Jump to content

Υποστρωμα....


Giannos

Recommended Posts

Καλησπέρα σας φίλοι μου,

Στο ενυδρείο μου εχω παρατηρήσει οτι δεν υπαρχει σωστή λιπανση στο υποστρωμα μου διοτι το Εchinodorus tenellus δειχνει εντονα σημαδια ελλειψης σιδήρου. Πριν από ενα διαστημα ειχα αγοράσει λεπτοκοκκο χαλικακι και ειχα προσθεσει Sera floredepot. Προφανώς δε βοήθησε και πολύ! Απο φωτισμό(1 watt /λιτρο) και CO2 ειμαι τελεια.

Σκεφτομαι να ξαναστήσω το ενυδρείο καθώς παντα ήθελα ωραίο γκαζον.

Τι να κανω??

Σκεφτομαι σαν πρωτο στρωμα λατεριτη.. Στη συνέχεια τι να βάλω? ?Θα προτιμούσα να κρατησω το λεπτοκκο χαλικακι μου.

Σας παρακαλώ βοηθηστε με για να κανω μια πολύ καλη λιπανση στο υποστρωμα.!!εχω ακόυσει και για φυλλόχωμα. Τι λέτε για κατι τετοιο?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!! :thumbup:

Έγινε επεξεργασία - Giannos
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στο ΑΖ

Sera floredepot είναι ένα καλό λίπασμα και όπως αναφέρει και η λέξει προβλέπετε για μακρόχρονή χρήση. Θα σου κάνω κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν ώστε να έχω μια πιο άρτια εικόνα

Εσύ πόσο καιρό το έχεις;

Πόσα εκατοστά υπόστρωμα έχεις;

Πόσα εκατοστά χαλίκι έχεις πάνω από το υπόστρωμα;

Λίπασμα στην στήλη ρίχνεις;

Και ο φωτισμός που αναφέρεις δεν μου λέει τίποτα εάν δεν γνωρίζω το φάσμα της λάμπας ανέφερε σε παρακαλώ πια λάμπα έχεις στο ενυδρείο σου.

Πως συμπεραίνεις ότι του λείπει Fe

Τη ψάρια έχεις

Πόσο CO2 έχεις πως είσαι σίγουρος ότι επαρκεί

Και τέλος πόσο Ph, Kh, Nh4, PO4 έχεις.

Link to comment
Share on other sites

Το υπόστρωμα το εχω 2,5 μήνες.

Λόγω του γεγονότος οτι δεν ηξερα, το sera ειχε μπει χυμα μεσα. Αρχικα ειχα προβλημα με αλγες αλλα στη συνεχεια αντιμετωπιστηκε με μικρες αλλα συχνες αλλαγες νερου.Αρα το sera ηταν ανακατεμενο με το χαλικακι .μεχρι και σημερα ετσι ειναι.

Λιπασμα στη στηλη ριχνω, και τα φυτά μου που προσλαμβανουν τα υγρά λιπασματα από τη στήλη ΄πανε από το καλό στο καλύτερο.

Οι λαμπες ειναι μια ροζ και μια tropical Τα φασματα δεν τα ξερω αλλα ειμαι 100% σιγουρος οτι ειναι πολύ καλα γιατι η επιλογή τους εγινε από εναν συγχομπιστα ο οποίος ειναι πολυ ενημερωμενος σε αυτα. (μπορώ να μαθω ομως...)

Λείπει Fe καθώς εμφανιζεται το φαινομενο της χλώρωσης(πράσινα νευρα κιτριν φυλλο). Το ειδα από τα συμπτώματα στις ασθενειες...

Κανω αρκετα συχνα τεστ και PO4 kai No3 και ολα ειναι καλα...

Το CO2 ειναι σε πολυ καλο επιπεδο καθως το μετράω απο τον πινακα pH και kH....

Απλώς θέλω να πω οτι ειμαι αρκετά ενημερωμενος και το εχω ψαξει αρκετα.Αλλα φυσικα καλα κανεις και ρωτας...

Link to comment
Share on other sites

Με απλά λόγια το μοναδικό σου λάθος είναι αν κατάλαβα καλά το υπόστρωμα ανακατεμένο με το χαλίκι και δεν μπορεί να δράση όπως θα έπρεπε. Αυτό όντος είναι ένα μειονέκτημα διότι όλοι η εχεινοδοροι αρέσκονται σε καλό υπόστρωμα.

Καλό θα ήταν να έστελνες και μια φωτογραφία για να δούμε τα φυτά διότι κιτρίνισμα φύλων προκαλεί και η έλλειψη N,K,Ca. Επίσης μπορεί να είναι και ένας συνδυασμός ελλείψεων. Θα σου έλεγα να αυξήσεις την ποσότητα του λιπάσματος ή να προσθέσεις σίδηρο, αλλά χωρείς να είμαι σίγουρος το τη προκαλεί το κιτρίνισμα των φύλων δεν μπορώ να στο συστήσω με όλοι μου την καρδιά διότι μπορεί να έχεις έξαρση της αλγης. Και μια ακόμη ερώτηση, τα άλλα φυτά πως πάνε ή δεν έχεις άλλα φυτά.

