Jump to content

Recommended Posts

γεια χαρα σε όλους ,

επειδή βρίσκομαι στη διαδικασία της κατασκευής ενός νέου ενυδρείου διαστάσεων 1,30Χ50Χ60(στήλη νερού) περίπου 390lt ήθελα να ρωτήσω κάτι που θα επηρεάσει την κατασκευή πριν τη ξεκινήσω. Λοιπόν να πω ότι το νεο ενυδρείο αρχικά θα φιλοξενήσει τις αφρικάνες μου και θα ήθελα κάποια στιγμή να καταφέρω να πάω σε θαλασσινό.

Για να πω την αλήθεια για τη φίλτρανση του νέου ενυδρείου αρχικά σχεδίαζα να χρησιμοποίησω δύο εξωτερικά φίλτρα . Ενα το fluval 304 που έχω και να παρω και κάποιο καινούριο μεγαλύτερο από το fluval.

Με το διάβασμα στα διάφορα posts του forum όμως έμαθα για τη λύση του sump την οποία προτιμούν οι περισσότεροι (τουλάχιστο στα θαλασσινά). Σκέφτομαι όμως επειδή η κατασκευή ενός sump θα περιπλέξει αρκετά την κατασκευή (κυρίως του επίπλου το οποίο θα πρέπει να μην έχει χωρίσματα) να το αποφύγω, και να χρησιμοποιήσω τελικά εξωτερικά φίλτρα.

Ποια είναι η γνώμη σας, θα αντιμετώπίσω προβλήματα με αυτή την επιλογή στο μέλλον?

Ειδικά εαν τελικά πάω προς θάλασσα (fish-only ή reef).

ευχαριστώ

Έγινε επεξεργασία - dyiannis
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητά Φίλε dyiannis

Οπωσδήποτε η κατασκευή του sump θα βοηθήσει κατά πολύ το σύστημά σου. Τη χρησιμότητα του sump μπορείς να την πληροφορηθείς , σε γενικές γραμμές ,στην πρόσφατη απάντησή μου στην κατηγορία Μεσογειακό ενυδρείο.

Αν η όλη κατασκευή του είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην περίπτωσή σου, τότε αναγκαστικά θα καταφύγεις στις παραδοσιακές μεθόδους των εξωτερικών φίλτρων που θα σε εξυπηρετήσουν τόσο στο γλυκό νερό όσο και στο fish only. Σε περίπτωση όμως που αργότερα ενδιαφερθείς για ενυδρείο τροπικού υφάλου, νομίζω ότι η ύπαρξη του sump κρίνεται απαραίτητη.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη αν προβλέψεις και φτιάξεις το κατάλληλο έπιπλο ώστε να μπορέσεις να βάλεις sump... πίστεψέ με θα καταλάβεις τη διαφορά στην πρώτη αλλαγή νερού και όχι μόνο!!!!!!

Εγώ έχω sump σε γλυκό νερό και το έπιπλό μου έχει κανονικά χωρίσματα. Είναι ξύλινη κατασκευή με χωρίσματα. Αν θες ρίξε μια ματιά ΕΔΩ

Link to comment
Share on other sites

Μου γεννήθηκε η απορία για το τι είναι αυτο που κάνει το sump απαραίτητο στο ενυδρείο τροπικού υφάλου. Ρωτάω γιατί πραγματικά δεν έχω καταλάβει.

Επίσης istella η κατασκευή του ενυδρείου σου είναι πράγματι εντυπωσιακή. Απ οτι βλέπω έχεις κάνει το μεσαιο κομματι του επιπλου μεγαλύτερο για να χωρέσει το sump. Αλλά στο τμήμα σου μενει χώρος για τίποτα άλλο? Αν χρειαστεις επιπλεον εξοπλισμό χωράει ?

Τωρα μπορει να ρωταω και βλακειες και απλά να μην έχω καταλάβει καλα :rockon: καποια πραγματα και ζηταω συγνωμη γι αυτό αλλά που θα παει θα μαθω.

