Jump to content
Μπέσυ

Τελευταία προσπάθεια (;;;)

Recommended Posts

Καλησπέρα,

πριν 3-4 χρόνια αγόρασα για πρώτη φορά ένα ενυδρείο 250Lt. Αν και επιθυμούσα να έχω θαλασσινά, με προέτρεψαν να μην το κάνω λόγω κόστους. Έτσι το ενυδρείο στήθηκε με ψάρια γλυκού νερού.

Η επιθυμία όμως για τα θαλασσινά ήταν μεγάλη και έτσι μετά από 1 χρόνο έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές για την μετατροφή του σε θαλασσινό. Μη έχοντας γνώσεις, ακολουθούσα πάντα τις συμβουλές του προμηθευτή μου.

ΜΕτά από ένα χρόνο περίπου και έχοντας ήδη δώσει απίστευτα χρήματα σε ψάρια και ανεμώνες (τα οποία ψοφούσαν 1-2 μέρες μετά την αγορά τους) ανακάλυψα τα εξής:

- έπρεπε να έχω skimmer στο ενυδρείο (!!!!!). Ναι, κανείς δε μου το είχε πει όταν μου έλεγαν τι να αγοράσω για να κάνω τη μετατροπή από το γλυκό στο θαλασσινό

- μου δίνανε cuprazin για την αντιμετώπιση των ασθενειών και ταυτόχρονα αγόραζα ανεμώνες (και αναρωτιόμουν γιατί δεν ζουν πολύ)...

- χρειαζόταν κυκλοφορητές στο ενυδρείο...

- και άλλα τέτοια...

Μέχρι τώρα πλήρωσα και έχασα πάνω από 30 ψάρια, 5 ανεμώνες και 3 αστερίες. Τους πρώτους μήνες μόνο λειτουργίας του θαλασσινού κατάφερα να έχω μέσα 15 διάφορα ψαράκια - νταμσελ, κλοουν, τανγκ, αυτοκράτορες κ.λπ) τα οποία ψόφησαν σε μία νύχτα όταν έβαλα δύο ανεμώνες. Από τότε 2-3 φορές αγόρασα 6-7 ψάρια και όλα ψοφούσαν μέσα σε μία εβδομάδα (φυσικό όπως διαπίστωσα μετά από μελέτη εκ των υστέρων αφού η βιολογία του νερού προφανώς πήγαινε περίπατο με την προσθήκη τόσων ψαριών). Τελευταία μεγάλη αγορά έγινε πέρυσι το καλοκαίρι. Μετά την αποτυχία και αυτής αποφάσισα να μείνω με τα 5 ψαράκια που είχα στο ενυδρείο, απόθεμα από όλες τις κακουχίες που πέρασε το ενυδρείο: ένα blue tang, δύο κλόουν και δύο νταμσελ. Τον Μάρτιο αποφάσισα να κάνω μία τελευταία προσπάθεια και να κάνω το ενυδρείο reef.

Μου πρότειναν πέταμα του νερού, πλύσιμο καλό του ενυδρείο, αλλαγή των στοιχείων του εξωτερικού μου φίλτρου, γέμισμα με νερό από την αντίστροφη όσμωση του σπιτιού. Τα έκανα. Μετά από ένα μήνα και κάτι ήρθε ζωντανός βράχος και έβαλα περίπου 30 κιλά, μαζί με ορισμένα σαρκόφυτα, πολύποδες, σαλιγκάρια. Σε λίγες μέρες πήρα και πρασινάδα, γαρίδα, κι άλλα σαλιγκάρια, ανεμώνη, 2 japonicus και έναν ηνίοχο. Άμεσες απώλειες 2-3 σαλιγκάρια, 4 από τα 8 κοράλλια, η ανεμώνη, η γαρίδα, ο ηνίοχος. Μετά από λίγες μέρες έβαλα και τα δικά μου ψάρια (tang, κλόουν, νταμσελ) στο reef. Τότε ψόφησαν δυστυχώς και τα δύο japonicus, τα οποία ήταν εξαιρετικά παιχνιδιάρικα ψαράκια και ακόμα δύο κοράλλια.

Για να μην πολυλογώ, αυτή τη στιγμή στο ενυδρείο υπάρχουν: δύο σαρκόφυτα, ένα μήλο, μία ανεμώνη, δύο γαρίδες, οκτώ σαλιγκάρια (δύο εκ των οποίων έχουν βγει από το καβούκι τους και σεργιανούν γυμνά), ένα σομόν κοράλι σαν κουνουπιδι, ένα κομμάτι βράχο με star polyps (το όνομα αυτού μου το είπαν και έτσι σας το γράφω), δύο κομμάτια βράχου με κοράλλια σας μαργαρίτες και σαν μανιτάρια, δύο πρασινάδες και διάφορα άλλα που μεγαλώνουν πάνω στα βράχια, ένα blue tang (το μόνο ψάρι που έμεινε από την πρώτη προσπάθεια με θαλασσινό), δύο κλοουν και ένα νταμσελ ασπρόμαυρο ριγωτό.

