Jump to content

ανοιχτό ενυδρείο


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Έχω αγοράσει ένα μεταχειρισμένο ενυδρείο χωρίς καπάκι, και σκέφτομαι να το προχωρήσω έτσι, φυτεμένο χωρίς καπάκι, μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε τι γίνετε με την σκόνη?

Διάβασα το σχετικό άρθρο «Το ανοιχτό ενυδρείο» που υπάρχει στο aquazone, αλλά θα ήθελα περισσότερες σχετικές πληροφορίες. Γνωρίζετε αν υπάρχουν κάποια site απ’ όπου θα μπορούσα να πάρω πληροφορίες, ιδέες?

umb

:lol:

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται να ψάξεις σε άλλα site (να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας :lol: )πρώτα ρώτα εδώ και μετά αν δεν σου δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις ψάξε και αλλού.

Τη θέλεις να μάθεις συγκεκριμένα.

Μόνο για την σκόνη; Αν ναι τότε σε ενημερώνω δεν θα έχεις το παραμικρό πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Χρήστο γειά,

είναι αυτονόητο ότι στην πορεία για την δημιουργία του ανοιχτού μου ενυδρείου….θα σας ζαλίσω με τις ερωτήσεις μου και θα χρειαστώ τις γνώσεις σας. Αλλά να, ξέρεις, όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο, θέλεις να διαβάσεις και πέντε πράγματα, να πάρω καμιά ιδέα από υπάρχοντα ανοιχτά ενυδρεία, να ενημερωθώ για τυχόν προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν μελλοντικά, να πάρω μια ιδέα από φυτά που επιπλέουν, ιδέες για την τοποθέτηση φωτιστικού σώματος, και πολλά ακόμα. Ασφαλώς με ενδιαφέρει και η σκόνη, όσο και να το φροντίζεις, σκόνη υπάρχει στα σπίτια μας η οποία αυξάνεται κατά την θερινή περίοδο που αφήνεις και τα παράθυρα ανοιχτά λίγο περισσότερο, είναι ένα «αισθητικό» πρόβλημα να επιπλέει στο νερό και δεν ξέρω κατά πόσο θα αρέσει και στους κατοίκους. Αυτά τα ολίγα για την ώρα.

umb

:lol:

Link to comment
Share on other sites

Γενικά λοιπόν σε αναφέρω ότι υπάρχουν δυο είδη ανοιχτού ενυδρείου.

Το ένα είναι ανοιχτό ενυδρείο με Τ5 και ανακλαστήρες.

Και ανοιχτό ενυδρείο με ΜΗ.

Στην πρώτη περίπτωση με της Τ5 δεν διαφέρει και πολύ από τα κινά σκεπασμένα ενυδρεία.

Το αισθητικό δεν το αναφέρω διότι είναι καθαρά θέμα γούστου.

Τα μειονεκτήματα του είναι ότι θα έχεις μεγάλη εξάτμιση του νερού και θα χρειάζεσαι τακτικά να προσθέτεις αποσταγμένο νερό ή από ΑΟ, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Το μειονέκτημα αυτό το καλοκαίρι μετατρέπετε εν μέρη σε προτέρημα διότι λόγο της έντονης εξάτμισης του νερού το ενυδρείο δεν μπορεί να αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες συγκριτικά με το σκεπασμένο. Το χειμώνα θα έχεις μια μικρή οικονομία στην ενέργεια θέρμανσης του σπιτιού σου, λόγο της αυξημένης εξάτμισης η υγρασία του σπιτιού σου θα είναι αυξημένη. Την υγρή ατμόσφαιρα ο άνθρωπος την αισθάνεται πιο ζεστή με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι βολικά με μια θερμοκρασία πιο χαμηλή.

Με την σκόνη δεν θα έχεις πρόβλημα δεν θα κάθετε στην επιφάνια του νερού ούτε καν θα την αντιληφτείς.

