Jump to content

Επιτέλους! Ναι, απέκτησα κι εγώ ενυδρείο!


Recommended Posts

Τα χρυσοψαράκια μου έχουν νέο σπίτι (καλά, ΘΑ έχουν μόλις «στρώσει» :hysterical:)!

Ύστερα από αρκετή ανάγνωση, λίγο πρήξιμο στα μέλη της κοινότητας με τις ερασιτεχνικές ερωτήσεις μου, αποφάσισα να διαθέσω λίγα χρήματα για κάποιο ενυδρείο.

Πήρα ένα Rekord 120 της Juwell. Βλέποντας πως το εσωτερικό φίλτρο που προσφερόταν ήταν ισχύος μόνο 400l/h, (και γνωρίζοντας πως το νερό πρέπει να γυρίζει 5+ φορές την ώρα) καταλήξαμε σε... EHEIM 2026! :wacko:

Διάλεξα φυτά (thanks to; aquazone plants index! :thumbup:) και ξεκίνησε η αναζήτηση τους. Που αλλού; Σε διάφορα καταστήματα, τα οποία (φυσικά :AAGGGHHH:) ανακάλυψα, πάλι μέσα από το aquazone! Ακόμα ψάχνω τα bacopa australis, monosolenium tenerum και pogostermon helferi βέβαια, αλλά βρήκα τα υπόλοιπα που ήθελα (riccia fluitans, egeria densa, bacopa caroliniana).

Μας δώσαν και το απαραίτητο υπόστρομα για τα φυτά, μαζί με 15kg ψιλό χαλίκι (3 x 5kg, τελικά περίσσεψε το ένα σακί :wacko:) και μερικές πετρούλες, ξύλα, κλπ.

Τι έμενε να κάνουμε; Α ναι, να το στήσουμε...

Μπαίνει το υπόστρωμα, μπαίνει το χαλίκι, μπαίνει λίγο νεράκι (παραθόλωσε το νερό, σα λάσπη φαινόταν :angry:) και φυτεύονται τα όσα φυτά υπήρχαν διαθέσιμα. Αυτή τη στιγμή, τα φίλτρα (ναι, τελικά χρησιμοποίησα ΚΑΙ το εσωτερικό, παράλληλα με το 2026) είναι σε λειτουργία και ελπίζω κάποια στιγμή να ξεθολώσει το νερό. Ήδη πάντως έχει αρχίσει να καθαρίζει...

Και εδώ φτάνουμε στο σημείο όπου γίνονται οι ερωτήσεις, μιας και υπάρχει η ανησυχία «το έκανα καλά;»...

- Πρώτα απ' όλα, τα φυτά είχαν κάτι σαν βαμβάκι που τα κράταγε κάτω, και δε το έβγαλα. Τα φύτεψα μ' αυτό μαζί. Σωστό ή λάθος;

- Δεύτερον, το riccia fluitans ζει πάνω σε βράχο. Εγώ το έδεσα με πετονιά πάνω σε μια πέτρα. Εδώ η λογική λέει ότι έκανα [λογοκρισία] μιας και τα φυτά θέλουν χώμα, αλλά ας μιλήσουν οι πιο έμπειροι. Θα έπρεπε να το βάλλω και αυτό στο χαλίκι όπως και τα υπόλοιπα;

- Θα καθαρίσει ποτέ το νερό ή τόσο θολό θα είναι; :hysterical:

- Έλεγα να αρχίσω και το στρώσιμο κιόλας (με αμμωνία) αλλά... υπάρχει ένα πρόβλημα. Πόσα mL αμμωνίας πρέπει να ρίξω; Το ενυδρειάκι 120 λίτρα είναι, αλλά δε βρήκα πουθενά πόσο πρέπει να βάζω...

:thumbup:

Link to comment
Share on other sites

1) Το βαμβάκι το βγάζουμε και φυτεύουμε τα φυτά. Επίσης το κάθε γλαστρακι περιέχει συνήθως περισότεα από ένα φυτά οπότε π΄ρεπει να τα χωρίσεις και να τα φυτέψεις ξεχωριστά.