Στο sump γίνεται εξ'ολοκληρου η φίλτρανση του ενυδρείου , δηλαδή δεν χρειάζομαι εξωτερικά φίλτρα? Οι αλλαγές νερού γιατί ειναι ευκολότερες από το sump ?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτό το τμήμα δεν υπάρχει χώρος για κάτι άλλο. Αλλά αν το προγραμματίσεις από την αρχή μπορείς να φτιάξεις έτσι τα χωρίσματα ώστε να χωράει ακόμα και το skimmer.

H αλλαγή είναι πολύ πιο εύκολη γιατί δεν χρειάζεται να βάλεις τίποτα στο ενυδρείο (σωλήνες, κυκλοφορητές) για να τραβήξεις το νερό, και είναι πολύ πιο εύκολο να γεμίζεις το sump και αυτό να πετάει το νερό στο κυρίως ενυδρείο παρά να ανοίγεις καπάκια στο ενυδρείο, και να βάζεις νερό. Άλλο να σου λέω και άλλο να το κάνεις και να το βλέπεις μόνος σου :rockon:

Ναι, στο sump γίνεται εξολοκλήρου η φίλτρανση του ενυδρείου, χωρίς να φαίνονται σε αυτό θερμοστάτες φίλτρα ή και ό,τι άλλος εξοπλισμός πρέπει να μπει. ΟΛΑ μπαίνουν στο sump. Σκέψου επίσης ότι σε ένα reef όπου το ρόλο του βιολογικού την παίζει η άμμος και ο βράχος, σου μένουν δυο χωρίσματα (αν πάρω παράδειγμα από το δικό μου) για ό,τι άλλο θες να βάλεις.

Και πίστεψέ με μπορώ να βάλω ό,τι θέλω μέσα στο sump και πάλι χώρο θα χει!

Και μην ζητάς συγνώμη για τις ερωτήσεις. Καμία ερώτηση δεν είναι βλακεία ή χαζή.... Χαζομάρα είναι να μην ρωτάς και σαν συνέπεια των πράξεών σου να χάνεις ψάρια!!! Έτσι κι αλλιώς γι αυτό είμαστε εδώ ώστε να μπορούμε να αληλοβοηθούμαστε. Κανείς δεν τα ξέρει όλα... Όλοι μαθαίνουμε από όλους :welcome:

Link to comment
Share on other sites

φίλοι μου ευχαριστώ για τις απαντήσεις , :welcome:

φίλε istellas καταλαβαίνω τι λες και όντως φαινεται η χρησιμότητα του sump. Θα το μελετήσω να δω πως μπορει να γίνει. Εμένα το επιπλο θα εχει μηκος 1,30 και εαν αφαιρέσεις το χωρο που καταλαμβάνουν το ξύλο για τα χωρίσματα καθαρός χώρος μένει 1,20 ο οποίος θα είναι χωρισμένος σε τρία διαμερίσματα. Εαν αφήσω το μεσαίο χώρισμα μεγαλύτερο (πχ. 50cm ) θα μπορούσα να βάλω εκει ένα sump (50χ40χ40). Μήπως είναι πολύ μικρό ? Επίσης το κόλπο με τις ράγες που έκανες εσυ μου φαίνεται απαραίτητο για να μπορεις να δουλεύεις πάνω από το sump ή μήπως όχι ?

Τελικά ίσως η λύση θα ήταν μια μεταλλικη κατασκευή επίπλου χωρίς χωρίσματα για να μπει ανετα και sump και ότι άλλο χρειαστεί .

[ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ] Σε περίπτωση όμως που αργότερα ενδιαφερθείς για ενυδρείο τροπικού υφάλου, νομίζω ότι η ύπαρξη του sump κρίνεται απαραίτητη.

φιλε Νικο μήπως θα μπορούσες να μου εξηγήσεις γιατί ? δηλαδή σε τι χρησιμευει παραπανω ενα sump σ'ενα ενυδρείο τροπικου υφάλου ωστε να θεωρείται απαραίτητο ?? :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη καλημέρα,

η κατασκευή με τις ράγες πάνω στις οποίες υπάρχει ένα κομμάτι ξύλου και πάνω σε αυτό πατάει όλο το sump, εμένα μου έλυσε τα χέρια... Όταν θέλω να φτιάξω οτιδήποτε μέσα στο sump απλά τραβάω έξω το sump πάνω στις ράγες και δουλεύω άνετα χωρίς να χώνομαι στο ντουλάπι!!! Οι διαστάσεις που λες 50χ40χ40 ίσως είναι οριακό αλλά σίγουρα μπορείς να κάνεις 1-2 χωρίσματα λιγότερα από το δικό μου και να χεις το σωστό αποτέλεσμα... Εξαρτάται και πόσες αντλίες θα βάλεις μέσα. Πάντως ακόμα κι έτσι αν σου βγαίνει ΚΑΝΤΟ! Θα με θυμηθείς στην πορεία.

