Jump to content

Ακλονητα ΝΟ2


ninou

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Εδω και 4 μηνες περιπου, τρέχω ένα θαλλασινό περίπου 450 λίτρων. Γενικά, φροντισα, σε όλες τις διαδικασίες να είμαι υπομονετικός. Ετσι, αφού άφησα το νερό να "κάτσει" για κανα μήνα περίπου, έβαλα 50 κιλά ζωντανο βράχο και περίπου 7 πόντους αραγωνίτη 1:2 ζωντανο. Οπως ηταν λογικόι η αμμωνια μου εκτοξευτηκε στα υψη, και ετσι περιμενα να πεσει με την βοηθεια έτοιμων βακτηριων. Μετα απο κανα μηνα με 1.5, ενω η αμμωνια είχε σχεδον μηδενιστει ( το αμμωνιο ήταν στο 0,1 mg/l - και στο πινακάκι έδειχνε αμμωνια=0 ), τα nitrit ΝΟ2 ομως ήταν στο 0,05mg/l. Ετσι, αφου διαβασα στο forum διαφορες μορφες στρωσίματος, αποφασισα να ριχνω flakes στο ενυδρείο. Οντως μετα απο 15-20 μερες, το αμμώνιο έπεσε στο 0,05mg/l αλλά τα nitrit ακόμα στο 0,05. Μέσα σε όλα αυτα που διάβασα, ήταν και πως ο "κυκλος" ολοκληρωνεται μόνο οταν βαλουμε καποια ανθεκτικά ψαρια στο ενυδρειο. Ετσι πηγα και έβαλα 2 damsel. Τωρα, 1 περιπου μηνα μετα, τα damsel δεν έχουν κανενα προβλημα αλλα τα nitrit ΝΟ2, δεν λένε να κατεβουν από το 0,05 παρόλο που τα nitrat ΝΟ3 απο 20 πέσαν στο 10 μετά την προσθηκη refugium . Καποιους φιλους που ρώτησα, μου είπαν πως είναι πολύ λογικο να έχω ΝΟ2= 0,05 επειδη έχω 50 κιλά ζωντανο βράχο, και πως ειναι απιθανο να πέσει. Μα όμως αυτός δεν είναι ο λόγος που βάζουμε βράχο? Για να μας εξιδανικεύει τις τιμές και να κραταει τις ισορροπιες. Τοτε? Τι να κάνω? Εχω δοκιμάσει και κάποια προιόντα που λένε πως μείωνουν την αμμωνια και εξουδετερώνουν τα ΝΟ2 αλλλά τίποτα. Ολα ειναι τέλεια εκτος απο τα ΝΟ2. Γενικότερα:

Temp = 27

NH3/NH4+ = 0.05ppm

NO2 = 0.05 ppm

NO3 = 10-15 ppm

dKH=8

PH = 8.2

Τα τεστ είναι της tropic marin.

Link to comment
Share on other sites

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρχει σφάλμα από τις μετρήσεις των τεστ. Αυτό μπορεί να συμβεί αν είναι πολυκαιρισμένα ή κακοδιατηρημένα.

Αν υποθέσουμε ότι οι τιμές είναι σωστές, τότε θα πρέπει να σκεφτείς μήπως δεν λειτουργεί σωστά το ζωντανό βιολογικό υλικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επεξεργαστεί όλο το οργανικό φορτίο.

Αν ο βράχος δεν είναι στημένος σωστά ή η κυκλοφορία δεν είναι σωστή, τότε μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Επίσης συνεχείς επεμβάσεις, όπως μετατροπές στο ντεκόρ, αλλαγή ολόκληρης της ποσότητας του άνθρακα και άλλα παρόμοια, μπορούν να ευθύνονται για αυτήν την καθυστέρηση.

Έχεις δημοσιεύσει κάπου φωτογραφία του ενυδρείου σου?? Μπορεί να βοηθήσει στις εκτιμήσεις μας.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση. Ο βράχος αγοραστηκε κουραρισμενος, με πολυ κοραλινη. Εχει παρα πολυ ζωη πανω του. Αφου βρήκα μεχρι και αστερια. Το aquascaping, καθως και την κυκλοφορία, την επιμεληθηκε άτομο που θεωρώ πως κατέχει αρκετη εως πολύ εμπειρια. Αλλαγες στο ντεκορ δεν έχουν γινει για περιπου 1.5 μηνα, οπου τότε προστέθηκαν 2 νεκρα κορραλια χωρις ομως να αλλάξει τιποτα( απλα τα ακουμπησα στην αμμο), οπότε ουσιαστικές αλλαγές έχουν να γίνουν κανα 2μηνο. Οσον αφορά τον άνθρακα, πριν 1,5 μηνα που έβαλα, κατα λάθος έβαλα 2πλασια ποσότητα (για 900 λτ) αλλά μου είπαν πως δεν τρέχει κατι, και έτσι δεν τον έβγαλα. Εχω να τον αλλάξω από τοτε.

Αυτο που μου είπαν, πως εξαιτιας του βράχου, ειναι φυσιολογικό, και δεν θα πέσουν, δεν ισχύει?

