Jump to content

Πόσο αλάτι βάζουμε;


Recommended Posts

Το αρσενικό σκλάρι μου βγάζει συνέχεια κάτι παράσιτα (μαύρα στίγματα) στο σώμα του.Έριχνα πολλές φορές το Tetra Medica Aquarium General Tonic εξασθένιζε κάπως το πρόβλημα, όμως ξαναεμφανίζεται.Και μόνο στο αρσενικό σκαλάρι.Τώρα θέλω να δοκιμάσω με αλάτι.Σε 80 Lt πόσο ρίχνουμε; 1 γρ ανα λίτρο;

Link to comment
Share on other sites

Γεια συμπατριώτισσα!

Αν είσαι σίγουρη ότι πρόκειται για παράσιτο και θέλεις να χρησιμοποιήσεις αλάτι, είναι χρήσιμα αυτά εδώ:

http://www.enydriofilia.net/forum/viewtopic.php?p=123

Το θέμα ειναι ότι το General Tonic δεν είναι το απόλυτο για εξωτερικά παράστα και είναι περίεργο το ότι είναι μαύρα αυτά τα παράσιτα. Τη διάγνωση την έχεις κάνει μόνη σου, απο κάποιες φωτογραφίες ή υποθέτεις ότι είναι παράσιτο. Εννοώ μήπως είναι κάποια άλλη ασθένεια και όχι παράστιτο!! ή μήπως δεν είναι καθόλου ασθένεια αλλά φυσιολογική υφή ή χρωματισμός του δέρματος του, (πολλά ψάρια - δεν ξέρω για τα σκαλάρια- βγάζουν κάποια εξογκώματα -φυμάτια- στο σώμα τους κατα την αναπαραγωγή).

Πόσο καιρό έχεις τα ψάρια?? Απ' ότι είδα σε άλλη σου δημοσίευση είχες πρόβλημα με την εκκόλαψη των αυγών (πιθανόν λόγω των παραμέτρων του νερού που στην πόλη μας όντως είναι ακαταληλο για τα ψάρια αυτά αν δεν του κάνεις κάποια επεξεργασία πρώτα για να προσαρμόσεις τις τιμές σ΄αυτές που απαιτεί το είδος).

Δες κάποιες πληροφορίες για τα ψάρια αυτά εδώ:

http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/...yllum_altum.htm

ΥΓ. Εντελώς φιλικά, υποθέτω ότι στο προφίλ σου δεν εννοείς Ενυδρείο 80 κυβικών αλλά Ενυδρείο 80 λίτρων.

Καλή επιτυχία!

:)

Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ πολύ.Τα έχω διαβάσει το άρθρο για τις κιχλίδες!Βασικά το ενυδρείο το έχω απο το καλοκαίρι.Τα σημάδια του βγάζει το ψάρι είναι εξογκομένα και μεγαλώνουν.Αρα δεν είναι και πολύ φυσικό.Τι φάρμακα προτείνεις να χρησιμοποιώ γενικά;Όποτε κάνω αλλαγή νερού βάζω το Aqua Safe και όποτε βγάζει τα στίγματα βάζω το άλλο.Αν έχεις κάτι καλύτερο να προτείνεις, θα το εκτιμήσω γιατί αγαπώ πολύ τα μικρούλια μου!!!Σήμερα θα παρω οπωσδηποτε και τεστ να κανω το νερό.

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση μιά φωτογραφία θα βοηθούσε ώστε να καταλάβουμε περι τίνος πρόκειται...

Γενικά έχε υπ' όψιν ότι μερικές θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το σύνολο του συστήματος σου, άρα πριν την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν σίγουροι για πιο λόγο το δίνουμε, γνωρίζοντας και τις πιθανές παρενέργειες...

Για παράδειγμα, η θεραπεία με αλάτι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τυχών φυτά που υπάρχουν στο ενυδρείο όπως και κάποια ψάρια (για παράδειγμα cories και tetras). Άρα εάν πρόκειται για εξοπαράσιτα (όπου η χρήση αλατιού ενδείκνυται) πιθανόν να είναι προτιμότερο ένα μπάνιο 10 - 15 λεπτών για τον ασθενή μόνο...