Τώρα για τον βυθό καλλίτερα θα ήταν αν είναι εύκολο να δημιουργούσες τον βυθό από την αρχή 2-3 cm υπόστρωμα και 4-5 cm από πάνω χαλίκι και αφού θέλεις γρασίδι όπως λες προτίμησε ψιλόκοκκο χαλίκι.

Πιο τέλια και πολύ πιο οικονομικά για εμένα προσωπικά θα ήταν να χρησιμοποιούσες άμμο χωρείς υπόστρωμα χωρίς λίπασμα και ταμπλέτες. Αργεί μεν να εμπλουτιστεί με θρεπτικά συστατικά μέσο της διάχυσης, αλλά αν μια φορά εμπλουτιστεί τότε τα φυτά μεγαλώνουν σαν παλαβά.

Από εκεί και πέρα ανάλογα με της γνώσης σου εσύ κρίνεις τη θα βάλεις.

Ή ανάπτυξη του Echinodorus tenellus στην άμμο.

post-2663-1190965907_thumb.jpg

post-2663-1190965937_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα...

τα υπολοιπα φυτα μου πανε πολύ καλά καθώς το λιπασμα στην στηλη του νερου ειναι πολύ προσεκτικο.

Αμμο δε θα ηθελα να βάλω αρα μενω με το χαλικάκι..

Τι υπόστρωμα να χρησιμοπιησω?

Αυτό που αναφερα για το φυλλόχωμα ξερει κανεις τιποτα?

Link to comment
Share on other sites

το φυλοχωμα είναι πολύ καλό αλλά θέλει πολύ προσοχή όταν φυτεύεις ή όταν ξεριζώσεις κάποιο φυτό βγάζει πολλά αιωρούμενα σωματίδια. Το ίδιο και ο λαταρίτης πάρα πολύ καλός για τους εχινοδορους αλλά και αυτός αν δεν προσέξεις θα σου θολώσει το νερό. Φυσικά και τα άλλα υποστρώματα θολώνουν το νερό αλλά όχι τόσο όσο τα δυο παραπάνω.

Από εκεί και πέρα προσωπικές εμπειρίες έχω με το υπόστρωμα το Dennerle DeponitMix το βρίσκεις λίγο σπάνια στην Ελλάδα αλλά μπορείς να το παραγγέλλεις από το ιντερνετ η κοίταξε και στο WATER INN αυτή συνεργάζονται με την εταιρία.

Επίσης το Sera floredepot είναι πολύ καλό μην το υποτιμάς.

Άλλα καλά λίπασματα είναι το TetraPlant CompleteSubstrate το JBL ProfloraStart Set και βασικά όλες η επώνυμες εταιρίες. Τα λιπάσματα λίγο πολύ είναι ίδια διότι όλα στηρίζονται στην ίδια λογική.

Link to comment
Share on other sites

Eνταξει Χρηστο καταλαβα....

Ενας απο τους τροπους για να αποφυγεις τα λαθη με το φυλλοχωμα και τον λατεριτη ειναι να βαλεις ενα παχυ στρωμα χαλικιου από πανω απο αυτα τα δυο σωστα? και γενικα να προσεχεις στο φυτεμα-ξεφυτεμα...

ενταξει νομιζω θα το επιχειρήσω σε ευχαριστώ πολυ!

ΥΓ να σου πω την αληθεια εαν υπηρχε καποιο φυτο τυπου γκαζον που να προσλαμβανε τα θρεπτικα κυριως απο τον φυλλο και το βλαστο θα το προτιμούσα αλλά δεν εχω βρει κατι τετοιο.... αρα αναγκαστηκά πρεπει να ανανεώσω το υποστρωμά μου!...μπορεί στο αλλο μισο του ενυδρειο να δοκιμασω και Glossostigma....

Σε ευχαριστώ και παλι για τις διευκρινισεις... :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

ΥΓ να σου πω την αληθεια εαν υπηρχε καποιο φυτο τυπου γκαζον που να προσλαμβανε τα θρεπτικα κυριως απο τον φυλλο και το βλαστο θα το προτιμούσα αλλά δεν εχω βρει κατι τετοιο.... αρα αναγκαστηκά πρεπει να ανανεώσω το υποστρωμά μου!...

Μπορείς να το πράξεις αυτό με την ρίτσια είναι μεν καθαρόαιμο φυτό επιφάνειας αλλά με πατέντες και κολπάκια το τοποθετούμε στο βυθό και φαίνετε πανέμορφο. Οπότε δεν θα χρειαστείς να υποστείς στο μαρτύριο αλλαγής βυθού.

Δες ένα παράδειγμα κοίτα το καλά και θα καταλάβεις δεν χρειάζεται να γνωρίζεις γερμανικά αν παρόλο αυτά χρειαστείς βοήθεια εδώ είμαστε.

http://www.webmic.de/riccia.htm

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...