Στο ενυδρείο έχω ένα εξωτερικό φίλτρο EHEIM τεσσάρων θέσεων) με προφίλτρο, τρεις κυκλοφορητές (οι δύο φυσάνε ίσια, ο ένας έχει δυνατότητα περιστροφής), θερμοστάτη, skimmer και έχοντας αλλάξει το καπάκι του ενυδρείου έβαλα φωτιστικό με ηλεκτρονικές λάμπες (παίρνει 8 από τις οποίες οι 4 είναι λευκές, οι δύο μπλε και οι δύο κόκκινες - δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή φωτεινότητα κ.λπ). Το φως αναβοσβείνει με ΄τετοιο τρόπο ώστε να προσομειώνει όσο γίνεται την αυγή και τη δύση.

Έχω ph 8, πυκνότητα 1,025 και στο εξωτερικό φίλτρο έχω βάλει υαλοβάμβακα, σφουγγάρια, άνθρακα, λίγο αραγωνίτη και τρία κουτιά αστεράκια.

Όλες οι άλλες μετρήσεις δείχνουν να είνα καλές.

Θέλω πραγματικά να καταφέρω να κρατήσω το ενυδρείο γιατί είναι μαγευτικό. Όμως ακόμα και την τελευταία φορά, στην μετατροπή του δηλαδή σε reef έχω δώσει μέχρι τώρα πάνω από 1500 ευρώ και πραγματικά δεν μου περισεύουνε. Έχω τρία παιδιά... Μάλιστα συχνά σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να είχα πάρει καινούργιο αυτοκίνητο με τα λεφτά που έχω μέχρι τώρα ξοδέψει για το ενυδρείο.

Εκεί που λέω θα προσπαθήσω σκέφτομαι όλα αυτά που μέχρι τώρα έχω ακούσει ότι πρέπει να προσέχεις και λεω πως αυτά δεν είναι για μένα, που θέλω ο χρόνος μου να είναι στα παιδιά μου. Από την άλλη δεν μπορώ να ξεφύγω. Μαγεύομαι...

Θα ήθελα βοήθεια σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέχω στο ενυδρείο ώστε να μειώσω στο ελάχιστο τις απώλειες. Λάβετε υπόψη ότι κάθε εβδομάδα συμπληρώνω περίπου ένα 10% από νερό αντίστροφης όσμωσης και καθαρίζω τζάμια ενώ κάθε μέρα ταίζω συνήθως δύο φορές - πρωί , βράδυ.

Θέλω να βάλω κι άλλα ψάρια μέσα και κοράλλια και γαρίδες...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε βοήθεια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

καλως ηλθες στο site.Ειμαι σιγουρος οτι θα βρεις την βοηθεια απο εδω.Λυπαμαι παρα πολυ για τις απωλειες που ειχες,ειλικρινα,κριμα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

:wub: Φιλη Μπέσυ .

Εδω

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showforum=27

θα βρεις αυτό που θέλεις και τους κατάλληλους ανθρώπους .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην θαλασσινή μας παρέα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ,

πήρα κουράγιο από την ανταπόκριση και την αίσθηση ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να με βοηθήσουν, γιατί μέχρι τώρα αισθανόμουν ότι έπρεπε μόνη μου να ανακαλύψω τι χρειάζεται και τι όχι, εμπειρικά, με δυστυχές αποτέλεσμα τις πολλές απώλειες, τόσο σε ψάρια όσο και σε χρήματα. Διαβάζω και ψάχνω όσο μπορώ (δουλεύω, έχω το σπίτι, 3 παιδιά, 2 σκυλιά, 1 διπλωματική και... το ενυδρείο)

Ίσως τελικά κατάφερω να το κρατήσω το reef. Θα χρειαστεί να βάλω κοράλια και ψάρια. (το reef είναι στημένο εδώ και ένα μήνα και δείχνει να αναπτύσσεται καλά).

reef1.bmp

reef3.bmp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλώς όρισες Μπέσυ στο forum μας και ιδιαίτερα στη θαλασσινή παρέα μας.

Το ενυδρείο σου δείχνει όμορφο και πιστεύω ότι μπορεί να εξελιχθεί ακόμα καλύτερα, αρκεί να γνωρίσεις τις ανάγκες του ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς σωστά.

Οφείλεις λοιπόν να αποκτήσεις τις βασικές γνώσεις, για τον τρόπο λειτουργίας ενός φυσικού συστήματος, ώστε σε κάθε σου επέμβαση να γνωρίζεις καλά γιατί κάνεις αυτό που κάνεις και όχι γιατί έτσι σου το είπαν.

Θα σου συνιστούσα λοιπόν να διαβάσεις τα ενδιαφέροντα άρθρα μας και ότι απορίες προκύψουν να τις συζητήσουμε. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να εφαρμόζουμε τους βασικούς κανόνες και όχι να τα ισοπεδώνουμε ή να τα υπεραπλουστεύουμε.

Αν μπορείς βάλε φωτογραφίες του ενυδρείου σου, για να μπορέσουμε να το δούμε καλύτερα και να σου πούμε τη γνώμη μας για το σύστημά σου και ίσως κάποιες συμβουλές για τυχόν βελτιώσεις. Μπορείς να επισυνάψεις φωτογραφίες μεγέθους περίπου 800Χ600, πατώντας στο πλαίσιο συνημμένα και κάνοντας αναζήτηση από το αρχείο φωτογραφιών του υπολογιστή σου.

