Jump to content

Άλλος ένας αρχάριος!!!


malevizos

Recommended Posts

Παιδιά, σκέφτομαι να μπω κι εγώ με τη σειρά μου στον κόσμο του θαλασσινού.

Λέω να αρχίσω με ένα fish only γυρω στα 70 λίτρα. Κατ΄αρχήν σκέφτομαι να βάλω 7-8 πόντους ζωντανό αραγωνίτη. Αυτός που πωλείται σε τσάντες με νερό είναι όντως ζωντανός; Τι κυκλοφορία θα χρειαστεί; Μέσα στο sump μπορώ να βάλω τα πάντα; Πιο συγκεκριμένα σκέφτομαι αν μπορώ έτσι να αποφύγω μηχανικό και χημικό φίλτρο (τι ακριβώς μπαίνει σ΄αυτά:lol:. Ακόμα, μήπως θα ήταν χρήσιμο να βάλω για αρχή μεσα στο sump λίγο siporax από το παλιό μου (γλυκού νερού); Άν τελικά καταφέρω να σταθεροποιήσω το εκολαπτόμενο σύστημα, πόσα ψαράκια θα μπορεί να φιλοξενήσει;

Αυτά τα ολίγα.... Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Ο μικρός όγκος του ενυδρείου σου, θα σε περιορίσει αρκετά τόσο στον αριθμό ψαριών όσο και στα είδη, που θα πρέπει να επιλέξεις.

Το μηχανικό-χημικό φίλτρο δεν μπορείς να το αποφύγεις. Από τη στιγμή που έχεις sump, τα διαμερίσματά του θα λειτουργήσουν σαν φίλτρο.

Σκέφτεσαι να φτιάξεις φυσικό σύστημα?, δηλαδή να προσθέσεις ζωντανό βράχο?

Αν όχι, τότε κάποιο μεγάλο διαμέρισμα του sump, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν βιολογικό.

Για να χρησιμοποιήσεις το siporax του γλυκού νερού, θα πρέπει να τα πλύνεις με άφθονο νερό, να τα στεγνώσεις και να τα ξεράνεις στο φούρνο μικροκυμάτων.

Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για τις διαστάσεις του ενυδρείου, του ωφέλιμου όγκου του sump και της αντλίας επιστροφής

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου, καλώς όρισες στα αλάτια!

Τα΄λίτρα που προτείνεις για fish only θα σε περιορισουν πολύ. Θα σου πρότεινα ένα reef χαμηλών απαιτήσεων. Να ξέρεις ότι δε θα σε δυσκολέψει πιο πολύ απο ένα άλλο σύστημα!

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις πρώτες σας απαντήσεις. Το sump θα είναι 60 λίτρα. Ακόμη, μέσα σε αυτό θα υπάρχε skimmer για 700 λίτρα. Ζωντανό βράχο θα βάλω. Σκέφτομαι βέβαια και αυτό... http://www.aquaristic.net/reef-branches-per-kilo.html?lang=1 . Είναι εντάξει; Όσο για το reef δεν το σκέφτομαι σοβαρα λόγω έλλειψης χρόνου. Η αντλία επιστροφής δεν έχει αγοραστεί ακόμη, γι αυτό ρωτάω για την κυκλοφορία που χρειάζεται. Διαστάσεις ενυδρείου μχυχβ 70χ37χ32. Και δύο αναπάντητες απορίες:

Αυτός που πωλείται σε τσάντες με νερό είναι όντως ζωντανός; Tί υλικό χρησιμοποιείται στα μηχανικά-χημικά φίλτρα;

:thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ το συγκεκριμένο skimmer, υπερβολικό για τα λίτρα του ενυδρείου σου.

Μια αντλία 1500+lt/h, πιστεύω ότι θα σε καλύψει για επιστροφή από το sump.

Το βράχο τον παίρνεις σε σακούλες και τον μεταφέρεις το συντομότερο δυνατό, στο ενυδρείο σου ή σε κάποια δεξαμενή αποθήκευσης.

Τα υλικά του φίλτρου είναι μπαμπάκι (πράσινο καλύτερα), για μηχανική φίλτρανση ή μπλε σφουγγάρι και ενεργός άνθρακας και αντι-φωσ, για χημική επεξεργασία.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον.

Μου φαίνεται περίεργο το ότι τα υλικά για χημική και μηχανική φίλτρανση δεν μπαίνουν στο sump. Ποιά η διαφορά;

Ακόμη, επειδή έχω ήδη αυτό το skimmer, θα ήταν λάθος να το χρησιμοποιήσω;

Τέλος, θα χρειαστώ κι άλλο κυκλοφορητή μέσα στο ενυδρείο, δεδομένου των λίγων λίτρων του ενυδρείου μου και της επιστροφής 1500l/h απο το sump + 600l/h από εξωτερικό φίλτρο(χημικό); :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται περίεργο το ότι τα υλικά για χημική και μηχανική φίλτρανση δεν μπαίνουν στο sump. Ποιά η διαφορά;

Δεν νομίζω πως αναφέρθηκε πουθενά κάτι τέτοιο. Το χημικό φίλτρο μπορείς να το έχεις σαν ξεχωριστή μονάδα ή στην περίπτωση που έχεις sump, τα ίδια υλικά μπαίνουν στα ειδικά διαμερίσματα.

Η κυκλοφορία του νερού που αναφέρεις, νομίζω πως θα σε καλύψει. Αργότερα στην πράξη βλέπεις και κάνεις ανάλογες μεταροπές ή προσθήκες.

Επιμένω ότι ένα skimmer που προορίζεται για 700 λίτρα, είναι τεράστιο για ένα των 70 λίτρων.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ήταν πολύ καλό νέο!!! :thumbup: Όσο για το skimmer, μπορώ να το κλείνω το βράδυ έτσι ώστε να αποφύγω το overskimming;

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ήταν πολύ καλό νέο!!! :D Όσο για το skimmer, μπορώ να το κλείνω το βράδυ έτσι ώστε να αποφύγω το overskimming;

Οχι...το Skimmer πρεπει να δουλευει συνεχεια!! Οι λογοι ειναι πολλοι αλλα μονο και μονο η μειωση οξυγονωσης του ενυδρειου το βραδυ (που ετσι και αλλιως μειωνεται λογο ελλειψης φωτοσυνθεσης κτλ) ειναι αρκετη,...

Δεν πιστευω οτι υπαρχει θεμα overskimming...ειναι μεν υπερβολικο αλλα δεν πιστευω οτι θα σου δημιουργησει κανενα προβλημα (εκτος απο την τσεπη σου :thumbup: ) ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...