Jump to content

Καταγραφή Πληροφοριών-Εμπειριών


Recommended Posts

Αγαπητοί Φίλοι

Βλέποντας ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον σχετικά με το Μεσογειακό ενυδρείο και μιας και δεν υπάρχει πλούσια σχετική βιβλιογραφία και άρθρα με το θέμα αυτό θα ήθελα να προτείνω σε όλους του φίλους που έχουν προσωπικές εμπειρίες και έχουν αποκτήσει κάποιες γνώσεις, να τις μεταφέρουν εδώ, ώστε να αρχίσει μια συλλογή πληροφοριών, που θα μπορούσε αργότερα να βοηθήσει οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ή να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με σκοπό την προώθηση της ενδιαφέρουσας αυτής κατηγορίας.

1o "Ζωντανός Μεσογειακός Βράχος"

Αρχίζω πρώτος λοιπόν καταθέτοντας μερικές εμπειρικές γνώσεις σχετικά με την περισυλλογή ζωντανού Μεσογειακού βράχου ,οι οποίες βέβαια δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κανόνες, αλλά προσωπικές εκτιμήσεις.

Πολύ καλής ποιότητας βράχος είναι ο ασβεστολιθικός φυσικός ή προερχόμενος από την παραγωγή αλάτων ασβεστίου που δημιουργούν διάφοροι οργανισμοί, όπως είναι οστρακόδερμα π.χ. πετροσωλήνες. Αντίθετα ο κροκαλοπαγής πυριτιούχος βράχος είναι εντελώς ακατάλληλος για βιολογικό υπόστρωμα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς.

Ο βράχος πρέπει να είναι όσο το δυνατό περισσότερο πορώδης ώστε να έχει μια μεγάλη βιολογική επιφάνεια αλλά και λιγότερο βάρος.

Η μεταφορά του βράχου, από τη θάλασσα στο ενυδρείο, μπορεί να γίνει με τη βοήθεια κουτιών φελιζόλ ή πλαστικών ψυγείων για κάμπινγκ, βυθισμένοι σε νερό, ώστε να μην νεκρωθούν ορισμένοι μικροί οργανισμοί που τυχόν υπάρχουν. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η χρήση παγοκυστών βοηθούν ώστε να μην ανέβει η θερμοκρασία του νερού σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Όταν ο βράχος στηθεί στο ενυδρείο (προσωπική προτίμηση είναι η διάταξη τοίχου με δημιουργία αποχής) αμέσως μετά την μεταφορά του, παρατηρείται ότι η βιολογική του ικανότητα είναι άμεση. Λίγες φορές ανιχνεύονται μικρά επίπεδα νιτρωδών που οφείλονται συνήθως στο θάνατο μικρών ασπόνδυλων και ευαίσθητων οργανισμών, κυρίως οστρακόδερμων (π.χ. χτένια). Η βιολογική ισορροπία όμως αποκαθίσταται σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου μιας εβδομάδας.

Τις πρώτες μέρες παρατηρείται στο ενυδρείο πλούσια παρουσία ζωοπλαγκτόν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως κοπίποδα πάνω στα τζάμια και σκώληκες , αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας με μορφή αιωρούμενων μικροοργανισμών που φωσφορίζουν.

Τα είδη αυτά της ζωής παρουσιάζουν σταδιακή μείωση μέχρι που σταθεροποιείται ο πληθυσμός τους μετά από δέκα περίπου ημέρες και εφόσον δεν έχουν εγκατασταθεί ψάρια στο ενυδρείο.

Μεγάλη παρουσία κοραλίνας άλγης συναντάται σε βράχο από βάθη άνω των 10 μέτρων, η οποία δεν είναι ορατή με τις συνθήκες φωτισμού του βυθού παρά μόνο με τη χρήση τεχνικού φωτός όπως το φως υποβρύχιου φακού.