(5 - 6 λίτρα νερό από το ενυδρείο και 3 - 4 κουταλιές αλάτι πολύ καλά διαλυμένες)

Γενικά μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας με καλό αερισμό και βελτίωση της ποιότητας του νερού με συχνότερες αλλαγές πιθανόν να βοηθήσει την κατάσταση.

Έγινε επεξεργασία - chchhypno
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, αν μπορούν να φανούν τα στίγματα σε φωτογραφία θα βοηθούσε πολύ, καθώς και οι παράμετροι του ενυδρείου σου.

Μήπως δεν αφήνεις να ολοκληρωθεί η θεραπεία με General Tonic ή έχεις άνθρακα στο φίλτρο??

Εφόσον έχεις σκαλάρια στο ενυδρείο πιστεύω ότι τύρφη στο φίλτρο ή η χρήση του Tetra Torumin

http://www.tetra.de/tetra/go/4252345AB6B22...2&lang_id=2

πιθανόν να βοηθούσε να βελτιωθούν οι συνθήκες του νερού σου, με την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιπες παράμετροι είναι καλές.

Ίσως ακόμη και η προσθήκη βιταμινών όπως των Tetra Vital να βοηθούσαν τα ψάρια.

http://www.tetra.de/tetra/go/4252345AB6B22...2&lang_id=2

Μένω στα προϊόντα της Tetra γιατι ξέρω ότι εκτώς απο Tetra και Sera είναι σχεδόν αδύνατον να βρείς στις Σέρρες.

Link to comment
Share on other sites

Προσπάθησα να βγάλω φωτό όμως η ηλήθια η φωτογραφική μου δεν την βγάζει καθαρή, ούτε το ψάρι κάθεται ακίνητο!Θα ξαναπροσπαθήσω ίσως με video!Δεν έχω αληθινά φυτά μέσα και στο φίλτρο δεν έχω άνθρακα.Μόνο μετά τη θεραπεία βαζω δηλ. μετά απο 1 βδομάδα περίπου κάνω και ένα φρεσκάρισμα 20% του νερού.Έκανα και μετρήσεις προχτές όμως με τα stick δεν βγάζω και πολύ άκρη.Πού να καταλάβεις τί χρώμα δείχνει ακριβώς;

Πάντος πάνω κάτω κατάλαβα ότι εκτός από το KH που ήταν μηδέν, όλα τα άλλα ήταν ανεβασμένα και το ph ήταν γύρω στο 8.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν τα καταφερες με τη φωτογραφία δεν πειράζει.

Αυτό που μου φαίνεται απο παράξενο έως επικύνδυνο είναι η τιμή του ΚΗ. Το νερό στις Σέρρες ειναι πολύ σκληρό και θεωρώ αδύνατον να έχεις ΚΗ = 0. Άσε που με 0 ΚΗ μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχεις ξαφνική πτώση του pH.

Τα τεστ με stiks πέρα απο δυσανάγνωστα δεν είναι και ασφαλή. Βέβαια το να αγοράσεις με τη μία όλα τα τεστ είναι και ακριβά. Προσπάθησε μήπως μπορέσεις να δώσεις τις τιμές του νερού ή απο τα stiks ή αν μπορείς να αγοράσεις κάποια βασικά υγρά τεστ. Πιστέυω ότι τελικά το πρόβλημα του ενυδρείου σου είναι στην ποιότητα του νερού.

Το pH σου δεν είναι απίθανο να είναι 8 (στο δικό μου ενυδρείο είναι συνήθως 7,5 και το νερό του δικτύου έχει τιμές pH 7,5 , KH 10, GH 14) το οποίο είναι απο κακό έως επικίνδυνο για τα σκαλάρια.

Πως είναι η κατάσταση του ψαριού σου χειροτερεύει ή βελτιώνεται??

Κάθε πότε κάνεις αλλαγές νερού και καθαρίζεις ταυτόχρονα το βυθό με κάποια σκούπα??

Τα ρωτάω μήπως και είναι πολύ ψηλές οι τιμές των νιτρικών (προσπάθησε ακολουθώντας τις οδηγίες των τέστ - έστω και των stiks να δώσεις κάποιες τιμές).

Συγνώμη για την επιμονή αλλά κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει καλά με το νερό του ενυδρείου σου.

