Jump to content

Αμμωνία σε νέο ενυδρείο


Recommended Posts

Χαίρετε & pls help

Ενυδρείο γλυκού νερού 110lt

ξεκίνησε πριν 1,5 μήνα και πλέον φιλοξενεί 7 ψάρια: 3 σκαλάρια, 2 γκουράμι dwarf και 2 γκουράμι χρυσά. Φυτά όχι.

Φίλτρο εσωτερικό: υαλοβάμβακας και από κάτω βιολογικό φίλτρο (με πορώδη κυλινδράκια).

1η αλλαγή: 23 Φεβρ άλλαξα 30% και έπλυνα το βιολογικό φίλτρο στο νερό που έβγαλα. Πασπάλισα το φίλτρο με nitrigon 1 (Εταιρεία: Aquarium Munster)

Πρόβλημα 1: Πριν 10 μέρες τα χρυσά γκουράμι άρχισαν να βγάζουν μακριές άσπρες κλωστές από την κοιλιά τους (αφόδευση?). Αντιμετώπιση: αραίωση ταισματος. Βy the way: τεστ για αμμωνία.

Αποτέλεσμα: εδώ και 2 μέρες δεν τα βλέπω να βγάζουν κλωστές, να υποθέσω ότι είναι καλά;

Πρόβλημα 2 (κ σημαντικότερο): η αμμωνία βγαίνει στο 1,5mg/lit. Αντιμετώπιση: αλλαγή 20% του νερού προχτές (Τρίτη 4/3/08). Αποτέλεσμα: καμιά επίπτωση (ίσως χρειάζεται αλλαγή μεγαλύτερης ποσότητας νερού, τι λέτε; Αν ναι, χρειάζεται πάλι nitrigon 1, conditioner & anti-stress?)

Αντιμετώπισης συνέχεια: σήμερα αγοράσα Denitrol που (υποτίθεται ότι) θα ρίξει την αμμωνία. Έβαλα τη δόση, μέτρησα μετά από 8 ώρες: τα ίδια. Να απογοητευτώ; Καμιά ιδέα τι συμβαίνει και τι να κάνω;

Link to comment
Share on other sites

Τα σκευάσματα που αναφέρεις δεν τα έχω χρησιμοποιήσει και δεν τα γνωρίζω!

Πώς εστρωσες το ενυδρείο;

Καλό είναι να μετράς καθημερινά αμμωνία και όταν βλέπεις ότι ανεβαίνει ξανά κάνε αλλαγή νερού!

Επίσης πάρε ενεργά βακτήρια (ίσως κάποια απο τα προιόντα που έχεις να κάνουν) και βάζε συχνά (μέρα παρα μέρα) και μετά απο κάθε αλλαγή νερού!

ΥΓ Αν μπορούσες να δώσεις τα ψάρια κάπου μεχρι να στρώσεις σωστά το ενυδρείο σου θα ήταν το καλύτερο!

Έγινε επεξεργασία - kouzman
Link to comment
Share on other sites

Thanks kouzman,

Θα αλλάξω σήμερα το 30% του νερού και μετά θα βάλω ένα σκεύασμα Denitrol (εταιρεία: JBL) που λέει ότι περιέχει live bacteria και ένζυμα.

Υπάρχει περίπτωση να μη δουλεύει το φίλτρο?

Όσο για το στρώσιμο, δεν ξέρω ακόμη να σε απαντήσω, θα διαβάσω τα σχετικά άρθρα στο aquazone και θα σε πω!

Link to comment
Share on other sites

Πώς έστρωσα το ενυδρείο? Καλή ερώτηση!

Από το pet shop μου είπαν να ρίξω 1 φακελάκι "nitrigon 1" (σκόνη) στο φίλτρο και να περιμένω να θολώσει και μετά να ξεθολώσει το νερό. Αυτό και έκανα. Όντως θόλωσε το νερό μετά από 2 μέρες και σε μια βδομάδα είχε ξεθολώσει και πηρα τα πρώτα 2 ψάρια.

Αν έχω καταλάβει καλά το nitrigon1 είναι τροφή για τα βακτήρια που υπάρχουν στο νερό της βρύσης που ρίχνουμε στο ενυδρείο, και περιμένουμε να πολλαπλασιαστούν αυτά και να κατακρατηθούν στο πορώδες υλικό του φίλτρου.

Σε ένα μήνα (είχα φτάσει στα 4 ή 7 ψάρια) έκανα αλλαγή 30% νερού και έπλυνα το φίλτρο στο νερό που έβγαλα. Ξανάβαλα φακελάκι nitrigon 1 στο φίλτρο.

Τελικά μάλλον δεν το έστρωσα το ενυδρείο, ε? Ή, τέλος πάντων, "όπως έστρωσα θα κοιμηθώ".

Νέα από το Μέτωπο: αλλαγή 30% του νερού χτες. Σήμερα η αμμωνία στα ίδια επίπεδα. Θα πέσει ποτέ? Αυριο θα ξανα-αλλάξω 30% και θα βάλω και βακτήρια.

Κάθε σχόλιο ή/και βοήθεια θα εκτιμηθούν δεόντως. Μπορώ να στρώσω το ενυδρείο με τα ψάρια μέσα? Κι αν ναι, πώς?

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν ειναι επιθυμητό είναι εφικτό να στρωθεί το ενυδρείο με τα ψάρια μέσα!

Δεν μας υπόσχετε κανεις όμως ότι δεν θα έχουμε απώλειες ή προβλήματα με τα ψάρια που έχουν υποστεί όλη αυτή την ταλαιπωρία!