2) Η riccia δεν βγαζει ρίζες οπότε μόνο με δέσιμο παραμένει εκεί που θέλεις. Επίσης θέλει αρκετό φως.

3) Το νερό θα καθαρίσει μην ανυσηχείς.

4) Αμμωνία θέλεις περίπου 3 ppm. Υπολόγισε χονδρικά το ενυδρείο σου με 90-100 λιτρα νερου. Οπότε κάνεις τα μαθηματικά και ανάλογα με το πόση καθαρή αμμωνία περιέχει το σκευασμα που αγόρασες πχ 10% υπολογίζεις πόσο θα ρίξεις.

ΥΓ: Ξέχασα να σου γράψω ότι τα χρυσόψαρα τρελαίνονται για φυτά (εννοώ για φαγητό :thumbup: )

Έγινε επεξεργασία - Zorba_The_Freak
Link to comment
Share on other sites

1) Διορθώθηκε. Αν και «προχειροστούμπωσα» το ένα (αυτό που μοιάζει με άνηθο) γιατί δεν έβλεπα απ' τη θολούρα. Και πάνω που είχε ξεθολώσει λίγο το νερό... να σου πάλι η άμμος στο νερό να πλανάται! :hysterical:

2) Κάτι έκανα και σωστά! :thumbup:

3) Χμμ... άντε βρες τώρα πόσο % αμμωνία έχει αυτό το μπουκαλάκι... :thumbup:

Για τα χρυσόψαρα το ξέρω. Αλλά έχει ο Θεός, άλλωστε πόση χλόη θα φάνε; Δυο ψαράκια είναι... :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Η φιλτρανση που θα έχεις από το 2026 πάντως είναι παραπάνω από super αρκετή, τόσο που κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεσαι το εσωτερικό φίλτρο, άλλωστε μετά από λίγο καιρό θα το έβγαζες μόνος σου στον αγώνα για περισσότερα λίτρα!!!!! τα οποία δεν είναι ποτέ αρκετά!!!

Καλώς ήρθες!!! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Καλά πάμε! :thumbup:

Έκανα και πάλι τα test σήμερα. Αμμωνία, 0 ppm. Νιτρώδη, 10+ ppm. Νιτρικά, 25-50 ppm. Η αμμωνία εξαφανίστηκε, ενώ πετάχτηκαν στα ύψη οι άλλες δύο τιμές.

Οπότε, ρίχνουμε ακόμα λίγη αμμωνία μέσα (μισή δόση) για να μη «φουντάρουν» τα βακτήρια όσο περιμένουμε να μηδενιστούν και τα νιτρώδη, έτσι; Μετά αλλαγή νερού και, welcome ψάρια! :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

στο φιλτρο σου εχεις βιολογικο υλικο?

Link to comment
Share on other sites

βακτηριδια ριχνεις?

Link to comment
Share on other sites

Όλο και κάτι ρίχνω.

Στην αρχή είχα «ποτίσει» τα υλικά του φίλτρου με 100 ml SafeStart της Tetra. Έπειτα κάθε λίγο (χθες τελευταία φορά) ρίχνω μερικά ml Nutrafin Cycle.

Και να φανταστείς ότι το έκανα αυτό επειδή μου φάνηκαν λίγο περίεργα τα όσα διάβαζα εδώ, πως θα «εμφανιστούν» βακτήρια. Πως θα γινόταν; Μόνα τους, θα δημιουργούνταν απ' το τίποτα; Γι αυτό χρησιμοποίησα αυτά τα σκευάσματα, ώστε να υπάρχουν ήδη βακτήρια και απλά να μεγαλώσει ο πληθυσμός τους.

Link to comment
Share on other sites

Ωχ! :thumbup:

Ή δε κάνω σωστά το test, ή δε βλέπω καλά ή όντως έχω... 20+ ppm νιτρώδη! :hysterical:

Τι γίνεται?! Να ανησυχώ για τα φυτά και να αλλάξω το νερό ή να το αφήσω;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...