Προσφατη φωτο δεν έχω. Παραθετω μια απο τις 11/12

post-2519-1200838407_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αυτο που μου είπαν, πως εξαιτιας του βράχου, ειναι φυσιολογικό, και δεν θα πέσουν, δεν ισχύει?

όχι αυτό είναι λάθος ..

δοκίμασε και με άλλο τεστ για να επιβεβαιώσεις την μέτρηση :)

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου το στήσιμο των κυκλοφορητών σου θεωρώ πως είναι λάθος. Φρόντισε να εξασφάλισες κυκλοφορία γύρο από τον βράχο σου. Επίσης φρόντισε να δημιουργήσεις κρυψώνες για τα μελλοντικά σου ψάρια.

Link to comment
Share on other sites

Όπως διακρίνω στη φωτογραφία, το στήσιμο του βράχου σου δεν μπορεί να είναι λειτουργικό και να αποδώσει τα μέγιστα, στη βιολογική αποστολή του.

Έτσι όπως τον έχεις τοποθετήσει, σαν τοίχο, το νερό δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σε όλες τις επιφάνειες των τμημάτων του. Αυτός ο τρόπος στησίματος θα εξυπηρετούσε σε ένα refugium, όπου μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι αναερόβιες περιοχές, με αργή κυκλοφορία, με την προϋπόθεση ότι στο κυρίως ενυδρείο, οι αερόβιες περιοχές υπερτερούν.

Η προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το σύστημά σου, δεν θα καταφέρει ποτέ να λειτουργήσει σωστά, ενώ η ισορροπία, έστω και αυτή που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, είναι πολύ εύθραυστη. Μια μικρή ανακατάταξη του βράχου, μπορεί να φέρει τα «πάνω κάτω».

Η γνώμη μου είναι, να απομακρύνεις τα ψάρια και κατόπιν να τοποθετήσεις τον βράχο με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν κενά ανάμεσα στο κομμάτια, που να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ροή του νερού. Αυτό μπορείς να πετύχεις φτιάχνοντας μια βάση από PVC πάνω στην οποία να τοποθετηθούν τα βραχάκια, δημιουργώντας μια σπηλιά στο πίσω μέρος. Εκεί μπορείς να τοποθετήσεις ένα μικρό κυκλοφορητή, με τέτοιον τρόπο που να μπορείς να τον αφαιρείς εύκολα και να τον καθαρίζεις, όποτε αυτό απαιτείται.

Άλλος τρόπος τοποθέτησης του βράχου, είναι πάνω σε μια βάση οριζόντια, πολλαπλών επιπέδων. Συνήθως δύο έως τρία επίπεδα, με μορφή εξέδρας, είναι αρκετά. Υλικά για αυτού του είδους την κατασκευή, υπάρχουν άφθονα και τα έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στις συζητήσεις μας.

Και στις δύο κατασκευές, ο βράχος τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν πολλά κενά, τα οποία θα εξασφαλίσουν την καλή κυκλοφορία του νερού, όπως προανέφερα, αλλά και καλές κρυψώνες για τους μεγάλους οργανισμούς, που θα ακολουθήσουν.

Κατά την τοποθέτηση, φροντίζουμε να δημιουργούνται διάφορα επίπεδα, ώστε να εξασφαλίσουν θέσεις για κοράλλια.

Αφού κάνεις ένα τέτοιο στήσιμο βράχου και εξασφαλίσεις σωστή κυκλοφορία και οξυγόνωση, τότε αρχίζεις από μηδενική βάση το στρώσιμο του συστήματός σου.

Τελειώνοντας, σου επισημαίνω και πάλι τις αμφιβολίες μου για τη λειτουργικότητα του συστήματός σου, με την παρούσα κατάσταση.

Καλή συνέχεια σε ότι αποφασίσεις.

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω πως ενδεχομένως να μην εκμεταλλεύομαι το 100% του βράχου. Υπάρχουν κάποιες περιοχές όμως που εκμεταλλέυονται. Γιατί αυτό να είναι επικίνδυνο για την ισορροπία? Εδώ αρκετοί λένε πως δεν χρειάζεταί καν βράχος για ένα fish only (παρελειψα να πω πως το ενυδρειο ειναι fish only).

Απ'οτι καταλαβαίνω, το σύστημα μου είναι σαν να έχει 20 κιλά βράχου που εκμεταλλέυται 100%.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα λειτουργεί μέρος του συνόλου του βράχου. Ας υποθέσουμε το 20%, που αναφέρεις, το υπόλοιπο όμως 80% πως συμπεριφέρεται? Μην θεωρείς το ρόλο του διακοσμητικό. Προσωπικά το συγκρίνω με ένα εξωτερικό φίλτρο, που μόλις εποικείται, το βγάζουμε από την πρίζα για αρκετές ώρες ή μέρες, με αποτέλεσμα να νεκρώνονται τα πάντα. Και πάλι από την αρχή. Δεν θα επιβαρύνει το σύστημα?

Ένα fish only, δεν απαιτεί κατ' ανάγκη φυσικά βιολογικά. Στην περίπτωσή σου όμως, επέλεξες να έχεις τέτοια και για το λόγο αυτό, είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις σωστά ή να απαλλαγείς από αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...