Επίσης θα με ενδιέφερε μια περιγραφή του τρόπου λειτουργίας και του προγράμματος συντήρησης, καθώς και τις τιμές των παραμέτρων του νερού.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια και να τελειώσουν εδώ οι περιπέτειές σου, ώστε να απολαύσεις επιτέλους το χόμπι, χωρίς άγχος.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ενυδρείο μου προς το παρόν...

reef1.bmp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κι άλλη μία..

reef2.bmp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και μία φώτο από πίσω (είναι εγκατεστημένο στο κέντρο του χώρου)

reef3.bmp

Share this post


Link to post
Share on other sites

υπεροχο, η πισω πλευρα εχει καλυτερη φωτογενια.... μιαζει πιο γεματο

το σκιμερ ετσι πρεπει να ειναι? δεν παραειναι καφε? (ασχετος ειμαι απο ριφ αλλα ελπιζω...)

Edited by phaerimm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από ότι άκουσα και διάβασα μέχρι τώρα, ότι έκανα / μου έκαναν στο ενυδρείο μέχρι τώρα ήταν... άστα να πάνε...

Γράφω τι έχω αυτή τη στιγμή και κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη, επιθυμητή και... απαραίτητη!

-Ενυδρείο 250 λίτρα (120εκ)

-Εξωτερικό φίλτρο EHEIM ECHO 2236 (4 θέσεις: 1η από κάτω: 2 σφουγγάρια μπλε, 2η αστεράκια, 3η αραγωνίτη-αστεράκια (σύνολο 60 αστεράκια), 4η άνθρακα- φιλτερπαντ)

-Προφίλτρο στην εισαγωγή του εξωτ. φίλτρου EHEIM (με σφουγγάρι και copper remover)

-Skimmer Aquarius systems

-Θερμοστάτη bluClima 200w

-Κυκλοφορητή (με έλικα περιστρεφόμενο) Hydor Coralia 1500l/h, 4,5W

-Κυκλοφορητή (ευθεία) Hydor Pico 800, 750l/h,

-Κυκλοφορητή (ευθεία) Ferplast Blu Powe 1200, 50Hz, 1200l/h, 16W

-Φωτιστικό Hasse: 4 white: HW 3U, 30-3U, 30W, 60Hz, HW46, 10000K (η κάθε μία)

2 blue: HW 3U, 50hz, 30W,

2 red: HW 2U, 50Hz, 15W

-30 κιλά ζωντανό βράχο πάνω σε δύο συσκευασίες ζωντανού αραγωνίτη

-χρησιμοποιώ νερό από την αντίστροφη όσμωση του σπιτιού (δεν έχουμε σύνδεση με δίκτυο)

Σημειώνω ότι το σημείο που βρίσκεται το ενυδρείο το βλέπει από παντού φως.

Επίσης ότι έχω άλλο ένα ενυδρείο 60 λίτρων το οποίο αγόρασα για να βάλω τα ψάρια που μου είχανε μείνει κατά την αλλαγή σε reef και τώρα είναι με το παληό θαλασσινό νερό - άδειό από ψάρια- και αχρησιμοποίητο (δεν είμαι σίγουρη - αν και διάβασα ότι χρειάζεται καραντίνα- να κρατάω 2ο ενυδρείο μέσα στο σπίτι άδειο, μη τυχόν και χρειαστεί... Γιατί αλήθεια να μην το κρατάμε άδειο σε κάποιο υπόγειο και αν παρουσιαστεί ανάγκη να βάζουμε λίγο νερό από το ενυδρείο και να μεταφέρουμε το ψάρι μας:D Τέλος πάντων, το έχω και αυτό και κάθεται...

Τέλος, έχω άλλο ένα εσωτερικό φίλτρο μεγαλούτσικο, που δεν το χρησιμοποιώ τώρα (από το fish olny).

Μου έχουν δώσει επίσης για να χρησιμοποιώ τα ακόλουθα:

- αλάτι reef crystals και instant ocean

- Filter Sponge coarse / juwel

-EHEIM filter pad

-EHEIM Carbon filter

- Sea Buffer (δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ)

- API stress coat

- Success Coral Trace

- Success Vita

- Sera Calcium plus

-Tetra aquasafe

Μου είπανε να πετάξω όλες τις τροφές που μου είχανε δώσει στο fish olny και να δίνω μόνο κατεψυγμένες δύο φορές την ημέρα (δεν το έκανα γιατί φοβήθηκα μήπως αυξήσω τα νιτρικά και δίνω μόνο δύο φορές περίπου την εβδομάδα σα λιχουδιά). Τα ψάρια τρώνε ότι είχα:

-Sera FD Artemia, Granules, Coraliquid, Fishtamin, FD Krill,

-Vitakraft flakes

-Tropicae Red Mico

- Tetra tablet food, shrimpsticks

- Wardley Krill

-Kent garlic Xtreme (το έχω χρησιμοποιήσει μόνο μία φορά)

