Jump to content

ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ;


kopa56

Recommended Posts

Έχω μια απορία, όταν αγοράζουμε φυτά ή μας χαρίζουν κλαδέματα υπάρχει ενδεχόμενο μεταφορας αθενειών στο ενυδρείο μας; Πως μπορούμε να το αποφύγουμε;

Link to comment
Share on other sites

Ναι δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Να το αποφύγουμε είναι λίγο δύσκολό εκτός και εάν έχεις ένα ενυδρείο καραντίνα βάλεις μέσα τα φυτά και αρχίζεις να κάνεις θεραπεία για ασθένειες.

Αλλά εάν το ενυδρείο μας είναι σωστά συντηρημένο και τα ψάρια χαίρουν άκρας υγείας τότε το ενδεχόμενο να αρρωστήσουν είναι πολύ μικρό διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι οκ και μπορούν αρκετές ασθένειες (όχι όλες) να της καταπολεμήσουν εύκολα.

Link to comment
Share on other sites

Κάπου είχα ακούσει για βύθιση σε αλατόνερο για την απομάκρυνση των σαλιγκαριών, μπορεί να το επιβεβαιώσει κανείς? Για την απομάκρυνση παρασίτων εγκρίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Εχω διαβάσει (και εφαρμόσει) τα εξής:

1η μέθοδος

Διάλυμα 1 μέρος χλωρίνης με 19 μέρη νερό. Βουτάμε το φυτό για 1-2 λεπτά αφήνοντας έξω τις ρίζες αν είναι ευαίσθητο. Ξεπλένουμε πολύ καλά προσθέτοντας και μπόλικο αντιχλώριο.

2η μέθοδος

Υπερμαγγανικό κάλιο (ή περμαγγανάτο) σε σκόνη. Δεν είναι τόσο εύκολο να το βρεις, αλλά... με λίγη τύχη :thumbup: Μια πολύ μικρή ποσότητα αρκεί για να φτιάξουμε ένα βαθύ ροζ (όχι βαθύ μωβ, αυτό κάνει για απολυμάνσεις στις απόχες ή ότι άλλο χρησιμοποιούμε σε περισσότερα από ένα ενυδρεία) διάλυμα. Βουτάμε το φυτό για 10-15 λεπτά. Ξεπλένουμε πολύ καλά προσθέτοντας και μπόλικο αντιχλώριο. Η μέθοδος αυτή θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη (για το φυτό) από την χλωρίνη. Προσοχή επίσης γιατί λερώνει!

Σε όλες τις περιπτώσεις όταν χρησιμοποιούμε χημικά απαιτείται μεγάλη προσοχή (πχ. να μην ανακατεύονται διάφορα) και οι απαραίτητες προφυλάξεις.

ΥΓ. Για το αλατόνερο το έχω ακούσει κι εγώ αλλά δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό είναι...

Link to comment
Share on other sites

Με συγχωρειται τι αρρωστιες μπορουν να μεταφερουν τα φυτα; Εκτος απο τα σαλιγκαρια τα οποια δεν

αρρωστια φυσικα.

Link to comment
Share on other sites

Είναι λίγο σπάνειo αλλά θεωρητικά μπορούν τα φυτά να μεταφέρουν ένα μεγάλο πλήθος από ασθένειες. Αναφέρω μόνο μια γνωστή. Ichthyophthirius multifiliis ή ευρέως γνωστό ως ick.

Ο κύκλος του ick

ένα ψάρι όταν προσβληθεί από ick εισχωρεί στο λεμφοειδές σύστημα του ψαριού οπού και παραμένει από ώρες έως μέρες. μετά εξωτερικεύετε η ασθένεια και όταν ο μικροοργανισμός ωριμάζει αφήνει το ψάρι και κολυμπά σπειροειδές στον βυθό εκεί κλείνετε σε μια βλεννώδες κάψουλα και αναπαράγετε (σε αυτήν την φάση είναι αχτύπητο ακόμη και τα φάρμακα δεν το πιάνουν). 1000-4000 νέοι μικροοργανισμοί δημιουργούνται από έναν. Ξαφνικά και για λόγους επιβίωσης η νέοι οργανισμοί αρχίζουν να κινούνται με ταχύτητα μερικά εκατοστά την ώρα και κινούνται στον βυθό στης ρίζες και στα φυτά εν αναμονή να περάσει κάποιο ψάρι από κοντά και να προσκολληθούν. Άλλοι πάλη αφήνονται να παρασυρθούν από το νερό όπου και προσκολλούνται πχ σε ένα φυτό όταν καταλάβουν ότι δεν είναι ψάρι τότε αφήνονται πάλη έως ότου συναντήσουν κάποιο ψάρι έχοντας στην διάθεση τους μόνο 70 ώρες μετά πεθαίνουν από ασιτία. Εάν λοιπόν βάλουμε ένα φυτό στο ενυδρείο μας που προέρχεται από ένα ενυδρείο με ασθένεια τότε η πιθανότητες να μεταφέρουμε και την ασθένεια είναι υπαρκτή.

Παρόμοιες τακτικές έχουν και αλλά παράσιτα, σκουλήκια κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...