Jump to content

Γείωση Ενυδρείου


Ανιχνεύετε ρεύμα στο ενυδρείο σας?  

50 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Αγαπητοί Φίλοι
Με αφορμή το θέμα "υγρασία στο θερμοστάτη" που διάβασα στην κατηγορία "ψύξη-θέρμανση" θέλω να επισημάνω οτι η χρήση γείωσης στο ενυδρείο και ειδικότερα στο θαλασσινό κρίνεται απαραίτητη.
Γειώσεις για τη χρήση αυτή πωλούνται απο λίγα ενυδρειακά καταστήματα ενώ ένας μεγάλος αριθμός εμπόρων δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους και τη χρησιμότητά τους.
Εάν λοιπόν δεν θέλουμε ή δεν βρίσκουμε να αγοράσουμε μια έτοιμη γείωση είναι πολύ εύκολο να την κατασκευάσουμε μόνοι μας.
- Παίρνουμε μια ανοξείδωτη βίδα-μπουλόνι,την οποία θα προμηθευτούμε απο τα μαγαζιά που πουλάνε ναυτιλικά είδη-ανοξείδωτες κατασκευές,διαμέτρου 10-15mm και μήκους 10-15cm. και
- Ενα καλώδιο πάχους 1-1,5 mm με συλικονούχο περίβλημα ώστε να αντέχει στις διαβρώσεις απο το νερό.
Ξεγυμνώνουμε τη μια άκρη του καλωδίου σε μήκος περίπου 10-15cm και κάνουμε περιέλιξη γύρω απο το πάνω μέρος του σπειράμοτος του μπουλονιού.Κατόπιν καλύπτουμε το γυμνό ,τυλιγμένο τμήμα του καλωδίου με συλικόνη,για προστασία απο τη διάβρωση. Αφού στεγνώσει η συλικόνη,θάβουμε το μπουλόνι στο χαλίκι του ενυδρείου μας. Το άλλο άκρο του καλωδίου, που παραμένει έξω απο το νερό , το συνδέουμε με τον πόλο της γείωσης μιας μπρίζας σούκο. Αυτό είναι όλο.

Σε ένα ενυδρείο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανιχνεύσουμε ρεύμα χαμηλού ή μεγαλύτερου voltage.Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μικρή διαρροή ρεύματος απο τις ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. φίλτρα,κυκλοφορητές κ.λ.π.) αλλά και σε στατικό ηλεκτρισμό λόγω της τριβής του νερού κατά την κυκλοφορία του.

Πόσο σίγουροι είσαστε οτι στο ενυδρείο σας δεν υπάρχει ρεύμα?
Δεν έχετε παρά να κάνετε το πιο κάτω τέστ
-Το βράδυ όταν τα φώτα του ενυδρείου είναι σβηστά, σβήστε και τα φώτα του δωματίου, ώστε να υπάρχει σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, και κάντε έλεγχο τάσης στην επιφάνεια του νερού με ένα καλό δοκιμαστικό κατσαβίδι.
Περιμένω με ενδιαφέρον να μάθω τα αποτελέσματα των μετρήσεών σας.
Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Νίκο σε περίπτωση που το ενυδρείο έχει γείωση και το κατσαβίδι ανάβει τι γίνεται; :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

    Σε ένα ενυδρείο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανιχνεύσουμε ρεύμα χαμηλού ή μεγαλύτερου voltage.Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μικρή διαρροή ρεύματος απο τις ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. φίλτρα,κυκλοφορητές κ.λ.π.) αλλά και σε στατικό ηλεκτρισμό λόγω της τριβής του νερού κατά την κυκλοφορία του.

Πόσο σίγουροι είσαστε οτι στο ενυδρείο σας δεν υπάρχει ρεύμα?

Τα ρεύματα που μπορεί να εχει ενα ενυδρείο δεν ειναι κατανάγκη απο διαρροή.

Τις περισσότερες φορές ειναι επαγωγικά και οχι επικίνδυνα.