Προτέρημα εκτός το αισθητικό (αν σε αρέσει) δεν θα έχεις λόγο το ότι η λάμπες θα είναι σχετικά κοντά στην επιφάνια του νερού δεν θα μπορείς να απολαύεις την emers καλλιέργεια των φυτών εκτός ελάχιστων περιπτώσεων πχ κανένα ανθάκι από εχινοδορους.

Με της ΜΗ θα έχεις παρόμοια προτερήματα και μειονεκτήματα, απλός ένα επιπρόσθετο μειονέκτημα είναι ότι θα πρέπει να τρυπήσεις το ταβάνι ή τον τοίχο για να στηρίξεις της λάμπες, και η κατανάλωση ρεύματος θα αυξηθεί σε σχέση με της Τ5.

Το βασικότερο προτέρημα είναι (αν σε αρέσει αυτό φυσικά) ότι μπορούμε να απολαύσουμε στο ενυδρείο μας emers καλλιέργεια των φυτών, λόγο το ότι η ΜΗ τοποθετούνται σχετικά ψηλά υπάρχει περιθώριο να αναπτυχτούν τα φυτά σου και έξω από το νερό και κάποια να ανθήσουν.

Και στα δυο είδη ενυδρείου δεν τοποθετούμε ψάρια που πηδούν.

Αυτά εν ολίγοις για οτιδήποτε άλλο ρώτα συγκεκριμένα.

Link to comment
Share on other sites

Μπορώ κάπου να βρω συγκεντρωτική λίστα με emers φυτά να πάρω καμιά ιδέα και να δω και τις απαιτήσεις τους?

Γενικότερα άρθρα γύρω από αυτές τις καλλιέργειες?

:lol:

Link to comment
Share on other sites

Το 80% των φυτών που χρησιμοποιούμε στο ενυδρείο μας είναι emers, πχ σχεδόν όλοι η εχινοδορή, ανουμπια, κρυπτο, και άλλα πολλαααααά φυτά η λίστα είναι τεράστια. Απλός εμείς δεν τα δίνουμε την ευκαιρία να αναπτυχτούν και έξω από το νερό. Η απαιτήσεις των περισσότερων φυτών είναι ίδιες όπως όλα τα φυτά, άλλα έχουν μεγάλες και άλλα μικρές. Το κοινό τους στοιχείο είναι ότι σχεδόν όλα απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά τους περισσότερο από της ρίζες και λιγότερο από το φύλλωμα για αυτό χρειαζόμαστε έναν καλό βυθό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Link to comment
Share on other sites

Η ανούμπια που δεν την φυτεύουμε στο χώμα, τι είδος φυτού είναι?

umb

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να μην την φυτεύουμε στο χώμα αλλά είναι emers αν παρατήρησες η ρίζες της προσπαθούν να φτάσουν το χώμα.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ένα φυτεμένο ενυδρείο χωρίς υπόστρωμα? Δηλαδή να μπουν φυτά που δεν είναι απαραίτητα να τα φυτέψεις και αν ναι, ποιά είναι αυτά ή που μπορώ να βρω μιά τέτοια λίστα;

σε ζάλισα λίγο, αλλά....

ευχαριστώ

umb

:lol:

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω που θα βρεις μια τέτοια λίστα αλλά και εδώ τα φυτά είναι πολλά την να σου πω μερικά που μου έρχονται τώρα στο μυαλό. Hygrophila polysperma, Microsorum pteropus, Myriophyllum, Anubias, Cabomba caroliniana, Ceratophyllum demersum, και άλλα πολααααααααά,

Το καλύτερα είναι να κάτσεις να δεις το προφίλ των φυτών να αποφασίσεις τη ενυδρείο θέλεις να κάνεις μετά κάνεις μια επιλογή ας πούμε με δέκα φυτά τα ποστάρεις στην κατηγορία του φυτεμένου ενυδρείου και εκεί θα σου πούμε με βάσης το ενυδρείο σου κατά πόσο μπορείς να συντηρήσεις τα φυτα που διάλεξες.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...