Jump to content

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη θαλάσσια χελώνα


Recommended Posts

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη θαλάσσια χελώνα

Η σημαντική εξάρτηση του κύκλου ζωής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta από τη στεριά, όπου γεννιέται και γεννάει, την καθιστά ευάλωτη στις αλλαγές που προβλέπεται να προκληθούν από την κλιματική αλλαγή στις παραλίες ωοτοκίας του είδους.

Σε μια προσπάθεια εκτίμησης των αλλαγών που θα συμβούν στον σημαντικότερο μεσογειακό βιότοπο της καρέττα, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το διεθνές WWF υποστήριξε ειδική έρευνα με τίτλο: «Οι επιπτώσεις της ανόδου στάθμης της θάλασσας σε μία σημαντική Μεσογειακή περιοχή ωοτοκίας της χελώνας καρέτα - Ζάκυνθος, Ελλάδα». Την έρευνα διεξήγαγε ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Πωλ Γουίτοκ, ο οποίος άντλησε πολύτιμα στοιχεία από την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχέλων» και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Στις ήδη γνωστές απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες (υποβάθμιση και καταστροφή βιότοπων, παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, θαλάσσια ρύπανση) ήρθε να προστεθεί άλλη μία, ακόμη πιο σοβαρή: η κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα την καρέτα με τους εξής τρόπους:

• την απώλεια παραλιών ωοτοκίας εξ αιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας

• την αλλαγή της αναλογίας θηλυκών-αρσενικών λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της άμμου στις παραλίες ωοτοκίας, καθώς η θερμοκρασία εκκόλαψης καθορίζει το φύλο του νεοσσού

• την αύξηση των θανάτων νεοσσών, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας της άμμου,

• την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών που μπορεί να επηρεάσει το πλαγκτόν με το οποίο τρέφονται οι χελώνες στο αρχικό στάδιο της ζωής τους

• τις αλλαγές στα ρεύματα που παρασύρουν τους νεοσσούς στην ανοιχτή θάλασσα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην περίπτωση ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά 40 εκ., θα χαθεί 11% των παραλιών ωοτοκίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Στο πλέον απαισιόδοξο σενάριο ανόδου της στάθμης κατά 1 μέτρο, η απώλεια θα είναι δραματική, καθώς θα φθάσει το 51%.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτό το κορυφαίο απειλούμενο είδος, είναι η άμεση και αποτελεσματική προστασία των παραλιών ωοτοκίας. Κρίσιμος παράγοντας είναι η διατήρηση των φυσικών χαρακτηριστικών τους, όπως οι αμμοθίνες, ώστε να είναι δυνατή η προσαρμογή τους στην προβλεπόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας και να διασφαλιστεί ο ζωτικός παράλιος χώρος που τώρα χρησιμοποιείται για φωλεοποίηση. Ειδικά στην περίπτωση της Ζακύνθου, είναι αναγκαία η αποκατάσταση τμημάτων των παραλιών που έχουν υποβαθμιστεί από παράνομη δόμηση και άλλες αλλοιώσεις, όπως συμβαίνει στην παραλία της Δάφνης.

Περισσότερα:

Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, 210-3314893, a.plitharas@wwf.gr

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...