Ομως

Στην περίπτωση που παρουσιαστει διαρροή στο ενυδρείο και υπάρχει γείωση δημιουργείται βραχυκύκλωμα και πέφτει η ασφάλεια του ενυδρείου-δωματίου.

Καλό ειναι να υπάρχει μαζί με την γείωση και ρελέ διαφυγής.

Αν δεν υπαρχει γείωση καλό ειναι να φοράμε τουλάχιστον ελαστικά παπούτσια.

Μπορούμε να γειώσουμε το ενυδρείο ακόμη και στο καλοριφέρ.

Μόνον η γείωση δεν αρκεί.

Η χρήση ενός ρελέ διαφυγής ειναι απαραιτητη

ΥΓ.

Οι επαγωγικες τασεις δεν ειναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας των συσκευών.

Η χρηση της γείωσης βοηθά ακόμη στο να μην τρελαίνονται κάποιες απο τις συσκευές

όπως για παράδειγμα phμετρα ή και ηλεκτρονικοί χρονοδιακόπτες.

Link to comment
Share on other sites

Μπορούμε να γειώσουμε το ενυδρείο ακόμη και στο καλοριφέρ.

Μόνον η γείωση δεν αρκεί.

Η χρήση ενός ρελέ διαφυγής ειναι απαραιτητη

ΥΓ.

Οι επαγωγικες τασεις δεν ειναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας των συσκευών.

Η χρηση της γείωσης βοηθά ακόμη στο να μην τρελαίνονται κάποιες απο τις συσκευές

όπως για παράδειγμα phμετρα ή και ηλεκτρονικοί χρονοδιακόπτες.

9060[/snapback]

Με αφορμή αυτό που έγραψε ο Lasal να σας περιγράψω λίγο την προσωπική μου εμπειρία.

Έχοντας ένα ph controller το οποίο δεν λειτουργούσε σωστά καθώς ανοιγόκλεινε όποτε ήθελε, π.χ ανοίγοντας κάποιο διακόπτη στο δωμάτιο, όταν λειτουργούσε το ασανσέρ κλπ. αποφασίσαμε με ένα φίλο που γνωρίζει αρκετά από ηλεκτρολογικά (και ενυδρειακά) να τοποθετήσουμε στις αρχές του καλοκαιριού γείωση στο ενυδρείο προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ασαφείς μετρήσεις του controller και τα όποια περαιτέρω προβλήματα πιθανόν να προέκυπταν. Εκτός από την τοποθέτηση πρίζας σούκο, γειώσαμε και στο καλοριφέρ. Όλο το καλοκαίρι πέρασε ήσυχα και το ph controller λειτουργούσε κανονικά.

Ένα ωραίο απόγευμα του Νοεμβρίου γυρίζω από το γραφείο και μπαίνω στο σπίτι, ρίχνω μια γρήγορη ματιά στο ενυδρείο και παρατηρώ όλα σχεδόν τα ψάρια βρίσκονται στην επιφάνεια προσπαθώντας απεγνωσμένα να αναπνεύσουν!

Τι είχε γίνει; Είχε μπει σε λειτουργία ο καυστήρας! :thumbup: CO2 έπεφτε άκοπα στο ενυδρείο, το φίλτρο είχε ξενερίσει και άλλα τέτοια ωραία. :lmao:

Η συνέχεια γνωστή σε όλους φαντάζομαι...2 αεραντλίες αλλαγή νερού κλπ...

Το ph controller έδειχνε PH 6.50 με ΚΗ:3. Φυσιολογικά δηλαδή.

