Jump to content

Ανθρώπινα ούρα δίνουν καλύτερες... ψαροτροφές


Recommended Posts

Αρκετα ενδιαφερων αρθρο απο το www.pathfinder.gr

http://tech.pathfinder.gr/tech/290814.html

Τα ούρα περιέχουν πολύτιμο άζωτο

Λονδίνο: Τα ανθρώπινα ούρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φθηνότερο και πιο «πράσινο» λίπασμα για το πλαγκτόν από το οποίο παρασκευάζονται οι τροφές για τα ιχθυοτροφεία.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Καλιάνι στην Ινδία ανέμειξαν νερό με ούρα από τους ουρητήρες του πανεπιστημίου και χρησιμοποίησαν το διάλυμα σε δεξαμενές με πλαγκτόν. Το πείραμα έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αναφέρουν η ομάδα στην επιθεώρηση Ecological Engineering.

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν και με κοπριά και ούρα από αγελάδες και πτηνά, ωστόσο τα ανθρώπινα ούρα ήταν σαφώς ανώτερα: το πλαγκτόν άρχισε να πολλαπλασιάζεται νωρίτερα και ταχύτερα, αναφέρει το Νature.com.

Τα ούρα περιέχουν υψηλά επίπεδα αζώτου, το οποίο αποτελεί λίπασμα για το φυτοπλαγκτόν. Το φυτοπλαγκτόν, με τη σειρά του, γίνεται τροφή του ζωοπλαγκτού, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπειται σε ψαροτροφή. Οι Ινδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν το ζωοπλαγκτόν Moina micrura, που χρησιμοποιείται ως τροφή για τους γόνους των ιχθυοτροφείων.

Η μέθοδος σίγουρα δεν είναι καινούργια. Σε χώρες όπου τα χημικά λιπάσματα είναι ακριβά, η κοπριά και τα ούρα ζώων χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ως λίπασμα στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Η χρήση των ανθρώπινων ούρων στις ανεπτυγμένες χώρες θα περιόριζε σημαντικά τη χρήση χημικών λιπασμάτων και πιθανώς θα περιόριζε το πρόβλημα του ευτροφισμού, δηλαδή της υπερβολικής ανάπτυξης του φυτοπλαγκτού λόγω της χρήσης λιπασμάτων.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα ανθρώπινα ούρα συχνά περιέχουν αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα, τα οποία θα έπρεπε να απομακρύνονται ώστε να μην μολύνουν την τροφική αλυσίδα.

Φερτε καλιεργιες φυτοπλακτον. Βρηκαμε το μυστικο!! :wootwoot::)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...