Jump to content

ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΑΚΑΣ


yiapas

Recommended Posts

Κlaz ... θα λαβω την γνωμη σου και την συμβουλη σου χωρις να το σκεφτω πολυ!!!

please!!! πες μου....

εχω 240 λιτρα με φυτα οπως polysperma - vallisneria - lymnophyla - anubias sp.

δεν ειναι και παρα πολλες ριζες. εχω 4 δισκους -sae- car.japonica - corydoras.αν σταματησω τον ανθρακα λες η διαυγεια του νερου μου να ειναι το ιδιο καλη οπως τωρα?

λες τα προβληματα τριχωειδους αλγης να σταματησουν?

απο φιλτρα εχω 1. EHEIM2215(STARS)

1. EHEIM2217(SUBSTRAT PRO)

και 1. ΕΗΕΙΜ 2213(MΠΛΕ ΣΦΟΥΓ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ)

Λειτουργει το ενυδρειο κοντα 4 χρονια

Τι να κανω να τον σταματησω?????

ευχαριστω!! :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

μμ,οπως ξαναειπα,ζωντανα φυτα και ανθρακας δεν συμβιωνουν μαζι.

ο λογος ειναι οτι ο ανθρακας κατακρατει ολα τα συστατικα που τυχον βαζουμε για να λιπανουμε τα φυτα μας,οποτε οπως καταλαβαινεις.....

εαν εχεις και θελεις διαυγεια στο ενυδρειο σου,και απο την στιγμη που θεωρω οτι προσεχεις πολυ τη ρουτινα των εργασιων που κανεις στο ενυδρειο σου(καθαρισμοι φιλτρων κλπ),ισως η προσθηκη μιας uv λαμπας σε περιπτωση που δεν εχεις ηδη,θα βελτιωνε αρκετα την ολη εικονα του ενυδρειου σου..

αν παλι ηδη εχεις,εισαι σιγουρος οτι η διαυγεια δεν προερχεται σε μεγαλο ποσοστο απο την uv και οχι απο τον ανθρακα....??

για να σε δω...

οι διαφορες αλγες,δεν εχουν καμμια σχεση με την υπαρξη η οχι ανθρακα....

Έγινε επεξεργασία - klaz
Link to comment
Share on other sites

λαμπα uv δεν εχω .

κανω καθε εβδομαδα αλλαγη 35% απο προετοιμασμενο νερο σε βαρελι και η

η φιλτρανση ειναι καλη δεν υπαρχει περιπτωση χωρις ανθρακα να εχω διαυγεια στο νερο???

δηλαδη αν αφαιρεσω τον ανθρακα η uv ειναι μονοδρομος κατα καποιο τροπο??

οσο για την αλγη εννοω οτι αφου ο ανθρακας απορροφα συστατικα λιπανσης για τα φυτα και δεν αναπτυσονται σωστα αυτα αρα μενουν καποιες ουσιες οι οποιες ευνοουν την αλγη(μαυρη κτλ)

σωστο?

Link to comment
Share on other sites

Σε ολα τα ενυδρεια γλυκου νερου,χρησιμοποιουμε τον ανθρακα για λιγο διαστημα,και αυτο περισσοτερο για να απομακρυνουμε τυχον τα υπολλειματα φαρμακου μεσα στο τανκ...

δεν συστηνεται η χρηση του σε φυτεμενα ενυδρεια ΜΟΝΙΜΑ,και σιγουρα εκει που νομιζω οτι θα μπορουσε να βρει μονιμη θεση ειναι τα θαλασσινα ενυδρεια.....

οσο αυτο που λες για την αλγη ,επετρεψε μου να το αντικρουσω.

η αλγη υπαρχει ΠΑΝΤΑ μεσα στο ενυδρειο,και ξεσπαει,η κανει αισθητη την παρουσια της μολις για καποιους λογους υπαρξει ανωμαλια στο συστημα...

αυτο μπορει να ερθει,με λαθος λιπανση,λαθος φασμα φωτισμου,η κακο φωτισμο,ελλειπεστατες αλλαγες νερου,πολυ ταισμα,κλπ..

εαν μου μιλας συγκεκριμενα τωρα για την μαυρη αλγη(προφανως την ''μουσατη'' bba αλγη.),τοτε αυτη βγαινει συνηθως σε φυτα αργης αναπτυξης και πολλες φορες προερχεται απο δυνατο φωτισμο εκει που δεν πρεπει....

αλλα ας μην προτρεχω αλλο....νομιζω οτι σε καλυψα...

*η λαμπα uv θεωρητικα μπορει να σε βοηθησει εκτος απο την διαυγεα που θα σου προσφερει,και στον πολεμο εναντια στα παρασιτα σε ενα δισκοενυδρειο....απο αλλοους χομπιστες θεωρηται απαραιτητη,ενω απο αλλους οχι....

η επιλογη ειναι δικη σου..

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να προμηθευτείς ένα μικρό φιλτράκι, και να έχεις μόνο άνθρακα μέσα. Το τρέχεις μια φορά τη βδομάδα για μερικές ώρες, πριν ή μετά την αλλαγή νερού.

Στο τέλος το αφαιρείς, ρίχνεις το λίπασμα, τις βιταμινούλες για τα ψαράκια και ότι άλλο θες και καθάρισες. Μια λάμπα UV πάντως δεν είναι κι άσχημη ιδέα, καθώς θα εξοντώσει και τα όποια παθογόνα βακτήρια έχει το νερό σου.

