Jump to content

Osram Fluora


peris30
 Share

Recommended Posts

kalimera pedia

ixa ena problima me to kapaki pire igrasia sta balast k mou ta ekapse telos panton telika to eftiaxa

thelo na rotiso epidi mou tis ekapse oles tis labes tis alaksa k tis 3 k evala Osram Fluora

oi sigekrimenes ine kales gia fitemeno enidrio?

Link to comment
Share on other sites

Είναι κάτι αντίστοιχο με τις grolux της Sylvania... Ροζ λάμπες κατάλληλες για ανάπτυξη φυτών και με πολύ καλό χρωματικό φάσμα! :lol:

Μόνο που και με τις τρεις σε ροζ δεν ξέρω αν θα σου αρέσει η εικόνα του φωτισμένου σου ενυδρείου! Αν δε σε ικανοποιεί, μια μίξη με daylight θα στην πρότεινα! :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Με 3 Fluora πες καλώς όρισες στην άλγη! :lol:

Χρειάζεσαι οπωσδήποτε 1 ή 2 λάμπες πλήρους φάσματος σε συνδιασμό με την Fluora (ή οποιαδήποτε λάμπα μειωμένου φάσματος).

Η Fluora πρέπει να ανάβει το πρωί μία ώρα αργότερα από την/τις άλλη(ες) λάμπα(ες) και να σβήνει το βράδυ μία ώρα νωρίτερα.

Τα φυτά ξυπνούν και αλλάζουν τον κύκλο τους για φωτοσύνθεση μισή με μία ώρα μετά το πρώτο φως.

Άρα έντονο φώς μόνο για φωτοσύνθεση δραστηριοποιεί και τροφοδοτεί την άλγη που έχει πολύ πιο άμεση ανταπόκριση στις μεταβολές φωτισμού και φάσματος.

Link to comment
Share on other sites

Είχα κάποτε μόνο 4 fluora 36W και δεν είχα άλγη... :lol:

Πιστεύω ότι αν υπάρχουν νιτρικά ή φωσφορικά σε ενυδρείο, άσχετα με τι λάμπες λειτουργεί, η άλγη αργά ή γρήγορα παίρνει τον έλεγχο... :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνούμε φίλε Genirus αλλά και διαφωνούμε :lol:

Πέρα από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι μελέτες λένε ότι το περιορισμένο φάσμα σε μπλέ και κόκκινο ναι μεν εξυπηρετεί στην λειτουργία της φωτοσύνθεσης αλλά δεν είναι αρκετό για την σωστή ανάπτυξη των φυτών, θα μείνω στην συγκεκριμένη περίπτωση του Peris30 ο οποίος αντικατέστησε άλλες λάμπες (ανεξαρτήτως αιτίας) με Fluora.

Τα φυτά που έχουν συνηθήσει να αναπτύσονται σε ένα φάσμα φωτός π.χ. Daylight αργούν να προσαρμοστούν στην απότομη και ολοκληρωτική αλλαγή φάσματος και δίνουν ευκαιρία στην άλγη να δραστηριοποιηθεί γιατί αυτή προσαρμόζεται γρηγορότερα.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και όταν χτυπαέι ο ήλιος ένα ενυδρείο το οποίο είναι εφοδιασμένο με τις παλαιότερες τριακτινικές λευκές ή και Fluora/Gro-lux λάμπες. Τα φυτά δεν μπορούν να αντποκριθούν στην ηλιακή ακτινοβολία πλήρους φάσματος και εμφανίζεται πράσινη άλγη.

Με τα σημερινά δεδομένα ύπαρξης λαμπτήρων FL "πλήρους φάσματος" με 6 ή 7 επιστρώσεις φωσφόρου και μειωμένης UV ακτινοβολίας πιστεύω ότι έιναι καλύτεροι και για το φυτεμένο ενυδρείο με μια καλή επιλογή θερμοκρασίας, ανάλογα το περιβάλον που θέλουμε να στήσουμε και τις απαιτήσεις των φυτών.

