Jump to content

Nano Reef 45l


thess600

Recommended Posts

Έχω ένα φίλτρο της eheim 2215 τη υλικά να βάλω μέσα ? που θα βρω ένα νάνο skimmer κ μια λάμπα blue actinic βιδωτή στα μαγαζιά δε μπορώ να βρω για το νάνο reef 45λ !!!

Link to comment
Share on other sites

Έχω ένα φίλτρο της eheim 2215 τη υλικά να βάλω μέσα ?

θα το κανεις χημικο,και θα βαλεις φουλ ενεργο ανθρακα και αντιφωσφορο.....
Link to comment
Share on other sites

Στο δικο μου εχω Βιοσφαιρες,στην συνεχεια υλικο οπως σουμπστρατ αλλα αυτο ειναι πολυ πιο πορρωδες στην συνεχεια διχτακι με αντιφοσφωρο και ενεργο ανθρακα,΄που πρεπει και αντηκαταστουνται στον 1 μηνα.Στους τρεις μηνες τα υπολοιπα υλικα ουτε τα ακουμπησα γιατι δεν χρειαστηκε.

Link to comment
Share on other sites

Ένα 45λιτρο, ενυδρείο, μπορεί τέλεια να τρέξει σαν nano φυσικό σύστημα. Χρειάζεται περίπου 3,5 κιλά ζωντανού βράχου, σωστή κυκλοφορία νερού και λίγη άμμο.

Σε περιπτωση, που αποφασίσεις κάτι τέτοιο, τότε το εξωτερικό σου φίλτρο θα το χρησιμοποιήσεις αποκλειστικά σαν μηχανικό-χημικό, βάζοντας μέσα τα υλικά που ανάφερε ο Φίλος Κλαζ,και μπαμπάκι.

Μικρά skimmer αερόπετρας, θα βρείς στην αγορά, με αρκετά καλά λειτουργικά αποτελέσματα. Υπάρχουν και λύσεις DIY.

Αν όμως κάνεις εβδομαδιαίες αλλαγές νερού, το skimmer δεν είναι απαραίτητο.

Όσον αφορά την βιδωτή ακτινική λάμπα, δεν γνωρίζω κάτι και πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην αγορά. Συνήθως επιλέγονται λάμπες pc, για τέτοιου είδους ενυδρεία.

Καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Νίκο έχω δει τέτοια λάμπα αλλά σε καινούργιο ενυδρείο(κινεζικό nano reef) μια τέτοια λάμπα pc θα βρω βιδωτή η θέλει κ μηχανισμό? έχεις κάποιο site να μου προτείνεις γιατί βρίσκω μονό σε μέγεθος τ8 αλλά δε χωράνε στο reef μου! Από βδομάδα έρχεται κ η ro-man κ θα αρχίσω το nano reef

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!Θα βοηθούσε πολύ αν έδινες διαστάσεις και τυχόν λεπτομέρειες (πχ έχεις καπάκι?) του ενυδρείου σου ώστε να μπορέσουμε να σου δώσουμε σωστές πληροφορίες :hysterical:

Έγινε επεξεργασία - Kostasfdg
Link to comment
Share on other sites

Ένα 45λιτρο, ενυδρείο, μπορεί τέλεια να τρέξει σαν nano φυσικό σύστημα. Χρειάζεται περίπου 3,5 κιλά ζωντανού βράχου, σωστή κυκλοφορία νερού και λίγη άμμο.

Φιλε μου Νικο εδω θα διαφωνισω μαζι σου. Εχοντας ενα Nano 54L εδω και 9 μηνες περιπου εχω να παρατηρησω τα εξης:

  • Με 5 εκατοστα αμμο και πανω απο 4,5 κιλα ζωντανου βραχου το συστημα δεν μπορεσε να διατηρησει τους οργανισμους (3 και μια γαριδα) στα ιδανικα επιπεδα (Αμμωνια, Νιτρικα κτλ) με τον βραχο μονο. Χρειαστηκε να προσθεσω στην πλατη βιοσφαιρες της TMC. Ακομα και τωρα θελει ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στο ταισμα. Πρεπει καποιος να ταϊζει ακριβως αυτα που καταναλωνουν οι φιλοξενουμενοι οργανισμοι.