Για παράδειγμα οι τιμές στο ενυδρείο μου (με σκαλάρια) στο οποίο έχω αρχίσει να έχω προβλήματα πιθανον λόγω του σκληρού νερού είναι:

NH3 = 0

pH = 7,5

NO2 < 0,3

GH = 14

KH = 10

NO3 = 25

Προσπάθησε να δείς στο τέστ αν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις απο αυτές.

Link to comment
Share on other sites

Γιατι δεν μου κάνει επισύναψη;Λέει ολοκληρώθηκε και δεν βλέπω επισυναπτώμενο αρχείο :)

Link to comment
Share on other sites

Πιο κάτω απο το σημείο που γράφεις την απάντηση έχει το αναζήτηση. Βρίσκεις το αρχείο της φωτογραφίας σου (φρόντισε να μην είναι μεγάλο, μίκρινέ το με κάποιο πρόγραμα όπως το Photo Editor των Windows - Επιλογή : Resize) και πατάς το "Πρόσθεσε αυτό το συνημμένο".

Με τις τιμές του νερού τι έγινε, βρήκες άκρη??

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα φιλε μου Ακη!

Ναι εκανα μετρησες

NO3 = 50

NO2=0

GH=16

KH=15

PH=7,5

Χτες εχασα ενα cory catfish το πρωϊ και μετα προσεξα οτι και το τελευταιο μου cory ηταν ετοιμο...εχανε την ισρροπια του και μερικες φορες αναποδογυριζε στην επιφανεια με την κοιλια κατα πανω :)

Οσο για τις φωτο θα δοκιμασω και απο κανενα νετ καφε γιατι απ τη δουλεια δεν γινεται δεν ξερω γιατι...!!!

Με τις τιμες τι να κανω;;;

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα φιλε μου Ακη!

Ναι εκανα μετρησες

NO3 = 50

NO2=0

GH=16

KH=15

PH=7,5

Χτες εχασα ενα cory catfish το πρωϊ και μετα προσεξα οτι και το τελευταιο μου cory ηταν ετοιμο...εχανε την ισρροπια του και μερικες φορες αναποδογυριζε στην επιφανεια με την κοιλια κατα πανω :)

Οσο για τις φωτο θα δοκιμασω και απο κανενα νετ καφε γιατι απ τη δουλεια δεν γινεται δεν ξερω γιατι...ουτε 1 Μb ειναι η φωτο!!!Κανω αναζητηση και μολις παταω να το προσθεσει, βγαζει error!τι καταληξη πρεπει να'χει ; τις δοκιμασα ολες!

Με τις τιμες τι να κανω;;;

Link to comment
Share on other sites

Ορίστε και οι φωτό.Αμφιβάλλω αν βγάλετε άκρη αλλά καλύτερα δεν γίνεται..

post-6453-1206365908_thumb.jpg post-6453-1206365920_thumb.jpgpost-6453-1206365971_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, Μαρία (υποθέτω ότι έτσι είναι το μικρό σου όνομα!)

Οι φωτογραφίες πράγματι δεν βοηθούν πολύ για να φανεί κάτι στο ψάρι, αλλά είδα κάτι άλλο και θέλω να διευκρινίσεις.

Αν δεν κάνω λάθος, απο την τρίτη φωτογραφία, φαίνεται ότι το ενυδρείο σου έχει μόνο ένα μικρό εσωτερικό φίλτρο (επάνω δεξία). Ελπίζω ότι υπάρχει κάποιο άλλο, εξωτερικό και δεν φαίνεται στη φωτογραφία.

Πιστεύω πως είναι πολύ λίγο και για τα λίτρα του ενυδρείου (μην κοιτάς τι λένε τα χαρτία του για 80 ή παραπάνω λίτρα).

Παράλληλα οι τιμές νιτρικών που έγραψες είναι υψηλές (50). Πράγμα που σημαίνει ότι έχεις τροφή που αποσυντήθεται και γενικά επιβαρυμένο πυθμένα.

Κάθε πότε κάνεις αλλαγή νερού και γράψε άν καθαρίζεις τον πυθμένα.

Οι τιμές σκληρότητας είναι όντως ψηλές, όπως είχαμε παρατηρήσει και σε προηγούμενη απάντηση (και σε συνδυασμό με το ψηλό pH) για τα σκαλάρια είναι τα πράγματα δύσκολα και ζορίζονται τα πράγματα.