Δεν έχω νιτρικά και αμμωνία, έχω ph γύρω στο 8,1 (πως να αντιστοιχήσω τα χρώματα ακριβώς;;:excl:, πυκνότητα 1,025, θερμοκρασία 24,... αυτά. (έχω τεστ της tetra NO2 και Test Lab για PH- Alkalinity, NH3-NH4, τα οποία με κουράζουν πολύ ... 5 διαφορετικά τεστ - 10-15 λεπτά)

Μέσα στο ενυδρείο έχω αυτή τη στιγμή 2 ocellaris clownfish, 1 blue tang, 1 four stripe damselfish (που θα απομακρυνθεί όταν επισκευφθώ το κατάστημα με τα ενυδρεία), 1 carnation tree coral - blood red, 1 lavender mushroom, 2 leather coral, 1 starburst polyp, 1 button polyp, 2 scarlet cleaner shrimp, 8 zebra snail, 1 anemone (baloon?), 1 aplle, 1 halimeda plant (το οποίο έχει σχεδόν καλυφθεί από πράσινους μικρούς κόκκους) και ένα πολύ λεπτό και μακρύ (έβλεπα περίπου 5 εκ αλλά υπήρχε κι άλλο) μαύρο σκουλήκι με χρωματιστές κεραίες (από κάπου ξεφύτρωσε, το είδα τώρα πρώτη φορά (μπορεί να κάνει κακό;;:excl:

Ξέρετε πόσες ώρες έφαγα για να βρω τι έχω;;;

reef1.bmp

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΚΑΙ οι ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ μου... (συγχωρήστε τις τυχόν χαζές ερωτήσεις αλλά είμαι εντελώς νέα)

- Χρειάζομαι ψυκτικό;;; κάνει τουλάχιστον 525 ευρώ αν βλέπω σωστά.. (αν χρειαστεί λίγα παγάκια, ή παγοκύστες σε καμία ειδική συσκευασία ή χώρο που δε θα τρομάζει τα ψάρια, ή αλλαγες με ποιο κρύο νερό δεν κάνει:D

-Τα τεστ υπάρχουν σε χαρτάκια που να γίνονται πολλά ταυτόχρονα; Και αν ναι είναι αξιόπιστα; Χρειάζομαι το πιο γρήγορο, οικονομικό και φυσικά αξιόπιστο.

-Μπαίνουν φαρμακα στο reef αν χρειαστεί (για να τα έχω πρόχειρα)

-Ποια κόλα είναι καλή και αν τα κολήσω πως τα ξεκολάω μετά; (Tunze instant adhesive glue, Tunze silicon, Tunze tangit pvc glue, coral fix...)

-Ποιο αλάτι προτείνετε; (Pro Reef ή Tropic Marine Sea Salt;- έψαχνα για το pro reef της tropic marine αλλα τα δείχνει έτσι)

-Πόσα κοράλλια μπορώ να βάλω (όσο γίνεται φιλικά) και παίζει ρόλο κάθε πότε:excl:

-Οι προσθήκες Iodine, calcium, trace elements είναι απαραίτητες;

-Τι είναι το dKH (έχει σχέση με τις ώρες φωτισμού:excl:

-Το calcium reactor χρειάζεται;

-Τι είναι τα υγρά (calibrating);

-Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ποικιλία ή τουλάχιστον δεν την έχω δει... Αν παραγγείλω από Αθήνα θεωρείτε ότι θα είναι ασφαλές; Τι κάνουν οι εκτός Αθηνών;;;

-Τα μαγαζιά εδώ δίνουν εγγύηση κάποιο διάστημα για την καλή υγεία των ζωντανών;

Θα ήθελα να βάλω στο ενυδρείο κάποια από τα ακόλουθα:

MARINE FISH (ναι, τώρα ξέρω, 1-2 το μήνα, όχι 6-7 τη φορά...)

coral beauty

yellow tang

firefish (2)

flame

lemonpeel angelfish

red stripe angelfish

royal gramma

catalina goby

six line wrasse

powder brown tang

powder blue tang

black seahorse - tank bred

blue chromis

SPS

acropora coral purple

montipora coral, encrusting

stylophora

Drs Foster certified SPS 5

LPS

Mushroom

SOFT

spaghetti finger leather coral

Drs Foster certified soft coral 5

POLYPS

glove polyp

SEA FANS

Aquacultured

fireside acropora coral

kohens echinata acropora coral

crab - hermit

dwarf blue leg hermit crab

dwarf zebra hermit crab

scarlet reef hermit crab

SHRIMP

white spot anemone shrimp

blood red fire shrimp

SNAIL

Astraea conehead snail

Top crown snail

STAR

blue and pink sea star

ANEMONES

FAN WORMS

Dwarf colored feather duster

LOBSTERS

Debelius reef lobster

Clams

Crocea clam Super Colored

Blue Maxima Clam Aquacultured

Crocea clam second grade

Tridacna clam pack (3)

Urchins

MARINE PLANT

shaving brush plant

Kelp on Rock, Smooth Leaf

Maidens hair plant

hemianthus

Όποιος άντεξε να διαβάσει όλα όσα άντεξα να γράψω, αντέχει να μου προτείνει τι να κάνω;;;

:excl::D:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

καλωσόρισες στο θαλασσινό aquazone ..