Θα συμφωνισω ομως στα εξης:

  • Η εβδομαδιαίες αλλαγες ειναι πολυ εφικτες (Αυτο παει σε αυτους που ελεγαν οτι χωρις Skimmer δεν θα παει πανω απο 1 μηνα το ενυδριο)
  • Απο την δικια μου εμπειρια το αντιφωσφορο και ο ανθρακας ειναι απαραιτητα συστατικα που πρεπει να ειναι παρον στο συστημα και ν αλλαζονται 1 φορα τον μηνα. Θελει προσοχη στις ποσοτητες ομως. Καλυτερα ειναι να ειναι μικρες. Εγω βαζω λιγο λιγοτερο απο τι αναλογει στο συστημα μου. Για ανθρακα εχω επιλεξει το Renew της Seachem που ειναι λιγοτερο "επιθετικο" στο συστημα και κανει καλη δουλεια. Μακρια απο υγρα αντιφωσφορα και αλλα ζουμια που υποσχονται διαυγεια νερο κτλ κτλ κτλ. Τον ανθρακα οπως και το αντιφωσφορο τα ξεπλενουμε καλα πριν τα βαλουμε γιατι σε τοσο μικρο συστημα εχει αρνητικες συνεπειες.

Επιπλεον:

  • Μου εχει φανει αρκετα χρησιμο σε πολλες περιπτωσεις να εχω παντα stand by ετοιμο θαλλασινο νερο.
  • Προσθετικα στο νερο περα απο αλλατι και Seachem Prime δεν βαζω.
  • Για την διατηρηση των τιμων Ca, Mg κτλ το Purple up κανει αριστη δουλεια αλλα οχι για να τις φτασεις στα ιδανικα επιπεδα εξ αρχης.

Ελπιζω να βοηθησαν λιγο τα παραπανω

Καλο ξεκινημα!!

Link to comment
Share on other sites

"Με 5 εκατοστα αμμο και πανω απο 4,5 κιλα ζωντανου βραχου το συστημα δεν μπορεσε να διατηρησει τους οργανισμους (3 και μια γαριδα) στα ιδανικα επιπεδα (Αμμωνια, Νιτρικα κτλ) με τον βραχο μονο. Χρειαστηκε να προσθεσω στην πλατη βιοσφαιρες της TMC. Ακομα και τωρα θελει ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στο ταισμα. Πρεπει καποιος να ταϊζει ακριβως αυτα που καταναλωνουν οι φιλοξενουμενοι οργανισμοι."

Αγαπητέ filrou

Μία αποτυχημένη προσπάθεια, βιολογικής ισορροπίας, ενός nano φυσικού συστήματος, δεν συνεπάγεται την γενίκευσή της, υπό μορφή κανόνα.

Προσωπικά έχω να σου παραθέσω, σαν αντίλογο, την δική μου εμπειρία διατήρησης ενός τέτοιου συστήματος, 45 μόλις λίτρων.

Το nano μου, λοιπόν, τρέχει ένα χρόνο και δύο μήνες. Η όλη του βιολογική ισορροπία στηρίζεται στο ζωντανό βράχο, ο οποίος δεν υπερβαίνει τα 4 κιλά και σε δύο περίπου εκατοστά ζωντανής άμμου σαν υπόστρωμα. Η χημική του ισορροπία βασίζεται σε ένα εξωτερικό φίλτρο EHEIM ECO, που περιέχει αντιφώσφορο και ενεργό άνθρακα.

Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του δεν εμφάνισε ποτέ μετρήσιμα επίπεδα αμμωνίας και νιτρωδών, το ίδιο και ανιχνεύσιμα επίπεδα νιτρικών και φωσφορικών αλάτων. Η ισορροπία αυτή διατηρείται μέχρι σήμερα. Να σημειώσω πως ο βράχος και η άμμος προήλθαν από μεγαλύτερο θαλασσινό φυσικό σύστημα, δηλαδή ήταν ήδη κουραρισμένα.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, οι παραπάνω τιμές δεν αυξήθηκαν ποτέ, παρόλο που το καθημερινό τάισμα, περιλαμβάνει κατεψυγμένη αρτέμια και flakes, ανελλιπώς. Το μικρό φυσικό σύστημα, παρ’ όλα αυτά, πέρασε, αρχικά, μια μεγάλη περίοδο με έξαρση άλγης, η οποία αντιμετωπίστηκε μόνη της. Η μοναδική συνδρομή μου ήταν η ….”υπομονή” και η παρατήρηση.

Σε όλο αυτό το διάστημα, άλλαξα μία μόνο φορά τα χημικά υλικά και οι αλλαγές νερού ήταν και είναι μηνιαίες, σε ποσοστό 40%.

Σχεδόν όλοι οι οργανισμοί, που βλέπεις στις φωτογραφίες, έχουν κλείσει ένα χρόνο ζωής.

Ο σκοπός της αναφοράς μου αυτής, όπως καταλαβαίνεις, είναι να αφενός για να καταρρίψω το μύθο των τεχνικών βιολογικών μέσων, σαν απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης ενός μικρού ή μεγάλου θαλασσινού συστήματος, αφετέρου να ενθαρρύνω όποιον θέλει να ασχοληθεί.

Βασικός κανόνας για μένα, είναι η πλήρης γνώση του αντικειμένου και η απαραίτητη υπομονή, που απαιτείται για την ωρίμανση οποιουδήποτε τέτοιου συστήματος. Τα τεχνικά βιολογικά υλικά, μπορεί να είναι η εύκολη λύση, αλλά αυτό δεν πάντα το επιδιωκόμενο.

post-358-1195655997_thumb.jpg

post-358-1195656013_thumb.jpg

post-358-1195656032_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Προφανος τοτε κανω κατι τραγικα λαθος γιατι εγω οσο και αν εχω προσπαθησει δεν εχω καταφερει να το κρατησω με βραχο μονο.

Δεχομαι καθε ιδους υποδηξη/διορθωση ετσι ωστε το NANO μου να δουλεψει με βραχο μονο.

Link to comment
Share on other sites

Προφανος τοτε κανω κατι τραγικα λαθος γιατι εγω οσο και αν εχω προσπαθησει δεν εχω καταφερει να το κρατησω με βραχο μονο.

Δεχομαι καθε ιδους υποδηξη/διορθωση ετσι ωστε το NANO μου να δουλεψει με βραχο μονο.

Αγαπητέ filrou

Χωρίς να είναι πρόθεσή μου, να κάνω το δάσκαλο, θα έλεγα ότι η σαφής γνώση του τρόπου λειτουργίας ενός φυσικού συστήματος, η σωστή τοποθέτηση των φυσικών βιολογικών μέσων, η σωστή κυκλοφορία νερού για την εξασφάλιση τροφής και οξυγόνωσης, καθώς και ο σωστός τρόπος βιοφόρτισης, τόσο σε μάζα όσο και σε επιλογές, αποτελούν τους βασικούς κανόνες, που θα αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η προσφυγή σε τεχνικά μέσα βιολογικής υποστήριξης, σίγουρα αποφέρει το ίδιο αποτέλεσμα, με το λιγότερο κόπο και άγχος, το οποίο όμως για πολλούς δεν είναι το επιθυμητό.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε νικο δεν το ειπα ειρωνικα το ειπα κυριολεκτικα, αν εχεις προτασεις πως μπορει το συγκεκριμενο Νανο να δουλεψει χωρις τεχνικα μεσα βιολογικης υποστηριξης τοτε ειμαι προθυμος να ακουσω παρατηρησεις / διορθωσεις.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Νίκο από ότι βλέπω ξέρεις πολλά κ έχεις μια καλή εμπειρία στις foto που έχεις βάλει από το Mini reef βλέπω τους κυκλοφοριτες να έχουν “βρόμα” εμένα αν μου εμφανιστεί τέτοιο πράμα μπορώ να το καθαρίσω γιατί αν το έχω έτσι θα βγάλω σπυράκια….:hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...