Jump to content

Ερώτηση για λίπανση...


kostasthess_

Recommended Posts

Καλημέρα!!! Λοιπόν χθες έριξα για πρότη φορά λιπάσματα στο φυτεμένο ενυδρειό μου...Καθώς επίσης και CO2 Reactor Nutrafin (οι φυσαλίδες βγαίνουν ανεβαίνουν στην σκάλα και όσο ανεβαίνουν μικραίνουν,ανεβαίνουν στην επιφάνεια κάνουν μια γύρα στην επιφάνεια του νερού και σκάνε!)

Καλά δεν γίνεται η διάχυση???

Επίσης, σήμερα μπορώ να κάνω μια αλλαγή νερού γιατί είναι η μερα μου σήμερα?έχω και τα μωρά γκάπυ που χρειάζονται αλλαγές...

Και αν κάνω αλλαγή νερού ξανάρίχνω λιπάσματα ανάλογη με τα λίλτρα που θα αλλάξω?Ή απλά αλλάζω νερό και δεν ρίχνω λίπασμα???χθες έριξα την εβδομαδιαία αναλογία σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφουν επάνω... Δεν έχω ιδέα...Τα φώτα σας παρακαλώ...

Link to comment
Share on other sites

Αν ρίχνεις λίπασμα σε εβδομαδιαία βάση πρώτα κάνουμε την αλλαγή νερού και μετά ρίχνουμε λίπασμα για όλα τα καθαρά λίτρα του νερού. Τώρα εσύ λες ότι εχθές έριξες λίπασμα και σήμερα αλλαγή νερού δεν είναι ιδανικό αυτό. Κατά εξαίρεση ρίξε τόσο λίπασμα όσο το νερό της αλλαγής και την επόμενη φορά το κάνεις σωστά.

Ιδανικότερα είναι να ρίχνεις λίπασμα καθημερινά για όλα τα λίτρα του νερού διαιρώντας την εβδομαδιαία δόση δια του 7. Δηλαδή εάν χιάζεσαι για μια εβδομάδα πχ 10ml τότε διαιρείς το 10 δια του 7 και βγένει περίπου 1,42 ml την ημέρα. Την δόση αυτή μπορείς να την μετρήσεις με μια σύριγγα που θα αγοράσεις από το φαρμακείο.

Link to comment
Share on other sites

Οκ θα το κάνω έτσι χρήστο... οι εβδομαδιάες δόσεις για τα 80 λίτρα μου σύμφωνα με τις οδηγίες είναι:

flourish potaium 2.5ml

flourish iron 1.5ml

flourishcomprehensive plant supplement 1.2ml

Είναι της seachem

Αν αυτά τα διαρέσω δια του 7 που μου λες τότε είναι πολυυυυυυυυυυυ μικρές οι ποσότητες... Μήπως έχω κάνει κάτι λάθος στις αναλογίες?

Έγινε επεξεργασία - kostasthess_
Link to comment
Share on other sites

Αν είναι τόσο μικρές η δοσολογίες σαφώς δεν μπορείς να το διαιρέσεις δια του 7 αλλά ίσος να μπορούσες να τοποθετείς λίπασμα κάθε 3 μέρες. τώρα για τη σου τα λέω αυτά και γιατί είναι ιδανικό θα σου εξηγήσω.

Εβδομαδιαία λίπανση

Η αριθμοί είναι φανταστική για καλλίτερη κατανόηση

Ας υποθέσουμε ότι χρειάζεται ένα ενυδρείο 1mg ιχνοστοιχεία και μέταλλα την ημέρα, κάτω από το 1 τα φυτά θα έχουν έλλειψη. Οπότε για να μην έχουμε έλλειψη θα πρέπει όλες της ήμερες να υπάρχει στην στήλη νερού 1mg.Για να συμβεί αυτό πρέπει να ρίξουμε 7mg ιχνοστοιχεία και μέταλλα οπότε την πρώτη μέρα θα έχουμε μια συγκέντρωση 7, την δεύτερη 6, τρίτη 5, τετάρτη 4, πέμπτη 3, έκτη 2 έβδομη 1. Όπου κάνουμε και την αλλαγή νερού και ξανά από την ορχεί.

Το πρόβλημα εστιάζεται στης πρώτες μέρες όπου τα ιχνοστοιχεία και μέταλλα είναι περισσότερο από ότι χρειάζονται τα φυτά. Έτσι έχουμε για κάποιες μέρες υπερλίπανση του νερού με αποτέλεσμα να ευνοούνται η αλγης.

Πρόβλημα που μπορεί να προκύψει με το σίδερο

Το σίδερο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εύκολα τα φυτά μας είναι το FeII ενώ το FeIII το χρησιμοποιούν με πολύ δυσκολία. Για τον λόγο αυτό όλα τα λιπάσματα έχουν FeII σταθεροποιημένο δια μέσο μιας χηληκής ένωσης. Δυστυχώς όμως ακόμη και η καλλίτερη χηληκή ένωση μπορεί να διασπαστή από τα βακτηρίδια και το FeII να γίνει FeIIΙ. Εάν βάζουμε στο ενυδρείο μας καθημερινά FeII το ποσοστό που θα μετατραπεί σε FeIIΙ θα είναι μικρό. Εάν όμως βάλουμε στο ενυδρείο μας το FeII για μια εβδομάδα τότε καθόλου παράξενο το FeII να μετατραπεί την τέταρτη Πέμπτη μέρα σε FeIIΙ οπότε τα φυτά για κάποιες μέρες θα έχουν έλλειψη.

Αυτά είναι τα μειονεκτήματα της εβδομαδιαίας λίπανσης. Για αυτό όσο μπορούμε και όσο το επιτρέπουν η δώσεις να ρίχνουμε λίγο λίπασμα ανά τακτικά διαστήματα. Όπως και με τον άνθρωπο όλοι δεν λένε ότι τα μικρά πολλά γεύματα είναι πιο καλά για την υγεία μας παρά ένα μεγάλο γεύμα.

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνονται λίγο μικρές η δοσολογίες για εβδομάδα αλλά εάν είναι έτσι μπορείς με μια σύριγγα του ενός ml από αυτήν που έχουν διαβητική και πουλάν στα φαρμακεία. Να βγάλεις την δόση πχ. Το flourishcomprehensive plant supplement 1.2ml δια 7 μας κάνει περίπου 0,17 ml. Ή σύριγγες των 1ml έχουν διαβαθμίσεις 0,01ml άνετα μπορείς να βγάλεις την δόση.

post-2663-1192023650_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

οκ...δεν είχα σκεφτεί αυτές τις σύριγγες!!οι δικές μου είναι 2ml με διαβαθμίσεις 0.1ml...θα πάω να τις προμηθευτώ λοιπόν...

Χρήστο έχεις πμ..

Link to comment
Share on other sites

Χρήστο ευχαριστώ πολύ για όλα και για το pm...

Βρήκα σύριγγες του 0,5ml και άρα θα ρίχνω ημερισίως τις δόσεις!!!Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...