mahites9 Posted February 11, 2008 #1 Share Posted February 11, 2008 Καλημέρα, έχω 3 red belly μαζί με 3 πλέκο σε ένα 150άρι ενυδρείο (ξέρω είναι μικρό για το μέλλον).Τα ψάρια από όσο υπολογίζεω είναι περίπου 5 μηνών.Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι με τι συχνότητα πρέπει να ταίζονται. Μέχρι τώρα τα ταίζω καθημερινά με συσκευασμένη τροφή (αρκετή ποσοτητα καθε μέρα) και 2 φόρές την εβδομάδα τους δίνω γαρίδα κατεψυγμένη για ποικιλία.Το θέμα είναι ότι παλιά είχα πιράνχας μόνα τους σε ενυδρείο και τα τάιζα μόνο 2 φορές την εβδομάδα επί 3 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα κανιβαλισμου. Απλά τώρα εχω και τα πλέκο μέσα,απλά φοβάμαι μήπως υπερταίζω για λόγους ασφάλειας (ακόμη δεν έχει παρατηρηθεί τίπτοα εκτός από τις κλασικές φαγωμένες ουρές) Επίσης έχω ακούσει δύο απόψεις. 1)όταν είχα πρωτοπάρει τα πρώτα πιράνχας μου είχαν πει ότι καλύτερα να είναι λίγο πεινασμένα από το να είναι καλωφαγωμένα 2)όταν πήρα άλλο ενυδρείο μου είχαν πει ότι ειδικά τα πιράνχας πρέπει να είναι καλοταισμένα (και αυτό πιστεύω κι εγώ ότι πρέπει να είναι και το σωστό) Η ερωτηση λοιπόν είναι με τη συχνότητα πρέπει να ταίζονται και αν παίζει ρόλο και σε ποια ηλικία είναι?????(η αλήθεια είναι ότι σιγά σιγά προσπαθώ να μειώσω την τροφή) ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonis t83 Posted February 11, 2008 #2 Share Posted February 11, 2008 γνωμη μου... οταν ειναι μικρα καθημερινο ταισμα με ευκολοχωνευτες τροφες 2-3 φορες τη μερα . οσο μεγαλωνουν ελατωση τροφης σταδιακα εως μερα παρα μερα κυριως ψαρι φιλετο κ αθαιρινα ή αλλο ψιλο κ απαχο ψαρι για να μη λερωνει το νερο Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahites9 Posted February 11, 2008 Author #3 Share Posted February 11, 2008 δηλαδή να φτάσουμε σε σημείο να μην ταίζονται κάθε μέρα.κι εγώ αυτό σκεφτόμουν... αλλά θέλει και τροφή που να μπορεί να μπαίνει σε ταίστρα....... όταν λες όταν μεγαλώοσυν πότε εννοείς???τι ηλικία???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonis t83 Posted February 11, 2008 #4 Share Posted February 11, 2008 φιλε μου τα πιρανχας μου ποτε δεν τα ταισα κ δεν προκειται να τα ταισω τροφες του εμποριου που μπαινουν σε αυτοματη ταιστρα ή οτι αλλο εννοεις. μονο οταν ηταν πολυ μικρα artemia. τα ψαρια μου τρωνε μονο φυσικες τροφες κυριως ψαρια που τους αρεσουν υπερβολικα. (κ παυουν να αναζητουν τη γευση του κρεατος στα αλλα πιρανχα). δοκιμασε να αφιερωνεις λιγο χρονο γιαυτο κ θα καταλαβεις.... οσο για το μεγεθος....απο τη στιγμη που μπορουν να κοβουν κ να καταβροχθιζουν ψαρια οπως αθαιρινες , γαυρο κτλ που δεν ειναι κ τοσο ευκολοχωνευτα οπως ειπα (λεπια,αγκαθακια , κεφαλια) ταιζονται μερα παρα μερα. βεβαια τα μικρα πιρανχα πολλες φορες σε μικρη ηλικια ειναι πολυ επιθετικα μεταξυ τους κ γιαυτο εχουμε κανιβαλισμους. οταν μεγαλωνουν ξερουν να αντιδρουν σε μια επιθεση κ να προστατευονται απο κομμενα πτερυγια-χαμμενα ματια. κ βεβαια η ηλικια δεν προσδιοριζεται απτο μεγεθος. πιστευω οτι τα ψαρια που φερνουν τα μαγαζια μεχρι περιπου 3cm ειναι περιπου 2 μηνων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonis t83 Posted February 11, 2008 #5 Share Posted February 11, 2008 κ τι μεγεθος εχουν περιπου?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahites9 Posted February 11, 2008 Author #6 Share Posted February 11, 2008 φίλε μου συμφωνώ εν μέρει.κι εγώ τα προηγούμενα πιράνχας μου τα τάιζα μόνο γαρίδες και ψάρια και δυστυχώς για αυτό τα έχασα.γιατί έπρεπε να φύγω για 2 εβδομάδες και δεν υπήρχε κανείς να τα ταίζει έριξα΄λίγο παραπάνω τροφή-->αμμωνία-->νεκρά ψάρια πχ το πάσχα θα φύγω για 10 ημέρες.ποιος θα μου τα ταίσει????δουλεύω αθήνα αλλά δνε είμαι από εδώ αλλά απο θεσσαλονική που σημαίνει οτι στο σπίτι δε θα υπάρχει κανείς..... όσο για το μέγεθος είναι γύρω στα 10-12 εκ. και 5-6 μηνών...θα αρχίσω να ελατώνω την ποσότητα αλλά αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά έτσι δεν είναι???το δικόμου πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν και 3 πλέκο μέσα στο ενυδρείο... πάντως το συμπέρασμα είναι ότι όταν μεγαλώσουν όχι κάθε μέρα τάισμα αλλά πιο περιστασιακά....αν και γενικά πιστεύω ότι όλα είναι σχετικά,δηλαδή είναι και θέμα πως θα τα μάθεις..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonis t83 Posted February 11, 2008 #7 Share Posted February 11, 2008 δεν μ ου εχει τυχη να πω την αληθεια.εγω οταν σπουδαζα ετυχε να αφησω το 1 πιρανχας μου νυστικο για 10 μερες με τροφη διαρκειας . βεβαια ηταν μονο του... αν ειχες κανενα γειτονα/φιλο κατι θα γινοταν. η αλλη λυση αν αν την πω θα με κραξουν... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahites9 Posted February 11, 2008 Author #8 Share Posted February 11, 2008 τη φαντάζομαι την άλλη λύση κι την έχω κάνει μια φορά παλιά αλλά δεν το ξανακάνω...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
olimpiakakias Posted February 13, 2008 #9 Share Posted February 13, 2008 η οποια ειναι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahites9 Posted February 13, 2008 Author #10 Share Posted February 13, 2008 ζωντανή τροφή.....το είχα κάνει μια φορά πριν 3 χρόνια όπου θα έφευγα για 10 ημέρες και είχα ρίξει μέσα 2 άρρωστα βέβαια χρυσόψαρα. αλλά δεν το ξανακάνω Link to comment Share on other sites More sharing options...
olimpiakakias Posted February 14, 2008 #11 Share Posted February 14, 2008 ζωντανή τροφή.....το είχα κάνει μια φορά πριν 3 χρόνια όπου θα έφευγα για 10 ημέρες και είχα ρίξει μέσα 2 άρρωστα βέβαια χρυσόψαρα. αλλά δεν το ξανακάνω καλα κανεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts