Jump to content

ΑΡΧΑΡΙΑ.. ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!


ele

Recommended Posts

Γεια σε ολους! Οπως αναφερω και στον τιτλο,ειμαι αρχαρια με την απιστευτη αυτη απασχοληση και επειδη εχω διαβασει πολλα,απο πολλους και εχω ακουσει επισης πολλα,θα ηθελα να σας αναφερω την περιπτωση μου,για να με διαφωτισετε,καθως πιστευω οτι η εμπειρια σας ειναι πολυτιμοτερη και περισσοτερο αξιοπιστη απο οποιαδηποτε αλλη πληροφορια! Λοιπον,μου αγορασε ο φιλος μου ενα ενυδρειο JUWEL των 60L απο ενα μαγαζι που πουλαει αποκλειστικα τετοια ειδη.Εχει στο εσωτερικο του ενα κουτακι που μαλλον εχει το θερμοστατη,τα φιλτρα κλπ.Γεμισα το ενυδρειο,εβαλα αντιχλωριο και αυτο για τα βακτηριδια (νομιζω STRESS ZYME KAI STRESS COAT).Μετα απο μια εβδομαδα,εβαλα ξανα αυτο για τα βακτηριδια και διακοσμησα το ενυδρειο με ξυλο,πετρα και μερικα ψευτικα φυτα.Εκτοτε,εχει καθαρισει σχεδον πληρως το νερο και σκοπευω σε λιγες μερες να βαλω και ψαρακια.Εχω παρει καποια τεστ για την αμμωνια και νιτριτη.Μου ειπαν αυτα να παρω για αρχη.Θα ηθελα λοιπον να μου πειτε: τι αλλα τεστ πρεπει να κανω προτου μπουν ψαρακια μεσα? Εχω δει ενα τεστ της TEΤRA που ειναι 5 σε 1,λεει καθολου η πρεπει να τα παρω χωριστα? Επισης,εχω σκεφτει να βαλω τροπικα,μικρα ψαρακια για αρχη,να ειναι ηρεμα και κυριως ανθεκτικα και οχι πολυ απαιτητικα,μεχρι να μαθω να ασχολουμαι καλα.Α,και φυσικα να μην φαει το ενα το αλλο,οσο ειναι δυνατο! Τι ψαρια και -σαφως- ποσα μου προτεινετε να βαλω,καθως το ενυδρειο ειναι μονο 60L,οπως ειπα και πριν? Απο τροφες? Καθαρισμος ενυδρειου? Γενικα,οτιδηποτε μπορει να μου φανει χρησιμο και πρεπει να προσεξω,σας παρακαλω ενημερωστε με,γιατι θελω παρα πολυ να ξεκινησω να ασχολουμαι σιγα σιγα.. Συγνωμη που ρωταω τοσα πολλα και σας κουρασα... :buttrock: Ευχαριστω εκ των προτερων!!!

Link to comment
Share on other sites

. Συγνωμη που ρωταω τοσα πολλα και σας κουρασα... :blink: Ευχαριστω εκ των προτερων!!!

καλως ηρθες στην παρεα μας..!!!

μην βιαστεις να βαλεις ψαρακια ακομα.....

ξεκινησε το διαβασμα απο ΕΔΩ :buttrock::blush:

Link to comment
Share on other sites

Συγνωμη,παραλειψη μου.Ξεχασα να αναφερω οτι απο την ημερα που γεμισα το ενυδρειο με νερο εχει περασει σχεδον ενας μηνας,δηλ για τη ακριβεια,το γεμισα στις 23/09/2007. Επισης ξεχασα να αναφερω πως πριν βαλω τα διακοσμητικα και την αμμο,εκανα περιπου 25% αλλαγη του νερου -γιατι υπηρχαν κατι βρωμιτσες που ειχαν "κατσει" στον πατο- και κατοπιν εβαλα το αντιχλωριο που αντιστοιχει σε αυτη την ποσοτητα.Κατοπιν,εβαλα τα διακοσμητικα και την αμμο αφου τα ξεπλυνα,το νερο θολωσε για καποιες μερες και σημερα που ειναι αρκετα καλυτερη η διαυγεια του εκανα τα τεστ αμμωνιας και νιτριτη(μαλλον ετσι λεγεται-αν κανω λαθος διορθωστε με) και ειναι και τα δυο εκει που πρεπει (στο 0). Ειναι σιγουρο οτι δεν μπορω να βαλω ψαρακια ακομα? Ειχα σκοπο να παω το Σαββατο..

