Jump to content

Τεράστια κομμάτια πάγου αποκολλήθηκαν από τις ακτές του βόρειου Καναδά


Recommended Posts

Έντμοντον

Τεράστιες πλάκες πάγου συνολικού εμβαδού σχεδόν 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποσπάστηκαν από μια αρκτική παγοκρηπίδα στις βόρειες ακτές του Καναδά και αργότερα το καλοκαίρι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν περισσότερες, ανακοίνωσαν ανήσυχοι ερευνητές.

Η μέση θερμοκρασία σε μεγάλο τμήμα της Αρκτικής ανεβαίνει ταχύτερα από ό,τι σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ένα φαινόμενο το οποίο οι κλιματολόγοι συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Τα κομμάτια αποκολλήθηκαν από την Κρηπίδα Πάγου Ουάρντ Χαντ, μια από τις πέντε κρηπίδες πάγου που επιπλέουν έξω από τις ακτές του Καναδά. Η πρώτη ρωγμή στη γιγάντια πλάκα, που έχει συνολικό εμβαδό 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εντοπίστηκε το 2002.

Είναι η μεγαλύτερη αποκόλληση από το 2005, όταν αποσπάστηκε η γειτονική Κρηπίδα Αϊλς, έκτασης 65 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι πέντε κρηπίδες πάγου που απομένουν στην περιοχή είναι κατάλοιπα μιας γιγάντιας πλάκας πάγου που περιέβαλε το νησί Έλσμιρ για 3.000 χρόνια και άρχισε να διαλύεται στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Η αποκόλληση είναι σύμφωνη με άλλες αλλαγές που παρατηρούμε στην περιοχή, όπως η μείωση στη μάζα του θαλάσσιου πάγου, η υποχώρηση των παγετώνων και η διάλυση άλλων παγοκρηπίδων» δήλωσε στο Reuters η Τρούντι Βόλεμπεν της Καναδικής Υπηρεσίας Πάγου.

Μοντέλα του παγκόσμιου και αρκτικού κλίματος που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια προβλέπουν ότι γύρω στα μέσα του αιώνα δεν θα υπάρχει καθόλου πάγος στην Αρκτική στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Δρ Βόλεμπεν τόνισε ότι, από τη στιγμή που θα διαλυθούν, οι πλάκες επιπλέοντος πάγου θα είναι αδύνατο να ξανασχηματιστούν.

«Από τη στιγμή που θα αποκολληθούν εξαφανίζονται για πάντα» είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...mp;lngDtrID=252

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς ίχνος πάγου μπορεί να μείνει η Αρκτική Θάλασσα αυτό το καλοκαίρι

Ουάσινγκτον

Ο Βόρειος Πόλος μπορεί να μείνει προσωρινά χωρίς πάγους αυτό το καλοκαίρι -ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο στη διάρκεια των σύγχρονων χρόνων- υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης της Γης, σύμφωνα με Αμερικανό επιστήμονα.

Η συνεχής μείωση των πάγων στην Αρκτική Θάλασσα είχε διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, όμως οι τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν ένα νέο στάδιο στην υποχώρηση της αρκτικής παγονησίδας.

«Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει πλέον πάγος στο Βόρειο Πόλο στα τέλη του καλοκαιριού, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι ο πόλος είναι στο εξής καλυμμένος από ένα λεπτό στρώμα πάγου», εξήγησε ο Μαρκ Σερέζε, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στην Μπάουλντερ του Κολοράντο.

Εκτιμώντας ότι αυτή η πιθανότητα ανέρχεται στο 50%, ο επιστήμονας είπε πως «είναι πιθανό στα μέσα Σεπτεμβρίου τα ιστιοφόρα να μπορούν να ταξιδεύουν από την Αλάσκα στο Βόρειο Πόλο».

Το λιώσιμο των πάγων στο Βόρειο Πόλο «έχει ήδη συμβεί στην ιστορία της Γης, αλλά οπωσδήποτε όχι στους σύγχρονους χρόνους», πρόσθεσε.

