Jump to content

Τραγωδία


miltosbitoulis2

Recommended Posts

Καλησπέρα. Χθες, εκτός των άλλων, αγόρασα και μία τροφή για τα ψάρια μου, την tetra fresh delica brine shrimps. Είπα να την δοκιμάσω και τάισα τα ψάρια μου μ' αυτήν. Τα γκάπυ είναι δικιάς μου παραγωγής, οπότε μέχρι να τα κάνω σε ζευγάρια, τα έχω χώρια τα θηλυκά απ' τα αρσενικά. Τα αρσενικά βρίσκονται στο 50άρι μου, ενώ τα θηλυκά σ' ένα 20άρι. Έτσι τους μοίρασα την ποσότητα που είχε στο σακουλάκι και έδωσα και λίγη στις χελώνες γιατί ήταν πολύ. Καταλάθος μου έπεσε περισσότερη τροφή στα αρσενικά απ' ότι είχα υπολογίσει, αλλά δεν ήταν πάρα πολύ, οπότε την άφησα. Στα θηλυκά που έριξα λίγο δεν είχα πρόβλημα.

Τα αρσενικά, αφού έφαγαν άρχισαν να κάθονται κάτω απ' το φίλτρο. Στην αρχή πίστεψα πως ήταν φυσιολογικό, αφού έφαγαν λίγο παραπάνω και σκόπευα να μη τα ταϊσω την άλλη μέρα. Τελικά πήγα για ύπνο, έχοντας όμως ένα μικρό φόβο για το τί θα έβλεπα σήμερα. Το πρωί, όταν ξύπνησα, βρήκα τρία νεκρά γκάπυ και τα υπόλοιπα να είναι κάπως.(εκείνο το κλασσικό βαρύ κολύμπι που μας προειδοποιεί ότι κάτι δε πάει καλά). Τελικά άρχισαν να ψοφάνε και τα υπόλοιπα σταδιακά. Μέχρι τώρα έχουν ψοφήσει όλα εκτός απο κανα δυο που κι αυτά όπου να 'ναι.... ;)

Συνολικά χθες ήταν 15 γκάπυ και τα έχασα όλα σε λίγες ώρες. Ήταν όλα δικής μου παραγωγής (οπότε συνηθισμένα στις συνθήκες του νερού μου) και οι παράμετροι του νερού ήταν όλες σταθερές. Αλλά και να υπήρχε κάποιο πρόβλημα δε νομίζω να μου ψοφούσαν όλα σε μόλις λίγες ώρες, σωστά;

Είμαι 90% σίγουρος ότι φταίει η ποσότητα της τροφής. Ακούγεται αδιανόητο να σου ψοφήσουν όλα τα ψάρια με μια φορά που τα τάισες λίγο παραπάνω, αλλά αυτό που με κάνει να το πιστεύω, είναι ότι μιλάμε για τροφή αρκετής περιεκτικότητας σε λίπος κι όχι για ξηρά τροφή, όπως τα φυλλαράκια. Ίσως δε μπόρεσε να την αντέξει το μικρό στομαχάκι των γκάπυς. Μπορεί να κόλλησε στα σωθικά τους. Όσοι την έχετε δει την τροφή, ξέρετε πώς μοιάζει: είναι σε μορφή ζελέ, πήχτης, τροφή μεγάλης δαιτροφικής αξίας αλλά (απ' ότι αποδείχτηκε) επικίνδυνη αν δε ξέρεις να τη χρησιμοποιείς. Να υπενθυμίσω ότι τα θηλυκά που έχω στο άλλο ενυδρειάκι είναι μια χαρά.

Αυτό το θέμα το άνοιξα όχι για να δυσφημήσω το συγκεκριμένο προϊόν (εξάλλου όπως είπα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και προσωπικά τη θεωρώ απ' τις καλύτερες λιχουδιές), αλλά για να ακούσω κι άλλες απόψεις. Έχετε ξανασυναντήσει τέτοια περίπτωση;

Ξέρω ότι κάποιοι θα πείτε ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο, που δεν κατάλαβα, αλλά επιμένω πως οι συνθήκες μου ήταν σταθερές και κατάλληλες για τα ψάρια μου (κατα τη γνώμη μου τουλάχιστον).

Είναι από χθεσινή μέτρηση με τεστ σε στικ της eSHa (χθες τα πήρα, πρώτη φορά τη βλέπω αυτή τη μάρκα-πολύ ακριβά τα υγρά βρε παιδί μου). Από υγρό είναι μόνο το pH(της sera).

pH 7.2-7.5

KH 6-8

GH 14

NO2 0

NO3 25

Θερμ. 26 C

Αμμωνία δε μετράει το στικ, αλλά δε νομίζω να έχω μετά από τόσους μήνες που λειτουργεί το ενυδρείο, εξάλλου και τα νιτρώδη είναι 0. Στην ανθρακική σκληρότητα μου μπερδεύτηκε λίγο το χρώμα γιατί κάνω πρώτη φορά τεστ, αλλά είναι κάπου εκεί.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :D

Έγινε επεξεργασία - miltosbitoulis2
Link to comment
Share on other sites

Τώρα μόλις ψόφησε και ο κλόουν μου. :D Απο εκεί που δε το περίμενα μου ήρθε. Αυτό το κλοουνόψαρο το είχα 1.5 χρόνο, είχε αντέξει δύο καλοκαίρια σε δύσκολες συνθήκες. Τον αγαπούσα πολύ αυτόν τον κλόουν. ;)

Ας μου πει κάποιος κάτι, κάποια γνώμη... :blink:

Έγινε επεξεργασία - miltosbitoulis2
Link to comment
Share on other sites

Κανε μια μεγαλη αλλαγη νερου και μετρα αμμωνια με υγρο τεστ.Πρεπει να εμεινε μεγαλη ποσοτητα

τροφης που δεν φαγωθηκε και να σου ανεβασε την αμμωνια.

Link to comment
Share on other sites

Κανε μια μεγαλη αλλαγη νερου και μετρα αμμωνια με υγρο τεστ.Πρεπει να εμεινε μεγαλη ποσοτητα

τροφης που δεν φαγωθηκε και να σου ανεβασε την αμμωνια.

Μόλις την προηγούμενη ημέρα είχα κάνει αλλαγή νερού και μετά απ' αυτό ξαναέκανα, λόγω των πολλών ψαριών που ψόφησαν. Η αποικία βακτηριδίων που έχουμε στο ενυδρείο μας μπορεί άνετα να αντέξει κάποια τέτοια μικρή άνοδο αμμωνίας. Πάντως δε νομίζω να έμεινε τροφή(εξάλου το ενυδρείο είναι γεμάτο με μικρά σαλιγκαράκια-δε θυμάμαι και πώς τα λένε) και ούτε να ανέβηκε η αμμωνία με τη μία που τάισα λίγο παραπάνω. Αλλά ακόμα και να άνέβαινε η αμμωνία, δε νομίζω να ψοφούσαν όλα τα ψάρια με τη μία. Συνήθως τα ψάρια παθαίνουν μακροχρόνιες βλάβες απ' την αμμωνία. Δε λέω ότι σε μια τέτοια περίπτωση δε μπορεί να ψοφήσει με τη μία το ψάρι, αλλά ένα-δύο-πέντε, όχι όλα. Εξάλλου μου ψόφησε και ο κλόουν και μιλάμε για πολύ ανθεκτικό ψάρι.

Ίσα-ίσα, όπως είπα και παραπάνω, πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ότι την έφαγαν όλη την τροφή που τους έριξα. :D

Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση. Καμιά άλλη ιδέα; Εγώ έχω κολλήσει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...