Υ.Γ.: Πριν δυο βδομάδες αφαίρεσα τον άνθρακα από το ενυδρείο μου. Σε πληροφορώ, πως η όποια διαφορά στη διαύγεια του νερού, αν υπάρχει, δε φαίνεται με το μάτι. Αυτό που φαίνεται, είναι η άλγη που... εξαφανίστηκε!

:buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω!!!

θα αφαιρεσω τον ανθρακα τελικα!!

το σκεφτομουν μερες τωρα αλλα διαβασα και αλλα αρθρα μεσα απτο forum και πηρα και την δικη σου γνωμη και κατεληξα!!!

σιγα σιγα βεβαια θα μπαινω και στις σκεψεις για uv η για α/ο για να καλυτερεψω την ζωη των παιδιων μου :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Υ.Γ.: Πριν δυο βδομάδες αφαίρεσα τον άνθρακα από το ενυδρείο μου. Σε πληροφορώ, πως η όποια διαφορά στη διαύγεια του νερού, αν υπάρχει, δε φαίνεται με το μάτι. Αυτό που φαίνεται, είναι η άλγη που... εξαφανίστηκε!

:thumbup:

ευχαριστω !!! θα κανω και εγω απο αυριο κιολας την αφαιρεσει του ανθρακα :angry2::buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ανοιχτήκαν δυο θέματα με παρόμοιο περιεχόμενο θα προσπαθήσω να απαντήσω σε ένα για να είναι πιο ευκολοδιάβαστο.

...οσο για την αλγη εννοω οτι αφου ο ανθρακας απορροφα συστατικα λιπανσης για τα φυτα και δεν αναπτυσονται σωστα αυτα αρα μενουν καποιες ουσιες οι οποιες ευνοουν την αλγη(μαυρη κτλ)

σωστο?

Ο AED με ρώτησε σε προηγούμενο ποστ

Να σε ρωτήσω όμως. Είναι τυχαίο ότι με την αφαίρεση του σφουγγαριού άνθρακα εξαφανίστηκε κάθε είδος άλγης στο σύστημά μου; Δεν έχω test για φωσφορικά οπότε δε ξέρω αν επηρέαζε τα φωσφορικά ή όχι, αλλά με την αφαίρεση του άνθρακα ψάχνω να βρω που κρύφτηκε η άλγη!

Ο άνθρακας δεν επιδρά άμεσα θετικά για την ανάπτυξη της άλγης αλλά έμμεσα με τον εξής τρόπο.

Από την στιγμή που ο άνθρακας απορροφά σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τα φυτά αυτομάτως τα φυτά δεν αναπτύσσονται σωστά. Άρα έχουμε μια ανισορροπία του όλου συστήματος και όπου υπάρχει ανισορροπία υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστή η άλγη. Έτσι απλά αυτός είναι κανόνας

Με την αφαίρεση του άνθρακα από το ενυδρείο σου επανήρθε το όλο σύστημα σε μια ισορροπία για αυτό εξαφανίστηκε η άλγη.

Συχνά παρατηρείτε το εξής φαινόμενο υπάρχουν χομπιστες που είχαν μονήμος άνθρακα στο ενυδρείο τους και τα φυτά αναπτύσσονταν κανονικά και η αλγης ήταν λίγο πολύ απόν.

Ξαφνικά άκουσαν κάπου ότι φυτά και άνθρακας μαζί δεν κάνουν και αποφασίζουν να τον βγάλουν και τότε ξαφνικά γεμίζουν άλγη. ΓΙΑΤΙ?

Αυτό συμβαίνει διότι όσο είχαμε τον άνθρακα στο ενυδρείο μας κατακρατούσε ένα ποσοστό σε θρεπτικά συστατικά. Οπότε εμείς ασυνείδητα χωρίς πολλές σκέψεις ρίχνουμε μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος στο ενυδρείο μας έτσι ώστε ένα ποσοστό να προλαβαίνουν να το χρησιμοποιήσουν τα φυτά προτού απορροφηθεί από τον άνθρακα. Όταν ξαφνικά αφαιρούμε τον άνθρακα από το ενυδρείο μας τότε έχουμε πλεόνασμα σε θρεπτικά συστατικά στο ενυδρείο μας αφού δεν υπάρχει ο άνθρακας να τα κρατήσει. Το πλεόνασμα αυτό δημιουργεί ανισορροπία του συστήματος και δίνει την ευκαιρία να αναπτυχτούν η αλγης. όπου υπάρχει ανισορροπία υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστή η άλγη.

Link to comment
Share on other sites

Kαι εγω στο μυαλο μου ειχα να λιγοστεψω το λιπασμα ελαχιστα με το που αφαιρεσω τον ανθρακα και σιγα σιγα θα καταληξω το ποσο λιπασμα θα χρειαζεται το ενυδρειο μου.

ολα βεβαια με την παρατηρητικοτητα τα κατανοεις. δεν αφαιρεις κατι ή προσθετεις κατι αλλο και περιμενεις αμεσα αποτελεσματα η ριζικες αλλαγες. Αυτο που ειπες πιστευω οτι ειναι ΝΟΜΟΣ και οχι κανονας

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ευχαριστω!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...