Ό,τι λεπτομέρεια θες να ρωτήσεις που δεν καταλαβαίνεις ρώτα!

:rockon:

Link to comment
Share on other sites

φιλε Νικο μήπως θα μπορούσες να μου εξηγήσεις γιατί ? δηλαδή σε τι χρησιμευει παραπανω ενα sump σ'ενα ενυδρείο τροπικου υφάλου ωστε να θεωρείται απαραίτητο ??  :rockon:

13896[/snapback]

Αγαπητέ Φίλε dyiannis

Τα προτερήματα μιας κατασκευής υπερχείλισης και sump έχουν ήδη αναφερθεί και ισχύουν τόσο για του θαλασσινού όσο και του γλυκού νερού ενυδρείου.

Ειδικότερα όμως στο reef υπάρχουν και άλλοι λόγοι οι οποίοι επιβάλουν την χρήση του.

Η κύρια τροφοδοσία του sump γίνεται μέσο υπερχείλισης. Η υπερχείλιση απομακρύνει το επιφανειακό νερό του ενυδρείου που στην περίπτωση του reef είναι πλούσιο σε οργανικά απόβλητα, τα οποία αποβάλει ο υπερβολικός αριθμός κοραλλιών που βρίσκονται σε ένα σχετικά μικρό όγκο νερού.

Το στρώμα των οργανικών αυτών που βρίσκεται στην επιφάνεια του ενυδρείου, έχει τις πιο κάτω δυο δυσμενείς επιπτώσεις στο σύστημα:

1-Εμποδίζει την απ' ευθείας οξυγόνωση του νερού.

Ένα μεγάλο μέρος της οξυγόνωσης του νερού προέρχεται από την επαφή της επιφάνειας του νερού με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

2-Εμποδίζει την διείσδυση του φωτός στα κατώτερα στρώματα του ενυδρείου.

Η συγκέντρωση λιπαρών ουσιών στην επιφάνεια του νερού λειτουργεί σαν φίλτρο των φωτεινών ακτινών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην φτάνει το φως στο επιθυμητό βάθος για να καλύψει τις φωτοσυνθετικές ανάγκες των οργανισμών. Δεδομένου ότι η απορρόφηση των φωτεινών ακτινών είναι πολύ μεγάλη όσο το βάθος του νερού μεγαλώνει, φαντάσου τι γίνεται όταν υπάρχει και το προαναφερόμενο οργανικό φίλτρο.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη εφόσον στα άμεσα σχέδια σου είναι το ενυδρείο αυτό να περάσει στην Θαλασσινή πλευρά θα το θεωρούσα άσκοπο να μην γίνει εξαρχής μια κατασκευή που να δέχεται άνετα ένα sump.Σου τα λέω αυτά διότι όταν ξεκίνησα το θαλασσινό δεν έκανα πρόβλεψη μιας και η πρώτη βάση ήταν μαμά της juwel.Στο επόμενο upgrade έκανα ξύλινη ιδιοκατασκευη που πάλι δεν ήταν αυτό που ζήταγα. Τέλος και αφού είχα δαπανήσει πολύ χρόνο και χρήμα αγόρασα μια βάση στις διαστάσεις που ήθελα από κιλοδοκο και την έντυσα με ξύλο. Αυτά που μου πρόσφερε ήταν απόλυτη άνεση να κάνω ότι ήθελα από κάτω κάτι που δεν μπορούσε να γίνει με μια ξύλινη βάση..

Το κόστος της μεταλλικής βάσης δεν είναι τραγικό ούτε και τον ξύλου για να την ντύσεις και να την κάνεις ένα κόσμημα εφόσον πιάνουν τα χέρια σου. :rockon:

Δες κάποιες photo από την κατασκευή μου.

http://www.aquazone.gr/forums/uploads/post...40109_thumb.jpg

http://www.aquazone.gr/forums/uploads/post...40266_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Νικο ευχαριστώ για την απάντηση , ειναι απόλυτα κατανοητό αυτό που λές.

