Jump to content

Συνδυασμός λαμπτήρων


miltosbitoulis2

Recommended Posts

Καλησπέρα. Θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιο συνδυασμό με δύο λαμπτήρες για το 50λιτρο μου το οποίο θέλω να μετατρέψω σε φουλ φυτεμένο με, εκτός των άλλων, καναδυο δύσκολα "γκαζονάκια" (riccia fluitans, hemianthus callitrichoides cuba). Ο ένας σκέφτομαι να είναι T5 (γύρω στα 24W) και ο άλλος T8(στα 15W). πιστεύετε πως θα μου αρκέσει γι' αυτό που θέλω να κάνω ή μήπως θα είναι υπερβολικό? Λογικά ο Τ5 θα είναι για φωτοσύνθεση και ο Τ8 daylight. Σωστά? Λοιπόν το πρόβλημα είναι ότι το ενυδρείο έχει μήκος 55 εκ. πράγμα που με ξεβολεύει με τους T5. Ο Τ8 θα είναι σίγουρα 15W (45εκ.). Αλλά με τους Τ5 δεν ξέρω τι να κάνω. Στα 24W το κλασσικό μέγεθος είναι 55 εκ., δηλαδή δε θα χωρέσει με τα ακροφύσια κτλ. Εγώ όμως θέλω γύρω στα 24W την T5, εκτός αν πιστεύετε ότι μου αρκεί και μικρότερη ή χρειάζομαι μεγαλύτερη). Έχετε να μου προτείνετε κάποιο συνδυασμό με λάμπα για φωτοσύνθεση και daylight λαμβάνοντας υπόψη αυτό που αναφέρω πιο πάνω...?(απ' ότι ξέρω κάποιες εταιρίες όπως η juwel και η dennerle βγάζουν λάμπες στα στάνταρ W αλλά με μικρότερο μήκος (αν δεν κάνω λάθος)).

Χρειάζομαι τη βοήθειά σας...!!! :buttrock:

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...!!! ^_^

Έγινε επεξεργασία - miltosbitoulis2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Juwel, JBL, Dennerle διαθέτουν Τ5 24W 438mm

Αν το ύψος του ενυδρείου δεν ξεπερνά τα 30 cm έχω δεί πολύ καλά πατελέσματα και με μία Full spectrum JBL Solar Tropic Τ8 15W με ανακλαστήρα της Arcadia.

Για καλύτερα αποτελέσματα για γρασίδι συνδιασμός Full spectrum JBL Solar Ultra T5 Tropic & Nature με χρονική διάρκεια 12 και 10 ώρες αντίστοιχα (η δεύτερη να ξεκινάει 1 ώρα μετά την πρώτη και να κλείνει 1 ώρα πριν). Αλλά εδώ σίγουρα χρειάζεται παροχή CO2 ώστε να αξιοποιείται τόσο φως από τα φυτά.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Salvator_v, πιστεύεις ότι αν πάρω τη μία σε Τ5 24W και την άλλη σε Τ8 15W με ανακλαστήρες θα είμαι καλυμμένος γι' αυτό που θέλω να κάνω...? Και αν ναι, ποια θα με συμβούλευες να είναι η Τ5 και ποια η Τ8?

Link to comment
Share on other sites

Έχω δηλώσει απροκάλυπτα οπαδός του πλήρους φάσματος (όσο δυνατόν μπορεί να αποδοθεί από λαμπτήρες φθορισμού) και της JBL.

Με πολύ λιγότερα Watt έχω διαπιστώσει πολύ καλή ανάπτυξη των φυτών - μετά την προσαρμογή τους από τις συνηθισμένες ή έστω κι ενυδριακές λάμπες.

Εϊναι λίγο ακριβές αλλά το αποτέλεσμα με αποζημίωσε.

Υπάρχουν αντίστοιχης ποιότητας και φτηνότερες από την OSRAM στην σειρά Lumilux Deluxe αλλά όχι σ' αυτές τις διαστάσεις. :buttrock:

Δεν γνωρίζω το ύψος του ενυδρείου σου αλλά υπολογίζω ότι θα είναι γύρω στα 30cm η στήλη του νερού από τα λίτρα και το φάρδος που περιέγραψες.

Με μια σωστή τοποθέτηση των λαμπών, των ανακλαστήρων και των φυτών οι λάμπες θα είναι υπερ αρκετές.

Αν η έμφασή σου είναι στα φυτά θα πρότεινα η δυνατότερη λάμπα να είναι η Solar Tropic και η ασθενέστερη η Solar Nature.

Link to comment
Share on other sites

Εγω με μια osram fluora 15watt t8 στα ιδια λιτρα σχεδον εχω μια χαρα αναπτυξη στο φουλ φυτεμενο μου...