Βάζω λοιπόν το ph meter χειρός και δίνει PH 5.40!!! (CO2 υπολογίστε μόνοι σας)

H μοναδική απώλεια ήταν ένα νεοφερμένο chaetostoma :busted_cop:

Μετά την αλλαγή νερού και τα σχετικά, έκανα ένα έλεγχο στο ηλεκτρόδιο. Ηταν καλιμπραρισμένο σωστά. Ολη την υπόλοιπη μέρα έψαχνα να βρω τι φταίει και επηρρεάζει τις μετρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να ξηλώσω τη γείωση από το καλοριφέρ και να αποκατασταθεί η τάξη. Τελικά όπως μου είπαν κάποιοι γνώστες του αντικειμένου, πιθανόν μόλις μπήκε σε λειτουργία ο καυστήρας να δημιουργήθηκε διαφορά δυναμικού με αποτέλεσμα να τρελαθεί το ηλεκτρόδιο και να μετράει ότι θέλει. :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον φίλο "Lasal".

Δεν ανέφερα το ρελέ διαφυγής γιατί θεωρούσα δεδομένη την ύπαρξή του.Αλλωστε σήμερα σε ελάχιστες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις παρατηρείται η απουσία ρελέ (περισσότερο για λόγους οικονομίας).

Η ανίχνευση ελάχιστης τάσης μπορεί να οφείλεται στα επαγωγικά ρεύματα ή στον στατικό ηλεκτρισμό (εφόσον δεν υπάρχει γείωση) ή και σε ελάχιστη ακίνδυνη(οσο δεν αυξάνεται) διαρροή απο ηλ. συσκευή.

Στην τελευταία περίπτωση η ασφάλεια του πίνακα δεν πέφτει διότι πιθανά να είναι μεγαλύτερη σε ampere , αν τροφοδοτει π.χ. όλο το δωμάτιο που βρίσκεται το ενυδρείο.

Η περίπτωση του Μιχάλη-neon μάλλον ειναι η δεύτερη.Το ίδιο έχω παρατηρήσει και εγώ σε ένα ενυδρείο μου οπου το δοκιμαστικό συνεχίζει να ανάβει και μετα την τοποθέτηση γείωσης.Χωρίς τη γείωση το δοκιμαστικό ανάβει πολύ πιο έντονα.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Κρατάω μόνον μερικά σημεία

1. Το ph controller έδειχνε PH 6.50 με ΚΗ:3. Φυσιολογικά δηλαδή.

2. Βάζω λοιπόν το ph meter χειρός και δίνει PH 5.40!!!

3. Μετά την αλλαγή νερού και τα σχετικά, έκανα ένα έλεγχο στο ηλεκτρόδιο. Ηταν καλιμπραρισμένο σωστά.

4. Τελικά όπως μου είπαν κάποιοι γνώστες του αντικειμένου, πιθανόν μόλις μπήκε σε λειτουργία ο καυστήρας να δημιουργήθηκε διαφορά δυναμικού με αποτέλεσμα να τρελαθεί το ηλεκτρόδιο και να μετράει ότι θέλει. 

Δεν θα συμφωνήσω απόλυτα με τους <<γνώστες>> του αντικειμένου που μίλησαν για διαφορα δυναμικού.

Και θα το εξηγήσω παρακάτω.

Το ΚΗ σου ηταν 3 που σημαίνει οτι ήσουνα στην ποιο ευαίσθητη περιοχή του ΚΗ.

Αυτό μεταφράζεται σε επικίνδυνο ph Crash απο την στιγμή που δεν ειχες buffering capacity.

Αν ειχες ΚΗ 4 τότε η προοπτική ενος ph Crash θα ήταν απιθανη.

Το οτι σου έδειξε το όργανο 6.5 ενώ είχες 5.4 σημαίνει οτι τα ειχε παίξει με το pH crash.

Ας πάρουμε την περίπτωση οτι ειχες ΚΗ 3 και pH 6.4 τότε το co2 σου θα ήταν 36 που είναι πάλι πανω απο τα όρια των 30 ppm.

Στην διάρκεια της ημέρας (και τις νύχτας) ολα τα phcontroler έχουν διακυμάνσεις της τάξης του 0,1 για να μην πω οτι μερικά εχουν και 0,2.