Τώρα από προσωπική εμπειρία, προσέθεσα Fluora + Daylight με την Fluora να ανάβει πρώτη και να σβήνει τελευταία για προσομοίωση ανατολής-δύσης και παρατήρησα αύξηση θερμοκρασίας (άρα αυξημένη UV) και εμφάνιση μαύρης άλγης με λίγο σηκωμένα νιτρικά. Αντικατέστησα με "Full spectrum" 4000K + 9000K να ανάβει τις μεσβρινές ώρες και έπεσε η θερμοκρασία, εξαφανίστηκε η άλγη και τα φυτά σιγά σιγά έγιναν θηρία.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Salvator_v σε όλα αυτά που λες έχεις δίκαιο αλά ο φίλος μας Genirous ήθελε να πει πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μόνο Fluora και να μην έχουμε αλγη, όλα εξαρτώνται από τα φυτά που θα έχουμε στο ενυδρείο μας χωρίς να παραμελήσουμε φυσικά την λίπανση και το CO2.

...και παρατήρησα αύξηση θερμοκρασίας (άρα αυξημένη UV) και εμφάνιση μαύρης άλγης με λίγο σηκωμένα νιτρικά. Αντικατέστησα με "Full spectrum" 4000K + 9000K να ανάβει τις μεσβρινές ώρες και έπεσε η θερμοκρασία, εξαφανίστηκε η άλγη και τα φυτά σιγά σιγά έγιναν θηρία.

Τώρα αυτό το τελευταίο δεν το κατάλαβα τη θέλεις να πεις με την αύξηση της θερμοκρασίας εννοείς τα kelvin?

Και τη σχέση έχουν τα νιτρικά με το φώς?

Αντικατέστησες της λάμπες με "Full spectrum" 4000K + 9000K (μάλλον JBL μυρίζομαι) και έπεσε η θερμοκρασία, και εξαφανίστηκε η άλγη?

Link to comment
Share on other sites

Τώρα αυτό το τελευταίο δεν το κατάλαβα τη θέλεις να πεις με την αύξηση της θερμοκρασίας εννοείς τα kelvin?

Και τη σχέση έχουν τα νιτρικά με το φώς?

Αντικατέστησες της λάμπες με "Full spectrum" 4000K + 9000K (μάλλον JBL μυρίζομαι) και έπεσε η θερμοκρασία, και εξαφανίστηκε η άλγη?

Σωστά, όπως έγραφα γρήγορα, δεν έγινα κατανοητός σε ποια θερμοκαρασία αναφέρομαι.

Λοιπόν, αρχικά είχα λάμπες Daylight και προσέθεσα Fluora, παρατήρησα άυξηση στην θερμοκρασία στο ενυδρείο της τάξεως 1-1,5 οC (όχι στα Kelvin) με φωτοπερίοδο 12 ωρών στην Fluora και 9 ώρες στην Daylight. Μειώνοντας την φωτοπερίοδο της Fluora και αυξάνοντας την Daylight είχα ελαφρά πτώση θερμοκρασίας.

Όταν τελικά τις άλλαξα το καλοκαίρι με JBL 4000K + 9000K παρατήρησα μείωση της θερμοκρασίας 1 οC συνολικά με φωτοπερίοδο 12 ώρες για την 4000Κ και 9-10 ώρες για την 9000Κ.

Σχετικά με την άλγη το φως και τα νιτρικά.

Σωστά αναφέρθηκε ο φίλος Genirous για την δημιουργία άλγης όταν είναι αυξημένα τα νιτρικά ή/και τα φωσφορικά.

Οι προσωπικές μου παρατηρήσεις μέχρι τώρα μου έδειξαν ότι από μόνο του δεν αρκεί γι' αυτό είπα ότι συμφωνώ και διαφωνώ. (Δεδομένου ότι αερισμός, CO2 και λίπανση παραμένουν - σχετικά πάντα - στα ίδια επίεπεδα).