Έγινε επεξεργασία - Thodwrhs
Link to comment
Share on other sites

Έχω δηλώσει απροκάλυπτα οπαδός του πλήρους φάσματος (όσο δυνατόν μπορεί να αποδοθεί από λαμπτήρες φθορισμού) και της JBL.

:buttrock:

Δοκίμασα σχεδόν όλες της λάμπες και διαπίστωσα… JBL και ξερό ψωμί.

(Πάντα προσωπική μου άποψη)

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει ρε παιδιά με πείσατε, θα πάω για jbl. Δηλαδή πιστεύετε ότι με μία Τ5 Solar Tropic 24W και μία T8 Solar Nature 15W είμαι εντάξει?(αυτή τη φορά ρωτάω περισσότερο το Χρήστο - το λέω γιατί θα με βρίσεις σε λίγο Salvator_v που ρωτάω τα ίδια πράγματα) Από ανακλαστήρες τι προτείνετε?

Α να σας ρωτήσω και κάτι άλλο: Η jbl δεν έχει ιστσσελίδα? Γιατί έψαξα και δε βρήκα τίποτα. Το ρωτάω γιατί θέλω να ελέγξω τα μήκη των λαμπτήρων. Είστε σίγουροι πως οι Τ5 24W υπάρχουν σε 43.8εκ? Γιατί πριν που κοιτούσα λίγο στο aquaristikshop βρήκα μόνο 55εκ. ^_^

Συγγνώμη, γίνομαι κουραστικός το ξέρω... :buttrock:

Έγινε επεξεργασία - miltosbitoulis2
Link to comment
Share on other sites

Oρίστε: jbl online ρίξε μια ματιά στο άρθρο, εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λαμπτήρων, έχει και άλλες πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την "φιλοσοφία" του φωτισμού. :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Το ύψος του ενυδρείου σου δεν είναι μεγάλο ώστε να έχεις και μεγάλες απώλειες σε φωτισμό. Δοκίμασε πρώτα με της δυο λάμπες και αν δεις ότι δεν αναπτύσσονται τα φυτά όπως θα ήθελες τότε δοκιμάζεις και τους ανακλαστήρες. Βέβαια προϋπόθεση ότι έχεις CO2, και σωστή λίπανση, αφού μιλάμε για απαιτητικά φυτά.

Link to comment
Share on other sites

Viciouscircle ευχαριστώ για το λινκ. Χρήστο μάλλον τελικά θα κάνω αυτό που λες και μετά βλέποντας και κάνοντας... Θα βάλω ανακλαστήρα μόνο στην Τ8, επειδή τον έχω στην τορινή λάμπα και την Τ5 θα την αφήσω χωρίς και βλέπουμε. Εξάλλου το καπάκι είναι από μέσα "ντυμένο" με αλουμινόχαρτο και δε νομίζω να χάνω πολύ φως... το ύψος είναι πράγματι 30εκ. (μιλάω για το καθαρό ύψος από την επιφάνεια του χαλικιού) όπως το είχε προβλέψει ο Salvator_v...

Τέλος θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την πολύτιμη βοήθειά σας... Παιδιά είστε τρομεροί... :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

....το καπάκι είναι από μέσα "ντυμένο" με αλουμινόχαρτο και δε νομίζω να χάνω πολύ φως...

Επειδη το αλιμουνοχαρτο τσαλακωνει και χαλαει, δοκιμασε αυτοκολητη αλουμινοταινια. :buttrock:

Επισης να ρωτησω κατι εγω σχετικο με τις λαμπες.

Ειδα σε σελιδα της JBL οτι "βγαζει' και Τ5 για juwel δηλαδη μηκος που κανει για τα Rio. (πχ 895mm 45watt)

κωδικος 6175400 JBL SOLAR NATUR T5 ULTRA 895mm-45W (9000K)

Δεν τις βλεπω ομως στα ηλεκτρονικα σοπ παρα μονο στις κλασσικες διαστασεις. (μηπως βγηκαν τωρα και δεν εχουν προλαβει να προμηθευτουν)

Τις εχετε δει πουθενα και ποσο?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Δέλτα την έχω ξανακούσει αυτή την αλουμινοταινία, αλλά από που την προμηθευόμαστε...? ^_^

Επίσης κάτι που θυμήθηκα τώρα: Με ποια σειρά θα μπουν οι λάμπες...? Στο σάιτ της jbl λέει μπροστά solar nature και πίσω solar tropic. Έτσι θα τις βάλω ή μήπως ανάποδα (δηλαδή την solar tropic μπροστά όπου θα είναι και τα γκαζονάκια)...? :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Δέλτα την έχω ξανακούσει αυτή την αλουμινοταινία, αλλά από που την προμηθευόμαστε...? :buttrock:

Απο πρακτικερ (παμφθηνα, οσο η μονοτικη ταινια υπολογιζε).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...