Jump to content

Νερό χωρίς οξυγόνο


Recommended Posts

Νερό χωρίς οξυγόνο

Από «ασφυξία» κινδυνεύουν να πεθάνουν οι θάλασσες του πλανήτη

Associated Press

Ο Κόλπος του Μεξικού είναι μεταξύ των περιοχών που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο

Αθήνα

Από «ασφυξία» λόγω έλλειψης οξυγόνου στο νερό εξαιτίας της εντατικής γεωργίας και των αποβλήτων από λιπάσματα κινδυνεύουν να πεθάνουν πολλές θάλασσες στον πλανήτη. Στο «κόκκινο» ο Εύξεινος Πόντος, η Κασπία, η Βαλτική, τα νορβηγικά φιορδ και ο Κόλπος του Μεξικού.

Όπως γράφει Το Βήμα της Τρίτης, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πολλές παραλιακές ζώνες που κινδυνεύουν με θάνατο από ασφυξία τις ερχόμενες δεκαετίες.

Σε κοινή μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», γράφουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς από τη δεκαετία του 1960 και ότι αυτές οι λεγόμενες «νεκρές» παραθαλάσσιες ζώνες διπλασιάζονται κάθε δέκα χρόνια.

«Οι περιοχές αυτές καταλαμβάνουν σήμερα μια έκταση 245.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεγάλη όσο η Νέα Ζηλανδία» γράφουν οι Ρόμπερτ Ντίαζ του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και Ρούτγκερ Ρόζενμπεργκ του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έλλειψη οξυγόνου στο νερό είναι «ένας από τους βασικότερους παράγοντες της πίεσης που δέχονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα».

Η αυξανόμενη χρήση φωσφορικών και νιτρικών λιπασμάτων στις αγροτικές καλλιέργειες και η εκβολή των οργανικών αποβλήτων στις θάλασσες, στα ποτάμια και στις λίμνες προκαλούν τον «ευτροφισμό» του φυτοπλαγκτόν και στη συνέχεια τη ραγδαία εξάπλωση των αερόβιων βακτηρίων.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί συγκεντρώνονται στους βυθούς και απορροφούν το οξυγόνο που αποτελεί την τροφή τους.

Μοναδική λύση για να αποτραπεί αυτή η εν εξελίξει καταστροφή θα ήταν η μείωση των αποβλήτων και η συγκράτηση των λιπασμάτων στο έδαφος.

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...mp;lngDtrID=252

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...