Εκτός από αυτού του είδους την άλγη, στην επιφάνεια του βράχου συναντάμε επίσης ποικιλία οργανισμών όπως καρκινοειδή ,οστρακοειδή και σπόγγους από τα οποία ορισμένα θα επιβιώσουν, άλλα όμως θα υποστραφούν σταδιακά και θα εξαφανιστούν, χωρίς να προκαλέσουν την παραμικρή διαταραχή της βιολογικής ισορροπίας του ενυδρείου.

Το βάρος και η ποσότητα του Μεσογειακού βράχου που απαιτείται για τον εμπλουτισμό ενός ενυδρείου είναι συνήθως σχεδόν διπλάσια από τα αντίστοιχα που θα χρειαζόμασταν αν θα χρησιμοποιούσαμε τροπικό βράχο. Αυτό οφείλεται στο ότι ο Μεσογειακός βράχος είναι πολύ πιο συμπαγής και έτσι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα όγκου και κατά συνέπεια και βάρους, για να έχουμε τα ίδια βιολογικά αποτελέσματα.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΙΚΟ :D

ΘΑ ΒΟΗΘΙΣΕΙ ΠΟΛΥ ΟΛΟΥΣ!!!! ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΜΑΛΟΝ ΒΙΒΛΙΟ Η ΜΑΛΟΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ !!!! :D

ζωντανού Μεσογειακού βράχου

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ!!!!! Η ΓΕΡΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΩΣ ΤΕΛΟΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΟΧΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ=ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Η μεταφορά του βράχου, από τη θάλασσα στο ενυδρείο, μπορεί να γίνει με τη βοήθεια κουτιών φελιζόλ ή πλαστικών ψυγείων για κάμπινγκ, βυθισμένοι σε νερό, ώστε να μην νεκρωθούν ορισμένοι μικροί οργανισμοί που τυχόν υπάρχουν. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η χρήση παγοκυστών βοηθούν ώστε να μην ανέβει η θερμοκρασία του νερού σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΣΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΩ ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ Η ΠΑΡΟΧΗ ΟΞΥΓΟΜΟΥ ΑΠΟ ΦΟΡΙΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΡΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΜΟΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΑΜΜΟΣ ΕΝΟΩ ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΜΜΟΣ!!!!! ΤΙ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΜΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙΚΙΣΜΟ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ (ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!! ΟΤΙ ΠΕΣΕΙ ΜΕΣΑ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ!!!! ΑΚΑΘΑΡΙΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΟΝΕΤΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΦΙΛΤΡΟ!!! ΤΙΣ ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΚΥΡΙΟΣ ΩΡΕΣ ΓΙΝΕΤΕ ΤΟ ΣΟΥΑΡΕ :D )

ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΕΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΜΠΙΝΚ ΜΕ ΝΕΡΟ ΕΙΤΕ ΔΟΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΟΧΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΑΝ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Link to comment
Share on other sites

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ.

ΔΩΣΤΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΣΑΣ:thumbup:

Α) ΑΡΧΙΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΠΑΝΙΟ! ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ! Η ΟΧΙ? :P

1.ΧΡΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΑΣΚΑ ΒΑΤΡΑΧΟΠΕΔΙΛΑ, ΦΑΚΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΧΗ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΙΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΔΕΙΟ ΜΑΣ!!! Ο ΦΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΕΤΥΤΟ ΣΥΝΕΡΓΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΚΙΛΟΤΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΥΠΕΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΙ.

2.ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΑΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΗ ΧΡΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΙ ΚΑΘΕΤΗ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΑΓΚΙΣΤΡΑΚΙ ΚΑΙ ΒΑΡΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΓΡΑΡΙΔΑ Η ΠΑΤΕΛΙΔΑ Η ΚΟΧΙΛΑΚΙΑ ΚΤΛ. ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΕ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΑΝ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ MARKETING "FOCUS/TARGET FISHING ΜΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΚΙΖΟΥΜΕ ΨΑΡΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΑ ΒΑΘΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΑ ΚΙΝΙΓΑΜΕ. (ΠΙΣΤΕΨΤΕΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ)

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΝ!!!!!

-ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ ΣΑΚΟΥΛΕΣ, ΚΟΜΑΤΙΑ ΞΥΛΟΥ ΚΤΛ ΚΥΡΙΟΣ ΣΕ ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ 90% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΟΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΚΙ!!! :rasp: ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ. ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΑ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ (10CM ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΓΡΕ ΧΡΩΜΑΤΑ). ΤΟ ΕΚΠΛΙΚΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΜΗΝ ΑΦΕΡΕΣΕΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΙΜΕΝΟ ΟΣΟ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΙΜΕΝΟ ΕΚΕΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΨΑΡΑΚΙ. ΑΠΑΡΕΤΙΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!

-ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ WATER SPORTS ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΟΜΕΝΕΣ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΑΔΟΥΡΕΣ ΣΥΜΑΝΣΗΣ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΑΔΟΥΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡΟ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΩΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟΥΣ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΒΑΡΙΔΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΑΜΜΟΔΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΣΥΝΙΘΙΣΤΟΥ ΜΙΚΡΟΨΑΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΧΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΤΕ!!!

-ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΑΜΜΟΔΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΟΠΟΥ Ο ΠΙΘΜΕΝΑΣ ΚΑΛΙΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΜΜΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΡΑΧΑΚΙ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΞΕΚΟΜΕΝΟ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ.

Β)ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΥ Η ΤΗΣ ΒΟΛΤΑΣ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΗΓΕΝΕΤΕ ΒΡΑΔΥΝΗ ΒΟΛΤΙΤΣΑ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ ΣΤΟ ΛΙΚΑΒΙΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΛΛΟΥ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΥΧΝΑ ΠΙΚΑΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΤΑ ΑΜΑΞΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΒΟΛΤΑΡΕΙ.

ΤΙ ΧΡΙΑΖΟΜΑΣΤΕ? ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΦΑΚΟ. ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ 2,3...ΦΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΚΡΙΝΙΑ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟ) :rasp:

ΛΙΜΑΝΑΚΙΑ ΟΠΟΥ Η ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΑΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΙΚΡΟΨΑΡΩΝ.

ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΟΥΜΕ ΚΟΛΠΙΣΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΒΡΑΧΙΑ ΕΞΩ ΕΞΩ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ. ΟΙ ΓΟΥΡΝΕΣ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΒΡΑΧΟΔΕΙΣ ΑΚΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΡΙΧΕΙΟ!!!!! ΙΔΙΩΣ ΕΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΚΥΜΙΑ. ΠΟΛΥ ΔΙΜΟΦΙΛΕΣ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ/ΓΟΝΟΣ ΓΑΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΜΑΣ.

*ΠΟΛΥ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΤΙΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΤΙ ΦΩΣΦΟΡΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΟΧΙ ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΨΑΡΙΟΥ Η ΓΑΡΙΔΑΣ!!!

Γ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΑΜΟΓΙΟ.

Ο ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΨΑΡΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ!!!!!!!!!!!

1. Η ΤΡΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΙΚΙΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΔΙΧΤΙΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ ΘΑ ΠΑΘΕΙ ΣΟΚ