Φίλε ΤΑΝ

το ενυδρείο δε θα γίνει αμέσως θαλασσινό , αλλά θα φιλοξενήσει τις κιχλίδες μου, για όσον καιρό χρειαστώ να συγκεντρώσω εξοπλισμό (RO,skimmer,κυκλοφορητές ... ) ώστε να μη μου έρθει όλο το οικονομικό βάρος μαζεμένο. Πραγματικά η λύση μεταλικής κατασκευης με κοιλοδοκό είναι η μόνη λυση εαν θέλω να πάω κατευθείαν στη λύση του sump. Αλήθεια αν μπορεις πες μου τις διαστάσεις της βάσης και πόσο σου κόστισε περίπου η μεταλική κατασκευή για να έχω μια ιδέα.

Παντως προσανατολίζομαι στο να κάνω τις τρύπες της υπερχείλισης στο ενυδρείο και να μην τις χρησιμοποιήσω άμεσα (θα τις κλείσω μ'ενα κοματι γιαλί από μέσα και σιλικόνη :rockon: ). Πως σας φαινεται η ιδέα ?

Link to comment
Share on other sites

Παντως προσανατολίζομαι στο να κάνω τις τρύπες της υπερχείλισης στο ενυδρείο και να μην τις χρησιμοποιήσω άμεσα (θα τις κλείσω μ'ενα κοματι γιαλί από μέσα και σιλικόνη  :rockon: ). Πως σας φαινεται η ιδέα ?

14220[/snapback]

Μπορείς να βάλεις κανονικά τις μούφες με τις φλάτζες και απο κάτω μια βάνα που θα την έχεις κλειστή.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να βάλεις κανονικά τις μούφες με τις φλάτζες και απο κάτω μια βάνα που θα την έχεις κλειστή.

14263[/snapback]

βέβαια πολύ καλύτερη λύση :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη καλησπέρα... :rockon:

Οι διαστάσεις της βάσης μου είναι 122 μηκος,90υψος,70 πλάτος και μου κόστισε 120e..

Link to comment
Share on other sites

εχω κάποιες ερωτήσεις που ίσως να είναι χαζές αλλά εγώ θα τις κάνω

Ενα σημαντικό όφελος που είπαμε ότι έχει κανεις απο τη χρήση sump είναι ή αυξηση του συνολικού όγκου του νερού που συνεπάγεται μεγαλύτερη σταθερότητα στις παραμέτρους. Πολύ κατανοητό , άλλωστε αυτος είναι και ο λόγος που λέμε ακόμα και σε κάποιον νεο στο hobby να παει σε όσο περισσότερα λίτρα μπορεί.

Ας πούμε λοιπόν ότι ο κατασκευαστής του σπιτιού μου μου είπε ότι θα ήταν καλύτερα να μην ξεπεράσω τα 600 κιλά συνολικού βάρους (τι ας πουμε , δυστυχώς μου το είπε - για την ακρίβεια μου είπε ότι δεν νομίζει ότι θα είναι πρόβλημα αλλά το ασφαλέστερο είναι <600kgr :rockon: ) τι θεωρείτε καλύτερο να φτιάξω μικρότερο ενυδρείο και sump, η να φτιάξω 400 λιτρα ενυδρείο χωρίς sump??

Για όλα τα υπόλοιπα οφέλη δηλαδή την φίλτρανση της επιφάνειας του νερού, την τοποθέτηση εξαρτημάτων(θερμαντικού,skimmer,ψυκτικού), την ευκολία στις αλλαγες νερου αλλά και προσθήκη διαφόρων χημικών δεν έχει σημασία το μέγεθος του sump αλλά απλά η ύπαρξη του (αρκει ενα μέγεθος sump που να χωράει τον παραπάνω εξοπλισμό.) Κάνω λάθος ?

