 

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση: Όταν έβαζες ψάρια μέσα μετά από διάστημα που το είχες κενό, έκανες restart πιο πριν; Το ότι έτρεχε το ενυδρείο απλά με νερό δεν πάει να πει ότι παρέμεινε και η βιολογία. Αν τα βακτήρια δεν έχουν τροφή που είναι η αμμωνία, αποτέλεσμα των βιολογικών λειτουργιών των ψαριών (κενώσεις, ούρα) και νιτρώδη, αφού καταναλώσουν τα αποθέματα των ουσιών αυτών, τότε αρχικά σταματούν να πολλαπλασιάζονται και στην συνέχεια αρχίζουν να μειώνονται μέχρι να πεθάνουν όλα. Οπότε παύει να υπάρχει και βιολογία. Δεδομένου ότι μετρούσες νιτρικά, αν ισχύει το παραπανω, ίσως μέχρι να στηθεί εκ νέου βιολογία, να εκτέθηκαν τα ψαράκια σε υψηλά ποσοστά αμμωνίας καθώς δεν υπήρχαν βακτήρια να την καταναλώσουν, που ναι μεν να μην τα θανάτωσαν άμεσα, αλλά να δημιούργησαν ανεπανόρθωτες εσωτερικές βλάβες που μείωσαν δραματικά τον χρόνο ζωής τους. Επίσης σκέψου και αυτό που γράφει και ο Παναγιώτης παραπάνω, μήπως έπεσε κάτι μέσα και τίναξε στον αέρα το ενυδρείο. Μήπως κοντά στο ενυδρείο υπάρχουν πτητικά χημικά; Τα διαστήματα που έχασες τα ψάρια, είχε γίνει κάποια απεντομωση στον χώρο; Υπάρχει περίπτωση σε κάποιες από τις αλλαγές να ξέχασες να βάλεις αντιχλώριο ή να βάζεις μικρότερη ποσότητα απ'όσο χρειάζεται; Συγνώμη για την σειρά των ερωτήσεων (σαν ανάκριση φαίνεται 😂 ) αλλά επειδή είναι λίγο θολό το τοπίο θα πρέπει να πάμε ψάχνοντας αλλά και πάλι το 0 σε όλα είναι περίεργο. Ακόμα και ένα ψάρι σε τόσα λίτρα, όσο λίγο και να ταιζεται, θεωρώ οτι τουλάχιστον ίχνη, μια ιδέα νιτρικών θα έπρεπε να υπάρχουν. Τσεκαρε τα τέστ όπως σου είπα και στείλε φωτό με τις μετρήσεις. Στείλε και μια φωτό με το ψαράκι και μια γενική του ενυδρείου.

Έγινε επεξεργασία - ChrisEco
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, οι ερωτήσεις δεν με ενοχλούν καθόλου θέλω να βρω λύση.

Πριν από έξι μήνες δεν έγινε restart, λειτουργούσε χωρίς ψάρια κάνα δίμηνο, καθάρισα φίλτρο έβαζα ελάχιστη τροφή κάθε μέρα για δύο εβδομάδες και πρίν βάλω ψάρια έκανα τέστ όπου είχαν μηδενικά αποτέλεσματα με νιτρικά 25 οπότε έβαλα ψάρια. Στην συνέχεια έκανα εβδομαδιαία τεστ με μηδενικές τιμές στα άλλα δύο και νιτρικά από 10-25.

Στις πρώτες δύο απώλειες κάνοντας τέστ βρήκα πάλι μηδενικά νιτρώδη και αμμωνία και 10 νιτρικά. Μετά από αυτό το σημείο δεν έκανα τέστ μέχρι χτες λόγω προβλήματος υγείας(μικρό) και επειδή θεώρησα πως δεν έχει νόημα με ένα ψάρι μέσα. Μετρώντας χτες δεν βρήκα νιτρικά αλλά ούτε και τα υπόλοιπα.

  Θεωρώ και εγώ πως κάτι γίνεται με την αλλαγή. Το νερό μπαίνει σε κουβά, που αγόρασα για αυτόν τον σκοπό, από το λάστιχο του μπαλκονιού που δεν ξέρω κατά πόσο καθαρό είναι γιατί έχω και σκύλο που περνάει λίγες ώρες στο μπαλκόνι. Βάζω σκούπα βυθού κάθε φορά και επαναγεμιζω με αντλιάκι, το νερό είναι σε ίδια θερμοκρασία και έχει prime πέντε λεπτά πριν την αλλαγή.

Δεν ξέρω αν βγάζει το δοχείο κάτι ή το λάστιχο είναι μολυσμένο

Τα τεστ θα τα κάνω το απόγευμα και θα τα ανεβάσω 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...