Πέφτοντας και μόνο κατα 0,1 αρκει για να δημιουργηθει ενα pH crash στην ευαίσθητη περιοχή των 3 βαθμών KH.

Ας πούμε οτι ηταν όντως διαφορα δυναμικού.

Να ενας λόγος για την ύπαρξη ενός ρελέ διαφυγής.

Αυτά τα λίγα που έγραψα εξηγουν το πως συνέβηκε η ζημιά.

Κάνε μια αναζητηση για pH crash και για buffering capacity όπου μπορείς να διασταυρώσεις αυτες τις πληροφορίες.

Φιλικά πάντα

:busted_cop:

ΥΓ.

Το co2 δεν θα έπρεπε να πέφτει αδιάκοπα αλλα θα έπρεπε να σταματήσει απο την ηλεκτρομαγνητική εφόσον το όριο ήταν <<έστω>> το 6.5.

Μηπως ενα απο τα προβλήματα να ηταν και η ηλεκτρομαγνητική που δεν έκοψε στα 6.5?

Ξέρω οτι ειναι λίγο βρώμικη σκέψη όμως πολλές αποο τις ζημιές τις παθαίνουε απο βρώμικες περιπτώσεις :busted_cop:

Μήπως το KH test ηταν ελλατωματικό?

Απο εδώ καταλαβαίνουμε πως μπαίνουν κιάλλοι παραγοντες στην μεση.

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και συμφωνώ για την πιθανότητα ph crash λόγω του χαμηλού ΚΗ. Ηταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα. Επίσης πρέπει να συνεκτιμηθεί η πιθανότητα κάτι άλλο να μην λειτούργησε σωστά (controller, magnetic valve). Στην δική μου περίπτωση όμως δεν νομίζω ότι υπήρξε τέτοιο θέμα και εξηγώ γιατί:

Έως ότου βγάλω τη γείωση από το καλοριφέρ, έκανα διάφορες δοκιμές και μετρήσεις του ph στο νερό του ενυδρείου με το ηλεκτρόδιο του controller και για αντιπαραβολή με το ph meter χειρός. Οι διαφορές του controller εντός και εκτός του ενυδρείου ήταν τεράστιες! Μέσα στο ενυδρείο ο controller έδινε 6,50 και σε πλαστικό ποτηράκι εκτός του ενυδρείου την ίδια στιγμή δείγμα του ίδιου νερού έδινε 5,50!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν μέτρησα κι εγώ και έπαθα πλάκα...

Υπάρχει ηλεκτρισμός στο ενυδρείο μου μια και το δοκιμαστικό κατσαβίδι ανάβει κανονικά.

Να παραθέσω όμως και τις ερωτήσεις μου και αμφιβολίες μου. Θέλοντας να δω αν η διαφορά δυναμικού που μετρούσε το κατσαβίδι ήταν αληθινή και τι είδος έκανα το εξής πείραμα. Γείωσα το νερό του ενυδρείου με τη γείωση του πίνακά μου. Να ενημερώσω ότι γείωση έχω και μάλιστα καλή σπίτι μου. Όσο ήταν γειωμένο το ενυδρείο, το δοκιμαστικό κατσαβίδι παρέμενε σβηστό. Μόλις έβγαζα τη γείωση από το νερό, το κατσαβίδι άναβε κανονικά. Πάμε λέω να δούμε αν υπάρχει διαρροή από κάποια συσκευή. Βγάζω την πρίζα του πολύπριζου από το ρεύμα ώστε όλα τα μηχανήματα να είναι σβηστά και παρατηρώ ότι το κατσαβίδι συνεχίζει να ανάβει. Γειώνω-σβήνει, αφαιρώ γείωση ανάβει.... Και εκεί έχω την απορία μου. Διαρροή από συσκευή δεν υπάρχει αφού τα πάντα ήταν εκτός πρίζας. Αν ήταν στατικός ηλεκτρισμός, μόλις γειωνόταν θα έπρεπε τα ηλεκτρικά φορτία να φύγουν από τη γείωση. Εμένα όμως όσο ήταν γειωμένο το κατσαβίδι δεν άναβε αλλά μόλις του έβγαζα τη γείωση το κατσαβίδι άναβε. Τι ηλεκτρισμός είναι αυτός που όταν τον γειώσεις εξαφανίζεται και όταν τον "ξεγειώσεις" εμφανίζεται πάλι? Πάντως στατικός δεν είναι! Ούτε διαρροή αφού όλες οι συσκευές ήταν εκτός ρεύματος...

Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς που ξέρουν και το έχουν ψάξει, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ένα τέτοιο φαινόμενο (ηλεκτρισμού) στα ζωντανά μας? Το καταλαβαίνω να έχω επίπτωση στα ηλεκτρονικά, αλλά με τα ψάρια τι γίνεται? Είναι καλό, κακό και πως επιδρά πάνω τους ο ηλεκτρισμός?

Sorry αν κούρασα με το Post μου... :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Πριν από πολλά χρόνια οι θερμοστάτες και οι θερμαντήρες ήταν σε ξεχωριστούς δοκιμαστικούς σωλήνες και έπρεπε κάθε τόσο να βγάζεις την τάπα ώστε με το κατσαβίδι να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις στον υδραργυρικό αισθητήρα.

Από το πολύ άνοιξε κλείσε η τάπα έχανε την στεγανότητά της και κάποια στιγμή έμπαζε νερά.

Ετσι λοιπόν ένα πρωινό όταν άναψαν τα φώτα στο ενυδρείο μου διαπίστωσα ότι το χρώμα του νερού ήταν κάπως γκρί-σταχτί και τα ψάρια μόλις που διακρίνονταν σαν σκιές. Οταν πλησίασα κοντά πρόσεξα ένα σταχτί αιώρημα να πλανάται στο νερό.

Προσπαθώντας να καταλάβω τι φταίει διαπίστωσα ότι είχε σπάσει ο γυάλινος σωλήνας της αντίστασης. Τα ψάρια δεν έδειχναν να καταλαβαίνουν τίποτα και μάλιστα μόλις με αντιλήφθηκαν έσπευσαν μπροστά στο τζάμι για να τα ταίσω.

Μπορείς λοιπόν να βγάλεις συμπέρασμα.

Εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να τα επηρεάζει το ρεύμα, είναι σαν το δύτη που δουλεύει την ηλεκτροκόληση στα ύφαλα του πλοίου χωρίς να κινδυνεύει από ηλεκτροπληξία όσο το σώμα του είναι βυθισμένο.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

η μεθοδος με το δοκιμαστικο δεν ενδυκνειται γιατι αναβει και απο επαγωγικα ρευματα τα οποια ειναι τελειως ακινδυνα. βαλτε το δοκιμαστικο διαδοχικα στις επαφες μιας μπριζας. θα αναψει και στις δυο. (οχι παντα) η διαφορα ομως ειναι οτι στον αγωγο της φασης θα φωτωβολει πολυ πιο εντονα απο οτι στον αγωγο του ουδετερου ( απλο δοκιμαστικο). αν εχετε δοκιμαστικο με μπαταρια αυτο θα αναψει σιγουρα και στους δυο αγωγους θα λαμπει αρκετα στον αγωγο του ουδετερου αλλα οχι τοσο οσο στης φασης.

σιγουρη μεθοδος ειναι το πολυμετρο που το ρυθμιζεται να μετρησει εναλλασομενη ταση μεταξυ νερου και ουδετερου η γειωσης. θα δειξει ειτε πολυ μικρη ταση ειτε καθολου (εφοσον δεν υπαρχει διαρροη).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Γενικα τα ηλεκτρονικα συστηματα πρεπει να εχουν πολυ καλη γειωση για να παρουμε σωστες ενδειξεις.