Έγινε επεξεργασία - ele
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με την ερώτησή σου για τα τεστ, πρέπει να σου πω ότι αυτά που είναι σε χαρτάκι -όπως το 5σε1 που λες- είναι στην ουσία άχρηστα.

Μάλιστα, αν ένας αρχάριος βασιστεί σε αυτά χωρίς να ψηλιαστεί ότι μπορεί να είναι λάθος η μέτρηση, ίσως δημιουργήσει προβλήματα στο ενυδρείο του.

Είναι τεράστιες οι διαφορές από μάρκα σε μάρκα και κυρίως από είδος σε είδος τεστ.

Θα σου πρότεινα να πάρεις υγρά τεστ και όχι 5σε1.

επίσης, πολλές φορές δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης πάνω στη συσκευασία, ενώ πράγματι σχεδόν όλα λήγουν κάποτε (δηλ. δίνουν λάθος αποτελέσματα). Άρα πρόσεξε να μην πάρεις κάποιο τεστ που έχει ξεβάψει η συσκευασία από τα χρόνια ή έχει γίνει ένα με τη σκόνη.

Σκέψου και το θέμα των φυτών. Εξαρτάται βέβαια και από το είδος των ψαριών που θα βάλεις, αλλά αν τελικά αποφασίσεις για φυτά, καλό είναι να μπούν νωρίς γιατί όσο ανεπτυγμένα και ζωηρά είναι, τόσο βοηθάνε στην ποιότητα του νερού.

Όπως είπε και ο klaz, μη βιαστείς με τα ψάρια.

π.χ. διαβάζοντας για το στρώσιμο θα δεις ότι το να είναι 0 οι μετρήσεις σου σήμερα δε σημαίνει ότι είναι στρωμένο το ενυδρείο, γιατί και στο εντελώς άστρωτο πάλι 0 είναι.

Γενικά, Το κλειδί για ένα πετυχημένο ενυδρείο είναι να κατέχεις πλήρως τις βασικές γνώσεις (είναι πολύ εύκολο - μόνο λίγο διάβασμα και ερωτήσεις όπου έχεις απορίες) ώστε να μη χρειάζεσαι τυφλή καθοδήγηση.

καλή επιτυχία

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην ενυδρειοπαρέα μας :buttrock:

όπως σου είπαν και τα άλλα παιδιά,

η υπομονή και διάβασμα, είναι το μυστικό ... :blush:

καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηλθες.Το ενυδρειο σου δεν ειναι στρωμενο.Το τρεχει ενα μηνα δεν λει τιποτα.Ακολουθησε τις

οδηγιες που δινει η ΑΡΙ για τα ετοιμα βακτηριδια και παραλληλα καθε ημερα ριχνε τριμμενη τροφη

για να μπορουν να εχουν τροφη τα βακτηριδια.Αγορασε υγρα τεστ αμμωνιας και νιτρωδων και κανε

τακτικες μετρησεις.

Link to comment
Share on other sites

Για να ειμαι ειλικρινης,ακομα δεν σκεφτομαι να φυτεψω φυτα στο ενυδρειο και αρκουμαι σε ενα-δυο ψευτικα.Δεν θεωρω οτι πρεπει να κανω πολλα καινουρια πραγματα μαζι για τα οποια δεν γνωριζω και πολλα πραγματα.Εχω διαβασει πραγματικα απειρα πραγματα και για τα φυτα αλλα και γενικοτερα,οποτε κρινω πως πρεπει πρωτα λιγο να εξοικειωθω με τη συμπεριφορα μου ως προς τη συντηρηση του ενυδρειου ετσι ως εχει τωρα και στη συνεχεια να ασχοληθω και με τα φυτα και τη φροντιδα τους. Σχετικα τωρα με το στρωσιμο του ενυδρειου,εχω μια απορια για οσα μου ειπατε.Διαβασα την ολη διαδικασια και τους τροπους που επιτυγχανεται το στρωσιμο και δεν ειδα πουθενα περι τροφης των βακτηριδιων.Εννοειται οτι βαζω βακτηριδια καθε 6-7 μερες οπως και οσο λεει το μπουκαλακι,αλλα και οι πωλητες του μαγαζιου δεν μου ανεφεραν οτι πρεπει να κανω κατι αλλο.Επισης,μετρησεις εχω ηδη κανει 4-5 φορες,ξεκινωντας απο το τελος της πρωτης εβδομαδας μεχρι και σημερα και εχω να αναφερω οτι μια απο αυτες τις φορες (τη 10η μερα νομιζω) η αμμωνια ηταν 0,5.Μου ειπαν ομως απο το μαγαζι,οτι ακομα ειναι φυσιολογικο και πρεπει να κανει τον κυκλο του για να σταθεροποιηθει. Γενικα,τι αλλο πρεπει να κανω?Αν ειναι δυνατον,μιληστε μου συγκεκριμενα,για το ποια τροφη,καθε ποτε κλπ,γιατι πραγματικα δεν ξερω καν που να ψαξω για να τα βρω αυτα και φυσικα δεν εχω και απολυτη εμπιστοσυνη στους πωλητες παντα.