Σε συνδιασμό με την αλλαγή φάσματος στις λάμπες δίνεται η ευκαιρία στην άλγη να αναπτυχθεί. Παρατήρησα κόκκινη ή μαυρη άλγη όταν τα νιτρικά είναι ανεβασμένα και υπάρχει αυξημένη ένταση σε μπλέ/ κόκκινο φάσμα. Το παρατήρησα και με τις Fluora και με την Sylvania Aquastar σε άλλο ενυδρείο.

Κάτι που σταμάτησε να υφίσταται με την αλλαγή σε πλήρους φάσματος λάμπες και δεν ξαναεμφανίστηκε.

Υ.Γ. Φίλε Χρήστο, εκτός από δυνατός Ακουαρίστας, έχεις και δυνατή μύτη βλέπω! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα παιδιά!

Ο φίλος μας peris30 έκανε μια ερώτηση και κοντεύουμε να το κάνουμε off topic...

Φυσικά και συμφωνούμε και διαφωνούμε φίλε Salvator_v! :wacko: Ο Χρήστος κατάλαβε τι ήθελα να πω για τις fluora, όσον αφορά την άλγη! Διαβάζοντας κάποιος το πρώτο σου ποστ, θα μπορούσε να καταλάβει ότι έχοντας μόνο ροζ λάμπες, θα αποκτήσει σίγουρα άλγη!

Συμφωνούμε στο ότι η κάθε άλγη προσαρμόζεται γρηγορότερα σε οποιαδήποτε αλλαγή φωτισμού, οπότε θα συμφωνήσεις πιστεύω ότι αν ο peris30 αντί για 3 fluora έβαζε 1ή2 λάμπες πλήρους φάσματος σε συνδιασμό με fluora (που του πρότεινες), πάλι θα υπήρχε αλλαγή φωτισμού και πάλι θα δραστηροποιούταν γρηγορότερα (από τα φυτά) η άλγη... :lol:

Από εκεί και πέρα η κατασκευή των λαμπτήρων φθορισμού Τ8 είναι συγκεκριμένη! Για παράδειγμα σε μια 36W-1,20cm, στα ηλεκτρόδιά της αναπτύσεται μια θερμοκρασία της τάξης των 100-120 C, στους κάλυκες 120 C και στο κέντρο της λάμπας 45-55 C... Ο διαφορετικός χρόνος ζωής, η διαφορετική ένταση φωτός, η διαφορετική θερμοκρασία χρώματος και το χρωματικό φάσμα εξαρτώνται από το είδος και την ποιότητα του φωσφόρου που εφαρμόζεται στον εκάστοτε λαμπτήρα... Δεν μπορώ να καταλάβω πως παρατήρησες διαφορά στη θερμοκρασία του ενυδρείου σου αλλάζοντας μόνο λάμπες... :hysterical:

Επίσης και για το αρχείο, έχω αυτή τη στιγμή μόνο 4 Sylvania daylight star (με UV stop) 36W και παρόλα αυτά έχω άλγη... :wacko:

Link to comment
Share on other sites

...

Ο διαφορετικός χρόνος ζωής, η διαφορετική ένταση φωτός, η διαφορετική θερμοκρασία χρώματος και το χρωματικό φάσμα εξαρτώνται από το είδος και την ποιότητα του φωσφόρου που εφαρμόζεται στον εκάστοτε λαμπτήρα...

...

