Jump to content

ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ


koukou1936

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Είμαι καινούργιος και θα ήθελα τη βοηθεια σας. Θέλω να πάρω ένα ενυδρείο 50-70 λίτρων (δεν έχω παραπάνω χώρο από θέμα διαστάσεων) το οποίο για αρχή το θέλω για να ομορφύνω το σαλόνι μου (αν και ξέρω πως με τη μία θα κολλήσω και θα ζητάω μεγαλύτερο). Ψάχνοντας σε διάφορα καταστήματα και έχοντας ενα μπάτζετ της τάξεως των 250-300 (μαζί με διακόσμηση και ψάρια) όλοι με κοιτάγαν στραβά και κοιτάγανε πως θα τα τσεπώσουν λέγοντας μου για 500 ευρώ τουλάχιστον. Μέσω γνωστού κατέληξα στο... Μαξίμου των ενυδρείων κάπου στα δυτικά προάστια όπου μπορώ να πω ότι βρήκα την υγειά μου και από τιμές αλλά και από αντιμετώπιση και service. Επίσης, ένα άλλο μαγαζί που μου προτάθηκε για να δω είναι ένα πολύ... inn στα βόρεια προάστια. Θα ήθελα να ρωτησω, για τα λεφτά που δίνω, έχω και άλλες εναλλακτικές εκτός από αυτά τα δύο καταστήματα? Επίσης, με αυτά τα λεφτά μπορώ να φτιάξω κάτι εμφανίσιμο και ασφαλές για τα ψάρια ενυδρείο?

Περιμένω τη βοήθεια σας,

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Καλωσόρισες στο Aquazone!

Νομίζω ότι για αρχή μπορείς να κάνεις κάτι αρκετά καλό αρκεί ομως να μην βιαστείς!

Μελέτη και πάλι μελέτη για να μην κάνεις λάθος αγορές και να αποφύγεις κάποια άσκοπα έξοδα!

Άνοιξε ένα θέμα στην ανάλογη κατηγορία και εκεί μπορούμε να το συζητήσουμε αναλυτικά!

:wub:

Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Καλώς όρισες στο forum μας!

Ψάχνοντας θα βρεις πολλές πληροφορίες, που χρειάζεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες.

Στο χομπυ αυτο, η υπομονη ειναι το μεγαλυτερο προσον που πρεπει να διαθετει ο χομπιστας.

Το δευτερο ειναι η ορεξη για μελετη.

Ξεκινα πριν κανεις οποιαδηποτε αγορα να γνωρισεις καποιες βασικες λειτουργειες της φροντιδας και διατηρησης των ενυδρειων.

Η αγορα ενος ειδους ενυδρειου και χωρητικοτητας και ταυτοχρονα το ειδος των "διακοσμητικων" φυτων και βυθου που μπαινουν μεσα καθως και το σημαντικοτερο που ειναι το ειδος του νερου (δεν υπαρχει "ενα γλυκο νερο" μονο, θα μαθεις στη συνεχεια για μαλακο, σκληρο νερο κλπ) εχει αμεση σχεση με την συνθεση των ψαριων που θα επιλεξεις να διατηρησεις.

Καποια πραγματα που φαινονται απλα διακοσμητικα ειναι στην ουσια σημεια επιβιωσης για μερικα ψαρια.

Θα εβαζε καποιος τροπικα ψαρια σε θαλλασσινο νερο?

Οχι.

Ετσι υπαρχουν και αλλες λεπτομεριες που συνηθως γινονται λαθη, που οταν τις βλεπει καποιος που ξερει ειναι σαν να βλεπει τσιπουρα στη λιμνη των Ιωαννινων. :rasp:

Παιζει ρολο αναλογα τα ψαρια αν θα βαλεις πετρες ή ξυλα, χαλικι ή αμμο, με φυτα ή χωρις φυτα κλπ

Πριν λοιπον ξεκινησεις να αγοραζεις διαφορα, μαθε τα βασικα διαβαζοντας αυτο το αρθρο Τα πρώτα μου βήματα…, Ξεκινώντας και προχωρώντας σωστά που σε παραπεμπει σε βασικες γνωσεις.

Μετα θα αποφασισεις ποιο ειναι το βασικο ειδος ψαριου που θελεις να διατηρησεις και μην κανεις το κλασσικο λαθος να γεμισεις τιγκα το ενυδρειο ψαρια διαφορα χρωματα και μεγεθη κλπ.

Θα δεινοπαθησεις.

Αναλογα ποσα λιτρα εχεις χωρανε συγκεκριμενος αριθμος ψαριων συγκεκριμενου μεγεθους.

Πολλα μαγαζια πουλανε ψαρια πολυ μικρα 6-7cm και δεν ενημερωνουν οτι το μεγεθος τους ειναι και 1 μετρο οταν ενηλικιωθουν. Κοιτα αυτο το μικρο καρχαριακι , ποσο γινεται αν μεγαλωσει λιγο και λιγο ακομα?