Με τη σκληρότητα μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, όπως προετοιμασία του νερού και μείωση της σκληρότητας με τύρφη ή προσθήκη συστήματος CO2. Δεν ξέρω αν είσαι δαιτεθημένη για τέτοιες διεργασίες. Θα πρέπει να διαβάσεις λίγο στο AZ για να δείς τι εννοώ.

Αυτό που μπορείς να κάνεις και για τα συγκεκριμένα ψάρια αλλά και για το ενυδρείο σου είναι (αν όντως έχεις μόνο το μικρό εσωτερικό φίλτρο) να προγραματίσεις την αγορά ενός μεγαλύτερου, κατα προτίμηση εξωτερικού δυνατού φίλτρου, που να καλύπτει τουλάχιστον 3 με 4 φορές φιλτράρισμα του νερού σου την ώρα. Δηλαδή ενός φίτρου 300 - 400 l/h.

Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα βελτιώσει την κατάσταση και για τα ψάρια που έχεις και γενικά για ψάρια που πιθανόν θα βάλεις στο μέλλον στο ενυδρείο.

Άμεσα, πάντως θεωρώ ότι πρέπει να κάνεις μια σωστή αλλαγή νερου κατά 30% και να δείς τι γίνεται με τα νιτρικά.

Δεν γράφεις τίποτα για NH3, δεν έχεις τεστ ή δεν έκανες μέτρηση??

Γράψε για νεώτερα και μην παρατάς την προσπάθεια. Τα σκαλάρια δεν φαίνονται σε άσχημη κατασταση και πιστέυω ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. :)

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα Ακη!

Σ'ευχαριστω παρα πολυ για τις συμβουλες σου!Οντως εχω μονο αυτο το εσωτερικο φιλτρο το οποιο ελεγε οτι κανει και για 120lt.Αληθεια δεν φτανει; :)

Τωρα οσο για τις μετρησεις, τα stick δεν εχουν μετρηση για NΗ3.Οι τιμες ομως που δειχνουν τα τεστ ισως να πεφτουν πολυ εξω απ την πραγματικοτητα και να μην ισχυουν!Τα χρωματα ειναι πολυ διαφορετικα πανω στο κουτακι.Οντως πρεπει να παρω υγρα και τελικα ολα να ναι ο.κ.Αλλαγες νερου κανω με την ταυτοχρονη εκκαθαριση του βυθου με τη βοηθεια της σκουπας.Δεν εχω λερωμενο βυθο παντος γιατι αν κρινω απ το νερο στον κουβα, δεν ειναι και ιδιαιτερα σκουρο, οπως την πρωτη φορα που την χρησιμοποιησα.Καθε 10 μερες το καθαριζω και με αυτη τη διαδικασια αλλαζω περιπου το 50% του νερου και προσθετω Aqua Safe. Εκανα μετρησεις και πριν την αλλαγη και μετα, και τα αποτελεσματα ηταν τα ιδια (οσο μποορυμε ειπαμε να κρινουμε απ το χρωμα που δειχνει στο κουτακι)!

Δεν ξερω πραγματικα τι αλλο να κανω.Μεχρι στιγμης χανω μονο τα μικρα ψαρακια που εχω στο ενυδρειο (cory,neon,guppy) αλλα αυτο πιστευω γινεται επειδη δεν ειναι συμβατα με τα αγγελοψαρα και τα χτυπανε, ετσι δεν ειναι;Με τα αγγελοψαρα, το silvershark και τις γλυφτρες μεχρι στιγμης ολα τελεια...

:bowdown: θα κανω και μια χαζη ερωτηση τωρα...το CO2 δεν παραγεται και με το συστημα των φυσσαλιδων που εχω;Και τι ειναι η ...τυρφη;;; :bowdown:

Έγινε επεξεργασία - xaralampidou_m
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι τα εσωτερικά φίλτρα είναι για πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις και μόνο σε πολύ μικρότερα ενυδρεία απο το δικό σου τα εμπιστεύομαι.

Το βασικό τους μειονέκτημα έιναι ο πολύ λίγος χώρος που έχουν για υλικό φιλτραρίσματος με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστό βιολογικό φιλτράρισμα του νερού. Μόνο εσωτερικά φίλτρα με μεγάλο χώρο μπορείς να εμπιστευθείς και το δικό σου το βλέπω (άσχετα με τη δύναμη του κυκλοφοριτή του, άσε που τα περισσότερα λένε ψέματα για τη δύναμή τους) μικρό σε μέγεθος.

