Jump to content

ΛΙΓΗ ΒΟΗΘΕΙΑΑΑ!!!!!!!!


Shiba

Recommended Posts

Μετα απο αρκετη σκεψη και μελετη και παντα σε συναρτηση του χωρου και των χρηματων που διαθετω εχω ξεκινησει την κατασκευη ενος reef 100*45*50 με sump και ολα τα παραλεικομενα, τα οποια με πολυ μεγαλη μου χαρα θα σας τα παρουσιασω με το ξεκινημα της λειτουργιας του ενυδρειου :D

Αυτο που με απασχολει τωρα ειναι ο φωτισμος. Εχω καταληξει στις Τ5. Ειμαι λιγο μπερδεμενος σχετικα με τον αριθμο των λευκων και ακτινικων καθως και τα kelvin αυτων. θελω να κρατησω bubble coral, hammer coral, elegance coral, frogspawn coral, polyps, mushrooms. Για παραγειγμα 3 λευκες και 1 ακτινικη ειναι καλα? Ή να ακολουθησω τη συμβουλη του Mike Paletta ο οποιος λεει οτι πρεπει να ειναι 1:1 δηλαδη, στην περιπτωση μου, 2 marine white και 2 blue actinic?

Παντα σε συναρτηση με τα ζωντανα που θελω να κρατησω, στα 10.000 kelvin ειμαι καλα ή χρειαζομαι περισσοτερα?

Στις λευκες βλεπω επισης πως διαχωριζονται σε marine white, day light, white glo κ.τ.λ και πραγματικα δεν ξερω τι δουλεια κανει η καθεμια και ποια ή ποιες απο αυτες ειναι καλο να χρησιμοποιησω. :D

Μηπως θα μπορουσε να με διαφωτισει κανενας γιατι καταλαβαινω πως ο σωστος φωτισμος ειναι ενα απο τα σημαντικοτερα και δυσκολοτερα θεματα στο κεφαλαιο του reef ενυδρειου!!!

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε

Αφου έχεις καταλήξεις στην τοποθέτηση των Τ5 θα πρότεινα την αναλογία 1:1 ή καλύτερα στην περίπτωσή σου 3 marine white και 2 actinic blue με κορύφωση τις μεσημεριανές ώρες.

Τα 10000 kelvin σε κάθε λάμπα, η οποία θα καταλαμβάνει σχεδόν όλο το μήκος του ενυδρείου σου, είναι καλά.

Τα πιο απαιτητικά σε φως κοράλλια θα πρέπει να τοποθετηθούν στο κέντρο του ενυδρείου, μιας και εκει θε είναι η εστία του φωτισμού σου.

Αν όμως θέλεις να έχεις δύο εστιακά κέντρα δεξιά και αριστερά, άρα και περισσότερες θέσεις για απαιτητικά κοράλλια τότε θα ήταν καλύτερα να βάλεις διπλάσιο αριθμό λαμπών του μισού μήκους και σε διάταξη "υπερκάλυψης" ώστε να μην έχειςσημαντικές απώλειες ,ούτε στο κέντρο του ενυδρείου σου.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Με το καλό φίλε Shiba το νέο σου ενυδρείο να γεμίσει αλατάκι.

Στο δικό μου και εγώ έχω επιλέξει τις T5 σαν λύση φωτισμού και είμαι αρκετά ευχαριστημένος.

Θα σου πρότεινα να διαλέξεις τα 15000 Κ αντί τα 10000 Κ μιας και μου φαίνονται οριακά. :D

Με 3 προς 1 κατά την γνώμη μου θα είσαι οκ (3 marine white και 1 actinic blue).Φυσικά αυτό που σου προτείνει ο Νίκος είναι ακόμα καλύτερο 3 προς 2.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον Νίκο. Με 2 marine white και 2 actinic blue τα ζωντανά σου θα είναι εντάξει. Σε αυτό βοηθά και το σχετικά καλό ύψος(45cm) οπού οι T5 σου θα φωτίζουν απροβλημάτιστα το tank σου.Θα πρέπει να υπολογίσεις και το θέμα της παραγόμενης θερμοκρασίας από τις Τ5 στο καπάκι σου.

Τώρα με τα Kelvin από 10000 και πάνω είσαι εντάξει.

Για τις ονομασίες τώρα που λογικό είναι να σε έχουν μπερδέψει πολλές εταιρίες αρεσκοντε να ονοματίζουν τις marine white λάμπες τους με διαφορετικά ονόματα όπως day light,blue sky κ.λ.π

Μην διστάσεις να ρωτήσεις ότι τυχόν απορία έχεις μιας και γιαυτό είμαστε εδώ.

Καλά αλάτια. :D

Link to comment
Share on other sites

Για σου και με το καλό στο θαλάσσιο ενυδρείο το οποίο σίγουρα θα σου προσφέρει τρομερές στιγμές. Εγώ στο δικό μου reef(100χ50χ45) και επειδή πάω για σκληρά έχω βάλει 4χ T5 39 W marine white arcadia 14000k 1x T5 39 W marine blue actinic μαζί με ανακλαστήρες με αποτέλεσμα να έχω τρομερό φωτισμό σε όλο το ενυδρείο (για να δεις το καπάκι μου κοίτα http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=1134)

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω παρα πολυ για τις συμβουλες :D

Σκεφτομαι να ακολουθησω την λυση των 2 marine white και 2 blue actinic και κατα πασα πιθανοτητα θα προσθεσω και lunar lights.

Παλι σχετικα με τα Kelvin, σε μια συζητηση που ειχα παρευρεθει ειπωθηκε πως οσο πιο λιγα τα kelvin τοσο περοσσοτερο ειναι αισθητη μια κιτρινωπη αποχρωση στο νερο. Γνωριζει κανεις κατι σχετικο?

Link to comment
Share on other sites

Για το sump σου έχεις κανένα καλό σχέδιο ? :D

10501[/snapback]

Φιλε Κωστα εξαρταται τι εννοεις οταν λες καλο σχεδιο :D

Φανταζομαι πως δεν θα κανω κατι διαφορετικο απο οτι κανουν οι υπολοιποι ομοιοπαθουντες :D

Η επικοινωνια με το κυριο ενυδρειο θα γινεται μεσω του overflow box της Tunze απο το οποιο το νερο θα πηγαινει στο trickly θα περναει απο καποιο υλικο (π.χ καποιο σφουγγαρι) και βιομπαλες, στη συνεχεια θα περναει απο το skimmer, μετα απο καποια χωρισματα οπου θα μπουν αντιφωσφορο (RowaPhos), ενεργος ανθρακας (οποτε απαιτειται η χρηση του) και ο,τι αλλο υλικο θα ειναι χρησιμο και τελος θα επιστρεφει στο ενυδρειο με εναν κυκλοφορητη της Eheim.

Βεβαια οποιαδηποτε αλλη προταση-συμβουλη ειναι ευπροσδεκτη. :D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...