Jump to content

Μαύρα στίγματα στα φύλλα


Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι

Παρατήρησα τώρα τελευταία οτι μετά από την αλλαγή νερου που κάνω στο ενυδρείο μου εμφανίζονται μαύρα μικρά στίγματα στα φύλλα των φυτών κυρίως στις ανούμπιες.

Η αλλαγή του νερού γίνεται με νερό α/ο όπου οι τιμές σκληρότητας είναι μηδενικές και τις ανεβάζω σε ΚΗ3,0-3,5 και GΗ ~3 προσθέτονας ιχνοστοιχεία της εταιρείας Sera και μαγειρική σόδα.

Εχω την εντύπωση ότι τα ιχνοστοιχεία της Sera δεν διαλύονται εύκολα στο νερό και οι κόκκοι που καθιζάνουν στα φύλλα προκαλούν αυτό το πρόβλημα. Παλαιότερα δεν είχα αυτό το πρόβλημα γιατί δεν χρησιμοποιούσα το συγκεκριμένο σκεύασμα αλλά κάποιο άλλο το οποίο δεν μπορώ να προμηθευτώ εύκολα.

Στίς προσπάθειές μου να διορθώσω κάπως τα πράγματα έρειξα στίς τελευταίες αλλαγές σίδηρο και υγρό flora vit αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας, οφείλονται στα ιχνοστοιχεία ή είναι κάτι άλλο που δεν πάει το μυαλό μου?

Ευχαριστώ Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Τα στίγματα φεύγουν με μια ανάδευση του νερού πάνω από τα φύλλα του φυτού; ή παραμένουν κολλημένα σαν την άλγη;

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς είναι μόνιμες καταστροφές και όχι ίζημα. Κάτι σαν κάψιμο , σαν να έπεσε οξύ και έκαψε το φύλλο.

Τα καινούργια φύλλα που βγαίνουν δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, μέχρι να γίνει η επώμενη αλλαγή, οπότε παρουσιάζουν κι αυτά το ίδιο σύμπτωμα.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον κατάλαβα τι λες Νίκο. Μοιάζει με παρατεταμένη έλλειψη καλίου και μαγνησίου. Με την δόση του σιδήρου που έριξες δεν θα καταφέρουν να πάρουν τα πάνω τους. Προτείνω καλό κλάδεμα στα άρρωστα φύλλα για να "αναπνεύσουν" τα φυτά και προσοχή στην ισορροπημένη λίπανση. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις το equilibrium της seachem. Είναι πολύ καλό για να φτιάχνεις το νερό της όσμωσης (μέ βάση το κάλιο και το μαγνήσιο) και τη σκληρότητα που θέλεις. Μια απλή ρουτίνα λίπανσης στη συνέχεια, με ένα οποιοδήποτε υγρό λίπασμα θα είναι αρκετή.

Από φωσφορικά πόσο μετράς;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Μιχάλη

Τα μόνα υγιή φύλα , ειδικά στις ανούμπιες, είναι τα πολύ καινούργια. Οπότε αν τις κλαδέψω δέν θα μείνει τίποτα.

Ισως και να λείπουν τα ιχνοστοιχεία που ανέφερες.

Θα δοκιμάσω στην επώμενη αλλαγή με το προιόν που μου συστήνεις. Βέβαια για να βγάλω σαφή συμπεράσματα θα πρέπει να κάνω αρκετές αλλαγές πρώτα.

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Μην ανησυχείς και να τα κλαδέψεις σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βγάλει άλλα καινούργια.

Link to comment
Share on other sites

Παιδια το ιδιο προβλημα εχω και γω οχι μονο στις ανουβιες αλλα και στο crinum thaianum.Αυτη η μαυριλα που εχουν πανω βγαινουν αλλα με τριψιμο.

Να δοκιμασω και γω το equilibrium της seachem?

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που περιγράφεις Βασίλη είναι μάλλον black spot. Ένα πράγμα σαν bba. Είναι μάλλον από έλλειψη παροχής διοξειδίου. Έχουν τρύπες τα φύλλα;

Link to comment
Share on other sites

Εδω και μερικες μερες εβαλα μπουκαλα 4λιτρων CO2.

Πριν απο την μπουκαλα ειχα φτιαξει diy CO2 με 2 μπουκαλια.

Τρυπες δεν εχουν.

Πανω στα φυλλα ειναι σαν να εχει κατσει σκουρια και πανω απο αυτο εχει αλγη.

Θα προσπαθησω για φοτο αλλα δεν νομιζω να φαινεται καθαρα.

Link to comment
Share on other sites

Δείτε τις φωτο μήπως και βγάλετε συμπεράσματα. Έκανα μια αλλαγή νερού χωρίς να χρησιμοποιήσω ιχνοστοιχεία της Sera για να δω πως θα αντιδράσουν τα καινούργια φύλλα.

post-358-1139492505_thumb.jpg

post-358-1139492532_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Νίκο οι μαυρίλες είναι ξεκίνημα bba πιθανόν λόγω αυξημένων φωσφορικών και αν τα αφήσεις θα γίνουν φουντίτσες. Για τις τρύπες σου είπα ότι μάλλον είναι θέμα λίπανσης.