Ο διαφορετικός χρόνος ζωής μπήκε από βιασύνη, όπου παίζει ρόλο η ποιότητα κατασκευής και υλικών...:lol: Edited by Genirous
Link to comment
Share on other sites

re pedia me berdepsate ligo to teliko siberasma poio ine telika ti prepi na kano na kratiso tis 2 fluora k na balo mia sta 10000 kelvin h 1 plirous fasmatos

aftes oi labes plirous fasmatos pies eine

Link to comment
Share on other sites

Επειδή βλέπω το θέμα αρχίζει να ξεφύγει και σε αυτό φταίμε και εμείς θα σου πω τα εξής:

Με όλες της λάμπες μπορείς να έχεις και να μην έχεις αλγης. Δεν υπάρχει λάμπα που να εγγυάται ότι δεν θα έχεις άλγη.

Συνήθως σε ένα ενυδρείο τοποθετούμε δυο ειδών λάμπες μια με έντονο το ερυθρό φάσμα και μια με έντονο το κυανόλευκο φάσμα. Καθαρόαιμες λάμπες πλήρους φάσματος δεν υπάρχουν, απλός κάποιες εταιρίες προσπαθούν να αυξήσουν συνειδητά όσο μπορούν όλο το φάσμα, αυτές της λάμπες της αποκαλούμε λάμπες πλήρες φάσματος. Το προτέρημα τους είναι ότι τα φυτά έχουν μια πιο άρτια ανάπτυξη και κατά συνέπεια αφού τα φυτά αναπτύσσονται καλλίτερα δεν μπορούν να πιάσουν πόδι εύκολα η αλγής. Το μειονέκτημα τους είναι ότι η διάρκεια ζωής τους είναι μικρή (πάντα συγκριτικά).

Η επόμενη κατηγορία είναι η Three band λάμπες που επί τούτου η εταιρίες αφήνουν μόνο τρία peaks, στο ερυθρό, στο κυανό και ένα στο πράσινο φάσμα. Και με αυτές της λάμπες μπορείς να έχεις φυτά με καλή ανάπτυξη.

Συνοπτικά λοιπόν:

Αν η λάμπες σου είναι Τ8 σε προτείνω να βάλει δυο λάμπες με αυξημένο το ερυθρό φάσμα και μια με αυξημένο το κυανόλευκο φάσμα. Αυτός ο συνδυασμός είναι καλός αν έχεις πολλά και απαιτητικά φυτά.

Αν έχεις λίγα και μη απαιτητικά φυτά τότε καλλίτερα να βάλεις μια με ερυθρό φάσμα και δυο με κυανόλευκο.

Αν η λάμπες σου είναι Τ5 τότε βάλε στην μέση μια αρκαντια και πίσω μια με ερυθρό φάσμα και μπροστά μια με κυανόλευκο.

Ελπίζω να ξεμπερδεύτηκες λιγάκι

ΥΓ.

MOD NOTE:

Για το θέμα που προέκυψε με την θερμοκρασία καλλίτερα είναι να ανοιχτή ένα νέο θέμα αν υπάρχει ενδιαφέρον και να το συζητήσουμε εκεί αλλιώς θα κανίβαλησουμαι το υπάρχον θέμα που άνοιξε ο φίλος μας.

Edited by Χρήστος
Link to comment
Share on other sites

efxaristo xristo me xeberdepses

ta fita pou exo ine xamilon apetiseon k liga giati to enidrio mou filoxeni diskous

boris na mou pis gia aftes tis labes tis kianolefkes sigekrimena kapies markes pos tha tis zitiso giati edo stin eparxia exoume periorismenes epiloges

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους.

Προσωπικά χαίρομαι όταν υπάρχουν διαφωνίες γιατί πιστεύω ότι μέσα από μια επικοδομητική συζήτηση θα μείνει κάτι παραπάνω σε όλους, και ίσως δόσει έναυσμα και σ'αυτόν που ρωτάει να ψάξει περισσότερο. :lol:

