Jump to content

Φωτισμός σε ενυδρείο 65λ


dimkasta

Recommended Posts

Ξεκίνησα λοιπόν το θαλασσινό και άρχισα να σκέφτομαι τι να κάνω με το θέμα του φωτισμού. Το ίδιο το ενυδρείο έχει ενσωματωμένο ένα φωτιστικό με λάμπα που μοιάζει με PC, αλλά τροφοδοτείται με 12V, γεγονός που με κάνει αρκετά σκεπτικό για το αν είναι όντως pc.

Όπως και να χει, σκοπεύω να χρησιμοποιήσω ένα σύστημα dimmable ballast + controller που έχω. Το κακό είναι ότι οι λάμπες που έχω (arcadia actinic και daylight) είναι Τ5 39W, το οποίο μεταφράζεται σε 85 εκατοστά, τη στιγμή που το ενυδρείο είναι μόλις 45. H μία σκέψη είναι να βάλω κρεμαστές αυτές πάνω από το ενυδρείο, με το μείον ότι θα εξέχουνε πολύ από το ενυδρείο και το φώς ίσως είναι υπερβολικό.

Εναλλακτικά, ίσως να έπαιρνα 2 στα 24W (55cm). Έτσι και μικρότερη κατανάλωση θα έχω και το φωτιστικό δεν θα πετάγεται πολύ έξω από το ενυδρείο.

Σαν 3η επιλογή, θα μπορούσα να βάλω 2 power compact 50-50, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο η ποιότητά τους και το αισθητικό αποτέλεσμα στο ενυδρείο είναι αντίστοιχο των καθαρών λαμπών, ενώ η θερμοκρασία θα είναι παρόμοια.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι θα πάω για ιδιοκατασκευή κρεμαστού φωτιστικού. Αυτό μου δίνει το επιπλέον αβαντάζ της δημιουργίας μίνι refugium/tapper στη θέση του υπάρχοντος φίλτρου, το οποίο με μια μικρή μετατροπή ίσως μπορέσει να φιλοξενήσει και chaeto.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

λοιπον δεν νομιζω πως θα εχεις υπερβολικο φως αλλα στα 40 εκ. βρισκεις στο

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/...78zrCPXtIji4U37

ballast για 2*36 βαττ pc και καθαρες λαμπες παλι εδω

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/...s&mpath2=40

εγω στην θεση σου θα επαιρνα απο αυτο το σαιτ γιατι ειναι και εγκυυμενο και ασφαλες,κοστος πες 100 ευρω με μεταφορικα αν και νομιζω πως ολα αυτα υπαρχουν ελλαδα.

καλη αρχη!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...