η υπομονή είναι το κλειδί της επιτυχίας στο reef ενυδρείο

οι βιαστικές κινήσεις που έκανες μέχρι τώρα δεν θα μπορούσαν να είχαν άλλο αποτέλεσμα

πρόσεξε τις παραμέτρους του νερού και βρες μια ρουτίνα συντήρησης που θα τις κρατάει σε σωστά επίπεδα , μην προσθέσεις άλλα ζωντανά στο ενυδρείο και καλυτερα να αφαιρεσεις την ανεμωνη και το <μηλο> μάθε για τα κοράλλια και τις ανάγκες τους , μην αγοράζεις κοράλλια χωρίς προγραμματισμό και μελέτη ...

δεν καταλαβαίνω τι εννοείς λέγοντας ότι παίρνεις νερό από την αντίστροφη όσμωση του σπιτιού που δεν παίρνει νερό από το δίκτυο .. από πηγάδι παίρνει ? έχεις τσεκάρει την ποιότητα νερού που δίνει ?

μην περιμένεις ακρίβεια από χρωματικά τεστ ph

μη χρησιμοποιείς πρόσθετα χωρίς να ξέρεις γιατί ..

καλή συνέχεια :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι, παίρνω νερό από γεώτρηση (και είμαι μόνο 15 χλμ έξω από τη Θεσσαλονίκη!!!), ναι το έχω ελέγξει και μετά από τη χλωρίωση που γίνεται αρχικά σε αυτό, περνάει από αντίστροφη όσμωση για να είναι πόσιμο. Αυτό μου είπανε όταν μου έστεισαν το reef να χρησιμοποιήσω.

Πρέπει μάλιστα να πω ότι τελευταία φορά αγόρασα ψάρια πέρυσι το καλοκαίρι. Από τότε περίμενα, δε βιάστηκα, σε ένα ενυδρείο 250 λίτρα είχα μόνο 5 ψαράκια. Το Μάρτιο που αποφάσισα να κάνω την τελευταία προσπάθεια, έκανα και πάλι ότι μου είπανε σχετικά με τον εξοπλισμό του reef. Εγώ ότι έμαθα, το έμαθα τις τελευταίες δύο-τρεις μέρες, όταν ψάχνοντας αν το αλάτι που μου έδωσαν είναι καλό, έπεσα τυχαία πάνω σε μία συζήτηση μελών σας...

To ενυδρείο δε το 60λιτρο, δε χρησιμοποιήθηκε καθόλου σα καραντίνα, αν και το είχα. Μου έβαλαν απευθείας το βράχο και τα κοράλλια και στη συνέχεια τα ψάρια μέσα στο reef...

Να πω επίσης το εξής: Το Φεβρουάριο έβαλα τον αραγωνίτη όπως μου είπανε και ξεκίνησα να γεμίζω νερό από την όσμωση. Αυτό πήρε τρεις μέρες. Χωρίς να δουλεύει τίποτε άλλο στο ενυδρείο, περίμενα δύο -τρεις ίσως και τέσσερις, δε θυμάμαι, εβδομάδες μέχρι να φέρουν βράχο. Τότε, μου έδωσαν 10 κιλά και μου έιπαν να βάλω το φίλτρο να δουλέψει. Μετά από άλλες τρεις περίπου εβδομάδες, έφεραν κι άλλο βράχο και ήρθαν, τον τοποθέτησαν στο ενυδρείο μαζί με κοράλλια και έβαλαν σε λειτουργία κυκλοφορητές και σκίμερ. Σε μία εμδομάδα περίπου μου έδωσαν σαλιγκάρια και σε άλλη μία κι άλλα κοράλια, ανεμώνη, ψάρια, γαρίδα... τα οποία ψόφησαν σχεδόν αμέσως (τι να έκαναν τα καημένα; στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα)

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες μου έδωσαν άλλες δύο γαρίδες, την ανεμώνη, το μήλο και πρασινάδα...

Εχω λοιπον το ενυδρείο τον τελευταίο χρόνο, μεσα στην μέση σχεδόν άδειο... Δε βιάζομαι... άλλωστε μέχρι τώρα μόνο λεφτά δίνω και προκοπή δε βλέπω... Για την αλλαγή σε reef έχω δώσει πάλι πάνω από 1800ευρώ και ... που είσαι ακόμη... (αφού είναι ΄΄αδειο σχεδόν)

Τελικά, δε ξέρω, αξίζει...

Τέλος πάντων, είπα ότι θα κάνω μία τελευταία προσπάθεια. θα την κάνω μέχρι τέλος

Share this post


Link to post
Share on other sites

μην βιαζεσαι.

εχουν γινει αρκετα λαθη μεχρι τωρα...

εδω ειμαστε εμεις για οτι χρειαστεις.

κατσε και διαβασε,υπαρχουν πολλα αρθρα εδω μεσα που θα σου ανοιξουν τα ματια....

εχε υπομονη.

χαρηκα ιδιαιτερα που βλεπω χομπιστες απο θεσ/νικη.