Αν δεν μπορείς να τα δώσεις κάπου μέχρι να το στρώσεις σωστά ή να βρείς απο κάποιον κοντα σου βιολογικό υλικό τότε κάνε μετρήσεις κάθε μερα Αμμωνία και ΝΟ2 και αναλόγα κάνε τις αλλαγές νερού προσθέτοντας υγρά βακτήρια (πάρε κάποια εταιρία που να έχει υγρά για να βάζεις συχνά)!

Έτσι όμως το στρώσιμο γίνετε πολύ αργά και με συνέπειες στα ψάρια!

Δες τι μπορεί να γίνει και με υπομονή θα τα καταφέρεις!

Link to comment
Share on other sites

φιλε cos(em)

μια καλη αντιμετωπιση για τα υψηλα επιπεδα αμμωνιας ειναι

και η εισαγωγη καποιου ευκολου φυτου στο ενυδρειο σου

που θα απορροφα τα νιτρικα και θα δωσει μια αλλη πνοη στα ψαρακια

σου :thumbup:

δεν ειναι κατι το δυσκολο να βαλεις 3-4 φυτακια...αξιζει πραγματικα

Link to comment
Share on other sites

Παίδες ειλικρινά ευχαριστώ για τις βοήθειες, θα προσπαθήσω με το στρώσιμο πρώτα, για τα φυτά έπειτα. Μ'έχει τρελάνει ολίγον το τεστ αμμωνίας (TETRA) που μετά από 3 αλλαγές 30% κάθε φορά σε 5 μέρες πάλι βγαίνει μεταξύ 0,25 & 1,5mg/lit!

Αύριο θα πάω δείγμα νερού σε Χημείο και επιπλέον θα ζητήσω να μου επιβεβαιώσουν τα χρώματα του τεστ με προκατ διαλύματα αμμωνίας...

ΑΜΜΩΝΙΑ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΝΑ ΣΕ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ...

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ανάγκη να περιμένεις να στρώσης το ενυδρείο σου πάρε ένα κερατόφυλο και άστο να επιπλέει στην επιφάνεια, ή αν θέλεις φύτεψέ το.

Link to comment
Share on other sites

για να μην σου δηλητηριαστούν τα ψάρια απο τα ψηλά επίπεδα αμμωνίας κάνε όπως σου είπαν αλλαγές νερού καθημερινά το 20% αλλά αγόρασε και ένα σκεύασμα που θα σου ρίξει τα επίπεδα αμμωνίας τώρα που έχεις το πρόβλημα και σε κάθε αλλαγή νερού πρόσθετε βακτήρια. Το κερατόφυλλο μειώνει κατά κύριο λόγο τα ανεβασμένα νιτρικά ΝΟ3.Δες μήπως βρεις μπόλι για το βιολογικό σου φίλτρο για να βοηθήσεις γρηγορότερα την διαδικασία στρωσίματος διότι απ' ότι φαίνεται το ενυδρείο σου δεν έχει στρώσει ακόμη.

Link to comment
Share on other sites

Ελαττωσε αρκετα το ταϊσμα (ή κοφτο για 5 μερες οπως ειπε και ο Σταματης), βαλε φυτα μεσα (ειδικα κερατοφυλλο) και σχεδον καθημερινες αλλαγες νερου 30%.

Προφανος το ενυδρειο σου δεν ειναι στρωμενο ακομα.

Ειναι κριμα να ταλαιπωρεις τα ζωντανα :)

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχάς: Και πάλι 1000 ευχαριστώ για τις βοήθειες (θα καταντήσει μονότονο αυτό)

Τα καλά νέα: η αμμωνία έπεσε (<0,25mg/lit)!!! Προηγήθηκε συγκρατημένο τάισμα (ανα 3 ημέρες, δεν μου έκανε καρδιά να τα αφήσω χωρίς φαι για 5 μέρες), αλλαγές νερού 30% μέρα παρα μέρα και καθημερινή προσθήκη βακτηρίων, δεν ξέρω ποιο απ'όλα έκανε τη δουλειά! Επιπλέον, νιτρώδη στο μηδέν και νιτρικά στα 10mg/lit (τεσταρισμένα με στικς), υποθέτω ότι κι αυτα στην κατηγορία των καλών νέων εμπίπτουν.

Λέτε να έστρωσε το ενυδρείο?

Θα συνεχίσω προσθήκη βακτηρίων just in case για καμιά εβδομάδα ακόμη, εννοείται ότι θα μετράω καθημερινά ΝΗ3,ΝΟ2,ΝΟ3. Για αλλαγή νερού, ό,τι μου πείτε...

ΟΜΩΣ!!!!

'Ομως, ΚΑΙ από τα 4 γκουράμι (2 χρυσά κ 2 dwarf) βγαίνουν (ΠΑΛΙ) αυτές οι άσπρες κλωστές (μέχρι και 3 εκατοστά μήκος). Υποθέτω ότι έτσι αφοδεύουν, αλλά είναι φυσιολογικό τόσο πολύ?? Μα να μην χαλαρώσουμε ποτέ με το ενυδρείο (καλά όσοι έχουν παιδιά πώς τα καταφέρνουν?)?? PLEEEEEEASE GUYS & GALS, HELP AGAIN. Περί τίνος πρόκειται και τί κάνω? Με καθυσηχάζει κάπως ότι αυτά δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα, αλλά αν κανείς ξέρει αν μπορώ να κάνω κάτι, pls say so.

Υ.Γ.: Μόλις περάσει και αυτό με τις κλωστές θα αρχίσω σοβαρότερη ενασχόληση για φυτά...

Link to comment
Share on other sites

Για να εχεις πιο σωστες μετρησεις οπου αυτο ειναι πολυ σημαντικο στη συγκεκριμενη φαση που βρισκεσε θα σε συμβουλευα να προμηθευτεις υγρα ΤΕΣΤ .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...