Jump to content

Νεκρή... φύση !!!


Vega

Recommended Posts

Γεια χαρά.. και πάλι.

Είμαι μέλος εδώ και μερικές μέρες και οι πληροφορίες, οι γνώσεις που απέκτησα μέσα από εδώ (ξεφυλλίζοντας σελίδες ατέλειωτες ώρες) ήταν κατατοπιστικότατες !!!

Είχα αναφέρει σ ένα παλιότερο post ότι ξεκινώ πάλι μετά από χρόνια να στήσω ένα θαλασσινό ενυδρείο.

Ο πρωταρχικός σκοπός ήταν να έχει διακοσμητικό χαρακτήρα μιας που βρίσκεται σε χώρο που χρησιμοποιείτε και σαν εργασιακός.. περά από σπίτι (2 σε 1 δηλαδή).

Κανείς δεν αμφισβητεί την ομορφιά ενός reef ενυδρείου με σκληρά ή μαλακά κοράλλια και μορφές ζωής που τις βλέπουμε μόνο σε ντοκιμαντέρ. Έχω θαυμάσει πολλά ενυδρεία μέσα απ αυτές τις σελίδες και δεν το κρύβω ότι ζηλεύω.

Πιστεύω όμως ότι ακόμη δεν είμαι έτοιμος να ασχοληθώ με reef για δυο λόγους.. έλλειψη εμπειρίας και… το οικονομικό.

Καταλήγω λοιπόν στην αρχική μου επιλογή.. του «διακοσμητικού» ενυδρείου, που εκτός των λίγων και μικρών ψαριών (240 λίτρα είναι), θα είναι μια «νεκρή φύση», με διακοσμητικά «πλαστικά» κοράλλια και άλλου είδους παράξενων (πλαστικών και πάλι) μορφών… ζωής !!! και κάποια φυσικά αλλά νεκρά κοράλλια, φτέρες κλπ. (Ξέρω ότι αρκετοί από εσάς θα έχουν φρίξει !!!)

Στη πορεία σίγουρα θα το.. ζωντανέψω, αλλά αυτό φαντάζομαι θα πάρει 2-3 χρόνια (για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω).

Και ήρθε ή ώρα κάποιων ερωτήσεων / διευκρινίσεων για την εν λόγω..νεκρή φύση !!! που νομίζω ότι δεν πρέπει να είναι τόσο απαιτητική.

Α) Θα μπορούσε να τοποθετηθεί μαζί με τον νεκρό βράχο που θα υπάρχει μέσα, και κάποια μικρή ποσότητα ζωντανού βράχου? (Ζωντανή άμμος θα τοποθετηθεί ούτος η άλλος.)

Β) Το εξωτερικό φίλτρο (ΕΗΕΙΜ professional 2) θα πρέπει να είναι βιολογικό ή χημικό?

Κυκλοφορητές υπάρχουν τρεις… και δίνουν πολύ ωραία και .. φυσική κίνηση στις… πλαστικές ανεμώνες !!!

Επίσης υπάρχει και skimmer 400L/h που σίγουρα θα ήταν πολύ μικρό για reef.

Γ) Στη πορεία και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο βράχος θα ζωντανέψει (αν όλα πάνε καλά) όπως διάβασα. Σ αυτήν την περίπτωση και όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, (εσωτερική βιολογία, ποιότητα νερού.. και φυσικά εμπειρία), το φίλτρο αν υποθέσουμε ότι λειτουργεί ως βιολογικό, θα πρέπει να μετατραπεί σε χημικό?

Και ένα μελλοντικό… (τον καφέ δεν τον λέω)

Δ)…και εφόσον όλα πήγαν καλά αφού τοποθετηθεί ένα καλό και ισχυρό skimmer, ο τρόπος που ξεκίνησε η όλη «δημιουργία» θα είναι ικανό μιας που θα έχει ζωντανέψει ο βράχος να δεχτεί δειλά-δειλά τα πρώτα του ασπόνδυλα?, (ώστε να κουνιούνται από μόνα τους !!! )

Συγνώμη αν σας κούρασα..

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε,

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σε πληροφορήσω, πως η δημιουργία ενός ενυδρείου τροπικού υφάλου, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη, το τεράστιο οικονομικό κόστος. Μπορεί να κατασκευαστεί ένα σύστημα αρκετά “light”, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και με χαμηλό κόστος συντήρησης, το οποίο αργότερα εφόσον επιθυμείς και όταν θα έχεις αποκτήσει περισσότερη πείρα, θα μπορείς να το αναβαθμίσεις σταδιακά, μέχρι το επιθυμητό για σένα αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν, μια αρκετή ποσότητα ζωντανού βράχου, σε συνδυασμό με νεκρό βράχο και αντίστοιχα ζωντανή με νεκρή άμμο, είναι μια καλή υποδομή, αφού τοποθετηθούν σωστά.

Κατόπιν μπορείς να φιλοξενήσεις τα λεγόμενα «σκληρά», αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακά ψάρια και κάποια ασπόνδυλα, όπως και μη απαιτητικά κοράλλια, όπως ζωανθίδες και μανιτάρια.