Ποιάς εταιρίας είναι?? και πόσα λίτρα την ώρα γράφει ότι μετακινεί??

Αν μπορείς βάλε μια φωτογραφία του ενυδρείου σου τώρα που βρήκες τον τρόπο, μεγαλύτερη (γιατί αυτή που έβαλες ήταν μικρή και δεν φαινόταν καλά) και αν γίνεται να φαίνεται και το επάνω μέρος. Μου φάνηκε ότι το φίλτρο είναι στο επάνω μέρος του έξω απο το νερό ή κάνω λάθος?? και σαν να μην είναι γεμάτο το ενυδρείο ως επάνω. Μπορεί να κάνω λάθος!!??

Τις φωτογραφίες μπορείς να τις προσθέσεις και μέσα στο κείμενο, με αντιγραφή και επικόληση (κοίτα το εικονίδιο στη μπάρα του παραθύρου του κειμενογράφου).

Οι αλλαγές που γράφεις φαίνονται εντάξει, αλλά δεν δικαιολογούνται τα νιτρικά εκτώς αν κάτι δεν λειτουργει σωστά (φίλτρο, τεστ νερού). Τα τεστ φαντάζομαι είναι της Tetra (δεν έχουν ΝΗ3). Πάντως η αμμωνία (ΝΗ3) είναι πολύ βασικό να μετράται.

Απο την άλλη δεν νομίζω ότι δικαιολογείται να αποδίδεις το θάνατο των μικρών απο επιθετικότητα των σκαλαριών (θα είχες δει κινηγητό, φαγωμένες ουρές, τραύματα) και όχι να κολυμπούν ανάποδα όπως είπες για το κόρρυ.

Για το CO2 που λές, το προσθέτεις στο νερό με ειδικές συσκευές, ιδιοκατασκευής (DIY) ή αγορασμένα συστήματα (αρκετά ακριβά!) κυρίως για να βοηθήσεις την ανάπτυξη των ζωντανών φυτών. Μπορείς να βρείς αρκετά θέματα στο ΑΖ.

Αυτό που λές για φυσαλίδες, φαντάζομαι εννοείς τον αέρα που βάζεις με την αεραντλία και μέσω της αερόπετρας. Είναι απλός αέρας για αερισμό, οξυγόνωση και κίνηση του νερού. Καμία σχέση με προσθήκη CO2.

Η τύρφη είναι ένα υλικό που προστίθεται στο φίλτρο και απελευθερώνει διάφορα φυσικά συστατικά που χαμηλώνουν το pH, τη σκληρότητα και γενικά βελτιώνουν το νερό κάνοντάς το ιδανικό για είδη ψαριών που το απαιτούν. Αυτά βέβαια για μικρές μειώσεις και όχι για τα δικά μας σκληρά νερά. Το δοκίμασα και δεν είδα καμία σημαντική αλλαγή!! :blink:

Σκέψου πάντως την πιθανότητα αλλαγής του φίλτρου. Ποτέ δεν χάνει κανείς με καλύτερο φιλτράρισμα.

Ότι αποριά υπάρχει, εδώ είμαστε.. :):bowdown::bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα!

Η αληθεια ειναι οτι πολλες φορες ειδα κομμενες ουρες στα guppy μου και τα 2 cory τα βρηκα ηδη νεκρα και φαγωμενα το πρωι.Μονο το τελευταιο ετυχε να δω να βασανιζεται.Θα δω τη μαρκα του φιλτρου και θα τραβηξω φωτο οπως μου ειπες....Οντως ειναι ενα κομματι του φιλτρου εξω απ το νερο γιατι περνει αερα ενα λαστιχακι που εχει πανω!Ελεγε πως ειναι για 120 lt παντος...

Link to comment
Share on other sites

Μαρία γειά!

Το ότι βρήκες τα κόρρυ φαγωμένα δεν είναι απαραίτητο να τα έχουν σκοτώσει τα σκαλάρια. Μπορεί να ψόφισαν και να τα έφαγαν στη συνέχεια κυρίως οι γλύφτες (που είναι και η δουλειά τους να καθαρίζουν και να ρουφάνε την οργανική ύλη κλπ απο τον πυθμένα). Υποθέτω ότι γλύφτες λες τους πλεκόστομους ή τα CAE. Και τα δύο δεν μένουν αδιάφορα αν βρούν κάποιο ψάρι ψόφιο στον πυθμένα, πολλές φορές χωρίς να έχει ακόμη ψοφήσει!!!

