Jump to content

Πρόβλημα στον ιδιόκτητο ύφαλο


Recommended Posts

Γεια σε όλους,

Χρειάζομαι την συμβουλή σας για πρόβλημα στον ύφαλό μου. Το ενυδρείο “τρέχει” από τον Γενάρη και παρόλο που όλα δείχνουν ότι πηγαίνουν καλά σε επίπεδο μετρήσεων κάποια κοράλλια δεν αντέχουν.

Τους τελευταίους δύο μήνες φιλοξενώ μία montipora η οποία την τελευταία εβδομάδα άρχισε να ασπρίζει και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Για την ιστορία να αναφέρω ότι αρχικά από πράσινου χρώματος έγινε καφέ (μία με δύο εβδομάδες μετά την αγορά της), αυτό δεν με ανησύχησε καθότι φωτίζω με Τ5 και πίστευα πως δεν επαρκεί ο φωτισμός για να κρατήσει το κοράλλι το έντονο ζωντανό χρώμα του, επίσης παρατηρούσα τους πολύποδες και ήταν ανοιχτοί και ζωηροί.

Για να σας δώσω κάποιες επιπλέον πληροφορίες σας ενημερώνω ότι οι μετρήσεις έχουν ως εξής:

Ph:8-8.3

Kh: 8+

Calcium: 400

Mg: δεν μέτραγα έως τώρα αλλά θα προμηθευτώ άμεσα. Ένας πωλητής καταστήματος μου είπε πως πρέπει να ευθύνεται για την πορεία του υφάλου.

Salinity: 1025

Νο3: 10

Νο2 :05

Po4: 0

Ammonia: 0

Temp: εδώ υπάρχει πρόβλημα, προσπαθώ να κρατήσω με ανεμιστήρα την θερμοκρασία κάτω από το επίπεδο των 28,5 βαθμών, δύσκολο το εγχείρημα καθότι είμαι με πλάκα από πάνω και η θερμοκρασία στο σπίτι έχει ξεπεράσει και του 33,5 βαθμούς (κάποιες πολύ ζεστές μέρες). Παρόλα αυτά όσο είμαι στο σπίτι και έχω ανοιχτά δεν ξεπέρασε το θερμόμετρο τους 28,5 δυστυχώς όμως λόγω αδειών δεν ξέρω τι μπορεί να έγινε, να αναφέρω πως σε επιστροφή από ΣΚ βρήκα την θερμοκρασία σκαρφαλωμένη στους 29,6 βαθμούς. Τέλος να αναφέρω κάτι που δεν ξέρω κατά πόσο έπρεπε να κάνω. Λόγω απουσίας μου από το σπίτι για 15 ημέρες θεώρησα σωστό να κάνω την μέρα νύχτα. Αυτό το έκανα γιατί η θερμοκρασία το βράδυ είναι μικρότερη από αυτήν κατά την διάρκεια της μέρας έτσι, τα φώτα ανάβουν στις 20 το απόγευμα και σβήνουν στις 8 το πρωί. Φωτίζω με 4 Τ5, δύο 10000Κ και δύο 14000Κ. (την περίοδο των διακοπών άναβα τις μισές) ακόμα συνεχίζω και φωτίζω με τον ίδιο τρόπο αφού σχεδόν όλα τα ΣΚ λείπω. (Πριν αλλάξω την λειτουργία είχα συσκότιση για 24 ώρες)

Συνεχίζω ελπίζοντας να μην γίνομαι κουραστικός, στις 5 Ιουνίου αγοράστηκε ένα κοράλλι Duncanopsammia με τρία κλαδάκια, πήγαινε περίφημα μέχρι που έφυγα διακοπές και γύρισα και το βρήκα ξεραμένο με μόνο ένα κλαδάκι και αυτό δεν άντεξε παρά μόνο δύο μέρες. Είχε διπλασιαστεί, το ένα κλαδάκι είχε γεννήσει τέσσερα παρακλάδια και το άλλο τρία.