:D

ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 3-4 ΑΓΡΩΤΙΚΑ ΜΕ ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΨΑΡΙΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΦΡΕΣΚΟ ΠΟΥ ΣΠΑΡΤΑΡΑΕΙ ΛΕΜΕ :thumbup: ΕΝΑ ΔΥΟ ΑΚΙΚΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΔΙΧΤΙΑ, ΚΑΘΕ 1 ΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΦΟΥ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΙΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΕΝΟ ΒΑΡΕΛΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΟΠΟΥ ΟΙ ΠΣΑΡΑΔΕΣ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ (ΤΟ ΑΔΙΑΖΟΥΝ) ΣΤΗΝ ΚΑΡΟΤΣΑ ΤΟΥ ΑΓΡΩΤΙΚΟΥ. ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΔΩΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ, ΚΟΧΙΛΑΚΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΩ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΔΑΚΙΑ(ΞΑΔΕΛΦΑΚΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΑΠΛΑ ΜΕ ΣΩΜΑ ΦΙΔΙΟΥ) ΝΑΙ ΝΑΙ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥΣ ΑΝ ΞΕΡΑΤΕ ΠΟΣΟΙ ΠΕΘΕΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΘΑ ΠΑΘΕΝΑΤΕ ΠΛΑΚΑ!!!! ΣΕ ΤΡΙΣ ΩΡΕΣ ΕΧΟ ΜΑΖΕΨΕΙ 40 ΟΧΙ ΠΩΣ ΤΟΥ ΗΘΕΛΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΛΙΠΟΜΟΥΝΑ!!!!

ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΙΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΕΤΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΣΑΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΛΑ ΡΩΤΟΝΤΑΣ ΠΑΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ. ΕΝΑ TIP ΟΣΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΙΠΟΚΑΜΠΟΥΣ ΟΙ ΟΠΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΟΥ.

ΕΠΙΔΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΧΤΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟΤΟΜΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΑΕΡΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΥΘΟΥΝ, ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΕΤΗΤΗ Η ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΙΟ ΛΕΠΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΣΙΡΙΓΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΕΡΕΣΗ ΤΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ...

2. Ο ΜΑΝΟΣ (MANOSGR) ΜΕ ΡΩΤΗΣΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΡΑΧΑΡΙΑ. ΚΑΡΧΑΡΙΑ???? ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ!!!!!!!!!!!!ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΜΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΕΡΝΟΥΝ ΣΙΡΜΑΤΟΔΙΧΤΑ ΓΙΑ ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥΣ. (ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ). ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΠΟΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣς ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΝΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΜΑΖΙ. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΚΡΑΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 24 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΡΜΑΤΟΔΙΧΤΟ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΩΡΕΣ. ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΤΟ ΝΑΣΑΣ ΠΩ ΤΙ ΕΠΑΘΑ ΟΤΑΝ ΑΔΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΧΤΙ :D:D:D:hysterical::hysterical::hysterical:

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΤΙ ΨΑΡΙΑ ΘΑ ΧΡΙΑΣΤΩ 10 ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΚΥΛΟΨΑΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΔΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΝΑΜΙΣΙ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΠΟΥΛΙΜΑ. ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΣ ΓΕΜΙΣΑ 2 ΙΓΛΟΟ ΠΣΙΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΜΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΚΙΟΛΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ.

ΘΕΛΩ ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΟΓΗΣ ΠΣΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΧΟΜΠΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΧΟΛΙΘΕΙ ΘΑ ΕΘΙΣΤΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ :angry2: ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΑΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΩ, ΙΣΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΠΟΥΤ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΨΑΡΙΑ :thumbup: ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕΜΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΣΘΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΡΧΕΤΕ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΕΣΥ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΣΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΓΙΝΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΦΛΙΑΡΟΣ :D

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Στέφανε

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Συμφωνώ απόλυτα για την χρήση αερόπετρας με αεραντλία μπαταρίας.Ηταν παράλυψή μου.

Οσον αφορά την "ζωντανή άμμο" δεν ήταν πρόθεσή μου να την αναφέρω γιατί το θέμα θα ήταν τεράστιο και κουραστικό για τον αναγνώστη.

Είναι λοιπόν μια πολύ καλή ευκαιρία να συνεχίσεις εσύ, στην ίδια στήλη, για τη Ζωντανή άμμο καταθέτοντας τις γνώσεις σου( εμπειρικές ή εγκυκλοπαιδικές) ώστε να προαχθεί καλύτερα το θέμα.

Πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Υ.Γ.Διάβασες την παρατήρησή μου στο θέμα που έθεσες για τη συλλογή ψαριών?