Η καλή κυκλοφορία νερού, θα εξασφαλίσει τη απαιτούμενη βιολογική απόδοση του συστήματος και το σταδιακό ζωντάνεμα των νεκρών φυσικών υλικών, με την πάροδο του χρόνου.

Θεωρώ την επιτυχία δεδομένη, αρκεί να το μελετήσεις σωστά, να κατανοήσεις τον τρόπο λειτουργίας ενός φυσικού συστήματος και να αποκτήσεις τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να γνωρίζεις κάθε στιγμή, γιατί κάνεις αυτό που κάνεις. Η εμπειρία θα έρθει, σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής σου.

Θα συμφωνούσα με τη δημιουργία μια νεκρής φύσης, με πλαστικά και νεκρά κοράλλια, με την προϋπόθεση να φιλοξενήσεις ταυτόχρονα πλαστικά ή νεκρά ψάρια. Έτσι το νεκρό σύστημά σου, θα είναι πιο ολοκληρωμένο.

Μην σου διαφεύγει ότι τα χρώματα, που σε εντυπωσιάζουν στα συνθετικά κοράλλια, σε μερικές εβδομάδες λειτουργίας, θα έχουν αντικατασταθεί, με το αφύσικο μαύρο ή καφέ, που θα σκεπάζει τα πάντα στο νεκρό ενυδρείο σου.

Στα ερωτήματά σου τώρα.

Α- Μπορείς να συνδυάσεις ζωντανά και νεκρά βιολογικά υλικά, τα οποία θα ζωντανέψουν σταδιακά, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες λειτουργίας ενός φυσικού συστήματος και επιδείξεις αρκετή υπομονή, ιδιαίτερα στο στάδιο της βιοφόρτισης.

Β- Το εξωτερικό φίλτρο, μπορεί να λειτουργήσει σαν μηχανικό-χημικό. Οι κυκλοφορητές είναι απαραίτητοι. Το skimmer, είναι μια χαρά.

Γ- Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσεις εξωτερικό βιολογικό φίλτρο, τότε τα φυσικά βιολογικά υλικά δεν θα ζωντανέψουν ποτέ ή δεν θα ωριμάσουν βιολογικά, σε βαθμό να επωμιστούν το έργο της όλη βιολογικής ισορροπίας, όταν θα βρεθούν μόνα τους.

Δ- ……..

Καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

γεια σου Vega

νομίζω ότι αν βάλεις 25-30 κιλά βράχο μισό –μισό ..

τα χρήματα που θα δώσεις επιπλέον θα είναι πολύ λίγα και θα δημιουργήσεις πολύ καλές προϋποθέσεις για reef

έτσι η άμμος δεν χρειάζεται να είναι <<ζωντανή >>..

και ο φωτισμός μπορεί να είναι υποτυπώδεις για αρχή

ίσος να μπορείς να γλυτώσεις χρήματα από το φίλτρο αγοράζοντας ένα <κλασσικό> ΕΗΕΙΜ

αν το skimmer είναι σωστό .. σε φτάνει μια χαρά .

καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου η μαγεία ενός ενυδρείου και πόσο μάλλον ενός reef είναι στη φυσικότητα της εικόνας!!!!

Με το να κάνεις το ενυδρείο που σκέφτεσαι θα χάσεις πάρα πολλά. Βέβαια η επιλογή είναι δική σου αλλά θα σου πρότεινα να κάνεις αλλού οικονομία!!!

Καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο φίλε μου για την μαγεία… το αναφέρω και εγώ άλλωστε και είμαι σίγουρος ότι εκεί θα καταλήξω, αλλά όπως είπα και παραπάνω είναι καλυτέρα (για μένα και για διάφορους λόγους) να ξεκινήσω με νεκρή φύση και να την ζωντανέψω, παρά να κάνω νεκρή φύση κάτι το ζωντανό !!!

Απλά έθεσα το θέμα για να ξεκινήσω το στήσιμο με.. «παράκαμψη», με κάποιον άλλον τρόπο αν θες απ αυτόν που συνήθως ακολουθούμε και απλά ήθελα να μάθω όλα αυτά που αναφέρω στο πρώτο μου post

Οικονομίες και περικοπές έγιναν από πράγματα που ούτε τα φαντάζεσαι !!!

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Vega κι εγω πιστευω πως αν ξεκινησεις σιγσ σιγα, το κοστος δεν θα σου φανει πολυ.Που Θελω να καταληξω, σαυτο που ειπε κι ο Τασος 25/30 κιλα βραχου ο μισος να ειναι ζωντανος σε διαστημα περιπου ενος χρονου θα σου εχει ζωντανεψει και ο υπολοιπος βραχος και η αμμο.Επεισης μεσα σαυτο το διαστημα θα εχεις κανει

αποταμιευση για φωτισμο για να μπορεσεις αργοτερα να φιλοξενησεις και Κοραλια.Καπως ετσι κι εμεις ξεκινησαμε

κι αν παρουμε παραδειγμα εμενα πλουσιος δεν ειμαι αλλα ξεκινησα χαλαρα και τωρα που εχει ειδη στροφει το ενυδρειο εχω βαλει σαν οριο 50 ευρω το μηνα και τερμα ειτε ειναι ψαρι ειτε ειναι κοραλι η οτηδηποτε.

Σου ευχομαι καλη συνεχεια. :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...