Έχω επίσης πολύποδες (zoanthus sociatus button) που δεν ανοίγουν καλά (τις τελευταίες μέρες) παρόλο που έχω επαναφέρει το φωτιστικό στην αρχική λειτουργία και δουλεύουν 9 ώρες με 4χΤ5 και 12 ώρες με δύο. Τα μόνο ζωντανά που πηγαίνουν καλά έως τώρα είναι οι ricordeas. Στον ύφαλο υπάρχουν ακόμα η ομάδα καθαρισμού ένα ζευγάρι clown maroon (με πολύ περίεργη συμπεριφορά που θα αναφέρω σε άλλο Post) και ένα yellow Tang. Έχω γεμίσει και aiptasia αλλα θα πάρω ένα Chelmon και μάλλον θα λύσω το πρόβλημα σε συνδυασμό με φρέσκο λεμονάκι.

Αυτά φίλοι μου προς το παρόν, σίγουρα για να βοηθήσετε θα χρειαστείτε επιπλέον πληροφορίες οπότε μην διστάσετε να ρωτήσετε.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τάσος

Link to comment
Share on other sites

λυπάμαι για τα δυσάρεστα νέα σύννομε ..

παρατηρώ νιτρώδη 0,5 ? μάλλον είναι λάθος μέτρηση

η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να είναι θέμα αν δεν κάνεις ταχτικές αλλαγές νερού

η θερμοκρασία μοιάζει ο κυρίως ύποπτος της κατάστασης , αν έχεις σκαμπανεβάσματα που ξεπερνάνε τον ένα βαθμό /24 ώρες ..

ίσος και οι αντιστροφές της φωτοπεριοδου να έπαιξαν ρόλο ..

κάνε κάτι ώστε να μη ξεπερνάς τους 28 βαθμούς ..

καλή ανάκαμψη

Link to comment
Share on other sites

Στα 220 μικτά λίτρα (υπολογίζω κάτω από 180 καθαρά) γίνονται Αλλαγές σε μηνιαία βάση περίπου 45 λίτρα, Τα νιτρώδη είναι με την low range κλίμακα της salifert, στην κανονική κλίμακα είμαι κοντά στο μηδέν.

Την θερμοκρασία προσπαθώ να την κρατήσω στους 28 και φαίνετε να τα ψιλοκαταφέρνω, παίζω από 28 έως 28,3. Προς το παρών δεν πάει παρακάτω.

Την φωτοπερίοδο δεν την έχω αντιστρέψει ακόμα θα το κάνω από Σεπτέμβριο.

Σήμερα το πρωί παρατήρησα το Ph είχε πάει 8,6 από 8, που είναι πριν ανοίξουν τα φώτα. Την ώρα που το είδα τα φώτα ήταν ανοιχτά για περίπου 11 ώρες.

Ξέχασα να αναφέρω ότι εδώ και δύο μέρες ρίχνω trace elements της seachem και ένα άλλο σκεύασμα που νομίζω περιέχει αμινοξέα, δεν θυμάμαι τη ακριβώς γράφει το μπουκάλι. Αυτά μου τα σύστησαν ως απαραίτητα για την εξέλιξη του υφάλου.

Πιστεύει κανείς ότι μπορώ να σώσω την montipora ή θα την βλέπω μέρα με την μέρα να σβήνει?? Θα μπορούσα να κάνω κάτι σε αυτή την φάση?

Άντε να δούμε που θα μας βγάλει………..

Link to comment
Share on other sites

Γνωμη μου είναι πως αν κανεις τουλαχιστον μια αλλαγη τον μηνα δεν χρειαζεται να βαζεις trace elements. Ότι χρειαζεσε το περνεις από ένα καλο αλατι.

Επισης θεωρω πολύ σημαντικο όπως σου ειπαν και πιο πανω να εχεις σταθερη θερμοκρασια και αν είναι δυνατον κοντα στο 27. Όλα τα προβληματα σου ξεκινησαν από εδώ. Οποτε καλο θα ηταν να αρχισεις να σκεφτεσαι για ένα chiller. Προς το παρον εξτρα ανεμιστηρακια και ένα auto top off μπορει να σε βοηθησουν αρκετα.

Το ότι αλλαξες την φωτοπεριοδο δεν είναι και πολύ ενθαρυντικο μιας και πρεπει να στρεσαρε αρκετα τους οργανισμους σου. Οτιδηποτε αλλαγες κανεις πρεπει να είναι πολύ σταδιακες.

Τωρα για την μοντι σου δεν ξερω να σου πω αν θα τα καταφερει. Ξερω απλα να πω ότι οσα κοραλλια μου ειχαν STN πολύ λιγα επανηλθαν και τις περισσοτερες φορες ηταν από λαθος μου.

Ελπιζω να επανελθουν γρηγορα :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...