Οι ουρές των γκάπι μπορεί να είναι σημάδι επιθετικότητας αλλά θα είχες δει κι εσύ τα σκαλάρια να τα κυνηγούν συνεχώς καθώς και κάποιες άλλες πληγές επάνω τους.

Ιδαίτερα αν τα σκαλάρια κυνηγούσαν το τελευταίο κόρυ και ευθύνονταν για το θάνατό του θα το έβλεπες να το χτυπούν όταν ταλαιπωρούνταν κολυμπώντας ανάποδα.

Sorry για την επιμονή αλλά βάζω την πιθανότητα ολοι οι θάνατοι να οφείλονται στην ποιότητα νερού ή σε ασθένεια ή και στα δύο.

Τα έσωτερικά φίλτρα συνήθως τα βυθίζουμε ολόκληρα στο νερό για να εξασφαλίζεται η ψήξη τους και αν θέλεις να χρησιμοποιείς το σωληνάκι για να τραβάει αέρα, αφήνεις έξω απο το νερό μόνο αυτό.

Σίγουρα πάντως ό,τι και να γράφει ένα εσωτερικό φίλτρο για την ικανότητά του και για το ότι μπορεί να καλύψει τα λίτρα ενός ενυδρείου, δεν μπορεί να συγκριθεί με την απόδοση και το "σωστό" φιλτράρισμα που κάνει ένα εξωτερικό που έχει πολλαπλάσιο όγκο υλικών φιλτραρίσματος.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι τιμές των λίτρων που γράφουν ότι φιλτράρουν είναι μακράν της παραγματικότητας... φαντάσου....

Υπάρχουν φίλτρα (συνήθως κάποια φτηνά, κινέζικα κλπ) που παρότι γράφουν ότι φιλτράρουν 450 ή 500 λιτ/ώρα στην πράξη δεν βγάζουν πάνω απο 150 λιτ/ώρα μετρημένα!!!

Η επιλογή φυσικά είναι πάντα του καθενός....

Βάλε αν μπορέσεις τη φωτογραφία και τα λέμε!! :):bowdown:

ΥΓ. Γράψε τη μάρκα του φίλτρου και σίγουρα το μοντέλο, τον κωδικό, για να μπορέσω να το ψάξω στο Internet.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα!

Χάθηκα λίγο...Περίμενα να έρθουν τα υγρά τέστ που παρήγγειλα από Γερμανία.Λοιπόν ορίστε οι μετρήσεις οι χτεσινές.Σήμερα θα κάνω και αλλαγή νερού και θα ξανακάνω....

PH=8

GH=14

KH=10

NH4=0

NH3=0.03

NO2=0

NO3=25

PO4=2

FE=0.1

CU=0

Άκη θέλω πάλι τα φώτα σου :wub:

Link to comment
Share on other sites

Τα πρωτα που βλέπουμε ειναι ανεβασμενα (λιγο) νιτρικα και φωσφωρικα που σημαινει οτι χρειαζεσαι πιο συχνες αλλαγες νερου ή κανενα φυτάκι για να τα τραβαει.

Προσωπικα ειμαι οπαδος των αλλαγων νερού...

Link to comment
Share on other sites

Μαρία γειά!!

Τι έγινε, χάθηκες και φοβήθκα μήπως υπήρχε καμιά δυσάρεστη κατάληξη για τα ψάρια σου.

Απ' ότι καταλαβαίνω είναι όλα καλά.

Βλέπω ότι προμηθεύτηκες πλήρες σετ απο τεστ και αυτό είναι καλό! :wub:

Όπως σου αναφέρει και ο Zorba_The_Freak, οι τιμές φαίνονται καλές, ίσως καποια συχνότερη αλλαγή νερού κάνει κάτι, αν και τα νιτρικά απο τη βρύση του δικτύου που έχω μετρήσει στο σπίτι είναι 25, άρα δεν μπορεί να περιμένεις χαμηλότερα με την αλλαγή νερού.

Η κατάσταση με το σκαλάρι πως είναι?? Συνεχίζουν να υπάρχουν τα στίγματα??