Link to comment
Share on other sites

Πριν τοποθετήσω την D.I.Y. γείωση πάντα όταν έβαζα τα χέρια μου στο ενυδρείο ένιωθα ένα μικρό τσίμπημα στα χέρια, που ήταν αποτέλεσμα ύπαρξης ρεύματος στο νερό μου. Με την τοποθέτηση της γείωσης το φαινόμενο εξαφανίστηκε.

Πως την κατασκεύασα; Πείρα ένα ανοξείδωτο πιρουνάκι, το σύνδεσα με καλώδιο και από εκεί σε μία πρίζα σούκου. Αυτό ήταν όλο

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ΑΠΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ αφού έχεις γείωση στο ενυδρείο σου και το δοκιμαστικό λαμπάκι πάραυτα ανάβει, η ηλεκτροδότηση του σπιτιού σου δεν έχει σωστή γείωση, πράγμα που συμβαίνει σε πολλά σπίτια λόγω κακής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Τι να κάνουμε... δεν είναι όλοι οι ηλεκτρολόγοι "μάστορες".

Θα πρέπει να καλέσεις έναν καλό ηλεκτρολόγο να "λύσει" το πρόβλημα σου, που δεν αφορά μόνο το ενυδρείο σου, αλλά γενικότερα την ασφάλεια σου σε περίπτωση βραχυκυκλώματος. Κινδυνεύεις να γίνεις εσύ η γείωση του σπιτιού σου με δυσάρεστες για εσένα συνέπειες.

Φιλικά

:rasp: Ν.Σ.

Υ.Γ. βλέπε άρθρο μου στην κατηγορία καταστήματα με τίτλο :lmao: ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΨΑΡΙΩΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ!!! από το AQUA CLUB DESIGN.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Νίκο αφού εξακολουθεί να ανάβει και με την γείωση το δοκιμαστικό σου, δεν έχει σωστή γείωση η ηλεκτρική αγκατάσταση του σπιτιού σου. Θα πρέπει να επέμβει "μάστορας" ηλεκτρολόγος για να την διορθώσει, για την ασφάλεια όχι μονο του ενυδρείου σου αλλά γενικότερα σε περίπτωση τυχαίου βραχυκυκλώματος π.χ. του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα την ώρα που κάνεις ντουζ... μην γίνεις εσύ η γείωση, προσοχή φίλε μου... η απουσία γείωσης σε ένα σπίτι είναι επικίνδυνη.

Φιλικά

:rasp: Ν.Σ.

Link to comment
Share on other sites

το φαινόμενο αυτό να ανάβει ένα δοκιμαστικό και στην φάση και στον ουδέτερο (δηλαδή και στις 2 τρύπες της μπρίζας) στο ένα έντονα και στο άλλο άτονα, συμβαίνει από κακή εγκατάσταση των καλωδίων από τον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο σου. Έχει μπερδέψει σε κάποια μπρίζα τα καλώδια φάσης/ουδέτερου και μέσω του ουδέτερου επιστρέφει λανθασμένα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Επισκευάζεται αυτή η κακοτεχνία μετά από πολύ ψάξιμο του καλού μάστορα ηλεκτρολόγου σου.

Τότε το σπίτι σου θα έχει καλή γείωση, τώρα έχεις πρόβλημα και εσύ και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές σου.

Φιλικά

:rasp: Ν.Σ.

Link to comment
Share on other sites

εγω ευτυχως λογο πολυ καλης και μελετημενης κατασκευης των ηλεκτρολογικων μου(ηλεκτρολογικος πινακας που ελεγχει τα παντα με μετασχηματιστη ενα προς ενα)καθως και δοκιμασμενος επωνυμος εξοπλισμος δεν εχω την παραμικρη ταση στο ενυδρειο μου ουτε καν επαγωγικη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για όσους από εσάς διαφωνείτε για την γείωση στο ενυδρείο και την επίδραση της παρακαλώ δείτε ΕΔΩ καθώς και ΕΔΩ.

Λέτε να είναι άσχετοι και να μην ξέρουν τι γράφουν οι άνθρωποι αυτοί?