Συμφωνούμε στο ότι η κάθε άλγη προσαρμόζεται γρηγορότερα σε οποιαδήποτε αλλαγή φωτισμού, οπότε θα συμφωνήσεις πιστεύω ότι αν ο peris30 αντί για 3 fluora έβαζε 1ή2 λάμπες πλήρους φάσματος σε συνδιασμό με fluora (που του πρότεινες), πάλι θα υπήρχε αλλαγή φωτισμού και πάλι θα δραστηροποιούταν γρηγορότερα (από τα φυτά) η άλγη... :wacko:

Επίσης και για το αρχείο, έχω αυτή τη στιγμή μόνο 4 Sylvania daylight star (με UV stop) 36W και παρόλα αυτά έχω άλγη... :wacko:

Ναι συμφωνώ ότι θα υπάρχει αλλαγή φωτισμού αλλά όχι τόσο δραστική.

Ελπίζω με την σειρά μου να συμφωνείς ότι δεν είναι το ίδιο με το να κόψεις απότομα το φάσμα της daylight και να πας στο φάσμα της Fluora (μόνο μπλέ και κόκκινο) :hysterical:

Στο γιατί έχεις άλγη είναι άλλο θέμα και δεν αφορά μάλον την μεταβολή του φάσματος που ήταν η αρχική συζήτηση. Το συζητάμε σε άλλο Post γιατί μαλώνει ο Moderator και έχει και δίκιο. :rasp:

Link to comment
Share on other sites

2 Arcadia Freshwater k 1 fluora ine kalos sindiasmos?

:lol:

Μια άλλη ερώτηση αφού θα βάλεις δίσκους την Τρίτη λάμπα τη την θέλεις με δυο λάμπες είσαι μια χαρά. Η δίσκοι θέλουν ελαφρύ φωτισμό ρίζες και λίγα έως καθόλου φυτά.

Link to comment
Share on other sites

xristo exo edo k 1.5 xrono tous diskous nomizo oti o fotismos ine kalos gia diskous to enidrio einai 300L k exei 3 labes ton 30 wat k fita exo se mia gonia kapies vallisneries k merikes anubies kontes

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους.

Προσωπικά χαίρομαι όταν υπάρχουν διαφωνίες γιατί πιστεύω ότι μέσα από μια επικοδομητική συζήτηση θα μείνει κάτι παραπάνω σε όλους, και ίσως δόσει έναυσμα και σ'αυτόν που ρωτάει να ψάξει περισσότερο. :wacko:

Συμφωνώ και επαυξάνω! :thumbup:
Ναι συμφωνώ ότι θα υπάρχει αλλαγή φωτισμού αλλά όχι τόσο δραστική.

Ελπίζω με την σειρά μου να συμφωνείς ότι δεν είναι το ίδιο με το να κόψεις απότομα το φάσμα της daylight και να πας στο φάσμα της Fluora (μόνο μπλέ και κόκκινο) :rasp:

Η αλλαγή πάντα είναι αλλαγή και συμφωνώ ότι δεν είναι το ίδιο, αλλά ο peris30 δεν ανέφερε τίποτα για προηγούμενες daylight λάμπες... :wacko:
Στο γιατί έχεις άλγη είναι άλλο θέμα και δεν αφορά μάλον την μεταβολή του φάσματος που ήταν η αρχική συζήτηση. Το συζητάμε σε άλλο Post γιατί μαλώνει ο Moderator και έχει και δίκιο. :rasp:

Απλά τονίζω ότι οι ακτίνες UV ΔΕΝ εξασφαλίζουν λιγότερη άλγη (κάπου αναφέρθηκε), άλλωστε η αρχική συζήτηση ήταν οι Osram fluora! :hysterical: ! Έλα το Σαββάτο στην κοπή της πίτας και θα χαρώ πολύ να τα πούμε από κοντά. Και που ξέρεις...μπορεί να συμφωνήσουμε κιόλας! :rasp::lol:
Link to comment
Share on other sites

Για ενυδρείο με δίσκους και φυτά χαμηλών απαιτήσεων νομίζω ότι ο Χρήστος είναι έγκυρος! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...