Επίσης αναρωτήθηκα γιατι δε συστήνεται το sump σαν μέσο φίλτρανσης σε ενυδρεία γλυκού νερού. Δηλαδή εγώ πρώτη φορά άκουσα για sump όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι για θαλασσινό. ?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη καλημέρα,

το sump προτείνεται σαν μέσο φίλτρανσης σε όλων των ειδών τα ενυδρεία, γλυκού και θαλασσινού. Ο λόγος που μπορώ να φανταστώ ότι δεν το προτείνουν στο γλυκό νερό, είναι μάλλον λόγω κόστους και ότι δεν υπάρχει η ανάγκη μηδενικών τιμών σε κάποιες παραμέτρους όπως φωσφορικά, νιτρικά... που χρειάζονται στο θαλασσινό.

Πάντως εγώ είπα το εξής από τότε που δούλεψα με sump: "αν το ήξερα νωρίτερα, όλα τα ενυδρεία μου θα είχαν sump!!!"

Όσο για το μέγεθος του sump δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε ένα ενυδρείο 400 λίτρα ένα sump 30 λίτρα, γιατί πρέπει να υπολογιστούν τα επίπεδα ασφαλείας σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος, και διάφοροι άλλοι παράμετροι οι οποίοι θα σου καθορίσουν τον ελάχιστο όγκο του sump.

Φαντάζομαι ότι σου είπαν για 600 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτοί μιλάνε για τρέχον τετραγωνικό. Δηλ. αν το ενυδρείο σου είναι 2 μέτρα επί 50 εκ πλάτος επί 50 υψος (ας πουμε)... τότε συνολικό λιτράζ θα έχεις θα είναι 500 λίτρα σε επιφάνεια 1 τετραγωνικό. Όμως λόγω μήκους αυτό πιάνει 2 τρέχοντα τετραγωνικά (λόγω μήκους). Παρ όλα αυτά εγώ θα πρότεινα ένα ενυδρείο, το οποίο θα μπει σε κάποιο στιβαρό σημείο του σπιτιού (κάτω από δοκάρι, δίπλα στην κολώνα και όχι στο κέντρο του σαλονιού), το οποίο θα έχει και sump. Αλήθεια για τι μέγεθος ενυδρείου σκέφτεσαι (Μ*Π*Υ)?

Φιλικά,

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη καλημέρα,

το sump προτείνεται σαν μέσο φίλτρανσης σε όλων των ειδών τα ενυδρεία, γλυκού και θαλασσινού. Ο λόγος που μπορώ να φανταστώ ότι δεν το προτείνουν στο γλυκό νερό, είναι μάλλον λόγω κόστους και ότι δεν υπάρχει η ανάγκη μηδενικών τιμών σε κάποιες παραμέτρους όπως φωσφορικά, νιτρικά... που χρειάζονται στο θαλασσινό.

Πάντως εγώ είπα το εξής από τότε που δούλεψα με sump: "αν το ήξερα νωρίτερα, όλα τα ενυδρεία μου θα είχαν sump!!!"

Όσο για το μέγεθος του sump δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε ένα ενυδρείο 400 λίτρα ένα sump 30 λίτρα, γιατί πρέπει να υπολογιστούν τα επίπεδα ασφαλείας σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος, και διάφοροι άλλοι παράμετροι οι οποίοι θα σου καθορίσουν τον ελάχιστο όγκο του sump.

Φαντάζομαι ότι σου είπαν για 600 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτοί μιλάνε για τρέχον τετραγωνικό. Δηλ. αν το ενυδρείο σου είναι 2 μέτρα επί 50 εκ πλάτος επί 50 υψος (ας πουμε)... τότε συνολικό λιτράζ θα έχεις θα είναι 500 λίτρα σε επιφάνεια 1 τετραγωνικό. Όμως λόγω μήκους αυτό πιάνει 2 τρέχοντα τετραγωνικά (λόγω μήκους). Παρ όλα αυτά εγώ θα πρότεινα ένα ενυδρείο, το οποίο θα μπει σε κάποιο στιβαρό σημείο του σπιτιού (κάτω από δοκάρι, δίπλα στην κολώνα και όχι στο κέντρο του σαλονιού), το οποίο θα έχει και sump. Αλήθεια για τι μέγεθος ενυδρείου σκέφτεσαι (Μ*Π*Υ)?