ελπιζω να τα πουμε πολυ συντομα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

σε 250 λίτρα 5 ψάρια είναι πολλά .. ανάλογα βέβαια και τα ψάρια ..

σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολλά για να μπουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ..

δώσε 1-1,5 χρόνο περιθώριο για να φτιάξεις το ενυδρείο που θέλεις και να σου πηγαίνει καλά .. επέστρεψε την ανεμώνη και το μήλο για να αποφύγεις εκπλήξεις ( δεν μπορείς να βάλεις όλα αυτά που αναφέρεις σε 250 λίτρα νερό , εγώ με 1000 λίτρα έχω λιγότερα από αυτά που θέλεις εσύ )

το ψυκτικό βοηθά πολύ στη διατήρηση της θερμοκρασίας , υπάρχουν και άλλοι τρόποι αλλά το ψυκτικό είναι καλύτερη λύση για σένα, για να το αποφύγεις πρέπει να διατηρείς τη θερμοκρασία δωματίου 24-25 βαθμούς το καλοκαίρι

αν θέλεις αγγελόψαρα θα πρέπει να δεις αν θα ταιριάξουν με τα κοράλλια που θέλεις ..

τα tang είναι ρίσκο σε τέτοιο ενυδρείο , θα έλεγα να έχεις μόνο yellow tang που είναι το λιγότερο απαιτητικό από την οικογένεια ..

ναι για το royal grama , six line wrasse , το flame μπορεί να σου βγει άτακτο η να γίνει άτακτο στη πορεία .. ρισκάρεις αν το βάλεις ..

τα goby είναι συνήθως κατάλληλα

τα chromis πρέπει να είναι κοπάδι για να είναι όμορφα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα ψαράκια που έχω τους τελευταίους μήνες είναι δύο μικρούτσικα κλόουν, ένα μικρό blue tang και ένα μικρό four stripe damselfish (ένα ασπρόμαυρο)...

Τα ψάρια και τα κοράλλια που γράφω παραπάνω τα έγραψα για να πάρω τις συμβουλές σας τι από όλα να διαλέξω...

ΟΚ για την ανεμώνη και το μήλο, αν και την ανεμώνη θα την ήθελα... Θα φύγει επίσης και το ασπρόμαυρο ψάρι... Για το blue tang το σκέφτομαι... ξέρω ότι το σωστό είναι να φύγει, αλλά μου αρέσει το άτιμο.

ΟΚ για gramma, goby και κοπάδι chromis... Τα αγγελόψαρα θα τα πάρω αφού καταλείξω με τα κοράλλια αλλά κυρίως με το αν καταφέρω να κρατήσω το ενυδρείο... δηλαδή έχουμε ακόμα δρόμο...

Ακόμα δεν το ξεκίνησα το reef, εχτές είδα ένα μαύρο σκουλήκι με χρώμα στις κεραίες του, πολύ λεπτό, πολύ μακρύ. Αντε να δω τι θα ΄κάνω τώρα και με αυτό... Να τα διαλύσω όλα;;;

Share this post


Link to post
Share on other sites

όχι .. θα σου πει τα κόλπα να το πιάσεις ο ΝΑVY που έχει μεγάλη εμπειρία ..

αν χρειαστεί να το απομακρύνεις , πολλά σκουλήκια είναι χρήσιμα για τα ενυδρεία μας δεν είναι όλα <<κακά>> ..

δεν πρέπει να έχεις απότομα σκαμπανεβάσματα στις παραμέτρους του νερού σου ..

δεν αντιδρούν όλοι οι οργανισμοί με τον ίδιο τρόπο στις αλλαγές

-Τα τεστ υπάρχουν σε χαρτάκια που να γίνονται πολλά ταυτόχρονα; Και αν ναι είναι αξιόπιστα; Χρειάζομαι το πιο γρήγορο, οικονομικό και φυσικά αξιόπιστο. τα χαρτάκια που λες είναι αναξιόπιστα

-Μπαίνουν φαρμακα στο reef αν χρειαστεί (για να τα έχω πρόχειρα)μπαίνουν λίγα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας η πρόληψη είναι η καλύτερη πρακτική

-Ποια κόλα είναι καλή και αν τα κολήσω πως τα ξεκολάω μετά; (Tunze instant adhesive glue, Tunze silicon, Tunze tangit pvc glue, coral fix...)coral fix

-Ποιο αλάτι προτείνετε; (Pro Reef ή Tropic Marine Sea Salt;- έψαχνα για το pro reef της tropic marine αλλα τα δείχνει έτσι)Pro Reef

-Πόσα κοράλλια μπορώ να βάλω (όσο γίνεται φιλικά) και παίζει ρόλο κάθε πότε:Dτα κοράλλια μεγαλώνουν και θέλουν να πιάσουν όσο χώρο μπορούν τριγύρω , σκοτώνοντας γειτονικά κοράλλια .. δεν θέλουν όλα τις ίδιες συνθήκες για να πάνε καλά ..

τα κοραλλια που έχεις είναι ικανά να σου γεμίσουν το ενυδρείο μόλις προσαρμοστούν σε κατάλληλες συνθήκες .. θέλεις και αλλά ?

