Jump to content

Συγκατοίκηση


PPAP

Recommended Posts

υπαρχει περιπτωση να συμβιωσει πλεκο με τα πιρανχας;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

για κορυ δεν το τιθεται θεμα...ξερω οτι αν ο πλεκο ειναι αρκετα μεγαλυτερος δεν θα τον πειραξουν και σιγα σιγα θα συμβιωσουν.τι γινεται ομως στην περιπτωση που μεγαλωσουν και αυτα..

Έγινε επεξεργασία - PPAP
Link to comment
Share on other sites

Αν κρίνεις από μερικούς μερικούς μπορεί και να αρχίσουν να σου γεννάνε και τα πλέκο κιόλας :D

Κατά τα άλλα από όσο ξέρω, καλό είναι να αποφεύγεται το εγχείρημα, γιατί το πιράνχι μπορεί να χτυπάει τα πλέκο :D

Link to comment
Share on other sites

Ανοίγεις μεγάλο θεμά για το οποίο θα επανέλθω αργότερα το βράδυ γιατί τώρα είμαι πιγμένος.......

Link to comment
Share on other sites

Ανοίγεις μεγάλο θεμά για το οποίο θα επανέλθω αργότερα το βράδυ γιατί τώρα είμαι πιγμένος.......

10283[/snapback]

οκ θα περιμενω :D

Link to comment
Share on other sites

Όταν στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με τα pycogentrus naterreri από την αρχή είχαν για συγκάτοικο έναν μικρό Ancistrus και πραγματικά για αρκετό διάστημα δεν του δίνανε σημασία. Όταν ξεθάρρεψε και άρχισε να βολτάρει στο τζάμι έγινε το τραγικό και τον χτυπήσανε με τελική κατάληξη τον θάνατο του ψαριού. Να σημειώσω ότι τα naterreri ήταν ακόμα σε βρεφικό στάδιο. Από τότε και αφού με ταλαιπωρούσε αρκετά το θέμα με τις αλγες στα τζάμια έκανα άλλη μια προσπάθεια με έναν CAE όμως αναγκαστικά να τον βγάλω άμεσα καθώς τα πυρανχάκια μου είχαν πια υποτροπιάσει. Αν δεν υπήρχε το ενυδρείο του Δημήτρη σαν φωναχτή εξαίρεση του κανόνα θα έλεγα ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συμβίωσης μιας και αργά η γρήγορα θα έρθει το αναπόφευκτο. :D

Link to comment
Share on other sites

οκ οποτε καταληγουμε στο συμπερασμα πριν μας πει και την γνωμη του ο δημητρης οτι δεν τιθεται θεμα συμβιωσης.

Link to comment
Share on other sites

Απλά να σας ενημερώσω ότι ο Δημήτρης είναι εκτός Ελλάδος για επαγγελματικό ταξίδι και ίσως αργήσει 1-2 μέρες να απαντήσει.

Link to comment
Share on other sites

Απλά να σας ενημερώσω ότι ο Δημήτρης είναι εκτός Ελλάδος για επαγγελματικό ταξίδι και ίσως αργήσει 1-2 μέρες να απαντήσει.

10560[/snapback]

οκ θα περιμενουμε..... :D:D:D:D:D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Εγώ είχα βάλει μέχρι και αυτά τα μεγάλα σαλιγκάρια για να καθαρίσουν τπτ και τελικά μου τα έφαγαν και εκείνα :/

Μακάρι να βρισκόταν μία λύση πάντως...

Link to comment
Share on other sites

Όπως φαίνεται το είχα ξεχάσει τελείως αυτό το θέμα που είχε ανοίξει ο Πέτρος.

Επανέρχομαι λοιπόν με την μικρή μου πείρα πάνω σε αυτά τα τόσο ενδιαφέροντα ψάρια......

Πρώτα από όλα κατά την άποψη μου θα πρέπει να χωρίσουμε τα ψάρια στο γεγονός άν τα ψάρια που έχουμε είναι άγρια (πιασμένα δηλαδή από κάποιο ποταμό στον Αμαζόνιο) ή από αναπαραγωγή σε κάποια φάρμα.

Αυτό μας κάνει δηλαδή να δούμε άν τα ψάρια που έχουμε έχουνε μάθει να κυνηγούν για την τροφή τους ή όχι πράγμα που στην περίπτωση μου έχει αποδειχθεί βασικό στην προσπάθεια μου να τα συμβιώσω με κάποιο άλλο ψάρι.Επίσης βασικότατο για τους ίδιους πάλι λόγους είναι στο άν τα ψάρια τα αγοράσαμε ενήλικα ή από πολύ μικρά.

Κατά δεύτερο λόγο έρχεται το είδος δηλαδή άν τα ψάρια που έχουμε ανοίκουν στην οικογένεια των Pygocentrus ή Serrasalmus.Αυτό είναι συμαντικό καθώς οι διατροφικές συνήθειες των δύο αυτών οικογενειών αλλάζουν στο ότι τα μέν Pygocentrus κυνηγούν σε μεγάλα κοπάδια και καταναλώνουν σχεδόν όλες τις φορές ολόκληρο το θήραμα τους ενώ τα Serrasalmus στην φύση,κυνηγούν σε ενέδρες μοναχικά και συνήθως αρκούντα στο να τρώνε πτερύγια και κομμάτια ψαριών παρά ολόκληρο το θήραμα αφήνοντας το να συνεχίσει την ζωή του.

Όσο σκληρό και άν ακούγεται κάπως έτσι είναι η ζωή ενός πιράνια στον Αμαζόνιο με τους υπόλοιπους κυνηγούς όμως να το κυνηγούν με την σειρά τους, όπως τους καιμάν,τους κροκόδειλους του αμαζονίου και τις ωτάριες...