Εαν συμφωνείς μπορείς να το μεταφέρεις εδώ.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

2ο "Ζωντανή Μεσογειακή Άμμος"

Συνεχίζω καταθέτοντας πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή και τοποθέτηση της “Ζωντανής” Μεσογειακής άμμου , όπως ήδη πολύ σωστά έχει αναφερθεί από το φίλο Στέφανο, που μαζί με το ζωντανό βράχο αποτελούν την καρδιά και τη βιολογική δύναμη του ενυδρείου.

Η περισυλλογή της άμμου ,δεν γίνεται φυσικά από την παραλία ,δηλαδή έξω από το νερό .Αλλά μέσα από τη θάλασσα και από την περιοχή όπου δεν “σκάει” το κύμα. Ένα καλό βάθος είναι 2 μέτρα περίπου.

Η Μεσογειακή άμμος είναι λεπτόκοκκη σχεδόν σαν σκόνη και διαφέρει από την αντίστοιχη του τροπικού υφάλου στο ότι το κύριο συστατικό της είναι το Πυρίτιο και όχι το Ασβέστιο.

Αφού συλλέξουμε την άμμο την τοποθετούμε στο προαναφερόμενα δοχεία, όπως κάναμε και με το βράχο, μαζί με λίγο νερό ώστε να μη στεγνώσει.

Στο ενυδρείο η άμμος τοποθετείται στον πάτο σε στρώμα περίπου 10-12 cm , το γνωστό “Παχύ Στρώμα Άμμου” ή διεθνώς “Deep Sand Bed” ή χάριν συντομίας “DSB”. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε ένα πρόσθετο ισχυρό βιολογικό φίλτρο όπου στην επιφάνειά του και στα πρώτα εκατοστά βάθους του επιτυγχάνεται η διάσπαση της αμμωνίας σε νιτρώδεις ενώσεις και κατόπιν σε νιτρικές χάριν των αερόβιων βακτηριδίων.

Στο βάθος όμως της άμμου όπου πλέον οι συνθήκες είναι αναερόβιες , τα αναερόβια βακτηρίδια αναλαμβάνουν την διάσπαση των νιτρικών ριζών με τελικά προιόντα το νερό και το αέριο άζωτο, που διαχέεται στην ατμόσφαιρα.

Ακριβώς το ίδιο γίνεται και με τη βιολογική δράση του ζωντανού βράχου, όπου τα αερόβια βακτηρίδια βρίσκονται στα επιφανειακά στρώματα ενώ στον πυρήνα κατοικούν τα αναερόβια.

Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι η παρουσία του βράχου και της άμμου μας παρέχει τη δυνατότητα ενός τέλειου κλειστού βιολογικού συστήματος.

Η τοποθέτηση της άμμου στο ενυδρείο είναι απλή. Ο βράχος ακολουθεί πάνω από την άμμο. Δεν πρέπει όμως ο βράχος να εφάπτεται με την άμμο και σιγά-σιγά να βυθίζεται μέσα σ’αυτήν. Αλλά θα πρέπει να απέχει από την επιφάνεια της άμμου τουλάχιστον 2cm. Αυτό το επιτυγχάνουμε τοποθετώντας από πρίν μια πλαστική σχάρα με ποδαράκια που εφάπτονται στο κρύσταλλο του πυθμένα του ενυδρείου μας και πάνω σ’αυτήν τοποθετούμε το βράχο.

Αφού τοποθετηθούν σύμφωνα με τα παραπάνω και με την προυπόθεση ότι ο ζωντανός βράχος και η άμμος δεν έχουν στεγνώσει κατά τη μεταφορά τους, τότε θεωρητικά το βιολογικό μας σύστημα αρχίζει να λειτουργεί άμεσα μέχρι που κορυφώνεται μετά από μερικές εβδομάδες ή το πολύ μετά απο ένα με ενάμιση μήνα.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι την επόμενη κιόλας ημέρα μπορούμε να το υπερφορτώσουμε μαζεύοντας ότι οργανισμούς βρούμε από τη θάλασσα. Αυτό θα γίνει σταδιακά ,ανάλογα με τις δυνατότητες του ενυδρείου μας και κάνοντας τις καθημερινές μας μετρήσεις για να επιβεβαιωνόμαστε ότι όλα πάνε καλά.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Αν κατασκευάζουμε καινούργιο με σκοπό την τοποθέτηση μεσογειακής άμμου ή αν έχουμε ήδη κάποιο ενυδρείο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’όψιν μας τα παρακάτω:

