Jump to content

Μπήκε το skimmer!


neon

Recommended Posts

Επιτέλους ήρθε το skimmer! Το έβαλα σε λειτουργία και το ρύθμισα με τις οδηγίες του φίλου Θανάση (ΤΑΝ) :busted_cop:, γιατί στην αρχή γέμιζε το κυπελάκι με νερό.

Δείχνει να δουλεύει καλά. Μόλις βγάλει την πρώτη μούργα θα ανεβάσω και φωτογραφία. Της μούργας όχι του ενυδρείου γιατί δεν είναι για κόσμο ακόμα :busted_cop: .

Ερώτηση:

Ο κατασκευαστής το δίνει έως 100 λίτρα. Φώτο εδώ: http://www.fittings24.de/catalog/images/s3000.gif.

Το δικό μου ριφάκι είναι πολύ μικρότερο. Από όσο γνωρίζω στα φορτωμένα reef υπολογίζουμε skimmer για διπλάσια περίπου από τα λίτρα μας. Σωστό ή λάθος; Και πάλι βέβαια θεωρητικά πάντα είναι αρκετά μεγαλύτερο από ότι θα έπρεπε.

Υπάρχει πιθανότητα να μου "στεγνώνει" το νερό από το overskimming; Αν ναι, τι μπορώ να προσθέτω και πόσο συχνά προκειμένου να κρατάω τις ισορροπίες;

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα Μιχάλη.

Αλλά αν θέλεις να το περιορίσεις βάζεις πολύ απλά στον αέρα μία βαλβίδα και μειώνεις την ένταση του και το ρυθμίζεις όσο θέλεις εσύ.

Άντε να δούμε και καμία φώτο στο ενυδρείο στημένο με το σκιμμεράκι

Link to comment
Share on other sites

Καλοριζικο neon!! Σιγουρα θα δεις διαφορα και δεν νομιζω να εχεις κανενα προβλημα με το νερο σου...αστο να ξερναει :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Καλός το δέχτηκες Μιχάλη. Θα δεις σύντομα σημαντική διαφορά. :busted_cop:

Για τις επιδώσεις του μιας και με το εν λόγω skimmer δεν έχω εμπειρία δεν μπορώ να σου πω πάντως γενικά οι περισσότερες εταιρίες συνηθίζουν να παρουσιάζουν τα skimmer τους με σημαντικές προς τα πάνω επιδώσεις κάτι που στην πράξη δεν υφίσταται. Όπως και να έχει βάση τον λίτρων σου και του skimmer σίγουρα θα παίξεις με overskimming.Καθώς είμαι υπέρμαχος αυτής της άποψης για μένα μόνο καλά θα σου φέρει και σίγουρα θα μπορέσεις σε λογικά πλαίσια να το φορτώσεις λιγουλάκι. :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Μιχάλη

Ολα τα skimmer όταν είναι καινούρια , δηλαδή μπαίνουν για πρώτη φορά σε λειτουργία, αφρίζουν πολύ. Αυτό οφείλεται στα διαχωριστικά λάδια που έχει το πλαστικό και το καλούπι κατασκευής. Στην αρχή θα πρέπει να μειώσεις την παροχή του αέρα ετσι ώστε να μην αφρίζει πολύ και να μην έχει μεγάλη παραγωγή νερού και γεμίζει το δοχείο.

Αυτό το πρόβλημα θα μειώνεται σταδιακά, ενώ εσυ θα αυξάνεις αντίστοιχα την παροχή του αέρα, μέχρι που θα σταματίσει τελείως, οπότε το skimmer σου θα δουλεύει στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου.

Οσο αφορά με το μέγεθος του skimmer ή των αριθμό των skimmer που μπορεί να έχει κανείς στο ενυδρείο του έχει να κάνει με τη βιομάζα των κοραλλιών και γενικά των ζώντων οργανισμών, παρα με τον όγκο του νερού.

Οπως πολύ καλά ανέφερες, το skimmer εκτός απο τα οργανικά και ανόργανα "απόβλητα" που απομακρύνει απο τα ενυδρείο , απομακρίνει επίσης και χρήσιμα στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Η προσθήκη αυτών πρέπει να γίνεται συστηματικά με τις προγραμματισμένες αλλαγές του νερού και με την εβδομαδιαία προσθήκη ιχνοστοιχείων απο το εμπόριο. Η ποσότητα αυτών όμως είναι εντελώς σχετική και οχι κατα ανάγκη σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος.

Αυτό έχει να κάνει με το είδος των κοραλλιών που έχεις (μαλακά-σκληρλα, LPS-SPS) και τη σωστή δόση θα τη βρείς σιγά σιγά με την εμπειρία που θα αποκτήσεις.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Τα νεότερα από το skimmer:

Από κει που με την παραμικρή ευκαιρία άφριζε (άσπρο αφρό), π.χ. στο τάισμα, τώρα ούτε αφρό ανεβάζει ούτε μούργα. :D

Δύο μπορεί να συμβαίνουν: Ή είναι πολύ καθαρό το νερό ή δεν είναι σωστά στημένο (το πιθανότερο).

Μήπως να το κατεβάσω λίγο χαμηλότερα; Επίσης να αναφέρω ότι η αεραντλία είναι στα 150 λίτρα/ώρα. Μήπως χρειάζεται μεγαλύτερη;

:D

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως όταν δούλευα το δικό μου είχα μία αεραντλία 400 λίτρα/ώρα για να είμαι σίγουρος και έκανε πολύ καλή δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά θα έλεγα να το κατεβάσεις λίγο με σκοπό να ανεβεί η στάθμη του.Αν και με αυτό δεν δεις διαφορά θα προβούμε σε πιο δραστικά μέτρα. :D

Link to comment
Share on other sites

Μιχάλη καλό είναι να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες.Σίγουρα πρέπει να αναφέρουν κάπου πόσο πρέπει να ξενερίζει (ίσως υπάρχει και σκίτσο).Οσον αφορά την αεραντλία μπορεί να είναι όσο μεγαλύτερη γίνεται μιας και την ποσότητα του αέρα την κανονίζεις μόνος σου με τον ρεγουλατόρο.

Link to comment
Share on other sites

Ξεκίνησα κατεβάζοντάς το ένα εκατοστό, θα το παρακολουθήσω τις επόμενες ημέρες και αναλόγως θα το κατεβάσω και άλλο. Δυστυχώς οι οδηγίες δεν είναι τόσο κατατοπιστικές, καθώς έχουν μόνο ένα σχεδιάγραμμα, το οποίο δείχνει βέβαια τη στάθμη αρκετά ψηλότερα από ότι το είχα. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα πιθανόν να προχωρήσω στην προμήθεια μεγαλύτερης αντλίας.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, θα σας κρατώ ενήμερους. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Μιχάλη μάλλον το ξέχασες αυτό εδώ το ποστ.

Για πες μας τις εξελίξεις του skimmer και γενικότερα του ενυδρείου σου, για να παίρνουμε και εμείς καμιά ιδέα. :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...