Link to comment
Share on other sites

ENAΣ ΚΟΥΚΟΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ...

άντε να δούμε τί θα γίνει... θα ξυπνήσουν όλοι οι χομπίστες και όχι μόνο??

θα ξυπνήσουν οι κατασκευαστές επωνύμων ενυδρείων που μόνο προδιαγραφές προσφέρουν???

Θα βάλουν γείωση σε όλα τα ενυδρεία που εγώ βάζω επίσημα από το 1991 σε όλες τις ενυδρειοκατασκευές μου αλλά και στα ενυδρεία όλων των πελατών μου???

Τι λες φίλε Γιάννη... θα βάλουν όλοι???

φιλικά

:thaman: Ν.Σ.

Υ.Γ. τι έγινε η σχετική ερώτηση μου στον masteraquariumteacher :thaman: Heiko Bleher??? :wootwoot:

την έστειλα πάλι αγγλικά/ελληνικά.

post-3562-1175029811_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Για όσους από εσάς διαφωνείτε για την γείωση στο ενυδρείο και την επίδραση της παρακαλώ δείτε ΕΔΩ καθώς και ΕΔΩ.

Λέτε να είναι άσχετοι και να μην ξέρουν τι γράφουν οι άνθρωποι αυτοί?

Οχι, αλλα ουτε και αυτοι

http://avdil.gtri.gatech.edu/RCM/RCM/Aquar...dingProbes.html

Εγω προσωπικα ειμαι :thaman: δεν ξερω πια τι ισχυει και τι οχι. Περιμενω μια απαντηση ακομα σ ενα mail που εστειλα στο εξωτερικο μπας και βγαλω ακρη. Αν μου απαντησουν θα το κοινωπιοιησω

Link to comment
Share on other sites

ακούστε και καν'α "ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ... ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟ" !!!!

Όταν πρωτοπαρουσίασα σε διεθνή έκθεση το 1993 στό Παρίσι τα ενυδρεία μου, ήταν πλήρη ενυδρεία με όλα τον ειδικό εξοπλισμό τους και την βάση τους... είχαν όλα γείωση προστασίας και στην γυάλα αλλά και στο σώμα της μεταλλικής βάσης τους ( :thaman: Διπλ,Ευρεσ/νιας πλήρους συστήματος ενυδρείου 1991) και μάλιστα απορώ πως μετά από τόσα χρόνια, κανείς ακόμα από τους μεγάλους (διεθνώς) κατασκευαστές ενυδρείων δεν έχει περιλάβει την επαγωγική γείωση στα πλήρη (σετ) ενυδρεία που πουλάει ανά τον κόσμο.

Και να πει κανείς ότι είναι μεγάλη δαπάνη??? και θα επιβαρύνει τόσο την τελική τιμή και δεν θα πουλιέται πλέον το σετ ενυδρείο??? Η βιομηχανική μαζική παραγωγή μιας επαγωγικής γείωσης δεν θα ξεπερνούσε τα 7-10 ευρώ... άρα τρίχες η επιβάρυνση... όμως πολύ σοβαρή η προστασία της προς εμάς και τα ψάρια μας.

Τι να πω... για το μόνο που χαίρομαι είναι ότι αυτή η σοβαρή υπόθεση έγινε αντιληπτή και επιλύθηκε από Ελληνικά μυαλά πριν 16 χρόνια.

φιλικά

:thaman: Ν.Σ.

Link to comment
Share on other sites

Παρεθεσα την πηγη οχι γιατι ειναι ξενος και δεν εμπιστευομαι τους Ελληνες (Αλλιος θα ειμουν μονο σε ξενα φορουμ) αλλα γιατι εχει και ενα βιογραφικο σαν σεντονι, με 77 δημοσιευσεις, 4 πατεντες κτλ

(http://avdil.gtri.gatech.edu/RCM/RCM/MICHELSON.bio.html). αρα για να λεει αυτα που λεει μπορει να εχει και δικιο. Γι αυτο λεω ειμαι :thaman:

Τωρα το αν η κατασκευαστικες δεν εχουν ενσωματωσει ακομα γιωσεις στα ενυδρια τους ισως οφειλεται ακριβως σε αυτον τον λογο. Οτι οι αποψεις ειναι διχασμενες και το αφεινουν στον τελικο καταναλωτη να βγαλει το φιδι απο την τρυπα.