Η άμμος η οποία έχει , όπως προαναφέρθηκε, σαν κύριο συστατικό το Πυρίτιο παρουσιάζει χημική αντίδραση με την κόλλα της σιλικόνης που είναι κολλημένα τα κρύσταλλα του ενυδρείου μας και συγκεκριμένα στον πυθμένα. Εχει την τάση να εισχωρεί μέσα στην σιλικόνη και κατά κάποιο τρόπο να την “τρώει”.

Για να μην βρεθούμε λοιπόν μετά από καιρό με δυσάρεστες εκπλήξεις καλό είναι να το φροντίσουμε από πριν.

Πρέπει κατά την κατασκευή του ενυδρείου μας να τοποθετήσουμε χοντρές τρέσες και να παστώσουμε κυριολεκτικά με σιλικόνη όλες τις ραφές. Η τοποθέτηση αλουμινογωνιάς στην εξωτερική περίμετρο του πάτου προσφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Αν το ενυδρείο είναι έτοιμο , καλό είναι να γίνουν πρώτα οι ανάλογες ενισχύσεις. Άλλο ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να προβλέψουμε ώστε να κάνουμε τις ανάλογες ενισχύσεις, είναι το βάρος της άμμου. Μια ίση σε όγκο ποσότητα Μεσογειακής άμμου μπορεί να έχει μέχρι και το πενταπλάσιο βάρος από την αντίστοιχη τροπική.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

ΗΘΈΛΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΩ ΟΤΙ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΥ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΙΣΕΙ ΦΙΛΤΡΑ ΣΚΙΜΕΡ ΨΥΚΤΙΚΑ ΚΤΛ. ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ! ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΣΕΘΥΜΕΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΙΚΕΣ ΑΚΑΘΑΡΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΧΡΟΝΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΟΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ (ΣΤΑΘΕΡΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΤΛ.) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ Η ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!!!

ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΙΚΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΛΕΣ ΑΣΠΡΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ Η ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΝΕΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΝ ΤΑ ΧΑΣΟΥΜΕ :D

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Γιατί σταματήσατε να γράφεται στο θέμα αυτό?

Είναι πολύ χρήσιμο για όλους μας.

keep going ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Γιατί σταματήσατε να γράφεται στο θέμα αυτό?

Είναι πολύ χρήσιμο για όλους μας.

keep going :)

Λοιπόν: Ψάρια βρίσκουμε:

1.με ελεύθερη και αυτόνομη κατάδυση. Χρειαζόμαστε δύο απόχες, κατά προτίμηση συρναμολογούμενες και ένα στρογγυλό ψυγειάκι δεμένο στη σημαδούρα μας για να τα βάζουμε μέσα. Για μικρά ψάρια, χρησιμοποιούμε απόχη ενυδρείου. Καλό είναι στη σημαδούρα μας να έχουμε και ένα διχτάκι, για να βάζουμε κοραλλάκια, γαρίδες, φύκια ή ανεμώνες. (ανεμώνες πάντα ξεχωριστά, λόγω δήλητηρίου).

2. από βιντζότρατες, οι οποίες ψαρεύουν έως 80 περίπου μέτρα, στις φυκιάδες.

3. από ανεμότρατες που ψαρεύουν βαθύτερα. Καλό είναι να έχουμε μαζί μία σύριγγα, για να τραβάμε με προσοχή τον αέρα που μαζεύεται στην κοιλιά πολλών ψαριών, από την ξαφνική άνοδό τους στην επιφάνεια.