Στο ενυδρείο τώρα, όπως έχω πεί και σε άλλα πόστ κατά καιρούς,θα πρέπει να αναπαρηστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις συνθήκες του βιοτόπου των ψαριών έτσι ώστε αυτα να αισθάνονται ποιό φυσικά με όσο το δυνατόν λιγότερο στρές.Αυτό θα βοηθήσει στο να έχουμε ψάρια που συμπεριφέρονται όσο το δυνατό πιό ομαλά και πιό προβλέψιμα (όσο δύσκολο να είναι αυτό με τα πιράνια).

Προσωπικές μου προσπάθειες έχουν δείξει ότι τα Pygocentrus Naterreri δέχονται καλύτερα πλέκο όπως Ancistrus sp. ή Pterygoplichthys sp. αλλά και άλλα γατόψαρα όπως Platydoras Costatus.

Αυτό προυποθέτει ότι τα υπόλοιπα ψάρια να έχουν μπεί και προσαρμωστεί στο ενυδρείο πρίν μπούν τα πιράνια και επίσης να υπάρχουν πολλές κρυψώνες για αυτά καθώτι τα πιράνια τείνουν να δαγκώνουν μερικές φορές ότι βρίσκουν μπροστά τους (κατά καιρούς μου έχουν φάει spray-bar,βεντούζες,σωληνάκια, ακόμα και θερμαντικά καλώδια!).

Ένας βασικός κανόνας επίσης είναι τα υπόλοιπα ψάρια να έχουν αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος από τα πιράνια και να είναι μεγαλύτερα για τουλάχιστον ένα εξάμηνο αργότερα.

Όταν θα μπούν τα πιράνια στο ενυδρείο θα πρέπει να ταίζονται (εώς να υπερταίζονται) έτσι ώστε να αποτραπούν η όπιες κινήσεις πρός τους συγκατίκους τους τον πρώτο καιρό.

Καθώς θα περνούν οι μέρες θα πρέπει να παρατηρούμε τα ψάρια αρκετά έτσι ώστε να απομακρύνουμε κάποιον από τους συγκατίκους που μπορεί να έχει πρόβλημα.

Δυστυχώς σε ένα τόσο μικρό οικοσύστημα όπως είναι ένα ενυδρείο η ιστορία έχει δείξει ότι δέν μπορούμε να προβλέψουμε τα πιράνια και α κανόνας μας λέει ότι θα χάσουμε κάποιο ψάρι στην πορεία.

Προσωπικά λοιπόν και εν κατακλείδι έχω να πώ:

Το έχω προσπαθήσει? -ΝΑΙ!

Τα έχω καταφέρει? -Κατά μεγάλο ποσοστό αφού είχα ακόμη και γέννες από πλέκο σε ενυδρείο με πιράνια και όχι μόνο μία.Επίσης έχω και άλλα γατόψαρα μαζί με άλλα είδη πιράνια.

Έχω χάσει ψάρια? -ΝΑΙ!

Θα το πρότεινα σε άλλουν να το κάνουν? -ΟΧΙ!!!

Αυτά τα ολίγα από εμένα και καλή προσπάθεια ή καλή μή προσπάθεια...... :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου... :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Μια εξαιρετική επιμορφωτική απάντηση :lmao:

Αν και δεν έχω πιράνια, οι πληροφορίες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες

Σ' ευχαριστούμε Δημήτρη που μοιράζεσαι τις γνώσεις και την εμπειρία σου μαζί μας.

:thumbup::o:thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

Παιδια εγώ μεσα στο ενυδρείο μου εχω 6 naterreri με ενα pleco 20cm περίπου και δεν τον εχουν πειραξει ποτε! Μάλιστα αυτός τα χτυπάει που και που με το κεφάλι

του γιατι πηγαίνουν στην περιοχή του και τον ενοχλουν.

(Τα naterreri είναι 18cm) Μεγαλώσανε μαζί. Τα πιρανια τα πήρα μωρά,ενώ τον pleco περιπου 7cm.

:thumbup:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

sorry που απανταω καπως αργά αλλα κάλιο αργά παρα ποτέ! Λοιπον απο προσωπική εμπειρία με nattereri. τα είχα καπου 1 χρόνο. Είχα πάρει 12 nattereri και τα ειχα στο juwel rio 240 ενυδρειο μου. Ήταν όλα 1εκ περίπου οταν τα πήρα. Μετα απο κάνα 6μηνο που αρχισαν και μεγάλωναν είδα οτι δε τους εφτανε ο χώρος τους και αποφάσισα να τα μεταφέρω στο rio 400. Εκει ειχα κατι αφρικάνες απο malawi τις οποίες και χάρισα οσο ποιο γρήγορα γινόταν για να γινει το ενυδρειο τους ο νεος χωρος διαμονης για τα πιρανχα μου. Σε εκεινο το ενυδρειο ομως (ναι μεγαλο λαθος ειχα με τις αφρικανες ενα kribensis! :lmao: ) το kribensis δεν μπορεσα να το βγαλω και ετσι το αφησα μεσα... λοιπον εριξα τα πιρανχα στο ενυδρειο και 6 μηνες ζουσαν μαζι με το krib . το οποιο krib βολταριζε αναμεσα τους και αυτα απλα δε του δινανε σημασια ποτε δε το πειραξαν ακομα και οταν αυτο βολταρε τη στιγμη που αυτα μπαινανε σε "feeding frenzy". αυτο που συμπερανα απο αυτη την εμπειρια ειναι πως απο τη στιγμη που μπηκαν στο ενυδρειο και το krib ηταν ηδη εκει δε το πειραξανε... μπορει καποιος να δωσει καποια αλλη εξηγηση?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...