Θεραπεία για την bba δεν υπάρχει απλά με πολύ διοξείδιο >25-30ppm μπορεί να περιοριστεί η επέκτασή της. Πολύ δοκιμάζουν με οξυζενέ τοπικά κλπ, αλλά το αποτέλεσμα είναι προσωρινό. Το κλάδεμα των φύλλων που έχουν πρόβλημα θα περιορίσει το πρόβλημα και θα αφήσει το φυτό να "αναπνεύσει". Θα πετάξει γρήγορα καινούργια μην το φοβάσαι.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Μιχάλη.

Στο μικρότερο ενυδρείο μου έχω ανάπτυξη bba. Έχω παρατηρήσει ότι αυτή εντοπίζεται περιφερεικά των φύλλων της ανούμπιας. Στις φωτο ίσως δεν φαίνονται τόσο καλά. Δέν πρόκειται για χρώσεις που μπορώ , για παράδειγμα να τις ξύσω και να φύγουν, αλλά για καταστροφικές αλλοιώσεις. Κάτι σαν κάψιμο, που προκαλείται σε συνθετική επιφάνεια, απο τα εκτοξευόμενα ρινίσματα "ηλεκτροκόλησης".

Link to comment
Share on other sites

Νίκο καλησπέρα,

δεν ξέρω αν είναι το ίδιο, αλλά οι anubias που μου είχες δώσει έχω την εντύπωση ότι είχαν τα ίδια στίγματα. Άκου πως τα εξαφάνησα (μαζί με μερικά φύλλα απώλειες). Πριν τις βάλω στο ενυδρείο του έκανα εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης για 5 λεπτά (με τις ρίζες έξω). Μετά τις τοποθέτησα σε έναν κουβά νερό μέχρι να τις βάλω στο μεγάλο στον οποίο την επόμενη μέρα έριξα και λίγο οξυζενέ.

Σε πληροφορώ μετά από 7 ημέρες που τις έβαλα στο μεγάλο ενυδρείο δεν υπήρχε ίχνος άλγης πάνω τους. Βέβαια τα φύλλα που τα είχε φάει η άλγη, όταν αυτή έφυγε φάνηκε ο ιστός των φύλλων και σιγά σιγά μαράθηκαν (τα φύλλα μόνο που είχαν επηρεαστεί, όχι όλο το φυτό).

Μπορούμε να το συζητήσουμε και να δούμε ή να κάνουμε δοκιμές με κάνα δυο κομμάτια και βλέποντας και κάνοντας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Επειδή δεν έχω βρει να συνεχίζετε το θέμα και με ενδιαφέρει θέλω να ρωτήσω αν τελικά βρήκατε λύση στο πρόβλημα!

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα είναι να κλαδεύω τα άρρωστα φύλλα.

Link to comment
Share on other sites

Άρα δεν είσαι σε δύσκολο στάδιο! Το θέμα είναι τι γίνεται όταν η άλγη αυτή εξαπλώνετε σε όλο το σύστημα π.χ. spray bars - τζάμια κ.λ.π.

Link to comment
Share on other sites

Τα spray bar τα βάζεις σε διάλυμα χλωρίνης και τα τζάμια με μαγνήτη ή σφουγγάρι. Σε τι είδους άλγη ανεφέρεσε;

Link to comment
Share on other sites

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται κατά της bba (μαύρη τριχοειδής) είναι διάφορες και έχουν αποτέλεσμα κατά περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι σε μερικές μορφές έχει αποτέλεσμα σε άλλες όχι. Αναφέρονται και παραπάνω μερικοί τρόποι (οξυζενέ, χλωρίνη, τριψίματα, κοψίματα κ.α.). Το θέμα είναι να βρεις με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσεις τη δική σου περίπτωση.

Εγώ π.χ. με πολύ φως (Τ5) και πολύ CO2 (~40 ppm), την έχω περιορίσει αρκετά και βρίσκεται μόνο στα πολύ σκοτεινά σημεία. Εάν για παράδειγμα σηκώσεις καμμία ρίζα θα βρεις κάποια φουντίτσα κρυμμένη χαμηλά. Εάν θέλουμε να μην την ξαναδούμε, τότε βράσιμο στα ξύλα και στο χαλίκι, χλωρίνη στα πλαστικά, φάρμακα και άλλα τέτοια ωραία. ;)

Link to comment
Share on other sites

Έχω δοκιμάσει αρκετά και ήδη αρχίζει να περιορίζεται! Το θέμα είναι να βρω ουσιαστικά την ισοροποία και να μην την ξαναδώ. Το λέω γιατί ήδη έχασα την riccia η οποία έτεινε να γίνει χαλί

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...