Και παλι συγνωμη που σας εχω ζαλισει,αλλα θελω πολυ να μαθω οσο πιο πολλα μπορω!!!

Link to comment
Share on other sites

Απο την στιγμη που ριχνεις ετοιμα βακτηριδια αυτα για να αναπτυχθουν χρειαζονται τροφη.

Υπαρχουν δυο τροποι για να τα "ταιζεις",α)ριχνοντας αμμωνια - β)ριχνοντας τριμμενη τροφη

απ' αυτην που ταιζουμε τα ψαρια.

Link to comment
Share on other sites

Απο την στιγμη που ριχνεις ετοιμα βακτηριδια αυτα για να αναπτυχθουν χρειαζονται τροφη.

Υπαρχουν δυο τροποι για να τα "ταιζεις",α)ριχνοντας αμμωνια - β)ριχνοντας τριμμενη τροφη

απ' αυτην που ταιζουμε τα ψαρια.

Ωραια,για ποσο καιρο πρεπει να το κανω αυτο,ποσο συχνα και περιπου σε τι ποσοτητα?

Ευχαριστω πολυ stav!

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά θα πρέπει να ρίξεις λίγο τροφή (περίπου όσο πιάνουν οι άκρες από τα δάκτυλα σου), σιγά σιγά θα αρχίσεις να ανιχνεύεις αμμωνία (1 βήμα) η οποία είναι και η τροφή για το πρώτο είδος χρήσιμων βακτηρίων (Nitrosomonas), τα οποία και θα μετατρέψουν την αμμωνία σε νιτρώδη (NO2).

Άρα όταν αρχίσεις να ανιχνεύεις με τα υγρά τεστ σου NO2 σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται τα πρώτα χρήσιμα βακτήρια (σε αυτή την φάση συνεχίζεις να ρίχνεις μικρές ποσότητες τροφής, αλλά και stress zyme σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης).

Το ΝΟ2 είναι η 'τροφή' ενός άλλου είδους βακτηρίων (Nitrobacter) τα οποία παράγουν τα νιτρικά NO3. Άρα όταν αρχίσει η ανίχνευση του NO3 το δεύτερο είδος χρήσιμων βακτηρίων έχει αρχίσει να αναπτύσσεται επίσης.

Σιγά σιγά θα δείς ότι θα αρχίσουν οι μετρήσεις σου σε Αμμωνία (πρώτα) και Νιτρώδη (στη συνέχεια) να πέφτουν, όταν οι δύο αυτές τιμές πέσουν σε επίπεδα μη ανιχνεύσιμα είναι καιρός να βάλεις τα πρώτα σου ψάρια (αλλά και αυτά με μέτρο και συχνές μετρίσεις)

Καλή αρχή λοιπόν...

Έγινε επεξεργασία - chchhypno
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω παρα πολυ παιδια! Νομιζω οτι σιγα σιγα κατι κανουμε! Αλλωστε εχω ξεστραβωθει να διαβαζω ωρες ατελειωτες,οποτε καταλαβαινω πλεον πολλα! Για ψαρακια τι προτεινετε? Αν και δεν θα τα παρω αμεσα,θα ηθελα να μελετησω αυτα που θα μου προτεινετε.Το μονο σιγουρο ειναι οτι θα παρω 2 μικρους πλεκοστομους (αρσενικο και θηλυκο).