Οι υπόλοιποι θάνατοι (των μικρών) συνεχίζονται??

Γνώμη μου πάντως είναι πως απο τη στιγμή που συνεχίζεις ακάθεκτη και δεν απογοητεύεσαι, όπως φαίνεται απο τη γενναία προμήθεια των τέστ του νερού, να προγραμματίσεις και μια αγορά ενός μεγαλύτερου εξωτερικού φίλτρου. Θα ξαναπώ πάντως παρότι γίνομαι κουραστικός, γιατί τα ίδια τραβάω κι εγώ με τα σκαλάρια μου, ότι το νερό μας είναι πολύ σκληρό για τα ψάρια αυτά. :rasp::rasp:

Δεν κατάλαβα όμως γιατί παρήγγειλες τα τεστ απο το εξωτερικό και δεν τα αγόρασες απο τις Σέρρες. Τα τεστ της Tetra υπάρχουν και στα 2 -3 καταστήματα της πόλης και είναι αρκετά αξιόπιστα.

Αν μπορείς βάλε μια μεγαλύτερη και καλύτερη φωτογραφία του ενυδρείου σου να φαίνεται το φίλτρο που έχει ή γράψε τη μάρκα και το μοντέλο του.

Χαίρομαι που ξαναέγραψες και συνεχίζεις να προσπαθείς για το καλό των "μικρών" σου φίλων!!

Περιμένω νέα!!

:D:rasp:

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Άκη.

Αγόρασα από Γερμανία γιατί εδώ είναι ακριβά.Από εκεί μαζί με τα έξοδα αποστολής 50 εθρώ.Το σκαλάρι συνεχίζει να βγάζει στίγματα και μάλιστα είπα να μην βάλω φάρμακο αυτή τη φορά να δω μήπως φεύγουν από μόνα τους.Όμως αυτά τώρα έσκασαν και έγιναν πληγές!Δηλαδή φαίνεται το κρέας από μέσα....ωστόσο δεν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ψαριού.Δεν ξέρω πραγματικά τι έχει το καημένο και αν υποφέρει τώρα.Να ξαναβάλω φάρμακο και να το έχω μόνο του σε κάποιο άλλο ενυδρίο ή να το αφήσω έτσι και ότι γίνει;

Το φ'ιλτρο πάλι ξέχασα να δω τί μάρκα είναι , αν και είναι γνωστή πιστεύω.Mετά την απώλεια των corry δεν είχα άλλες απώλεις.Τα guppy μου και οι γλύφτρες είναι μια χαρά...

Θα ξαναβάλω και τις φωτο που ζήτησες...

See U!!!

Έγινε επεξεργασία - xaralampidou_m
Link to comment
Share on other sites

Μαρία γειά!

Είναι ευχάριστο το ότι τα περισσότερα ψάρια σου είναι εντάξει, αλλά πολύ κακό αυτό που περιγράφεις για το σκολάρι. Υποθέτω ότι το άλλο σκαλάρι δεν έχει τίποτα εμφανές.

Πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις κάποιο φάρμακο γιατί φοβάμαι απο την περιγραφή που έκανες ότι πολύ γρήγορα θα το χάσεις.

Θα βοηθούσε πάρα πολύ, αν μπορείς να βάλεις φωτογραφία του ψαριού στην κατηγορία του forum για τις ασθένειες. Πάντως μην το αφήσεις έτσι γιατί δεν θα τα καταφέρει.

Το ότι δεν έχουν εμφανίσει τα άλλα ψάρια κάποιο ανάλογο σύμπτωμα, τόσο καιρό, με κάνει να υποθέτω ότι δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο. Άν ήταν παράσιτο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μεταδίδονταν και στα άλλα ψάρια.

Αυτά είναι βέβαια μόνο υποθέσεις και μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα ή λεπτομερέστατη περιγραφή μόνο θα μπορούσε να βοηθήσει.

Ρίξε μια ματιά εδώ http://www.sera.de/index.php?eID=tx_mm_bcc...35481083a815dcf

ή έδώ http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=2601

μήπως και καταλήξεις κάπου.

Απο τη στιγμή που οι παράμετροι του νερού σου είναι καλές (γενικά, όχι όμως για τα σκαλάρια!!) είχες δίκιο και μάλλον πρόκειται για ασθένεια. Δοκίμασε να βάλεις θέμα στην κατηγορία των Ασθενειών.