Περα απο αυτο στις διαφορες πηγες που διαβασα στο internet αναφερουν για GFCI (Circuit Breaker) και οχι για probe grounding (γειωση).

Επισης οφειλω να ομολογησω πως οι περισσοτερες αναφορες ηταν για θαλλασινο νερο και οχι για γλυκο.

Παραθετω σχετικη μου ερωτηση που εγινε στην RENA (http://www.rena.net/) και την απαντηση τους. Περιμενω ακομα μια απαντηση, αν δωθει ποτε, απο Public Aquarium οπου και θα την μοιραστω μαζι σας.

Question:

I have read various controversy articles as well as forum discussions regarding if it wise to ground an aquarium with a probe or not. From what I have understood stray current is always, at very minute levels, present in an aquarium. Given that we detect stray current in an aquarium, the questions are:

1. If an aquarium is not grounded are the fish & Micro organisms affected by the stray current?

2. If an aquarium is grounded are the fish & Micro organisms affected by the continuous current “flowing” out of the aquarium to the grounding unit?

3. Would you recommend grounding an aquarium with a probe or not?

For safety reasons I have read that one should install a GFCI to avoid any serious leakage and electrocution. What are your experiences / recommendations?

Thank you in advance.

Answer:

Thank you for your email - good question and I do not really know the answer. I have received shocks from aquaria but only Marines (because of the salt) but never from freshwater set-ups. I always use a Circuit

Breaker Plug and recommend their use. I do not recommend earthing the tank - in fact a circuit breaker probably works better without such grounding. I have even had customers who earthed the water and then nearly poisoned the fish from copper in the wire! I think it would be useful to see what the research unversities do with their aquaria. Our other expert (Dr Peter Burgess) works at a University, so I will send a copy of our emails to him. Note that he is away until March 31st so do not expect a reply until thereafter.

I will be interested in what he thinks too....

Goodfishkeeping,

Dr David Ford, Aquarian

Link to comment
Share on other sites

ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΕΝΤΟΝΙ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ που μας προτείνεις... αλλά δεν κατάλαβα την ειδικότητα του περί ενυδρείων... ας με συγχωρέσει ο ξένος φ :thaman: ίλος μας.

Δεν το λέω για να υποβαθμίσω τις πανεπιστημιακές γνώσεις του... αλλά δεν κατάλαβα ποιά η εξειδίκευση του με τα ενυδρεία και τα ψάρια.

'Οσο για τον άνθρωπο της γνωστής AQUARIAN είναι ειλικρινής... :thaman: δεν ξέρει!!!!

Λες να με πάρει τηλέφωνο κανένας ξένος Ευρωπαίος, Αμερικάνος και γω δεν ξέρω τι άλλη ράτσα... και να με ρωτάει σχετικά με την γείωση και τις παρατηρήσεις μου εδώ και 16 χρόνια τώρα??? λες....???

Πάντως απολαμβάνω τον κύκλο που θα κάνει το θέμα γείωσης ενυδρείου (ίσως διεθνώς) λίγο καθυστερημένα βέβαια... αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ... λέει το σοφό ρητό του λαού!

φιλικά

:wootwoot: Ν.Σ.

υ.γ. μην ξεχνάς ότι οι Έλληνες έδωσαν και δίνουν τα φώτα στην ανθρωπότητα.

πάρε παπούτσι από τον τόπο σου (ΕΛΛΑΔΑΡΑ)... και ας είναι μπαλωμένο.

Link to comment
Share on other sites

ADMIN NOTE !!!

Το θέμα κλειδώνει

Η αιτιολογία είναι ΕΔΩ

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...