Link to comment
Share on other sites

? Αν και δεν θα τα παρω αμεσα,θα ηθελα να μελετησω αυτα που θα μου προτεινετε.Το μονο σιγουρο ειναι οτι θα παρω 2 μικρους πλεκοστομους (αρσενικο και θηλυκο).

και πολυ καλα θα κανεις,γιατι πας να κανεις και μαλιστα πολυ γρηγορα το πρωτο σου μελλοντικο λαθος..

εστω και μικροι 2 πλεκοστομοι σε 60 λιτρα...... :(:( ....ουτε για πλακα...!! σε χρονο ρεκορ θα γινουν τεραστιοι,ασε τα καταλοιπα που αφηνουν..... :blink::blush: ....

θα σου προτεινα να διαβαζεις καλυτερα και λιιιιγο πιο προσεχτικα...... :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Α,επισης,μπορειτε να μου προτεινετε κανενα πραγματικα καλο μαγαζι με ψαρακια στην Αθηνα,γιατι μεχρι στιγμης εκει που παω και κοιταω,δεν μου φαινονται και πολυ γνωστες.... Και δεν εχουν και την τρελη διαθεση να σε εξυπηρετησουν αν καταλαβουν οτι δεν θα αγορασεις κατι! Αφηστε που οι δισκοι π.χ. που εχουν,ενω ειναι τοσο υπεροχα πλασματα,εκει εχουν καταμαυρισει και φαινεται οτι δεν ειναι και πολυ καλα,οποτε αν δεν προσεχουν ενα τοσο απαιτητικο ψαρι,δεν τολμω να φανταστω πως περνανε τα υπολοιπα....

Έγινε επεξεργασία - ele
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν μαγαζιά με κάποιο επίπεδο (λίγα, αλλά υπάρχουν)

Άσχετα όμως με το μαγαζί, είναι καλό να διαλέξεις πρώτα μερικά είδη ψάρια που σου αρέσουν και να διαβάσεις αναλυτικά για αυτά (αν ταιριάζουν στα λίτρα, στο νερό, στον εξοπλισμό, στην εμπειρία σου) και να αποκλείεις σιγά-σιγά καταλήγοντας σε 1-2 επιλογές.

Στο μαγαζί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να παρασυρθείς και να πάρεις ψάρι που δε θα έπερνες αν είχες διαβάσει αναλυτικά γι΄αυτό.

Επίσης, αν καταλήξεις σε κάποιο από τα συνηθισμένα είδη, π.χ. ζωοτόκα, μπορεί να μη χρειαστεί να αγοράσεις γιατί πολλοί από εμάς έχουμε γέννες και δε ξέρουμε τι να τα κάνουμε :buttrock: - άρα τα χαρίζουμε

Γενικά προσπάθησε να αποφύγεις μεγάλα είδη. Μπορεί αρχικά να σου φαίνονται ότι χωράνε μια χαρά στο ενυδρείο σου, αλλά μετά από λίγο, που θα προσέξεις και τη συμπεριφορά -εκτός από την εικόνα- τους, θα δεις ότι για να εκδηλωθεί η χάρη τους και να φέρονται φυσιολογικά χρειάζονται πολύ χώρο.

Για να ειμαι ειλικρινης,ακομα δεν σκεφτομαι να φυτεψω φυτα στο ενυδρειο και αρκουμαι σε ενα-δυο ψευτικα.Δεν θεωρω οτι πρεπει να κανω πολλα καινουρια πραγματα μαζι για τα οποια δεν γνωριζω και πολλα πραγματα

Μη σε φοβίζουν τα φυτά. Αν ταιριάζουν (ή και αν είναι απαραίτητα) με τα ψάρια σου, δε θα σου δημιουργήσουν πρόσθετες δυσκολίες, αλλά αντίθετα θα σε βοηθήσουν στα πρώτα βήματα με το ενυδρείο.