Στο ψυγείο μεταφοράς, βάζουμε ένα χαπάκι οξυγόνου και αν είναι πολλές ώρες την ποσότητα baffer που αντιστοιχεί στα λίτρα νερού που μεταφέρουμε.

Βράχο και ασπόνδυλα βρίσκουμε:

1.από σημεία κοντά στην ακτή, που δεν αξίζει ιδιαίτερα, εκτός από τον βράχο που προέρχεται από σπηλιές (αν σας δείξω φωτογραφίες...).

2.από διχτυάρικα καίκια. Βρείτε ένα παραδοσιακό λιμανάκι με καικάκια που έχουν δίχτυα και καθαρό νερό. Βουτήξτε κάτω από τα καίκια και μπορεί να δείτε το τροπικό όνειρο μπροστά σας...

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες σου!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 1 month later...

Μπράβο σας για τις πληροφορίες που παρέχετε. Πραγματικά αυτές οι γνώσεις είναι μοιρασμένες σε πολύ λίγους και η ελληνική θάλασσα έχει ζωντανούς θησαυρούς που δεν γνωρίζω καν πως ονομάζονται!

Θα ήθελα να μπορέσω να διατηρήσω σε ενυδρείο αυτά τα πλασματάκια που μπαίνουν μέσα στα καβούκια των κογχυλιών και τα κάνουν σπίτι τους. Ζουν στην άμμο και έχουν μέγεθος από 1χιλιοστό μέχρι και 2 εκατοστά σύμφωνα με όσα έχω δει. Έχουν ποδαράκια και το σώμα τους είναι σαν σκουλήκι, μπορούν να αλλάζουν καβούκι όποτε θελήσουν και τα έχω δει να το κάνουν! Άμα βρουν μπροστά τους ένα καλύτερο άδειο καβούκι μεταπηδούν, τα ξέρω ως "βερνάρδους"... Είναι πολύ εύκολο να τα συλλέξεις από τη θάλασσα αλλά πόσο θα αντέξουν σε ένα ενυδρείο και τι θέλουν ως τροφή? Ξέρει κανείς ?

Θα μπορούσα να κάνω ένα μεσογειακό ενυδρείο μόνο και μόνο για να βάλω μέσα αυτά που ζουν στην άμμο και τις πέτρες...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

Αναφέρεσαι στο "Βερνάρδο τον Ερημίτη" ή γενικά τους ερημίτες.

Το μέγεθός τους δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα δύο εκατοστά, αλλά και πολύ περισσότερο ανάλογα με το μέγεθός τους και το είδος τους. Όσο μεγαλώνει το σώμα τους αναζητούν νέα "κατοικία" από κάποιο συχωρεμένο σαλιγκάρι.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τέτοιων οργανισμών στη Μεσόγειο. Δεν ζουν όλοι στην άμμο, αλλά και σε βραχώδης περιοχές, σε αβαθή, σε περιοχές πλούσιες σε άλγη και γενικά σε περιοχές που καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες και συνήθειες του κάθε είδους.

Η διατήρηση τέτοιων οργανισμών σε κλειστό σύστημα, απαιτεί τη φυσική λειτουργία του και την εξασφάλιση της διατροφικών αναγκών τους, πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού τρώνε τα πάντα.

Στο τροπικό μου φυσικό σύστημα, φιλοξενώ αλγοβόρους Μεσογειακούς ερημίτες για πολλά χρόνια, χωρίς να χρειαστεί μέχρι τώρα να τους αντικαταστήσω, αφού δείχνουν καλά προσαρμοσμένοι και δεν υπάρχουν απώλειες. Επιτελούν σημαντικό έργο για την ισορροπία ενός φυσικού συστήματος, αφού τρέφονται με άλγη, διάφορους νεκρούς οργανισμούς και με υπολείμματα τροφής. Η μεγαλύτερη δραστηριοποίησή τους, είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αξίζει να ασχοληθείς με τη διατήρηση τέτοιων ειδών, όπως και άλλων Μεσογειακών, αρκεί να τους εξασφαλίσεις ένα σωστό περιβάλλον, με τις προδιαγραφές και τους κανόνες λειτουργίας ενός φυσικού συστήματος, όπως και έναν ικανό αριθμό νεκρών και καθαρών σαλιγκαριών, διαφόρων μεγεθών, που θα τους εξασφαλίσουν τις...μετακομίσεις τους.

