Jump to content

Συμβουλές Κλαδέματος


Saridakis

Recommended Posts

Φίλοι μποστανάδες τα φώτα σας.

Έχω στο ενυδρείο μερικές ρίζες Eusteralis stellata και Ludwigia Repens rubin. Και τα δύο έχουν φτάσει πλέων στην επιφάνεια (έχουν πάρει φοβερά χρώματα ) και προφανώς χρειάζονται κλάδεμα . Το πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται να έχουν βγάλει «ματάκια» κατά μήκος του φυτού έτσι ώστε να κόψω από εκεί και πάνω. Έχουν βγάλει μικρές ρίζες αλλά είναι πολύ χαμηλά. Εάν τα κόψω σε μήκος περίπου 10cm από την κορυφή θα φαίνονται άσχημα τα κοτσάνια τα οποία είναι αρκετά χοντρά.

Θα βγάλουν νέα φυτά στο σημείο που κόπηκαν;

Έχει κάποιος εμπειρία από τα συγκεκριμένα φυτά;

Link to comment
Share on other sites

Τον γενικό κανόνα τον ξέρεις: μεταφυτεύουμε τα πάνω και πετάμε τα κάτω. Το κάτω μέρος είναι συνήθως πολύ αδύνατο εκτός και αν ο φωτισμός είναι τόσο δυνατός που το πιάνει χαμηλά.

Στην Ludwigia συγκεκριμένα, πολλές φορές όταν φτάσει στην επιφάνεια και αρχίσει και κάνει γωνία με τα γνωστά προβλήματα (κάθετες ρίζες, σκιάζει παντού) κόβω και αφήνω το κάτω (λόγω βαρεμάρας, χρόνου κλπ). Τις περισσότερες φορές πετάει αμέσως (2-3 μέρες) από το πλάι νέο κλαδάκι κ.ο.κ. Βέβαια δεν συστήνω να γίνεται κάθε φορά αυτό, το αποτέλεσμα είναι συχνά όμως πολύ καλό, καθώς δημιουργεί καλύτερο "μπουκέτο". Μετα από 2-3 φορές το πολύ, καλό είναι να φεύγουν τα κάτω μαζί με τις ρίζες τους.

Στη stellata το έκανα πρόσφατα και ακόμη δεν έχει πετάξει από πουθενά.

:D

Link to comment
Share on other sites

Και στα 2 φυτά που αναφέρεις δεν θα έχεις απολύτως κανένα πρόβλημα αν κάνεις αυτό που λές. Βέβαια το αισθητικό κομμάτι για 4-5 μέρες ίσως σε ενοχλεί αλλά σύντομα θα είναι και πάλι πανέμορφα. Φυσικά τα κομμάτια που κλάδεψες μπορείς να τα φυτέψεις και αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...