Μη σε φοβίζουν ούτε αυτά που διαβάζεις για τα φυτά. Ούτε διοξείδια ούτε λιπάσματα ούτε τίποτε ιδιαίτερο θα χρειαστεί να κάνεις για να έχεις μερικά φυτά χαμηλών απαιτήσεων.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχεις πλαστικά -μπλιάάάάχχχ- φυτά σε ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

chrisb σε ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια σου. Να σου πω τη μαυρη μου αληθεια,καθομουν χθες και διαβαζα για 2-3 φυτα χαμηλων απαιτησεων και εχω ενθουσιαστει με την ιδεα.Αλλα μηπως ειναι λιγο αργα για να τα βαλω? Το ενυδρειο μου ηδη στρωνεται εδω και ενα μηνα και πως θα καταφερω να βαλω το υποστρωμα που πρεπει για τα φυτα? Πρεπει να το αδειασω και φτου κι απο την αρχη? Εκτος αυτου,σημερα που κοιταζα τα φυτα στο μαγαζι αυτο,δεν μου φανηκαν και πολυ της προκοπης,ηταν λιγο "μιζερα"...

Οσον αφορα στα ψαρακια,εχω ηδη αποκλισει τα ζωοτοκα,οσο κι αν μου αρεσουν τρελα καποια,γιατι σκεφτομαι το προβλημα που ολοι αντιμετωπιζετε,δηλ. τον τρελο πολλαπλασιασμο τους και τουλαχιστον εγω δεν εχω ακομα αλλο μεγαλυτερο ενυδρειο και ειναι κριμα να μαζευτουν και να στριμωχτουν.Απο τα αλλα που ενδεικνυνται και για αρχαριους σκεφτομουν σιγουρα τα neon και τα ζεβρακια που μπορουν να ταιριαξουν και οι συνθηκες τους.Τωρα,δεν ξερω,θα ηθελα και τη γνωμη σας.

Link to comment
Share on other sites

Μην ανησυχείς καθόλου για το υπόστρωμα. Δεν είναι απαραίτητο.

Ακόμα και αν είχες βάλει υπόστρωμα για φυτά, μετά από λίγο εξαντλείται και βρίσκεσαι περίπου στο ίδιο σημείο... να θες ταμπλέτες υποστρώματος (λίπασμα).

είναι και κάποια φυτά που δεν νοιάζονται για το υπόστρωμα γιατι δεν έχουν ρίζες.

κοίτα αν σου αρέσουν φυτά όπως java moss, christmas moss, lemna minor, ceratophyllum demersum, limnophila sessiliflora, hygrophila polysperma, ceratopteris thalictroides, ...

Αν δε βρεις φυτά της προκοπής, (που σίγουρα θα βρεις), ζήτα και εδώ στο φόρουμ. Κλαδεύουμε συχνά και είναι χαρά μας να δώσουμε αντί να τα πετάξουμε.

Προσωπική γνώμη..: αποφεύγω να παίρνω φυτά από μαγαζιά που συνηθίζουν να τα έχουν μαζί με ψάρια.

Μια φορά πήγα να πάρω ένα φυτό και τελευταία στιγμή βλέπω πίσω του ένα ψαράκι με ick!!

Σχετικά με τα ψάρια... το πρόβλημα που σκέφτεσαι με τα ζωοτόκα λύνεται εύκολα αν βάλεις μόνο από ένα φύλο. π.χ. μόνο αρσενικά γκάπυ.

Για τα άλλα είδη που ρωτάς δεν έχω προσωπική εμπειρία.

Link to comment
Share on other sites

:buttrock::blush::blink:

Καλώς ήρθες, καλή συνέχεια!

Οταν είσαι έτοιμη για τα ψαράκια διάλεξε μικρόσωμα είδη (ΙΜΟ max 5 cm τελικό μέγεθος για τα λίτρα που έχεις) και περιόρισε τον αριθμό... Καλύτερα να μοιάζει λίγο "άδειο" το ενυδρείο παρά να έχεις πρόβλημα υπερπληθυσμού...

Link to comment
Share on other sites

Να σας ρωτησω κατι ακομα? Οταν λεμε οτι το ταδε φυτο εχει να αναγκη απο χαμηλο π.χ. φωτισμο,η απο υψηλο,τι ακριβως εννοουμε? Εχει σχεση με το ποσες ωρες ειναι αναμμενο το φως η με το ποσο δυνατο σε ενταση ειναι το φως? Συγχωρεστε μου τυχον κοτσανες που ρωταω,αλλα ειμαι τελειως ασχετη με αυτα ακομα... Και επισης,οταν με το καλο αποφασισω τι φυτα θα βαλω,πρεπει να αδειασω το 50% του νερου,να βαλω τα φυτα στο χαλικακι και να το ξαναγεμισω,βαζοντας αντιχλωριο και βακτηριδια?