Φιλικά,

14573[/snapback]

Ευχαριστώ φίλε istellas

για ένα ενυδρειο γλυκου νερου ας πουμε 300 lt πιστευω οτι ειναι φθηνότερο ένα sump απο ενα εξωτερικο φίλτρο. Ασε που το sump μια φορα το φτιαχνεις και το΄χεις ενω το φίλτρο μετα απο καποια χρονια λειτουργιας θέλει φλάτζες,θελει προπελα ασε που αμα σου καει η αντλια του το πετας.

Και κάτι που μάλλον τώρα το καταλαβα.Οταν λέμε sump 100lt εννοούμε ότι θα έχει 60lt νερό (άρα βάρος) και το υπόλοιπο κενό για να λάβει το νερό της υπερχείλισης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ???

Εχεις δικιο μου ειπε 600 κιλά /μ2 . Το ενυδρείο που σκέφτομαι να φτιάξω θα είναι 1,30Χ50Χ60 = 390λτ. + 100lt sump = 490lt +βραχο+αμμο θα τα φτασω τα 600.

Απλά τωρα σκεφτηκα να το κάνω σε διαφορετικό σημείο όπου εμφανως υπάρχει δοκάρι και δεν πιστεύω να έχω πρόβλημα. Α θα χρειαστω και σχέδια και ιδέες για sump.

α! και με την ευκαιρία έχεις pm :rockon:

Link to comment
Share on other sites

To κόστος ενός sump συνήθως βγαίνει πιο ακριβά από την αγορά ενός φίλτρου και θα σου εξηγήσω το γιατί: για το sump θες μια αντλία (δεν είναι και πάμφθηνες), το sump παίρνει πολύ περισσότερα υλικά από ένα φίλτρο, και το βασικότερο οι περισσότεροι θα σου ζητήσουν αρκετά χρήματα για τρύπες στα τζάμια όπου θα μπουν οι υπερχειλήσεις.... οπότε πολλοί λένε ότι δεν συμφέρει. Βέβαια αν ρωτήσεις όσους το έχουν χρησιμοποιήσει θα σου πουν τα καλύτερα για τη χρήση του :rockon:

Το ενυδρείο που πας να φτιάξεις είναι σχεδόν ίδιο με το δικό μου όσον αφορά τα καθαρά λίτρα, γι' αυτό κανόνισε να έρθεις να το δεις και να πάρεις ιδέες πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις και να κόβεις τζάμια :welcome:

Καλά κατάλαβες για τη διακοπή ρεύματος!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους ,

Ψάχνοντας διάφορα θέματα για υπερχείληση, ειδα στο site της Tunze αυτο το προιόν.

post-496-1142928006_thumb.jpg post-496-1142928177_thumb.jpg

http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=GR&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter005

Κωδ.είδους 1076/2

Στο aquaristic.net κοστίζει περίπου 85€.

Νομίζετε ότι κάτι τέτοιο έχει κάποια χρησιμότητα? Ποια είναι η γνώμη σας ?

Η τρύπα της υπερχείλησης θα βρίσκεται στο πίσω μέρος του ενυδρείου.

Έγινε επεξεργασία - dyiannis
Link to comment
Share on other sites

Γιάννη καλημέρα,

το συγκεκριμένο προϊόν το έχω δει σε ενυδρείο φίλου και δουλεύει μια χαρά! Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι ότι η συγκεκριμένη υπερχείληση κάνει για συγκεκριμένη ροή αντλίας. Δηλ. το μοντέλο που ξέρω εγώ κάνει για αντλία 1500 λτ/ώρα. Με ποιο δυνατή αντλία δεν προλαβαίνει να κατεβάσει το νερό που πρέπει. Κοίταξε οπότε την κυκλοφορία σου και μετά κοίταξε για το αντίστοιχο σετ αντλία-υπερχείληση.

:rockon:

Link to comment
Share on other sites

.....αγόρασα μια βάση στις διαστάσεις που ήθελα από κιλοδοκο και την έντυσα με ξύλο. Αυτά που μου πρόσφερε ήταν απόλυτη άνεση να κάνω ότι ήθελα από κάτω κάτι που δεν μπορούσε να γίνει με μια ξύλινη βάση..