Τα λέμε :wub::D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημερα Ακη!

Τι κανεις;Εχω νεα! :excl:

Τα σκαλαρια μετα απο 4 μηνες απιτελους ξαναγεννησαν!!! :D:excl::excl:

Το πρωτο παραγμα που εκανα ηταν να απομακρυνω αμεσως τα υπολοιπα ψαρια απο το ενυδριο και να τα αφησω μονα στην ησυχια τους.Σημερα ειναι η 4 η μερα και εχω αρκετες ουριτσες να κουνιουνται πανω σε ενα φυλλο στο οποιο χτες το βραδυ τα μετεφεραν απο την αρχικη πετρα οι γονεις.Εχω ανεβασει την θερμικρασια στους 29 βαθμους.Απλα μερικα επεφταν απο το φυλλο και ενω τα ξαναεβαζαν οι γονεις στη θεση τους αυτα συνεχιζαν να πεφτουν ολη την ωρα με αποτελεσμα να εχει καμια 20ρια ουριστες πανω στο φυλλο μονο.Τα αλλα βρισκονται καπου κατω στα χαλοκια και δεν μπορουν να τα βρουν οι γονεις :D

Εστειλα και pm στον Χρηστο γι αυτο το θεμα να μου πει αν υπαρχει περιπτωση να επιζησουν κι αυτα που ειναι κατω.Μεχρι στιγμης παντος τα πανε μια χαρα με αυτα που εχουν υπο την επιβλεψη τους.

Ασχετο τωρα.... η μαρκα του φιλτρου που ρωτουσες ειναι HVDOR crystal k20 duo 1

Hmax 0.50m Qmax 450l\h.

Link to comment
Share on other sites

AkhΑκη εχω προβλημα με τις φωτο.Ειναι 3 mb jpeg η καθε μια και δεν μου τις επισυναπτει ρε συ....ΓΙΑΤΙ:::: :D

Link to comment
Share on other sites

Μαρία γεία!

Πολύ ευχάριστα τα νέα σου για τη γέννα των σκαλαριών :D:excl:

Να υποθέσω ότι το αρσενικό είναι καλύτερα και δεν χειροτέρεψε απο την ασθένεια...

Φαντάζομαι ότι ο Χρήστος με την εμπειρία που έχει θα σου δώσει οδηγίες για τα μικρά και την "οικογένεια"!!!

Σχετικά με το φίλτρο: η εταιρία είναι αξιόπιστη και το φίλτρο όπως έψαξα φαίνεται καλό στον τρόπο λειτουργίας του. Παρ' όλα αυτά, αν και επαναλαμβάνομαι, επιμένω ότι δεν επαρκεί για το ενυδρείο σου. Η ίδια η εταιρία το δίνει για ενυδρεία 40 έως 90 λίτρων. Όπως καταλαβαίνεις είσαι στα όρια και μάλιστα θέλωντας να συντηρήσεις αρκετά απαιτητικές καταστάσεις, όπως είναι η αναπαραγωγή και η ανατροφή ευαίσθητων μικρών.

Το να απομακρύνεις τα υπόλοιπα ψάρια ήταν σοφή κίνηση, μια και θα ηρεμήσουν οι γονείς, δεν θα κινδυνεύουν τα αυγά και παράλληλα θα αποφορτιστεί το ενυδρείο απο ρύπους. Που τα πήγες όπως. Απέκτησες και δεύτερο ενυδρείο?? Αν ναί, με 'γειά σου!!

Σχετικά με το ανέβασμα των φωτογραφιών, σου είχα γράψει και σε άλλο post, προσπάθησε να μικρίνεις τις φωτογραφίες (το πρόγραμμα Photoeditor του Office έχει resize) κατα 50% και πιστεύω θα πετύχει. Αλλιώς έχω την εντύπωση ότι μπορείς να εισάγεις φωτογρφία στο ίδιο το παράθυρο που γράφεις την απάντηση, πατώντας στο εικονίδιο, αυτό με το δενδράκι, στην μπάρα του παραθύρου της απάντησης.

Φαντάζομαι θα το πετύχεις!!!

Περιμένω νέα σου και μάλιστα ευχάριστα :excl::excl::D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...