Link to comment
Share on other sites

Να σας ρωτησω κατι ακομα? Οταν λεμε οτι το ταδε φυτο εχει να αναγκη απο χαμηλο π.χ. φωτισμο,η απο υψηλο,τι ακριβως εννοουμε? Εχει σχεση με το ποσες ωρες ειναι αναμμενο το φως η με το ποσο δυνατο σε ενταση ειναι το φως? Συγχωρεστε μου τυχον κοτσανες που ρωταω,αλλα ειμαι τελειως ασχετη με αυτα ακομα... Και επισης,οταν με το καλο αποφασισω τι φυτα θα βαλω,πρεπει να αδειασω το 50% του νερου,να βαλω τα φυτα στο χαλικακι και να το ξαναγεμισω,βαζοντας αντιχλωριο και βακτηριδια?

1. Εχει να κάνει με την ένταση, συνήθως εκφράζεται σε W/λίτρο...

2. Δεν νομίζω να είναι απαραίτητο να αφαιρέσεις νερό για να βάλεις κάποιο φυτό :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Όποτε θες ,πες μου να σου δώσω, ancistrus sp3 ,

που δεν μεγαλώνουν πολύ (10 - 11 cm max.)

και είναι καταπληκτικοί αλγοφάγοι .

(έχω αρκετά μικρά 2-3cm...) :buttrock:

καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω παρα πολυ ειλικρινα! Ειμαι στη φαση που εχω διαλεξει καποια φυτα ευκολα στη συντηρηση τους και τα εχω ταξινομησει συμφωνα με το μεγεθος τους. Απο αυτα,θα καταληξω σε καποια που τελικα θα μπουν στο ενυδρειο και θα σας ενημερωσω!!! Κατι ακομα,ποια ενταση σε W θεωρειται χαμηλη και ποια υψηλη,για να ξερω τι λαμπες εχω ηδη και αν χρειαστει να τις αλλαξω?

Link to comment
Share on other sites

Αφού έχεις το juwel το 60άρι, λογικά έχεις μόνο τη λάμπα της "μάνας" του.

Αν δεν έχει κάτι αλλάξει στο μοντέλο, είναι πολύ μέτρια λάμπα και καλύτερα να δεις για μια ενυδρειακή.

Σχετικά με τα W/lt, μια μέση τιμή είναι 0.5. Με τέτοιο φως, μπορείς να έχεις επιτυχία σε πολλά είδη φυτών.

Link to comment
Share on other sites

Οποτε αν καταλαβα καλα,για εναν μετριο σε ενταση φωτισμο αντιστοιχει 0,5 W/Lt ,δηλαδη για το δικο μου ενυδρειο 30W. Και συγνωμη που κανω τοσες ερωτησεις,αλλα τι εννοεις λαμπες ενυδρειακες? Διαφερουν απο τις φθοριου και πως θα τις ξεχωρισω? Και επισης,θα βρω στα Watt που θελω σε συνδιασμο με τα cm που εχω?

:buttrock: μια Φιλοσοφικη εχω τελειωσει.... Δειξτε κατανοηση...

Link to comment
Share on other sites

Μην αγχώνεσαι, η φιλοσοφική δε θα σου δημιουργήσει εμπόδια στο ενυδρείο :buttrock::blush:

λοιπόν, το πρόβλημα (όπως ήδη φαντάστηκες) είναι ότι τα watt πάνε με το μήκος της λάμπας, άρα δεν μπορείς να βάλεις πιο δυνατή στην ίδια θέση.

Μπορείς βέβαια να προσθέσεις 2η βάση λάμπας αν χωράει. π.χ. πουλάνε ανακλαστήρα με βιδάκια για να στηρίζεται στο καπάκι και κρεμάς στον ανακλαστήρα τη 2η λάμπα.

οι ενυδρειακές λάμπες για φυτά είναι πάλι φθορίου, αλλά το φως που βγάζουν είναι σωστότερο για τα φυτά.

είναι δυστυχώς αρκετά ακριβότερες, αλλά η απόδοση των χρωμάτων του ενυδρείου και η ανάπτυξη των φυτών δεν έχει καμία σχέση με τις απλές φθορίου.

Κλασικό παράδειγμα τέτοιας λάμπας:

http://www.arcadia-uk.info/product.php?pid...p;sub=&id=4

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...