Το κόστος της μεταλλικής βάσης δεν είναι τραγικό ούτε και τον ξύλου για να την ντύσεις και να την κάνεις ένα κόσμημα εφόσον πιάνουν τα χέρια σου. :welcome:

14156[/snapback]

Θανάση καλημέρα.

Επειδή είμαι στη φάση για τα κατασκευάσω μία βάση από κοιλοδοκό (ή dexion) και να την ντύσω με MDF, θα ήθελα τα φώτα σου :rockon:

Πως μπαίνει το MDF στην κοιλοδοκό; Δηλαδή με ποιό τρόπο την επενδύω; Βιδώνω με εμφανείς τις βίδες ή εσωτερικά; Μπορείς να ποστάρεις φωτό με λεπτομέρειες; Θα ήθελα πολύ να με βοηθήσεις να το καταλάβω....και τα χέρια μου πιάνουν :hysterical:

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι ότι η συγκεκριμένη υπερχείληση κάνει για συγκεκριμένη ροή αντλίας. Δηλ. το μοντέλο που ξέρω εγώ κάνει για αντλία 1500 λτ/ώρα. Με ποιο δυνατή αντλία δεν προλαβαίνει να κατεβάσει το νερό που πρέπει.

:rockon:

15442[/snapback]

Στην περίπτωση αυτή μπορούν να τοποθετηθούν δύο "προκάτ" υπερχειλίσεις κάνοντας δύο τρύπες στο πλαϊνό κρύσταλλο.

Η γνώμη μου πάντως είναι, ότι την καλύτερη λύση αποτελεί το παραδοσιακό τρύπημα του πάτου ή και του πλευρικού χωρίς την παρεμβολή μηχανισμών.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση αυτή μπορούν να τοποθετηθούν δύο "προκάτ" υπερχειλίσεις κάνοντας δύο τρύπες στο πλαϊνό κρύσταλλο.

Η γνώμη μου πάντως είναι, ότι την καλύτερη λύση αποτελεί το παραδοσιακό τρύπημα του πάτου ή και του πλευρικού χωρίς την παρεμβολή μηχανισμών.

Φιλικά Νίκος

15473[/snapback]

Μα η συγκεκριμένη υπερχειληση δουλευει σε τρυπημένο τζαμι , μπαινει κάτω απο την επιφανεια του νερου και απλά εχει προστατευτικά σχαρακια και εναν σωλήνα ο οποιος δεν καταλαβαινω τι κανει.

Ρωταω ακριβως γιατι δεν ξερω αν προσφερει κάτι η υπαρξή της και μήπως δεν χρειάζεται να δωσω 85€ να την πάρω και να αφήσω σκέτη την τρυπα στο τζαμι ???

Η διάμετρος της τρύπας και του σωλήνα είναι περίπου 4,5cm. Η κυκλοφορία των 1500l/h που προσφερει δεν ειναι αρκετή ??

istellas εσυ που την έχεις δει τι λες ??

Έγινε επεξεργασία - dyiannis
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Γιάννη,

λοιπόν... η σωλήνα που λες χρησιμεύει ώστε η υπερχείληση να παίρνει νερό και από το κάτω μέρος του ενυδρείου και όχι μόνο από την επιφάνεια. Καμία υπερχείληση δεν μπαίνει εντελώς κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η συγκεκριμένη μπαίνει οριακά ώστε το νερό να μην ανέβει ποτέ πάνω από τα σχαράκια της, αλλά να μπορεί να υπερχειλίζει το νερό από αυτά.

Η κάθε υπερχείληση συμβαδίζει με αντίστοιχο κυκλοφορητή (max lt/h). Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αν μπει μεγαλύτερος δεν θα προλαβαίνει να κατεβάσει η υπερχείληση νερό στο sump. Επειδή όμως πολλές φορές στα ενυδρεία μας θέλουμε μεγαλύτερη κυκλοφορία, μπορούμε να βάλουμε 2 τέτοιες υπερχειλήσεις και μια αντλία π.χ. 3600 λτ/ωρα. Άρα προκειμένου να εξασφαλίσουμε σωστό κατέβασμα του νερού βάζουμε 2 υπερχειλήσεις και παίζουμε και με στραγγαλισμό της αντλίας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...