Μπορείς επίσης να διαβάσεις: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=3076

Link to comment
Share on other sites

Πρώτη φορά ακούω κάποιον να έχει βάλει βερνάρδους στο ενυδρείο του! Πολύ θα ήθελα να το δω αυτό από κοντά αλλά δυστυχώς είμαι κάτι 100άδες χιλιόμετρα μακριά...

Αν θελήσω να κάνω ένα ενυδρείο μόνο με βερνάρδους και άμμο βράχους αλλάζει κάτι στο κόστος του εξοπλισμού που θα χρειαστώ ? και 120-180 λίτρα φτάνουν? Αλλάζει κάτι σε απαιτήσεις αν θέλω να βάλω φύκια αχινούς και μύδια?

Είμαι σχετικός με τα ψάρια του γλυκού ενυδρείου αλλά στο αλμυρό νερό με τραβάνε περισσότερο οι μεσογειακοί οργανισμοί που δεν είναι ψάρια... Βασικά αν έχω ήδη το ενυδρείο για εξοπλισμό άλλα 300ευρώ φτάνουν ή λέω λίγα?

Link to comment
Share on other sites

Πρώτη φορά ακούω κάποιον να έχει βάλει βερνάρδους στο ενυδρείο του! Πολύ θα ήθελα να το δω αυτό από κοντά αλλά δυστυχώς είμαι κάτι 100άδες χιλιόμετρα μακριά...

Αν θελήσω να κάνω ένα ενυδρείο μόνο με βερνάρδους και άμμο βράχους αλλάζει κάτι στο κόστος του εξοπλισμού που θα χρειαστώ ? και 120-180 λίτρα φτάνουν? Αλλάζει κάτι σε απαιτήσεις αν θέλω να βάλω φύκια αχινούς και μύδια?

Είμαι σχετικός με τα ψάρια του γλυκού ενυδρείου αλλά στο αλμυρό νερό με τραβάνε περισσότερο οι μεσογειακοί οργανισμοί που δεν είναι ψάρια... Βασικά αν έχω ήδη το ενυδρείο για εξοπλισμό άλλα 300ευρώ φτάνουν ή λέω λίγα?

Κατ' αρχήν να σε πληροφορήσω ότι σε όλα τα φυσικά θαλασσινά συστήματα, οι ερημίτες είναι από τους πρώτους οργανισμούς που πρέπει και επιβάλλεται να μπουν. Οπότε όποιος συντηρεί ενυδρείο reef στη Θεσσαλονίκη, θα έχει σίγουρα να σου δείξει Βερνάρδους. Μόνο που θα είναι τροπικοί.

Για να διατηρήσεις τους οργανισμούς που αναφέρεις θα πρέπει να φτιάξεις ένα θαλασσινό φυσικό σύστημα με τις ίδιες προδιαγραφές και εφαρμογή των κανόνων. Κατόπιν θα πρέπει να τους εξασφαλίσεις τροφή και να διατηρείς το νερό καθαρό. Ειδικά για τα φύκια, απαιτείται και επί πλέον ισχυρός φωτισμός.

Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω τα 300Ε ίσως είναι πολύ λίγα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Πιστεύω ότι και με κιουρτους θα μπορουσε να γινει καλη δουλεια στην περισυλογη ψαριων.Τουλαχιστον θα ηταν πιο ευκολο και λιγοτερο οδυνηρο για τα ψαρια.Επισης γνωριζω οτι μπορουμε σχετικα ευκολα να αποκτησουμε και χταποδι δενοντας σε ενα σχοινι αντι για κιουρτο,ενα πιθαρι στο μεγεθος που εμεις επιθυμουμε.Με αυτο τον τροπο μετα απο λιγο καιρο γινεται θολαμι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...