-Οι προσθήκες Iodine, calcium, trace elements είναι απαραίτητες;από αυτά μόνο το calcium είναι απαραίτητο συμπλήρωμα όταν και αν υπάρχει ανάγκη

-Τι είναι το dKH (έχει σχέση με τις ώρες φωτισμού:excl:το d ΚΗ αντιπροσωπεύει την alkalinity, μια πολύ σημαντική παράμετρο του νερού μας , άσχετη με το φως

-Το calcium reactor χρειάζεται;σε μικρά ενυδρεία δεν είναι απαραίτητο

-Τι είναι τα υγρά (calibrating);υγρά για τη ρύθμιση ηλεκτρονικών συσκευών μέτρησης ..

-Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ποικιλία ή τουλάχιστον δεν την έχω δει... Αν παραγγείλω από Αθήνα θεωρείτε ότι θα είναι ασφαλές; Τι κάνουν οι εκτός Αθηνών;;;;αποστάσεις εντός Ελλάδας καλύπτονται με σχετική ασφάλεια για τα ζωντανά .. αποφεύγουμε το καταχείμωνο και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ..

-Τα μαγαζιά εδώ δίνουν εγγύηση κάποιο διάστημα για την καλή υγεία των ζωντανών? στην Ελλάδα από όσο γνωρίζω όχι ακόμα .. αλλά και εκεί που δίνουν βάζουν πολλές προϋποθέσεις ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αγαπητή Μπέσυ,

Παρατηρώντας το ενυδρείο σου, έχω να επισημάνω ότι η τοποθέτηση του βράχου είναι πολύ καλή με αρκετές δυνατότητες. Θα προτιμούσα περισσότερο ύψος άμμου, ώστε να επωφεληθεί το σύστημά σου αργότερα καθώς θα ωριμάσει, αυξάνοντας τη βιολογική του απόδοση.

Θα σου προτείνω να φροντίσεις, ώστε να εξασφαλιστεί μια καλή ανατάραξη της επιφάνειας του νερού, η οποία θα εξασφαλίσει την καλύτερη οξυγόνωση στο σύστημα και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη απόδοση του skimmer, αφού θα διαλύεται η συγκέντρωση των οργανικών αποβλήτων στην περιοχή αυτή.

Όταν θα είσαι σίγουρη ότι το σύστημά σου είναι καλά ισορροπημένο, τότε θα σκεφτείς για το επόμενο απαιτητικό ψάρι, που θα φιλοξενήσεις. Αυτό θα το δεις με την σταθερότητα των τιμών των παραμέτρων του νερού, αλλά κα με τη γενική εικόνα του ενυδρείου σου.

Περισσότερα του ενός ψάρια δεν θα πρέπει να μπουν ταυτόχρονα. Επίσης θα πρέπει να σκεφτείς καλά τις επιλογές σου, γιατί τα λίτρα σου είναι περιορισμένα για μεγάλο αριθμό ψαριών. Έτσι θα σου πρότεινα να έχεις σαν κριτήριο επιλογής, όχι μόνο την αισθητική ικανοποίηση, αλλά και τη χρησιμότητα του οργανισμού στο σύστημά σου.

Θα έλεγα να μην ασχοληθείς καθόλου, σε αυτό το στάδιο εμπειρίας, με ακροποροειδή, γιατί είναι αρκετά απαιτητικά κοράλλια και κάποιες αποτυχίες πιθανά να σε απογοητεύσουν.

Υπάρχουν πολλά και πανέμορφα είδη κοραλλιών, που μπορείς να επιλέξεις στο ξεκίνημά σου. Αργότερα θα έχεις όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες για αναβάθμιση, όσο το σύστημά σου θα ωριμάζει και ταυτόχρονα και εσύ σαν χομπίστρια.

Όπως θα έχεις αντιληφθεί ή θα αντιληφθείς αργότερα, μελετώντας τα θαλασσινά άρθρα μας και το δημόσιο διάλογο, ο συνδυασμός φυσικών και τεχνητών βιολογικών υλικών, δεν είναι το καλύτερο, αφού τα δύο αυτά αναπτύσσονται ανταγωνιστικά.

Για το λόγο αυτό, θα σου συνιστούσα να απομακρύνεις σταδιακά τα τεχνητά βιολογικά υλικά από το εξωτερικό φίλτρο σου και να τα αντικαταστήσεις με καλής ποιότητας χημικά υλικά, που είναι ο ενεργός άνθρακας και το αντι-φως. Για την επιλογή του τύπου αυτών των υλικών, θα σε συμβουλεύσει ένας έμπειρος επαγγελματίας της περιοχής σου.

Οι συστηματικές προσθήκες διάφορων και «πολλά υποσχόμενων» πρόσθετων, δεν είναι η σωστή λύση για τη διατήρηση της ισορροπίας ενός φυσικού συστήματος, αφού δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε τις πραγματικές ανάγκες του συστήματός μας και να προσδιορίζουμε τις ακριβείς δόσεις.