Φαντασου το εαυτο σου σε 6 μηνες να εχεις μαθει οτι τα 5-6 ψαρακια που εχεις αγορασεις πρεπει να ζησουν σε πισινα ολυμπιακων διαστασεων :drunk: (μιλαω σοβαρα και κυριολεκτω :rasp: )

Για αρχαριους λοιπον ενδυκνειται να εχουν λιγα ψαρια στο ενυδρειο τους για να μπορεσουν να αντιπετωπισουν τις δυσκολιες της αρχης χωρις να εχουν και το προσθετο βαρος της υψηλης ιχθυοφορτωσης που μπορει να σου γεμισει το ενυδρειο ρυπους και ασθενειες.

Λιγα ψαρια στην αρχη και "ευκολα" οπως λεγονται καποια ειδη λογω της ευκολης διατηρησης τους σχετικα με αλλα ειδη, (κανενα ψαρι δεν ειναι πραγματικα "ευκολο", απλα μερικα δεν θελουν δυσκολους χειρισμους στην διαχειρηση του νερου τους.)

Επισης οχι πολλα ειδη διαφορετικα. Ενα - δυο ειδη και μαλιστα συμβατα μεταξυ τους, δηλαδη να ζουν στις ιδιες συνθηκες νερου και να ειναι ειρηνικα.

Ανακεφαλαιωση :

1. διαβαζεις τα αρθρα,

2. διαλεγεις 1-2 ευκολα ειδη ψαριων, ψαχνοντας στο Google το profil τους και με την επιστημονικη ονομασια τους και με τη κοινη, πχ Poecilia reticulata κοινως Guppy. Αυτο που θα κοιτας δεν θα ειναι μονο τι χρωμα ειναι :rasp: αλλα τι απαιτησεις εχει στις συνθηκες του νερου θερμοκρασια (αλλα θελουν πιο ζεστο νερο και αλλα πιο κρυο), οξυτητα και σκληροτητα που μετριεται σε pH, gH, kH κλπ) ποιο ειναι το τελικο μεγεθος τους οταν μεγαλωσουν, αν χρειαζεται να ζουν σε κοπαδι ή σε ζευγαρι ή σε χαρεμι :D (αληθεια), ή τελειως μονα τους (πχ μονομαχος), σε τι μεγεθος ενυδρειο πρεπει να ζουν μινιμουμ, σε τι περιβαλλον, με φυτα? με πετρες? με ξυλα? με πολυ φως? με χαμηλο φως? κλπ

Ειναι πολλοι οι παραγοντες, γι'αυτο οσο πιο μικρη η συνθεση στην αρχη τοσο λιγοτεροι γριφοι να λυσεις.

3. Κανεις τις αναλογες αγορες σε ενυδρειο και εξοπλισμο βαση των ψαριων που εχεις μελετησει και μετα κανει ερωτησεις σε οτι δεν καταλαβες για συμβουλες απο πιο εμπειρους.

Εγω δεν ειμαι ο εμπειρος οπως πολλοι εδω στο φορουμ αλλα εχω την εμπειρια να εχω κανει τα λαθη που σε συμβουλευω να αποφυγεις :unsure:

Ακομα διορθωνω, δοξα τω θεω με τη μελετη και τις συμβουλες προλαβα τα χειροτερα (απωλειες ψαριων ή οπως μερικοι απογοητευση και καταθεση των οπλων :rasp: )

Φυσικα τα πληρωσα ολα διπλα γιατι επρεπε να φτιαξω κανονικα 5 ενυδρεια με τα ψαρια που ειχα παρει :wub:

Ευτυχως εμεινα στα 2 ενυδρεια και επεστρεψα μερικα ψαρια πισω και αλλα τα χαρισα και χαριζω ακομα. :drunk:

Καλη συνεχεια, υπομονη, διαβασμα και ολα θα ειναι ευκολα (και το ιντερνετ βοηθαει πολυ).

Αααα το inn στα βορεια που λες, δινει σε δωροεπιταγη τα μισα λεφτα του ενυδρειου που θα αγορασεις.

Δηλαδη αν παρεις το Rio 180 της JUWEL κοστιζει 218Ε, η βαση του 103Ε θα παρεις επιταγη (218:2=) 109Ε να αγορασεις τα παρελκομενα (χαλικι, υγρα κλπ) ετσι το αγορασα και γω :wacko:

Για φυτα κοιτα στις αγγελιες που χαριζονται απο κλαδεματα, απλα κανε τους οπως και στα φυτα που τυχων αγορασεις μια υποτυπωδη απολυμανση με νερο και 1/20 χλωρινη και αφηνετα 2-3 λεπτα και μετα ξεβγαζε τα με καθαρο νερο και αντιχλωριο.

Φιλικα Σπυρος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...