Jump to content

Recommended Posts

Το ενυδρείο είναι 340 λίτρα φυτεμένο και φιλοξενεί προσωρινά μέχρι να μεγαλώσουν, 6 μικρά Paratilapia Polleni Andapa (από 8 έως 11 cm) και ένα pleco Liposarcus Pardalis. Εδώ και τρεις ημέρες, εμφανίστηκε σε ένα από τα 6 μικρά Andapa, αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω. Το ψάρι δεν έχει τη παραμικρή διαφοροποίηση στη συμπεριφορά του, τρέφεται και κινείται κανονικά όπως πάντα και δείχνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα (το ίδιο και τα υπόλοιπα). Επίσης, δεν υπάρχει κανένα αξιοσημείωτο γεγονός στη ζωή και στις ρουτίνες του ενυδρείου, είτε από πλευράς συνθηκών, είτε από πλευράς συμπεριφορών γενικότερα.

Ενα πρωί πηγαίνοντας να τσεκάρω το ενυδρείο και να ταΐσω τα ψάρια, το είδα σε αυτή τη κατάσταση. Εκτοτε είναι έτσι, αλλά όχι όλες τις ώρες. Κάποιες στιγμές η μαύρη περιοχή ξεθωριάζει κάπως και κάποιες στιγμές σκουραίνει τελείως. Τα ψάρια αυτά αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη διάθεσή τους και το πως νοιώθουν, φθάνοντας μέχρι και το σημείο να γίνουν τελείως μαύρα. Αυτό είναι κάτι που το είχα δει να συμβαίνει πολλές φορές μέχρι σήμερα, σε όλα και χωρίς προβλήματα.

Το συγκεκριμένο ψάρι λοιπόν, είναι σαν να έχει χάσει αυτή του τη δυνατότητα από το υπόλοιπο σώμα και σαν να έχει συσσωρευθεί όλο αυτό το μαύρισμα (?) στη συγκεκριμένη περιοχή (όλη η δεξιά πλευρά του προσώπου του) όπου ποτέ αυτές τις 3 ημέρες δεν χάθηκε τελείως (το μαύρισμα), αντίθετα με το υπόλοιπο σώμα του, που δεν έχει ξαναμαυρίσει ποτέ... (μόνον αυτή η περιοχή σκουραίνει και ανοίγει χρωματικά, ανάλογα τη διάθεση του ψαριού).

Εάν κάποιος έχει γνώση του τι μπορεί να συμβαίνει ή είναι σε θέση να υποθέσει κάτι σχετικό, παρακαλώ να το καταθέσει. Εγώ δεν γνωρίζω τι μπορεί να είναι ή την όποια επικινδυνότητά του (?) ούτε βρήκα στην αναζήτηση που έκανα μέχρι στιγμής κάτι παρεμφερές, με αποτέλεσμα να μένω με τα ερωτηματικά και να συνεχίζω το ψάξιμο... :wootwoot:

ΣΗΜ.: Η πρώτη φωτογραφία δεν είναι πολύ καθαρή, αλλά δείχνει επαρκώς το σύμπτωμα που περιγράφω:

Link to comment
Share on other sites

Ντίνο μια υπόθεση που μπορώ να κάνω είναι ότι πρόκειται για κάποια διαταραχή του μεταβολισμού των αμινοξέων. Υπάρχουν περίπου 200 συγγενείς διαταραχές μεταβολισμού στον άνθρωπο, πολλές από τις οποίες επηρεάζουν το χρώμα του δέρματος, τις ίριδας, κλπ. (αλφισμός, φαινυλκετονουρία...). Όσον αφορά τα ψάρια τώρα, μιας και η βιοχημεία τους δεν είναι τόσο διαφορετική από την δική μας, είναι πιθανό να πρόκειται για αδυναμία του συγκεκριμένου ψαριού να μεταβολίσει κάποια ουσία στα χρωματοφόρα του κύτταρα (ή και την ίδια την μελανίνη) λόγω έλλειψης του κατάλληλου ενζύμου. Βέβαια υπάρχει το εξής πρόβλημα στην υπόθεσή μου: Οι περισσότερες διαταραχές αυτού του τύπου κληρονομούνται με αυτοσωμικά υπολειπόμενα γονίδια (ή Χ-φυλοσύνδετα γονίδια), οπότε η πιθανότητα εμφάνισης μιας τέτοιας διαταραχής είναι λίγο έως πολύ σπάνια. Άλλο πρόβλημα που παρουσιάζει ο συλλογισμός μου έχει να κανει με την αιφνίδια και όχι εκ γενετής εμφάνιση.(ακόμα πιο σπάνια περίπτωση!)

Μπορεί βέβαια να έχω δίκιο και να έπεσες σε μια πολύ - μα πάρα πολύ - σπάνια περίπτωση διαταραχής, κάτι που θα με κάνει περήφανο επειδή ο κόπος μου να ξεσκονίσω την Κλινική Χημεία (σε συνδυασμό με τις ελάχιστες γνώσεις μου περί Στατιστικής) δεν πήγε χαμένος! :) Όμως επειδή με βάση τις πιθανότητες, μάλλον κάποια πιο απλή εξήγηση υπάρχει, περιμένω και από κάποιον πιο έμπειρο να μας πει την γνώμη του.. :wootwoot:

Υπάρχει ένα άρθρο της Ασπασίας Στεριώτη από το οποίο παραθέτω:

"Tα χρωματοφόρα (μελανοφόρα, ξανθοφόρα, ερυθροφόρα, λευκοφόρα, ιριδοφόρα, κυανοφόρα) δίδουν το χρώμα στο δέρμα των ψαριών. Eμπλέκονται στους δύο τύπους αλλαγής (μορφολογική, φυσιολογική) του χρώματος. H μορφολογική αλλαγή του χρώματος σχετίζεται με τη μορφή των κυττάρων και την πυκνότητα της χρωστικής, η φυσιολογική αλλαγή του χρώματος σχετίζεται με την μετακίνηση της χρωστικής και προκαλεί την γρήγορη απόκριση των χρωματοφόρων στα ερεθίσματα. H αλλαγή του χρώματος στα ψάρια ελέγχεται από ενδογενείς (νευρικό, ορμονικό σύστημα) και εξωγενείς (περιβάλλον) παράγοντες."

και

"Σκούρυνση του δέρματος, ως αποτέλεσμα της διασποράς της χρωστικής, ίδια με αυτή που παρατηρείται στα ενήλικα εκτρεφόμενα άτομα είναι εμφανής από την ηλικία των 75 ημερών, γεγονός το οποίο είναι, προς το παρόν άγνωστο, αν επηρεάζεται μόνο από διατροφικούς ή μόνο από περιβαλλοντικούς παράγοντες ή από συνδυασμό και των δύο."

Link to comment
Share on other sites

Αρκετά ενδιαφέροντα όλα αυτά Σταύρο και σ' ευχαριστώ πολύ για το κόπο σου αλλά και το ενδιαφέρον. :wootwoot:

Πολύ θα ήθελα να ακουστούν και άλλες γνώμες και απόψεις, γιατί το φαινόμενο όσο το παρατηρώ, τόσο πιο παράξενο μου φαίνεται... :)

Πάντως το ψάρι εξακολουθεί να έχει κανονικότατη συμπεριφορά, όπως και όλα τα άλλα απέναντί του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...