Jump to content

Παρουσίαση του Ενυδρείου μου και ερωτήσεις συμβατότητας


Recommended Posts

Εδώ και ενάμιση μήνα έχω στήσει το ενυδρείο που φαίνεται στις φωτογραφίες παρά κάτω,

Είναι 230 λίτρα και με εξωτερική υπερχίληση, έξω από το σπίτι οδηγώ το νερό σε ένα sump όπου έχω τοποθετήσει το Σκίμερ Deltec APF 600, θερμοστάτη, λίγο βιολογικό φίλτρο και πλήρες χημικό. Έχω προβλέψει και ένα διαμέρισμα στην πλάτη του sump να έχω ένα refugium όταν βρώ άλγη chaeto… Το σύστημα συμπληρώνει ένα μικρό ψυκτικό το teco RA200 και επιστροφή στο ενυδρείο. Στο ντουλάπι που βρίσκεται μέσα το sump υπάρχει και η αντίστροφη όσμοση αλλά και τόσα άλλα παρελκόμενα. Τώρα πειραματίζομαι με μια αυτοσχέδια αναπλήρωση νερού, από ένα οικιακό φλοτέρ που δεν έχει μεταλικά τμίματα και με φυσική ροή θα κατεβένει νερό όταν χρειάζεται.

Κυκλοφορία νερού καλή, η άλγη γρήγορα ήρθε και έφυγε, και ο κύκλος του αζώτου βρίσκετε στο ΝΟ3. Από φωτισμό όχι τίποτε ιδιαίτερο, 2 Τ8 και μια Τ5. Διαθέτω ακόμη μια Τ5 που σε λίγο καιρό θα προσθέσω. Έχω αφήσει και το υπάρχων εσωτερικό φίλτρο, αν και το έχω παραποιήσει λίγο, και έκρυψα μέσα 2 κυκλοφοριτές, και την υπερχίληση τις TUNZE.

Θα ήθελα να ρωτήσω για τον αχινό που δίχνει μία από τις φωτογραφίες, αν είναι reef safe, γιατί δεν εμπιστεύομαι και πολύ τους εμπόρους.

Επίσης δεν μπόρεσα να βρώ πληροφορίες για το παρακάτω μαλακό κοραλάκι, φώς τάϊσμα, κυκλοφορία. Εκεί που το χτυπάει η κοράλια 2 νομίζω ανθίζει περσότερο, φαίνεται υγιές;

Το ενυδρειάκι μου έχει προς το παρών και 2 wrass, ένα sixline και άλλο ένα ροζάκι(!!!), το παράξενο είναι ότι το sixline χάθηκε για κανα δυο βδομάδες, και το θεωρούσα νεκρό, αλλά τσούπ εμφανίστηκε πάλι.

post-7158-1210004021_thumb.jpg

post-7158-1210004035_thumb.jpg

post-7158-1210004047_thumb.jpg

post-7158-1210004060_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

καλη παρουσιαση,πολυ καλη προσπαθεια στο αλατι φιλε μου...

πριν σε αναλαβουνε οι ειδικοι εδω μεσα,εγω απλα θα παρατηρησω,οτι οργανισμους οπως πχ ο αχινος που εχεις θελουνε παλια καιω πολυ καλα στρωμενα ενυδρεια,και ισως βιαστηκες λιγο να τον προμηθευθεις....

κατα τα αλλα νομιζω οτι εκανες θαυματα με το να κρυψεις σωστα τον εξοπλισμο σου,και θα περι<μενω να δω και αλλες φωτος απο τις μοντιφιες σου....

καλη συνεχεια.....

Link to comment
Share on other sites

πολύ καλό το ενυδρείο σου ..

σου εύχομαι να το δεις όπως το φαντάζεσαι :excl:

ο αχινός είναι υπέροχος πραγματικό κουκλί ! :D

φαίνεται να είναι της οικογένειας Tripneustes

ίσος πειράξει κοράλλια .. κατά τα αλλά είναι reef safe .. θα τον κράταγα γιατί είναι υπέροχος και εύκολα ελεγχόμενος

Link to comment
Share on other sites

Καλώς όρισες αγαπητέ "pita" στο forum μας και ιδιαίτερα στην παρέα της θάλασσας.

Το κοράλλι που αναφέρεις ανοίκει στα είδη sinularia polydactyla-hard figer, όσον αφορά την κοινή ονομασία.

Είναι από τα πιο απαιτητικά είδη της κατηγορίας. Για να μπορέσει να τραφεί θα πρέπει να έχει ανοίξει καλά τους πολύποδές του, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί καλά στο νέο του περιβάλλον.

