Jump to content

Πρόβλημα άλγης...


~ AED

Recommended Posts

Ας ξεκινήσουμε απαντώντας στα όσα περιέχει το sticky topic που είδα:

Δε γνωρίζω PO4 ούτε Fe. Από ΝΟ3... ΔΕΝ έχω (0 mg/L)! Ή τα έχει παίξει το test της Tetra. Ανθρακική σκληρότητα 16-17 dKH (κάπου έχασα το μέτρημα :bowdown:).

Τύρφη δεν υπάρχει, ούτε προσθέτω CO2 στο νερό (ούτε ξέρω πόσο έχει). Το ενυδρείο είναι 100 περίπου λίτρα (καθαρά).

Υπάρχει μία λάμπα Juwel Daylight των 30W. Τώρα από ώρες... μάλλον εκεί είναι το πρόβλημα, αφού δεν υπάρχει σταθερό ωράριο. Συνήθως 6:30 - 7:00 θα ανάψει. Σβήνει το απόγευμα τις πιο πολλές φορές κατά τις 5:00. Μερικές φορές την ξεχνάω κιόλας και μένει ανοιχτή ως το βράδυ, 9-10.

Υπόστρωμα DeponitMix Professional της DENNERLE. Λίπασμα, 20 - 25 mL Sera Florena μία φορά τη βδομάδα. Από φυτά... δε ξέρω! Δε θυμάμαι τι είχα πάρει... :lmao:

Φωτογραφία δε παίζει (τώρα τουλάχιστον- μέχρι να επανεμφανιστεί) γιατί καθάρισα τα πάντα με βαμβάκι ποτισμένο με οξυζενέ σήμερα. Ξύλα, σωλήνες φίλτρου, τζάμια, τα καθάρισα όλα.

Μπορώ να την περιγράψω όμως. Είναι σκούρες καφέ κηλίδες πάνω στο τζάμι που εμφανίζονται τοπικά, Επίσης, παρατήρησα κάτι πολύ μικρά πράσινα στίγματα πάνω στα τζάμια, κοντά σ' αυτές τις καφέ κηλίδες. Να προσθέσω και κάτι μακριές πράσινες «κλωστές» που εμφανίζει ένα είδος φυτού ή δεν είναι άλγη αυτό;

Τα φώτα σας συνάνθρωποι! :thumbup:

Είναι η κλασική καφέ άλγη που προκαλείτε από έλλειψη φωτισμού ή κάτι άλλο; Μόλις επανεμφανιστεί θα βγάλω μερικές φωτογραφίες, γιατί μια περιγραφή δε λέει και πολλά...

Link to comment
Share on other sites

Προσπάθησε να έχεις σταθερό ωράριο φωτισμού είναι βασικό για τα φυτά αυτό.

κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα σου οφείλετε σε ένα συνδυασμό αιτιών που αποτελείτε από τον ανεπαρκή φωτισμό, έλλειψη ΝΟ3, και αποπροσανατολισμό των φυτών λόγου μη σταθερού ωραρίου. Επίσης το ΚΗ είναι υψηλό και όχι ιδανικό για τα φυτά, δεν γνωρίζουμε το Ph και το PO4.

Βασικά ένα είναι το σίγουρο ότι η αλγης σχεδόν πάντα εμφανίζονται όταν το ενυδρείο δεν είναι σωστά ισορροπημένο για τα φυτά.

Δηλαδή επαρκές ΝΟ3 10-15, σωστός φωτισμός πλήρης λίπανση (όχι μόνο Fe) επαρκές CO2. Όχι ανεβασμένο ΡΟ4, ΝΟ3, και υπερβολές στην λίπανση.

Link to comment
Share on other sites

Μια μείωση υπάρχει. Δεν έχει επανεμφανιστεί ακόμα, την προηγούμενη φορά που καθάρισα εμφανίστηκε πάλι την επόμενη μέρα και αρκετή.

Εγώ τι έκανα:

α. προσπάθεια τήρησης ωραρίου στα φώτα. ναι, δε τα ξεχνάω αναμένα! :thumbup:

β. τη λίπανση την «έσπασα». δηλαδή, αντί για 25ml τη βδομάδα, ρίχνω 3,5ml κάθε μέρα (το Florena δεν είναι μόνο σίδηρος- έχει επίσης ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και χαλκό).

γ. την προσευχή μου, και έπεσε το KH στο 14 (αλήθεια, μόνο του πέφτει; δεν έκανα κάτι! :bowdown:)

Τα φυτά δυστυχώς, τραβάνε όλο το NO3. Πόσο KH πρέπει να έχω για τα φυτά;

Ο φωτισμός (για ισχύ μιλάω- τώρα είναι περίπου 0,3W/L) θα αυξηθεί μόλις βρω χλωροφόρμιο και φτιάξω το νέο καπάκι. Το μανίσιο της Juwel δε παίρνει άλλη λάμπα, κι είναι που είναι...

Προτείνεις να βάλω και CO2 ή άμα φτιάξω φωτισμό και λίπανση δε χρειάζεται;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...