«Αυτό που παρατηρήσαμε τα δέκα τελευταία χρόνια είναι πως υπάρχει μια τεράστια μείωση των αρκτικών πάγων, ιδίως τα τρία τελευταία χρόνια και πως αυτή η μακροχρόνια τάση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον πάγος το καλοκαίρι στον Αρκτικό Ωκεανό από τώρα έως το 2030», συνέχισε ο Μαρκ Σουρέζε.

Έως πριν από μερικά χρόνια, αυτό το σενάριο αναμενόταν να συμβεί ανάμεσα στο 2050 και το 2100.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2007, το λιώσιμο των αρκτικών πάγων επέτρεψε να ανοιχθεί πλατύτερα το πέρασμα Βορράς-Δύση, μια ναυτική διαδρομή που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό περνώντας μέσα από τα αρκτικά νησιά του μεγάλου καναδικού βορρά.

«Από μία επιστημονική άποψη, ο Βόρειος Πόλος είναι ένα σημείο όπως ένα άλλο στην υδρόγειο, όμως το γεγονός ότι ο πάγος μπορεί να λιώσει πλήρως (ακόμη και για λίγο) έχει ένα ισχυρό συμβολικό νόημα στη λαϊκή φαντασία», είπε ο Μαρκ Σερέζε.

«Είμαι ωστόσο έκπληκτος», δήλωσε, που αυτό μπορεί να συμβεί τόσο γρήγορα. «Πριν από πέντε χρόνια δεν θα μπορούσα ούτε καν να το φανταστώ», είπε ακόμη.

Στη διάρκεια του αρκτικού καλοκαιριού του 2007, η επιφάνεια της παγονησίδας στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην πιο ισχυρή τήξη, ήταν η πιο λεπτή που μετρήθηκε ποτέ από δορυφόρους και πιθανότατα εδώ και έναν αιώνα.

Το περασμένο καλοκαίρι η παγονησίδα έλιωσε κατά 23% καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2005.

Φέτος «περιμένουμε τουλάχιστον μία απώλεια ισοδύναμη του καλοκαιριού του 2007 αν όχι μεγαλύτερη, αυτό θα εξαρτηθεί από τις μετεωρολογικές συνθήκες και ακόμη δεν γνωρίζουμε», σημείωσε ο ερευνητής.

Η περίοδος της τήξης των πάγων στην Αρκτική αρχίζει στα μέσα Ιουνίου. Ο πάγος φθάνει το ελάχιστο πάχος του στα μέσα Σεπτεμβρίου και το μέγιστο το χειμώνα στα μέσα Μαρτίου.

Η μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να επιβραδύνει ελαφρά το φαινόμενο αλλά η ανατροπή θα πάρει πάρα πολύ καιρό, εκτίμησε.

Ωστόσο το λιώσιμο των αρκτικών πάγων έχει και τις καλές του πλευρές. Τα πλοία θα μπορούν να διέρχονται τακτικά από το πέρασμα Βορράς-Δύση, αποφεύγοντας έτσι μεγάλους γύρους από τη διώρυγα του Παναμά ή το Ακρωτήριο Χορν.

Επιπλέον, το υπέδαφος στον Αρκτικό Ωκεανό είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και χωρίς τον πάγο τα κοιτάσματα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν άνετα προσβάσιμα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=914759

Link to comment
Share on other sites

Ωχ, ωχ, ωχ.... :blink:

Κρίμα... :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Παγωτό για όοολουουους! :blink::thumbup::thumbup:

Έγω πάντος θέλω φράουλα έεεεχειιιι?Και βανίλια μου κάνει..Θέλω 100 κιλά μόνο..πίστευω να μην πληρώσω κι όλας να μην μας κάνει και εμάς η φύση κανένα δώρο??Τόσα τις έχουμε κάνει.. :thumbdown::thumbdown::thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...