Το ενυδρείο σου είναι πολύ όμορφο και πολλά υποσχόμενο.

Θα σου πρότεινα να δημιουργήσεις μια κάλή ανατάραξη της επιφάνειας. Έτσι θα έχεις μια καλύτερη οξυγώνωση και οι οργανισμοί σου θα το εκτιμήσουν πολύ.

Δεν μας αναφέρεις τις τιμές των βασικών παραμέτρων του νερού, όπως ΡΗ, ΚΗ, Sal και Ca. Έχεις καταφέρει να σταθεροποιήσεις αυτές τις τιμές?

Το μικρό βιολογικό φίλτρο, φαντάζομαι πως το έχεις για "ψυχολογικούς" λόγους.

Καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Νίκο ευχαριστώ για την απάντηση, όταν ανοίξει τελικά τους πολύποδες, με τι θα τραφεί; την τροφή που δίνω στα ψάρια; άλλα στοιχεία του ενυδρείου; ή να ρίχνω λίγο Plancto ένα σκεύασμα τις aquamedic που δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αλλά μου τοείχαν δώσει για παρόμοια χρήση...

Η Αλατότητα μου είναι στο 1024 και έχω σημαδέψει ενα σημείο στο sump. όταν πέφτει ποιό χαμηλά, προσθέτω νερό απο την όσμοση μου.

Πριν λίγες μέρες παρήγγειλα απο ebay ενα ph-redox controler, και ενα osmolator

Αν και έχω τα τέστ ακόμη δεν είδα πού είναι το KH,Ca

Έχω ακόμη μια ερώτηση. Αν και ακόμη δεν χρειάζομαι Ca Reactor θα μπορούσα να κατασκευάσω ένα απο σωλήνα αποχέτευσης 10 cm, που μου είναι ευκολο να βρώ ανταλακτικά, ή θα ήταν καλύτερο να φαίνοναι τα υλικά σε διαφανές περιβάλλων...

Ευχαριστώ για τη βοήθεια...

Link to comment
Share on other sites

To Plancto προορίζεται για το τάισμα των μικρών οργανισμών. Έτσι έμμεσα ταΐζει και τα κοράλλια αφού αυξάνονται οι αιωρούμενοι οργανισμοί. Αυτό όμως δεν επαρκεί.

Υπάρχουν διάφορες τροφές για κοράλλια σε μορφή κατεψυγμένων ή και υγρών. Μπορείς όμως να φτιάξεις μόνος σου, διαλέγοντας μια ποικιλία κατεψυγμένης τροφής ψαριών και να την αλέσεις στο μπλέντερ. Μπορείς να την εμπλουτίσεις και με άλλα είδη τροφής όπως μικρόψαρα, γαρίδες, κομμάτια από καλαμάρι ..κλπ, φτιάχνοντας ένα ομοιογενές υγρό αιώρημα.

Δεν χρειάζονται όμως καταχρήσεις στο τάισμα, γιατί εύκολα μπορούν να σου ξεφύγουν οι τιμές των αμμωνιακών παραγώγων.

Καλό είναι να ελέγξεις τις τιμές των ΚΗ και ΡΗ και ασβεστίου και να τις σταθεροποιήσεις σε αποδεκτά αλλά και ρεαλιστικά επίπεδα διατήρησης.

Μπορείς να φτιάξεις έναν C/R, το έχουν καταφέρει και άλλοι. Το διάφανο πλεξιγκλάς θα σου παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχεις την κατάσταση των υλικών, κάθε στιγμή, ενώ το αδιάφανο θα σε υποχρεώσει να τον ανοίγει συχνά για να τα ελέγχεις. Διαδικασία αρκετά πολύπλοκη.

Link to comment
Share on other sites

επισης αναρωτιεμαι αγαπητε μου φιλε,αν ο βραχος ειναι ζωντανος....γιατι μου φαινεται υπερβολικα ασπρος και αχρωμος,σα να του λειπουν κοραλινες και ζωη.....

Link to comment
Share on other sites

φίλε klaz ζωή μπορεί να του λείπει, όσων αφορά την κοραλίνη, το τελευταίο διάστημα είχα ενα αχινό που αν και πολύ μου την είχε εξαφανίσει... τι να πώ...

Δεν ανυσηχώ και πολύ γιατί νμίζω οτι γρήγορα έγινε ο κύκλος του αζώτου, σαν να υπήρχε κάποια βιολογία...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...