Η καλύτερη λύση, για τη συντήρηση του φυσικού μας συστήματος και την αναπλήρωση των απαραίτητων συστατικών, αλλά και την απομάκρυνση των επιβλαβών, ώστε να υπάρχει πάντα μια καλή ισορροπία, είναι οι συστηματικές αλλαγές νερού και εδώ πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου,

Επειδή παρατηρώ ότι έχεις πάρει πολύ ζεστά το όλο θέμα, είμαι σίγουρος, πως σύντομα θα κατανοήσεις πολλά θέματα στο τρόπο λειτουργίας ενός φυσικού συστήματος και θα εξελιχθείς σε μια εξαιρετική χομπίστρια.

Καλή συνέχεια

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σας ευχαριστώ και τους δύο πάρα πολύ :excl: αλλά και τον NAVY που με πηγαίνει στράτα- στρατούλα :D

Μπορώ να προσθέσω αραγωνίτη ενώ είναι στημένο το ενυδρείο; Ζωντανό ή νεκρό; (φαντάζομαι ότι αν είναι νεκρός θα θέλει ανακάτεμα αλλά και πάλι θα ζωντανέψει μάλλον όταν θα τα έχει κακαρώσει το υπόλοιπο σύστημα ---- γιατί τόση απαισιοδοξία; :P )

Για την αντικατάσταση των υλικών του εξωτερικού φίλτρου, χτυπάω άλλη μία φορά το κεφάλι μου, γιατί όταν μου εγκατέστησαν το ενυδρείο μου έδωσαν 60 αστεράκια για να βάλω στο φίλτρο. Εγώ έβαλα τα 20, και πριν μία εβδομάδα μου είπαν να βάλω και τα υπόλοιπα κι έτσι πέταξα άλλα 40 ευρώ, που άμα τα βάλεις με όσα πέταξα ταυτόχρονα σε όσα ψόφησαν στο στήσιμο του reef σχεδόν περνάνε τα 700 ευρώ :excl::excl::D (μέσα σε μία εβδομάδα, λίγο μετά το στήσιμο του ενυδρείου έφυγα δύο φορές από το μαγαζί με δύο κασονάκια πράγματα: κοράλλια, γαρίδες, πολύποδες, φυτά, 2 μεγάλα powder brown tang και έναν ηνίοχο)... Απορίας άξιο είναι πως τα μόνα που επιβίωσαν για άλλη μία φορά είναι τα παληά μου ψαράκια από το fish only (το blue tang μάλιστα πέρασε αρρώστιες και αρρώστιες στα δύο χρόνια που το έχω, αλλά τους έβαλε όλους κάτω)

Τα lavendrer mushroom μπορώ να τα ξεκολήσω από το βραχάκι που τα αγόρασα (προσεκτικά) και να τα τοποθετήσω εδώ κι εκεί στο ενυδρείο;;; (το βραχάκι αυτό μάλλον κομμάτι μάρμαρο θα το έλεγα και μοιάζει εντελώς ξένο στο χώρο)

Ερημίτες μπορώ να βάλω τώρα (δεν έχω κανένα) ή όχι ακόμα;;;

Ανεμώνες δεν έχει κανείς στο σύστημά του; Είναι άτιμες αλλά δεν είναι πολύ όμορφες; άμα τις προσέχουμε;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το πορτοκαλοκόκκινο δεντράκι μου

post-7571-1210067567_thumb.jpg

post-7571-1210067627_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό το φυτό έχει χάσει το σκουροπράσινο χρώμα του κι έχει γεμίσει μία πράσινη σκόνη (:D. Τι κάνω εκτός από ξεσκόνισμα;

post-7571-1210067767_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό το φυτό (στη μέση ψηλά) είναι ότι απέμεινε από μία πράσινη μεγάλη μπάλα. Να το βγάλω;;;

post-7571-1210068091_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δύο παλαιότερες φωτο και μία ακόμη ερώτηση:

στο τζάμι του ενυδρείου (δεν μπορώ να βγάλω καθαρή φωτο) στο οποίο κυκλοφορούσαν δύο σαλιγκάρια τα οποία είχαν βγει από το καβούκι τους, εμφανίστηκαν δύο άσπρα στρόγγυλα πραγματάκια (μοιάζουν με τη στόμα του σαλιγκαριού όπως το βλέπουμε όταν γλείφει το τζάμι). ΜΕτακινούνται κι όλας. Τι είναι;; Σαλιγκαράκια;

Επίσης, στο τζάμι του ενυδρείου είδα σήμερα ότι γέμισε μικρά άσπρα σημαδάκια, τα οποία παρατήρησα από κοντά ότι ενώ κάποια είναι ακίνητα, κάποια άλλα κινούνται με απίστευτη ταχύτητα. Είναι λες και παρακολουθείς ζωντανά στο μικροσκόπιο. Είναι ψαράκια ή τίποτε άλλο, και τι να τα κάνω;

post-7571-1210068185_thumb.jpg

post-7571-1210068235_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπέσυ, όπως βλέπεις οι απόψεις και των δυο καθηγητών μου ( Νίκος - Τάσος ) :D συμφωνούν απόλυτα με αυτά που έχουμε πει. :excl:

Τώρα χεριάζετε η δική σου υπομονή, ( αφού όρεξη διαθέτεις πολύ ) και σε λίγο καιρό θα έχεις ένα θαυμάσιο ύφαλο κοντά σου :excl:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...